Kako pour self-leveling katu na balkonu sa svojim vlastitim rukama

Mnogi ljudi žele napraviti vlastiti samostojeći pod na balkonu, ali ne znaju svi kako to učiniti kako treba. Potrebno je detaljno razumjeti sve nijanse i osobine ove vrste posla, pa onda nastaviti s popunjavanjem.


To je sasvim moguće da sami popravite, sve trebate učiniti samo prema uputama koje su napravili profesionalni stručnjaci ili osobe s velikim iskustvom u ovoj vrsti popravka. Konkretno, to se odnosi na lijevanje na podu balkona.

Kako bi prostor nakon popravka izgledao uredno i kvalitetno, potrebno je pažljivo razmotriti što će biti pod. To bi trebalo biti ugodno okruženje, ali za to morate znati kako popuniti pod na balkonu. Ovaj popravak pomoći će da pod bude savršeno ravna, stabilna i pouzdana, da neće biti pod utjecajem temperaturnih promjena i visoke vlažnosti.


Obično se pod na balkonu izlije betonom. Ovo je najbolji način da dobijete dobar rezultat.

Izračun površine balkona

Prije izravne provedbe popravka, prvo morate izračunati dimenzije. Upravo ovisi o kupnji građevinematerijali. Pa kako točno izračunati veličinu? Prvo morate izmjeriti područje samog balkona, dužinu i širinu, a zatim pomnožiti te vrijednosti.

Taj se broj zatim treba pomnožiti s visinom poda. Prema rezultatima, bit će moguće navigirati prilikom kupnje građevinskog materijala.

Priprema radnog prostora

Prije svega, potrebno je pripremiti radni prostor na balkonu, a zatim nastaviti s miješanjem materijala. Prvo se trebate riješiti nepotrebnih stvari, pa onda početi rastavljanje. Morat ćete ukloniti prethodnu pokrivenost, a zatim početi instalirati novu.

Trebali biste se pobrinuti za zaštitu unaprijed, tako da morate nositi respirator i zaštitne naočale, jer su radovi na demontaži obično prilično prljavi i prašni. To može imati značajan utjecaj na ljudsko zdravlje.


Postoje neki alati koje ćete svakako trebati ukloniti starim podom:

  • poluga;
  • čekić;
  • dlijeto;
  • izvlakač za nokte;
  • lopatu ili kašiku.

Treba napomenuti da se može izvršiti potpuno ili djelomično demontiranje. Morate obratiti pozornost na kvalitetu starog poda, a ako je dobro očuvan, onda ga možete u potpunosti učiniti temelj za novi premaz. Međutim, pravi profesionalci i dalje savjetuju da se u potpunosti riješite prethodne pokrivenosti. Uostalom, svatko želi napraviti popravke koji će trajati mnogo godina.

Ukloniti stari podTo se odvijalo što je moguće udobnije, vrijedno je navlažiti zidove i pod s vodom, jer u ovom slučaju prašina neće toliko letjeti, to se može vidjeti na fotografiji


Linoleum se može rezati na trake tako da ga je prikladnije čistiti lopaticom ili strugačem. Pločica s poda je likvidirana pomoću bušača. Lagovi se uklanjaju pomoću alata za skidanje noktiju. Ako je ranije na balkonu bio suhi estrih, onda biste trebali odvrnuti sve vijke s ploča, izliti glinu i očistiti. Sve boje premaza i lakova mogu se ukloniti otapalom.

Nakon što je stara pokrivenost uspješno uklonjena, potrebno je očistiti područje. To je potrebno kako bi novi podovi na balkonu donijeli dobar rezultat. Ako nanosite novi premaz na prašnu površinu, materijal možda neće biti fiksiran kao što se očekuje. Stoga morate pažljivo očistiti prostor prije naknadnih popravaka.

Izolacija balkona

Na ploči za temelj morat će se postaviti jedan sloj filma s preklapanjem za zidove oko deset centimetara. Ako je balkon prilično velik, tada se pod ruberoidom preporučuje staviti rešetku od metala s malim ćelijama.

Konvencionalne granice i njihovo odlaganje

Nakon što su sve potrebne površine potpuno očišćene, potrebno je na zidovima nacrtati uvjetne oznake koje će pokazati granice lijevanja betona. Stoga, morate unaprijed razmisliti o visini poda na balkonu. Da biste to učinili, morate uzeti u obzir ukupnu visinu balkona, stupanj njegovezagušenja, hoće li biti unutarnjeg namještaja i svega ostalog. Kada uzmete u obzir sve takve trenutke, već možete početi primjenjivati ​​oznake. Oni su instalirani na svim zidovima sobe, na nekoliko mjesta.


U većini slučajeva, pod na balkonu se sastoji od armirano-betonskih ploča, koje su same po sebi glatke, tako da nije potrebno dodatno izravnavanje površine (pročitajte: "Izrada nivelacije poda na balkonu: opcije za estrih"). Međutim, da bi dobili savršen rezultat, vrijedi steći razinu i pažljivo mjeriti sve kako bi bili sigurni u rezultat. Pomoću ovog uređaja spajaju se sve oznake koje su načinjene na zidovima i utvrđuje se jesu li na istoj visini od poda.

Svjetlosni vodiči

Nakon što je označavanje izvršeno prema svim pravilima, potrebno je postaviti vodilice za popunjavanje estriha. To znači da su metalni perforirani profili pričvršćeni na male hrpe cementa.


Mora postojati razmak između njih koji je jednak dimenzijama letvica kako bi se ravna kravata. Profili su horizontalno poravnati s konstrukcijskom razinom i gumenim čekićem. Kada je cement dobro učvršćen ispod svjetionika, već možete početi samostalno izravnati podove na balkonu vlastitim rukama.

Otopina i njezina priprema

Da biste pomiješali otopinu betona, trebat će vam električna bušilica s priključkom za mikser ili običnom lopatom. U prvom slučaju, slučaj će bitipojavljuju se mnogo brže, ali ako nema takve mogućnosti, onda s lopatom možete napraviti dobro rješenje. To se može vidjeti na fotografiji.


Balkoni su obično mali prostor, tako da lako možete pomiješati sredstvo za ulijevanje s običnim alatima, tako da ne morate očajavati ako nema električne opreme.

Potrebno je pravilno razmotriti sve razmjere. Da bi rješenje podne glazure postalo vrlo kvalitetno i ispravno, potrebno je mijesiti materijale u takvim razmjerima: dva dijela od pijeska, jedan cementni dio i jedan dio šljunka.


Također morate koristiti vodu za miješanje otopine. Kada su svi gore navedeni sastojci već pomiješani, potrebno je dodati malo vode. Ako pretjerate s ovim slučajem, tada će rješenje biti vrlo tekuće i neće raditi za one radove koji su unaprijed planirani.

Estrih i ispuna

Kako napuniti estrih na balkonu, oni znaju samo profesionalne graditelje. Ali ako slijedite sve savjete ovog članka, onda je sasvim moguće da to učinite sami. Kada se otopina potpuno pomiješa, možete nastaviti izravno s lijevanjem. Treba obratiti posebnu pozornost na činjenicu da treba krenuti samo od najudaljenijeg kuta, tako da kasnije, kad osoba završi na vratima, može mirno ući u kuću, bez straha da će nova površinaće biti oštećen.


Trebalo bi izliti otopinu između svjetionika. Prvo morate uzeti šipku i pomaknuti dodatni cement, a da ne uzmete šipku iz svjetionika. Tako je potrebno popuniti prostor cijelog balkona, postupno pomičući rješenje prema vratima, te napraviti savršeno ravnu i glatku površinu. Vidi također: "Kako napraviti samonivelirajući pod - osnovna načela uređaja."

U roku od tri dana, potrebno je navlažiti površinu za izlijevanje tako da se ne razbije na bilo koji način, možete je također posuti pijeskom ili piljevinom, a zatim jednostavno ukloniti višak smeća s poda.


Nakon otprilike tjedan dana, svjetiljke se uklanjaju s estriha, a preostale jame se pune otopinom cementa. Međutim, vlasnik balkona može po želji izvršiti ovaj postupak, ali ga možete ostaviti onakvim kakav jest.

Balkonske ploče ne osiguravaju velika opterećenja, tako da mnogi stručnjaci preporučuju zamjenu otopine cementa za specijalne lagane i brzo sušive materijale, koji sadrže visok sadržaj gipsane ili pjenaste podloge.

Ako sve radite po uputama, moći ćete se diviti podu na balkonu još mnogo godina.