Kako napraviti podni estrih - 7 stupnjeva instalacije učinite to sami

Estrih je srednji sloj koji se postavlja između betonske podloge i završne podne obloge. Estrih određuje, osobito, koliko će trajati gotovi pod, pa je nužno, bez obzira na to je li parket, linoleum, laminat, crijep ili bilo koji drugi pokrov položen na vrh. Kako napraviti podu estriha vlastitim rukama i bit će objašnjeno u ovom članku.


Što su veze?

Prema načinu proizvodnje razlikovati estrih:

 1. Mokro . U pravilu, to je cementni mort. Na tržištu se mogu naći posebne suhe kompozicije na bazi cementa ili žbuke. Oni služe za ispunjavanje i izjednačavanje cijele osnovne površine. Ako se u estrihu nalazi cement ili pijesak, potrebno je naknadno pojačanje. Za suhe smjese to nije potrebno. To je univerzalna i najčešća vrsta kravate. Smatra se da dovoljna debljina sloja nije veća od 10 cm.
 2. Suho . Također se naziva timski estrih. Izrađen je u obliku velikih listova debljine 15-30 mm. Ako postoje veliki padovi na razini, onda situacija neće raditi. Prvo, mokri seksualni estrih mora biti izliven i na njemu se osušiti.

Na temelju broja slojeva postoje sljedeće vrste glazura:

 1. Jednostruki sloj .Napuniti jednom za zadanu debljinu.
 2. Višeslojni . Podrazumijeva punjenje gaza i završnih slojeva. Na primjer, kako bi se postigla maksimalna krutost na spojevima ploča s preklapanjem, prvo izlijemo grubu vezu iz betona, a ako je potrebna naknadna dorada, onda se dodatno izlije sloj glatke završne košuljice. U pravilu, nacrtni sloj je debljine najmanje 20 mm, a završni sloj debljine 3-20 mm.


Prema načinu spajanja, spojnica može biti:

 1. Krutina . Spoj s glavnim premazom.
 2. Plutajući . Spojka nije osigurana. Koristi se ako je potrebno postaviti sloj izolacijske folije, kao i toplinsku i zvučnu izolaciju. Debljina je obično najmanje 35 mm.

Materijali za proizvodnju

Da biste razumjeli kako se radi estrih, morate razumjeti materijale koji se koriste za njegovu proizvodnju. Najčešće je temelj takvih smjesa cement i gips. Da bi se poboljšala svojstva vezanja, u otopinu se dodaju pijesak, polimeri i drugi mineralni dodaci. Količina vode se dodaje na temelju potrebne konzistencije.


Razmotrite detaljnije osnovne materijale:

 1. Cement . Prije nego što učinite estrih od cementa cementnim cementom, morat ćete kupiti, naravno, cement i pijesak. U pravilu, omjeri kada se miješaju su 1: 3. Rezultat je sloj otporan na vlagu koji se može nanijeti pod bilo koju podnu oblogu. U prodavaonicama hardveraMožete kupiti pješčani beton. Međutim, ovaj materijal ima jedan nedostatak - brzo se skuplja. To sugerira da trebate kontrolirati ujednačenost i debljinu zaštitnog sloja. Često mora prelaziti 30 mm, u suprotnom, glazura jednostavno puca (pročitajte također: "Ako se estrih napukne - što učiniti?"). Da bi se zadržala svojstva estriha, posebno ujednačenost naprezanja, zbog koje se neće puknuti, mora biti ojačana iznutra; Vrijeme sušenja estriha je prilično dugo. Ako se laminat ili parket položi na vrh, oni se boje vlage, ovaj put može trajati i do 20 dana, pa čak i više.
 2. Gips . Prilično zajednički materijal, jer kako brzo napraviti spojnik u ovom slučaju nije teško. Ovaj estrih se ne skuplja, a sloj može biti vrlo tanak. U tom slučaju, završno zamrzavanje se događa u 24-48 sati. Gipsana podloga idealna je za lijevanje na drvenu podlogu, ali samo ako soba nema visoku vlažnost, inače će se žbuka omekšati i izgledati kao tijesto. Takav estrih se može koristiti u prostorijama s niskom vlagom, ali samo ako sadrži polimerne materijale.
 3. Beton . Betonski estrih u svojoj strukturi i principu proizvodnje vrlo je sličan cementu. Glavna razlika je u tome što se ova smjesa sastoji odstanični beton. Betonski estrisi dijele se na: pjenasti beton, ekspandirani glineni beton, perlitobeton.
 4. Samorazlivajući spoj . Distribuira se kao gotov materijal koji se može koristiti za sve vrste podnih obloga. Tanak sloj ove smjese dostiže 2-7 mm, a debeli 5-30 mm. Ako su razlike u visini u podnožju vrlo velike, tada ćete morati unaprijed postaviti sloj za grube obloge.
 5. Suhi estrih . Takav materijal podsjeća na suhozid. Izrađena je u obliku trajnih građevnih ploča s vodoodbojnim svojstvima. Instalacija se provodi na napunjenom sloju polistirena. Tijekom instalacije treba osigurati malo preklapanje za preklapanje spojeva. Prednost ovog estriha je u tome što ne morate čekati dok se ne stvrdne. Završni pod može se polagati unutar 24 sata nakon ugradnje. Takav spojnik je uglavnom popularan u stanovima.

Popis potrebnih alata za ugradnju

Prije izrade vlastitog podnog estriha, morate se založiti za takve alate:

 • mješalica za beton;
 • vodostaj;
 • izgradnja normalne razine;
 • gladilicu;
 • električna bušilica, kao i mlaznica za miješanje otopine;
 • uredski nož;
 • kanta;
 • olovka ili marker;
 • ravnalo i traka.

Redoslijed radova

Faza 1. Prekid razine

Za one koji ne znaju sami napraviti podnu spojnicu, napominjemo da, u pravilu, taj proces započinju premlaćivanjemRazina (više: "Kako pravilno podići razinu poda i kako je provjeriti"). Da bi se odredila nulta razina, što je više moguće, prikladna razina vode. Oznake će se morati izraditi u svim sobama na visini od 1,2-1,5 m od baze. Prva oznaka može se postaviti na bilo koje prikladno mjesto. Preostale oznake postavljaju se na temelju očitanja razine vode duž horizonta, dok se razina poda ne uzima u obzir.


Nakon toga su sve točke povezane, pa se određuje nulta razina. Tijekom svih građevinskih radova bit će potrebno usredotočiti se na njega, kao na horizontalnoj ravnini. Pokušajte ponovno provjeriti točnost određivanja nulte razine.

U nekim slučajevima ispod estriha se stavljaju glina ili šljunak. To će zahtijevati da se dodatni znak malo poveća kako bi se odabrani materijal napunio, što će igrati ulogu jastuka.

Faza 2. Određivanje visinske razlike

Ova faza je potrebna kako bi se bolje razumjelo kako se cementna podna obloga može napraviti u bilo kojoj prostoriji, a istodobno ispravno izračunati potrebnu količinu morta.

U svim prostorijama određujemo visinu od označene razine do baze i vršimo odgovarajuće mjerne zapise na mjernim mjestima. Bolje je kada ima više takvih točaka, onda će mjerenja biti točnija. Na točkama s najvišom stopom bit će najniža vrijednost razine poda, i obrnuto. Razlika tih vrijednosti određuje visinsku razliku stare baze.

Kao primjer možeterazmotrite sljedeće vrijednosti:

max = 1,30 m, min = 1,25 m.

1,30 - 1,25 = 0,05.

Ispada da razlika u visini doseže 5 cm.


Cementni estrih treba imati debljinu veću od 30 mm, uzimajući u obzir dodatak plastifikatora. Inače će se slomiti. Plastifikator se može dogoditi, na primjer, u tekućem sapunu. Optimalna debljina samonivelirajuće smjese određena je vrijednostima koje proizvođač navodi na pakiranju.

U slučaju ugradnje višeslojne kravate zahtijevat će se izračun razlike u visinama. Ne ostavljajte razlike na spojevima premaza. Svaka razina je planirana odvojeno, jer će debljina podnice u ovom slučaju biti različita. Tu razliku treba kompenzirati različitim debljinama estriha.

Na primjer, u kuhinji planiramo postaviti pločice, au parket u sobi. Za izjednačavanje završiti bazu, morat ćete stvoriti deblji kravata ispod parketa, u nekoliko slojeva (više detalja: "Kako napraviti spojnica ispod parketa ili floorboard: korak po korak vodič"). Zatim dodajte visinu svih slojeva, plus parket i oduzmite zbroj slojeva zajedno s pločicom. Rezultat je pad. Bolje je dodati još 2 mm u prostoriju s pločicama, ako će sloj ispod parketa biti malo veći.

Faza 3. Priprema podloge

U ovoj fazi, temelj mora biti očišćen, na primjer, industrijskim usisivačem. Ako ih nema, onda se možemo ograničiti na jednostavno čišćenje, nakon čega sve treba temeljito isprati sredstvom za čišćenje. zaZa uklanjanje prašine može se koristiti temeljni premaz. Idealna opcija bila bi površinska obrada uz pomoć "Betonokontakt", koja će poboljšati prianjanje estriha na tretiranu površinu.

Pregrade i zidovi moraju biti opremljeni privremenom izolacijom od vlage. Prikladan je krovni materijal, čiji gornji dio trake treba premašiti razinu estriha za 10-15 cm.


Nakon toga, trebali biste još jednom pregledati pod. Morate se uvjeriti da nema pukotina, jer u protivnom se moraju prikriti otopinom koja se ne skuplja. Ako je glačanje podova izvršeno prije, ili ako postoji premaz s "cementnim mlijekom", takav film treba ukloniti kako bi se osigurala bolja adhezija s podlogom.

4 stupnja. Ugradnja svjetionika

Beaconi su postavljeni kako bi se postigao ravan površinski estrih. Oni su, u pravilu, metalni profili, pričvršćeni na podlogu. Nakon ugradnje dobiva se kruti okvir koji se neće savijati dok se glazura ne izlije.

Profil možete pričvrstiti na različite načine, na primjer, postaviti ga na cementni klizač ili ga pričvrstiti izravno na pod. Razmaci između letvica trebaju biti takvi da se u procesu izravnavanja cementnog maltera pravilo ne nalazi među njima.


Poravnanje svjetionika provodi se uz pomoć konstrukcijske razine, ne zaboravljajući pritom da su međusobno paralelne. Ako je spojnica izlivena na nekoliko razina, na spoju kapljica koje trebateinstalirati oplatu, kao što je šperploča, kako bi se spriječilo da žbuka teče na nižu razinu.

5 faza. Gnječenje žbuke i njezino naknadno izlijevanje

Najbolje je koristiti miješalicu betona za miješanje otopine. Nemojte dodavati previše vode u otopinu, jer u protivnom estrih neće biti dovoljno jak. Da bi se dobila plastičnost otopine, u smjesu se mogu dodati aditivi.

Rezultat bi trebao biti homogena gusta mješavina. Poželjno je da se razvije u roku od 1,5 do 2 sata. Jednu sobu treba popuniti u jednom potezu.

Rješenje se ispušta u razmake između svjetionika, nakon čega se provodi njegovo poravnanje.

6. stupanj. Održavanje estriha nakon lijevanja

Budući da smo već utvrdili što znači nanošenje podne obloge za pouzdano polaganje završnog premaza, napominjemo da u procesu sušenja treba njegu. To jest, nakon lijevanja, estrih treba zalijevati dva puta dnevno tijekom 10 dana.


Bolje je ne zanemariti ovu operaciju, inače će biti ispucana. Često se cementni estrih suši 28 dana. Svjetionici se mogu ukloniti unutar 3 dana nakon izlijevanja, a šupljine su ispunjene dijelom iste otopine.

Faza 7. Kontrola obavljenog posla

Dakle, shvatili smo da je bolje napraviti podni estrih, obavio sav posao, ostalo je provjeriti je li sve urađeno ispravno.

U ovoj fazi, morate napraviti vizualni pregled kravate, provjeriti boju, ravnost i osigurati daNema mogućih nedostataka (pročitajte: "Kako provjeriti ravnost poda: načine provjere u praksi"). Prilikom provjere nepravilnosti, šupljine ispod 2-metarske šine ne bi trebale prelaziti 4 mm.


Zatim trebate provjeriti nagib baze, u odnosu na razinu horizonta. Preporučljivo je držati kucanje na drvenoj traci. Proizvedeni zvuk trebao bi biti ujednačen, jasan i čvrst. Tup zvuk označava stvaranje šupljina ispod kravate.