Vrste podnih podova u veličini, obliku i materijalima proizvodnje

Postolje se smatra obveznim dekorativnim elementom svake prostorije, koja se postavlja u završnoj fazi polaganja podne obloge. Postoje majstori koji su skeptični glede ovog elementa unutrašnjosti, ali bez njega, popravak izgleda nepotpun, a praznine u blizini zidova još uvijek moraju biti zatvorene nečim. Vrlo je važno odabrati moderne podloge za pod, pa ćemo ovaj problem detaljnije pogledati u ovom članku.


Što je podni postolje

Ne tako davno, jedini tip podnih postolja bio je drveni postament koji je bio obojen u crveno ili smeđe. U tom razdoblju nitko nije razmišljao o dizajnerskim rješenjima, pa je ista letvica postavljena i kod kuće iu bilo kojoj drugoj javnoj ustanovi. Moguće je da se takav neozbiljan stav prema ovom ukrasu razvio upravo iz tog vremena.

Trenutno postoje sve vrste podnica za pod, različite cijene, proizvođača i zemlje podrijetla. Na tržištu možete pronaći proizvode domaćih i stranih proizvođača. Vrste postolja za pod razlikuju se, štoviše, materijalom proizvodnje,boje, tip postrojenja i njegove karakteristike.

Bez obzira na podloge, sve su dizajnirane za obavljanje niza funkcija.


Odabiremo najvažnije od njih:

  1. Uz pomoć podnog postolja moguće je lako sakriti razmak u blizini zidova, naglašavajući ne samo privlačnost podne obloge, nego i zaštitu od vlage, prašine i drugih zagađivača.
  2. Zahvaljujući postolju moguće je postići cjelovitost interijera.
  3. Ako odaberete odgovarajući podni postolje, pomaže u kombiniranju boja premaza na zidovima i podu. Bez ovog važnog elementa teško je stvoriti gotov interijer.

sorte podnožja

U nastavku ćemo razmotriti glavne tipove podnica, od kojih svaka ima svoje karakteristike.

Drvene ploče

To je tradicionalni tip lajsni koji se koriste, u pravilu, nakon instalacije laminata ili parketa. Najčešći materijal za ove proizvode je bor ili smreka, a prednja strana je obložena slojem jedne od vrijednih vrsta drva. Ponekad se kao sirovina koristi drvo od pepela ili hrasta.


Glavna pozitivna svojstva takvih opcija za postolja za pod - čvrstoća i dugi vijek trajanja. Nedostaci uključuju visoku cijenu. Osim toga, ako stavite takvu ploču u prostoriju s nestabilnom mikroklimom, ona se vremenom može deformirati.

Drveni postament je fiksiran,i samoreznim vijcima i pomoću ljepila, što ovaj postupak čini vrlo jednostavnim (više: “Kako odabrati i ugraditi drvene podloge za pod”).

Furnir

Za izradu ove vrste postolja koristi se smreka ili borovina, gornji sloj je, u pravilu, izrađen od vrijednih vrsta drva. Listovi furnira imaju debljinu ne veću od 3 mm. Zbog raznolikosti boja i veličine profila, svatko će moći odabrati za sebe potrebnu modifikaciju za parket i drvo gotovo svake nijanse.

MDF

Proizvodi iz takvog materijala kopiraju prirodno drvo, ali su njihove tehničke karakteristike znatno niže. Takvo postolje ne može se polagati u prostorijama s prekomjernom vlagom, jer u takvim uvjetima brzo postaje neupotrebljivo. Na prvom mjestu, pri kontaktu s vlagom, takvi proizvodi mijenjaju svoj oblik, tj. Deformiraju se.


Naravno, s takvim karakteristikama, ovaj postolje ima manju cijenu. Zbog toga je vrlo popularan među ljudima koji su prisiljeni štedjeti na popravcima. Međutim, vrijedi se pripremiti za činjenicu da će nakon nekog vremena postolja morati biti zamijenjena, jer neće dugo trajati, osim ako ste ih, naravno, iskoristili u idealnim uvjetima.

U isto vrijeme, MDF postolja mogu biti različitih veličina, što u određenoj mjeri može pojednostaviti odabir materijala.

Ploče, plastične

Takvi proizvodi danas su vrlo česti i uspješno se natječudrveni proizvodi. Sirovina za njihovu proizvodnju je pjenasti polivinil klorid. Takva ploča je idealna za uokvirivanje podne obloge u obliku linoleuma, laminata, tepiha. Izgleda da ih je vrlo teško razlikovati od drvenih kopija. Na tržištu postoje razne vrste plastičnih podnica za pod.

Treba napomenuti da postoji modifikacija takvog postolja s kabelskim kanalom. Poželjno je da se u prostorijama u kojima se postavljaju razni kabeli duž perimetra prostorije. Međutim, uska ploča za pod u ovom slučaju nije vjerojatno da će se pokupiti.


Tekuće tehnologije omogućuju izradu modela podnica različitih boja i tekstura, što ih čini idealnim izborom za opremanje podova od pločica, drva, laminata i drugih materijala.

Unatoč činjenici da takav postolja je jeftin, to je prilično izdržljiv, ne boji vlage i otporan na korozivne tvari. Naravno, takav materijal ne trune.

Različite boje i veličine čine takvu ploču univerzalnom za opremu različitih prostorija i nadopunjuju svaki interijer. Nedostaci uključuju manju čvrstoću u usporedbi s prethodnim varijantama i relativno kratak vijek trajanja.

Metalni postolje

Metalni postament za pod je u pravilu izrađen od čelika ili aluminijskih legura. Takav je postolje namijenjen za uporabuUglavnom, u kuhinjama i kupaonicama (čitaj: "Kako instalirati kupatilo postolja na podu - za i protiv različitih vrsta"). Imaju šuplji dizajn, tako da se također mogu polagati kabeli. Postoje modeli podnica s premazom od polimernog filma, tako da postaje moguće simulirati drvo i druge završne materijale. Ako dizajn implicira, možete koristiti skrivenu ploču za pod.


Takve osobine kao što su dugi vijek trajanja, visoka čvrstoća svojstvene su metalnim pločama, ne boje se izloženosti kemijski agresivnim tvarima i čestim temperaturnim razlikama. Lako se njeguju. Jedina stvar koja se može pripisati nedostacima je njihova visoka cijena.

Neke informacije o dimenzijama

Trenutno se izrađuju različite veličine podnih dasaka (detaljnije: "Koje će veličine podloga odgovarati - primjeri izbora za različite prostorije"). Možete čak pronaći ravan postolje za pod. Širina proizvoda u pravilu varira od 12 do 14 cm, ali možete pronaći i proizvode od 4 centimetra. Obično se montiraju nakon polaganja linoleuma.

Međutim, ako se kao podna obloga koristi drvo, šperploča ili parket, onda na zidovima ostaju prevelike praznine, koje može sakriti samo postolje široko 12 cm. Pročitajte također: "Kako odabrati podnožje za pod - što se usredotočiti na boju."


Zaključci

Bilo popravak u naše vrijeme ne može učiniti bezpostolje. Srećom, najširi asortiman ovih dekorativnih proizvoda predstavljen je na suvremenom tržištu, pa nikome neće biti teško odabrati poseban proizvod za svoj interijer.