Uređaj cementni pijesak estrih učiniti sami

Pijesak-cementna košuljica izrađena s preciznom tehnološkom usklađenošću je ravnomjerna, čvrsta, pouzdana i izdržljiva baza koja se ne boji promjene temperature i vlažnosti. Poravnanje hrapave površine na ovaj način najčešće se koristi u građevinskoj industriji.


Značajke cementnog estriha

Unatoč popularnosti ove metode izravnavanja baze, ona ima značajan nedostatak - težinu strukture. Stoga su cementni i pješčani estrihi, kao na slici, smješteni isključivo na čvrstim stropovima. Težina kvadratnog metra debljine 1 centimetra iznosi gotovo 20 kilograma. Moguće je smanjiti opterećenje na podu, ako koristite beton, koji uključuje aditive kao što su rovnitelnye i lagana punila.


Kada se estrih od cementa postavi vlastitim rukama, kućni majstori bi trebali uzeti u obzir da njegova minimalna debljina treba biti 3 centimetra, inače će vrlo brzo postati neupotrebljiva - počet će se raspadati i biti prekrivena pukotinama. , Budući da se voda koristi u pripremi morta za pijesak i cementni estrih, gruba podlogapod njom je potrebno koristiti vodonepropusne materijale.

Od prednosti ove niveliranje tehnologija može se primijetiti snagu i dugoročni rad.

Pripremni radovi prije ugradnje estriha

Započnite opremanje cementnog estriha s pripremom površine:

 • treba ga ispitati. Iz nje se uklanjaju dijelovi koji strše, npr. Armaturu od željeza koja se koristi u proizvodnji podnih ploča;
 • pomoću čekića, morate srušiti bazu, pripremiti ispod podne obloge. Uklanjaju se svi ljušturni dijelovi poda, za koje se može koristiti stroj za mljevenje;
 • zatim očistiti bazu, zaprašiti je i usisati;
 • upotrebom cementnog morta, izbliza pukotine i šupljine velikih dimenzija, kao i tehnološke rupe koje se nalaze na podnim pločama;
 • , tada je baza napunjena. Korištenjem smjese premaza povećava se adhezija između estriha i podloge. Provođenje ovog događaja je nužno, jer se u procesu sušenja donji slojevi estriha ponekad počinju pomicati i nedostatak potrebnog stupnja adhezije može pokvariti rezultat rada. Temeljna otopina treba biti odabrana s povećanom poroznošću. Nanosi se u dva sloja - prvi, a nakon sušenja - drugi;
 • u sljedećem stupnju, traka za prigušivanje se postavlja duž oboda prostorije, koja štiti masu estriha na mjestima gdje je u kontaktu sa zidovima od oštećenja,povezan s deformacijom temperature i prisutnošću vodoravnog naprezanja u procesu sušenja. Osim toga, osigurano je brtvljenje spoja ploča - oni često imaju razmake u koje voda može teći iz cementnog maltera do estriha.

Proces obilježavanja razine polaganja veze

Uređaj cementno-pješčanog estriha ne može se izvesti ako ne označite razinu na koju namjeravate podići pod iznad grube površine. Da biste to učinili, koristite razinu lasera. Kao što je već spomenuto, minimalna visina podizanja estriha je 3 cm.


Razina je postavljena na površinu, a položaj laserske zrake je označen na zidovima s olovkom. Korištenjem ovog alata možete primijeniti markup bez uporabe kabela.

Raspored cementnog estriha

Prilikom oblikovanja estriha, morate zapamtiti da to možete raditi samo na pozitivnoj (najmanje 5 stupnjeva) ambijentalnoj temperaturi.


Uređaj od cementno-pješčanog estriha korak po korak:

 1. Nastavite s postavljanjem signalnih svjetala tako da njihov gornji rub bude u ravnini s oznakom za estrih, koja je prethodno bila nanesena na zidove prostorije. Ove su oznake napravljene od posebnih letvica ili od metalnog profila koji se koristi za ugradnju spuštenih stropova. Razmak svjetlosnih signala ne smije prelaziti duljinu pravila, koje se koristi pri izravnavanju otopine estriha. Obično je ta udaljenostoko jedan i pol metara.
 2. Za pričvršćivanje svjetionika na tlo koristi se rješenje koje uključuje pijesak i cement u omjeru 3: 1 (preporučljivo je koristiti materijal M400). Takva smjesa može se zamijeniti gipsom razrijeđenim vodom do konzistencije slične gustoj kiseloj kremi (za više informacija: "Koje su količine cementa i pijeska potrebne za nanošenje").
 3. Prije svega, ugasite svjetionike u blizini zidova i provjerite njihovu razinu u odnosu na oznake koje su im nanesene. Nakon što su orijentiri fiksirani, između njih se proteže jaka nit. Prema njezinim riječima, stavite srednje letvice. Morate se uvjeriti da nema deformacije svjetionika, jer se ne bi trebali spuštati. U slučaju kada se otkrije progib, takva mjesta treba fiksirati uz pomoć dodatnih nosača, koji su hrpe smjese pijeska i cementa. Potrebno je pričekati da se otopina postavi, što traje najmanje 1,5 sat.
 4. U sljedećoj fazi, na površini spojeva ploča i komunikacijskog otvora postavlja se hidroizolacijski materijal - polietilenska folija. To možete učiniti na drugi način - potpuno prekriti površinu, pričvrstiti listove vodonepropusne trake.
 5. Sada prijeđite na pripremu cementno-pješčanog morta u posebnom spremniku. Omjer između pijeska i cementa (M400) trebao bi biti 3: 1. Ako se gnječenje vrši izravno na podu, potrebno je uzeti lim, zaliti ga pijeskom, zatim cementirati i pomiješati, a zatim formirati brdo s usjekom na vrhu. U nju se uliva vodai postupno kombinirati sve sastojke, počevši od vrha. Otopinu treba ostaviti 15 minuta.
 6. Površina namijenjena već pripremljenoj šarži otopine dobro je navlažena vodom. Mješavina je miješana lopatom i postavljena između svjetionika. Izložena masa se izravnava pravilom, premještajući rješenje na mjesto gdje nedostaje.
 7. Cementna mješavina se postupno izlijeva na sve dijelove površine, krećući se od jedne do druge orijentacije. Trebali biste početi s teško dostupnim mjestima na podu, postupno prelazeći na ulaz u sobu. Poplaviti pokrov za estrih plastičnom folijom i ostaviti 12 sati.
 8. Nakon tog vremena, nakon početnog skrućivanja, brežuljci koji se pojavljuju su oboreni lopaticom. Cjelokupna površina cementnog estriha obrađena je drvenim plovkom tako da je rezultat gruba površina.
 9. Izravna površina mora se obrisati, pri čemu se priprema otopina pijeska i cementa M400 u omjeru jedan prema jedan. Izvođenjem fuge, navlažite pod vodom iz kućanskog spreja.
 10. Kada se posao završi, horizontalna površina se provjerava na razini zgrade. Beaconi se uklanjaju, a praznine koje se pojavljuju su ispunjene otopinom za izravnavanje.


Formirani estrih pod cement-pijesak mort treba dobro osušiti: puna stvrdnjavanje će trajati najmanje 4 tjedna. Kada se osuši, nemoguće je da se propuštaju promaja i na njega padnu izravne zrake ultravioletnog svjetla.


U toplom vremenu, površinu za sušenje treba navlažiti vodom najmanje dva puta dnevno. Kada je vruća u prostoriji, zatim u početnoj fazi skrućivanja, kravata mora biti pokrivena plastičnom folijom 24 sata.