Kako postaviti laminat na neravne podove - dokazane opcije ugradnje

Laminat je prilično zahtjevan premaz. Ako je temelj na koji je položen ima kapi, žljebove, pukotine i druge nepravilnosti, tada će se njegov životni vijek značajno smanjiti. A sve zato što čak i jedan od tih nedostataka može stvoriti dodatna neobjašnjena opterećenja na bravama letvica.


Jedna rupa na podu stvara utor, a opterećenje na koje će se odvojiti traka laminata, čime će se zglobovi brave pojaviti u rupturi. Tijekom vremena, na ovaj ili onaj način, bit će vidljive praznine, premaz će početi popuštati, lom brave nije isključen. To će nesumnjivo skratiti životni vijek poda, a njegov izgled će se izgubiti.

Kako biste uspješno položili laminat na neravnom drvenom podu, možete upotrijebiti jednu od dvije metode: koristite jednostavnu metodu niveliranja poda ili obratite pozornost na alternativne metode koje eliminiraju sve nedostatke hrapavosti. Sve ove metode bit će razmotrene u nastavku.

Prva metoda - korištenje podloge za izravnavanje

Treba napomenuti da je polaganje laminata na podnoj krivulji dopušteno ako je razlika u visini na njoj manja od 2 mm /m. S takvimŠto se tiče zakrivljenosti, unutarnje naprezanje podne obloge neće dovesti do popuštanja brave. Ako su brojke izvan prihvatljivog raspona, baza će zahtijevati podešavanje.

Najbolje je postaviti laminat na neravnom drvenom podu, koji je postavljen s podlogom za izravnavanje:

  • polietilenska pjena;
  • polistirensku pjenu;
  • ekstrudirana polistirenska pjena;
  • poliuretan;
  • prirodno pluto (složeni pluteni materijal s bitumenom ili gumom);
  • Vlaknaste ploče.


Sve podloge koje su prisutne na tržištu mogu djelomično obnoviti diferencijalnu podnu podlogu pri polaganju laminata. Stupanj poravnanja određen je njihovom gustoćom i debljinom. Na primjer, jednostavna pjenasta polietilenska podloga od 2 mm može nadoknaditi površinske nedostatke do 1 mm /mp.

Podloge od vlaknastih vlakana, na primjer, "Isoplaat" ili "tihi potez" imaju još bolji učinak. 4 mm “Isoplaat” ploče mogu se izravnati do 3 mm /lm, a 12 mm - sve 5. Podloga “Silent takt” ima približno istu sposobnost izravnavanja.

2. smjer - niveliranje baze

Ako ne znate kako polagati laminat na neravnom podu, ako podloga nije u stanju izravnati sve razlike, onda ćemo vam reći da izravnate podlogu. Najčešće se laminat polaže na betonske ploče i drvene podove. U oba slučaja potrebna vam je vlastita metoda uklanjanja neravne površine.

Betonski podovi

Veći dioApartmani su opremljeni betonskim podovima.

Da biste razumjeli kako postaviti laminat na neravnom podu u ovom slučaju, morate izvršiti sljedeće korake.

U pripremnoj fazi betonska ploča mora biti očišćena od svih ostataka i prašine. Ako postoje duboke pukotine, žljebovi i strugotine, potrebno ih je prethodno zakrpati cementnim malterom (za više pojedinosti, "Kako pravilno postaviti laminat na betonski pod").


Sljedeći korak je premazivanje površine. To će poboljšati prianjanje cilja prema podu. Ponekad je, međutim, bolje koristiti ne jednostavni temeljni premaz, nego vodoodbojan. Ovaj izbor je opravdan u pripremi terena u kuhinji ili ako se soba nalazi na prvom katu, ispod kojeg se nalazi sirovi podrum.

Potrebno je izvršiti daljnje usklađivanje. Ako je baza u prilično lošem stanju, postoji velika razlika u visini, a zatim prije polaganja laminata na neravnom podu najbolje je izravnati cementni estrih. Lako je to učiniti sami, potreban vam je samo cement s pijeskom u omjeru 1: 3 i vode. Alternativno, možete kupiti gotovu samonivelirajuću smjesu. Voda se dodaje dok smjesa ne poprimi poprilično gusto stanje.

Bit će potrebno instalirati svjetionike s tračnica, iako je bolje koristiti metalne profile, koji nakon lijevanja ostaju u estrihu. Razmaci između njih trebaju biti od pola metra do metra. Ta se udaljenost može dodatno povećati akona ruci postoji pravilo odgovarajuće dužine.

Osim toga, na razini takve jaz, trebat će vam puno fizičke snage - ne svatko će se moći nositi s tim. Cementni malter se polaže u prostor između letvica i poravnanje se izvodi pravilom.

Nakon 2-3 sata, nakon djelomičnog otvrdnjavanja estriha, mora se dalje izravnati s ribežom od pjene ili drva. Cementni estrih treba puno vremena da se potpuno osuši i ojača. Ako se u ovoj fazi postavi pitanje o tome koji se podni laminat može polagati, odgovor će biti - da je kat koji je dobio snagu za 14 dana.


Ako stvaranje cementne košuljice, ili ne dovoljno vremena ili truda, možete koristiti više tehnološki napredan alat - samonivelirajuću smjesu.

Suhu smjesu treba razrijediti s vodom prema uputama, zatim bazu jednostavno sipati pripremljenom otopinom i sve zagladiti lopaticom. Da biste uklonili zrak s površine, morate preći preko njega s valjkom s gumenim šiljcima.

Dakle, pod će biti glatko, bez rupa od mjehurića zraka. Gotove mješavine za izravnavanje stvrdnjavaju se mnogo brže, tako da prije nego stavite laminat na neravan pod, kao što je bio u prošlosti, trebao bi trajati samo nekoliko sati. Vidi također: "Kako položiti laminat vlastitim rukama - upute stručnjaka."

Drveni podovi

Prvo trebate unijetiRedoslijed je drveni premaz dostupan. Sve počinje vizualnim pregledom ploča za pukotine, praznine i druge nedostatke. Sve ih treba ukloniti kitom. Ako ploče škripe, morate provjeriti zaostatke, ako trebate - napraviti zamjenu.

Ploče se moraju ponovno učvrstiti na trupcima, bolje s vijcima, jer čavli neće pružiti odgovarajuću pouzdanost. Možda će biti potrebno zamijeniti dio ploča u ovoj fazi prije polaganja laminata na neravnom drvenom podu (za više informacija, "Kako položiti laminat na drveni pod - polaganje ruku na primjere").


Ako su na drvenoj podlozi pronađene značajne izbočine i druge nepravilnosti, problem se može ukloniti biciklizmom. Stroj za struganje je uvijek dostupan za iznajmljivanje, tako da ne morate ići na provjeru prilikom kupnje.

U sljedećoj fazi, nakon što se kita i poliranje izvedu, najvjerojatnije neće biti potrebe za dodatnim radnjama za obnovu temelja. Ostaje još jednom provjeriti razinu gradnje, a ako sve odgovara, onda je poravnanje završeno. Ako gore opisani postupak poravnavanja nije dao željeni rezultat, trebat ćete položiti šperploču ili OSB preko drvenog poda. Materijal koji se koristi treba imati debljinu od 15-20 mm. Vidi također: "Kako staviti laminat vlastitim rukama - upute korak po korak."

Dodatna je mogućnost uklanjanja nepravilnosti u drvenom podu - preko podnih obloga izliti samorazlivnu smjesu.Princip je isti kao i za betonsku podlogu. Rezultat će biti glatka i istovremeno glatka glazura, preko koje možete sigurno postaviti laminat.

3. metoda - Koristite vinil laminat

Postoji želja da se olakša proces poravnanja, možete koristiti ne tako hirovit tip laminata - fleksibilan laminat. To je prilično nova vrsta premaza, i razlikuje se po tome što se ne mora polagati na savršeno ravnu podlogu, kao što to zahtijeva laminat od iverice i vlakana.

Fleksibilni tip laminata se proizvodi u obliku traka koje se sastoje od dva sloja: vanjskog - od spoja poliuretana i aluminij oksida, a unutarnjeg - od vinila. Donji dio je pomaknut s vanjske strane, stvarajući tanki vinilni sloj po cijeloj podlozi. Prekrivena je ljepilom smart-trake, što omogućuje međusobno lijepljenje letvica na zglobovima. Zato se premaz ne boji rupa, udaraca i pukotina.


Učvršćivanje pomoću pametne trake naziva se zaključavanje ljepila, au običnom laminatu takve se brave nazivaju Click and Lock. Međutim, fiksiranje ljepila smatra se elastičnijim, što sprječava oštećenje pri prisutnosti nepravilnosti na bazi. Na primjer, Allure Floor vinil laminat može normalno funkcionirati s padom od 5 mm.

I što je najvažnije, premaz u ovom slučaju očito nema nikakvih razlika u odnosu na parket ili laminat. Operativne sposobnosti su na višoj razini. Također je vrijedno spomenuti da se vinil laminat ne boji vlage;ima veću snagu i odgovara klasi 42-43. Vidi također: "Je li moguće postaviti laminat na laminat - praktične preporuke."Nadamo se da će ovaj materijal otkloniti sve sumnje u vezi s mogućnošću polaganja laminata na neravnom podu.