Uređaj spojnice poda s ekspandiranom glinom

Ekspandirana glina - odrezana glina. Unutra - porozna tvorevina, izvana - ljuska.

Proširena glina uspješno je korištena prije pojave modernih grijača, kao visokokvalitetnog i jeftinog toplinskog izolatora. U nekim slučajevima i dalje se koristi u tom svojstvu. Pri radu na podnoj glazuri materijal se koristi za izravnavanje i kao rješenje za punjenje. To je izgorjelo, pjenasto glineno zrno različitih frakcija i oblika.

Prednosti :

 • Kvaliteta toplinske izolacije. U rasponu od 0,07 - 0,16 W /(m * K). Za usporedbu: pjena 0,031 - 0,04, mineralna vuna 0,045 - 0,07, armirani beton 2,0 - 2,04;
 • Mehaničko opterećenje. Tlačna čvrstoća od 0,6 do 5,5 MPa. Za usporedbu: pjenasta plastika 0,03 - 0,4 MPa, beton 5 - 60 MPa i više;
 • Otpornost na vlagu. Upijanje vode 8 - 20%. Biti u vodi dugo vremena ne uništava materijal;
 • Vatrostalni materijal. Nije zapaljiv, ne ispušta nikakve otrovne tvari kada je izložen visokoj temperaturi;
 • Biološki inertan. Nije podložan truljenju i nije hranjivi medij za mikroorganizme;
 • Kod glodavaca nema glodavaca. Mobilnost zatrpavanja ne dopušta kretanje i uređenje gnijezda;
 • Apsorpcija zvuka. Postiže se samo kada se doda cementuestrih, a ne sa suhom zapunom;
 • S vremenom se svojstva kvalitetnog materijala ne pogoršavaju. U mnogim starim građevinama (preko 50 godina), tijekom rušenja, pronađena je ekspandirana glina, s kojom se ništa nije dogodilo;
 • Na svojstva ne utječu promjene temperature u bilo kojoj klimatskoj zoni;
 • Niska cijena i dostupnost;
 • Za rad nisu potrebni nikakvi posebni alati ili vještine. Podna košuljica s ekspandiranom glinom zapravo se ne razlikuje od standardnog podnog estriha.

Nedostaci :

 • Izolacija zahtijeva veliku debljinu estriha. Sloj s ekspandiranom glinom debljine manje od 10 cm je neučinkovit;
 • Suhi estrih s ekspandiranom glinom opasan je za ulazak vode u sloj ekspandirane gline. Sam materijal neće trpjeti, ali će vlaga ostati ispod betona, što može dovesti do povećane vlage u prostoriji i stvaranja plijesni.

Značajke materijala

Claydite nije prikladan za estrih. Ovisno o specifičnim slučajevima i primjeni, preporučuje se korištenje različitih marki. Koja je glina bolja na ovaj ili onaj način određena je parametrima: debljina sloja, način polaganja (nasipni sloj ili glina-beton), prisutnost vode itd.

Za obilježja zrna ekspandirane gline postoji GOST 32496-2013. Međutim, proizvođači ga se možda neće pridržavati, objavljujući proizvode prema vlastitim specifikacijama ili jednostavno ne udovoljavajući standardu. Konkretno, kada kupujete materijal od nepoznatog proizvođača, postoji rizik kupnje materijalapovećana pozadina zračenja. Barem takva upozorenja su pronađena.

Glavni parametar je frakcija zrna: 5 - 10, 10 - 20, 20 - 40 mm. Također, nekoliko uvjetno podijeljenih na:

 • Prošireni šljunak od gline. Granule 20 - 40 mm;

  Šljunak, šljunak i pijesak.

 • Ekspandirana glina. Čestice veličine 10–20 mm dobivaju se drobljenjem većih frakcija, ali se također naziva i fini, nezrskani šljunak od ekspandirane gline;
 • Ekspandirani glineni pijesak. Ostaci od prerade u šljunak i drobljeni kamen, čestice veličine manje od 10 mm.

Prve dvije vrste koriste se kao materijal za toplinsku izolaciju. Moguće je napraviti estrih s ekspandiranom glinom, ali samo kao porozno punilo za beton. Istodobno, karakteristike betonskog kolnika neće se značajno razlikovati od uobičajenog betona u smislu toplinske izolacije.

Nanošenje ekspandirane gline za estrih

S obzirom na kvalitete toplinske izolacije, materijal je inferioran od raznih modernih grijača: polistirenske pjene, mineralne vune i druge pjenaste, porozne i vlaknaste sintetičke izolacije. Osobito je kritična u sobama s niskim stropovima. Za pouzdanu toplinsku izolaciju, sloj glina treba biti od 10 cm i više, dok je upotrebom pjenaste plastike dovoljno 5 cm (u određenim situacijama to može biti manje).

U kojim se slučajevima preporučuje uporaba ekspandirane gline:

 • Za smanjenje tlaka estriha na podnožju. Proširena glina mnogo je lakša od običnih betona;
 • U slučajevima gdjegrijani pod doživjet će značajne težine: garaže, proizvodne pogone itd.;
 • Raspored "toplih" podova. Pogodno je da se komunikacija koja provodi toplinu postavlja izravno na ekspandiranu glinu. U tom slučaju, materijal će također služiti i kao jastuk za toplinsku izolaciju. S ovom tehnologijom, oprema "toplog" poda treba biti iznad toplinski izolirajućeg jastuka (on se produbljuje u ravnini s njom, ali ne više). Između vodiča topline i gotovog poda treba što je moguće manje izolacijskih elemenata (tanki sloj običnog estriha, samonivelirajući pod, ukrasni završni sloj). Ipak, bolje je koristiti suvremenu izolaciju - ekstrudiranu polistirensku pjenu ili u slučaju ekstremne pjene;
 • Situacijsko za izravnavanje površine, smanjenje potrošnje betona. Obično je jeftinije uskladiti se s raznim građevinskim otpadom ili tlom. Kvaliteta je bolja od tla, gline ili građevinskog otpada. Ne zahtijeva dodatno nabijanje, praktički se ne skuplja.

Tri su metode i njihove kombinacije upotrijebljene za gline na estrihu:

 • Claydite. Prilikom miješanja betonske otopine unesite glinu u različitim omjerima i različitim frakcijama, ovisno o namjeni;
 • Punjenje. Ekspandirana glina ne miješa se s betonom, već se jednostavno gomila (toplinski izolirajući sloj, izravnavajući kao agregat). Taj se sloj može naknadno, kako izoliran od tekućeg betona, tako i betona izliti izravno na njega;
 • "Suhi" estrih. Zapravo, ovo je sloj ekspandirane gline prekriven spolnim listom.materijal (gipsana vlakna, šperploča, iverica, DSP).

Proširena glina

Za dobivanje sloja koji se zagrijava, debljina betonske gline nije manja od 10 - 15 cm, a prije lijevanja nije potrebna preliminarna priprema podloge. Izuzetak su velike nepravilnosti na tlu (jame, dips), koje se preporučaju da zaspu i nabije prije. Hidroizolacija se također obavlja na temelju općih pokazatelja. tj ako postoji potreba za zaštitom objekata od podzemnih voda, visoka vlažnost.

Proces polaganja kravate od ekspandirane gline identičan je postupku uobičajene kravate. Razlike samo u pripremi smjese.

Savjet! Ako je debljina estriha veća od 6 cm, za jednostavnost se izlije s dva sloja. Prvi sloj ne doseže 4 - 5 cm do razine poda. Drugi sloj je izravnavanje.

Faze agregata od ekspandirane gline:

 1. Oznaka razine poda. Označavanje se može obaviti pomoću razine zgrade ili razine vode (po mogućnosti).

  Oznaka razine vode. Prvo označite razinu na bilo kojoj prikladnoj visini po obodu prostorije. Tada se od tih oznaka mjeri potrebna udaljenost.

 2. Priprema baze (ako je potrebno). Zatrpavanje jama, izjednačavanje velikih nepravilnosti. Mjere za hidroizolaciju. Kao hidroizolacija dovoljno je koristiti plastičnu foliju. Poželjno je postaviti film s malim preklapanjem (10 - 15 cm). takođerpreporučljivo je napraviti male dopuštenje za zidove do širine estriha.

  Hidroizolacija plastičnom folijom.

 3. Ugradite armaturu (ako je potrebno). Višeslojno punjenje pojednostavljuje ugradnju ventila. U tom slučaju, armatura se postavlja prije izlijevanja sloja za izravnavanje.

  Ugradnja armaturne mreže.

 4. Ugradnja svjetionika po razini punjenja. Beacons su napravljeni na bilo koji način, instalirani na bazi rješenja (za ubrzavanje, možete koristiti gips otopine). Umjesto specijaliziranih svjetlosnih signala, možete koristiti bilo koji ravni profil (na primjer, zidni profil za suhozidom). Pravilo se također može izvesti neovisno o duljini ploče.

  Ugradnja svjetlosnih signala na otopinu.

 5. Uz zidove se postavlja traka za prigušivanje rubova. Koristi se za kompenzaciju temperaturnih promjena. Prodaje se u različitim vrstama, uključujući i one sa samoljepljivom stranom. Također možete pričvrstiti na zid bilo kojom metodom: dvostranu traku, ljepilo, klamericu.

  Pričvršćivanje prigušne trake potrebno je samo u vrijeme lijevanja, a trajnost vezivanja nije potrebna.

 6. Priprema betona od ekspandirane gline. Frakcija i vrsta ovise o ciljevima. Izolacijska svojstva su veća za velike frakcije šljunka. Drobljeni kamen i ekspandirana glina koriste se za tanke izravnavajuće slojeve. Proporcije su približno 1 cement (M400), 3 građevni pijesak, 4 ekspandirane gline. Proširena glina je prethodno namočena u vodi, a da nije zasićena vlagom, granule će plutati na površini betona.
 7. Bljeskalice za punjenje i niveliranje. U slučaju višeslojnog lijevanja, da bi se dobio ujednačen spoj, preporuča se ispuniti nivelmanski sloj odmah nakon prvog sloja.

Metoda se primjenjuje kao samostalni estrih i kao jedan od slojeva u višeslojnom lijevanju. Ispod pločica, samonivelirajući podovi za ovaj estrih su sasvim dovoljni.

Punjenje

Nešto prosječno između suhog estriha i betona od ekspandirane gline. Također, ovisno o ciljevima, koriste se različite frakcije i vrste. Za toplinsku izolaciju sloj ekspandirane gline treba biti najmanje 10 cm, a frakcija šljunka od 20 mm. Manje frakcije, drobljeni kamen i pijesak su prikladniji za izravnavanje. Metoda punjenja nije preporučljiva za korištenje s visokim rizikom izravnog prodiranja vode. Ako je potrebno, obavezna je izolacija vode na podu prvog i drugog podruma.

Zapravo, to je podloga na glinovitoj površini:

 1. Oznaka razine poda.
 2. Priprema baze (ako je potrebno).
 3. Ugradnja svjetionika po razini punjenja.
 4. Punjenje i izravnavanje ekspandirane gline. Ponekad za poboljšanje izolacijskih svojstava, možete dodatno položiti sloj hidroizolacije iz tekuće otopine - uobičajeni polietilenski film. Gornji sloj ekspandirane gline poželjno je prolijevati tekuću otopinu, tako da se ne pojavljuje pri izlijevanju estriha i da je pogodno za postavljanje svjetionika. Jedini plus je da ekspandirana glina neće plutati kada lijeva cementni estrih ako je otopina previše tekuća. Također i polietilenski filmsprječava pelete od uspona.
 5. Ugradite armaturu (ako je potrebno).
 6. Punjenje cementno-cementnog estriha na vrhu. Preporučuje se da se otopina razrijeđuje gusto, u manjim količinama ili da se spriječi uzdizanje peleta gore navedenim metodama.

Metoda se također koristi kao samostalni estrih i kao dio višeslojnih “pita”.

Suhi estrih

Suhi estrih može biti dva tipa:

 • Ploče izravno padaju na glinu (GVL, Penoplex). U ovom slučaju, frakcija treba biti minimalna do 4 - 5 mm. Budući da će cijeli teret s poda pasti na zatrpavanje. Preporučena debljina zatrpavanja je do 6 cm, a ekspandirana glina ima više ulogu u izravnavajućem elementu. Stoga se često ovom metodom koriste dodatni izolacijski elementi (npr. Penoplex). S intenzivnim dinamičkim opterećenjima takva podnica se brzo otpušta (dvorana za sport, perilice rublja itd.);
 • Ploče padaju na grede. Ova metoda se ne naziva suhim estrihom, već je zapravo vrlo blizu. Opterećenje s poda se ne prenosi na ekspandiranu glinu. Ovdje služi isključivo kao element za zagrijavanje. Koristimo ga kao izolaciju, ako je prazan prostor ispod poda veći od 10 cm, inače je bolje koristiti druge izolacijske materijale. Preporučuje se frakcija najviše do 20 - 40 mm. Izgradnju ove opcije nećemo razmatrati, jer se ona smješta kao običan pod, tek prije zatvaranja ploča (ploča).ekspandirana glina.

Savjet! Ne preporučuje se postavljanje suhog estriha u prostorijama u kojima postoji velika opasnost da voda dođe ispod estriha (kupaonice, kuhinje, podzemne vode, itd.).

Tehnologija :

 1. Oznaka. Postavlja razinu gornje točke poda. Nastavite s sljedećim parametrima. Debljina ekspandirane gline je 3 - 6 cm, a može se dodati i izolacijski plašt (do 5 cm). I konačni list GVL (2 cm). Ovo je gornja točka poda pod naknadnim ukrasom. Ukupna visina od dna do vrha je 5–13 cm.
 2. Priprema baze. Pod suhom površinom estriha prvo se mora pripremiti. Idealan temelj za naknadni rad je ravan beton. Ali možda bilo tko s dovoljno krutosti.
 3. Izolacija vlage. To je potrebno ako se ispod nalazi soba s visokom vlažnošću. Za višekatne zgrade - to su uglavnom prvi, podrumski podovi. To se radi po analogiji s punjenjem od ekspandirane gline.
 4. Ugradnja remena amortizera. Služi kao kompenzacija za fluktuacije temperature, vibracije, prigušivanje zvukova i kao brtvljenje spojeva.
 5. Instalirajte signalne svjetiljke. Osobitost je da nakon izvođenja poravnanja razine treba ukloniti. Tlak poda treba točno pasti na cijelu površinu zatrpavanja. Tvrdi svjetlosni signali ostavljeni u zatrpavanju, tijekom vremena deformiraju ili razbijaju ploču. Profil izlažemo predviđenoj razini punjenja ekspandirane gline, prskajući istom ekspandiranom glinom.

  Za poravnavanje profila prijeposuti malu količinu gline i zatim poravnajte te gomile.

 6. Zatrpavanje i izravnavanje glina. Pravilo je uredno izravnavanje površinskog sloja. Na kraju operacije bit će potrebno ukloniti svjetlosne signalizatore i, izlivši materijal, lagano poravnati rupe ispod njih s ravnom površinom.

  Različiti načini poravnanja: duž donjeg ruba svjetionika i uzduž gornjeg. Nedvosmislene preferencije kojima nije prikladnije.

 7. Prema potrebi podnu oblogu dodatno izolirati. Kao grijač se preporučuje uporaba krutog lima: pjenaste plastike, pjenaste plastike itd. Položite materijal bez razmaka. Kako bi se izbjeglo pomicanje tijekom naknadne ugradnje, šavove možete lijepiti ljepljivom trakom ili prikladnim ljepilom (ako se instalacija obavlja odmah, zatim brzo postavljanje).
 8. Podovi od lima GVL. Na zidnim pločama, spojne letvice su prethodno izrezane (rezani rubovi za spajanje ploča jedan s drugim). Prije polaganja sljedećeg lima, ljepilo se nanosi (odgovara uobičajenom PVA) na spojnim letvicama. Nakon prolaska kroz 2 reda, preporuča se pričvršćivanje limova vijcima s nagibom od 15 do 20 cm, a glave samoreznih vijaka se umeću u ploču. Vijci se preporučuju za uporabu specijalno za GVL, veličine 3,3 x 19. Preporučljivo je rasporediti listove GVL tako da spojevi ne udaraju u ulaz ili u blizinu (najmanje 25 cm od ulaza).

Savjet! Nije potrebno raditi cijelu sobu odjednom. Možete napraviti dijelove po veličini listova GVL. U tom slučaju trebat će vammanje svjetionika, prikladnije za kretanje po položenom podu. Inače, za pomicanje morat ćete ili početi polagati od ulaza, ili organizirati otoke za kretanje ispunjenom glinom (u ovom slučaju, dovoljno je privremeno položiti listove GFL-a).

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Most read