Pouzdan pod na balkonu - što učiniti, odabrati materijal

Svatko tko je odlučio opremiti svoj balkon, nastoji ga učiniti lijepim, kvalitetnim i funkcionalnim. Da biste to učinili, promijenite pod, završite zidove i strop. Smatram da je bolje ležati na podu na balkonu.


Vrste podova

Ne postoji samo jedna mogućnost nego postaviti pod na balkon. Gotovo sve podne obloge imaju iste karakteristike i izvrsno rade sa svojim funkcijama.

Da bi se podovi na loggiom mogli koristiti, možete odabrati sljedeće:

 • linoleum;
 • laminatni podovi;
 • tepih;
 • keramičke pločice;
 • drveni podovi;
 • samonivelirajući podovi.

Razmislite o značajkama svake vrste pokrivenosti i odredite koji je kat bolje napraviti na balkonu.

Značajke linoleuma

Linoleum ima niz pozitivnih svojstava:

 1. Niska cijena.
 2. Jednostavno rukovanje.
 3. Lako se uklapa.
 4. Raznolikost boja i tipova, što vam omogućuje da brzo i jednostavno odaberete točno ono što trebate.
 5. Dugi vijek trajanja.
 6. Vrlo dobra kvaliteta.


Linoleum osimove prednosti, ima nekoliko nedostataka. Pod na balkonu mora biti izrađen od jednog komada materijala. Ako stavite pod u nekoliko komada, onda će se vlaga nakupiti ispod linoleuma, a to je loše. I još jedan minus: nakon nekog vremena premaz blijedi i gubi svoj izvorni izgled.

Laminatne značajke

A što je ležao na podu na balkonu može i dalje? Laminat se može koristiti kao završna obrada poda. Širok raspon omogućuje odabir premaza prikladnog za bilo koji dizajn. Laminat se postavlja na ravnu betonsku podlogu, na koju se nanosi podloga, sprječavajući trenje plastike i betona, a također služi i kao grijač (za više informacija: "Laminat stavljamo na ložu - sami postavljamo")


U zimi, laminat na balkonu ne može biti položen. Pogotovo ako je temperatura ispod 10 stupnjeva, a vlažnost više od 70%. Rad se može izvesti na temperaturama iznad 5 stupnjeva.

Ovaj materijal je lijep i lagan, međutim, ima značajan nedostatak - ne podnosi visoku vlažnost. Može se koristiti na balkonu samo ako je od visokokvalitetnog stakla, a vlaga ne ulazi unutra.

Tepih na balkonu

Također, na lođi možete koristiti tepih. Ovaj materijal ima dug život. Savršeno se prilagođava različitim uvjetima. Tepih se može koristiti na neravnim površinama. Međutim, kako bi bilo prikladno i udobno hodati po njemu, potrebno je napraviti betonsku kravatušto je moguće glatko.


Možete hodati bos po tepihu, jer je ugodan i mekan na dodir. Veliki izbor boja, što omogućuje odabir materijala za svaki interijer.

Nedostatak ovog premaza je da apsorbira mnogo prašine, tako da često morate usisavati.

Polaganje keramičkih pločica

Odabir što staviti na pod na balkonu, možete odlučiti u korist keramičkih pločica. Lijep izgled, veliki broj varijacija boja i uzoraka. Možete sami polagati pločice na balkonu. Životni vijek je prilično dug. Izgled se ne mijenja oko 10 godina. Lako se čisti: najčešće samo obrišite vlažnom krpom.


Pločica je visoke kvalitete. Međutim, ovaj materijal je vrlo hladan i zahtijeva dodatno zagrijavanje. To se može učiniti uz pomoć različitih sustava podnog grijanja (detaljnije: "Kako napraviti topli pod na lođi vlastitim rukama"). Keramika je teški materijal i nije preporučljivo preopterećivati ​​balkonsku ploču. Stoga obratite pozornost na lakše vrste keramičkih pločica.

Drveni podovi

Stvarno pitanje koje se javlja kada je pod u loži: od čega to napraviti? Možete koristiti stablo. Najlakši način za rad s njim. Sam materijal je topao, pa gotovo da ne zahtijeva izolaciju. Na drvenim podovima, stopala će uvijek biti topla i udobna. Prednosti ploča su njihova mala težina iotpornost na habanje (pročitajte: "Kako napraviti drveni pod na balkonu - upute za ugradnju i obradu").

Odabirom ploča, obratite pozornost na njihovu vlažnost, ne smije biti veća od 10%. I također na izobličenja na rubu i debljine, ne više od 2 mm i 1 mm, respektivno.


Da drveni pod ne trunu i služe jako dugo, daske moraju biti tretirane posebnim zaštitnim spojevima i primijenjenim lakom. Nije teško napraviti takav pod na balkonu, čak ni profesionalac ne može to podnijeti.

Nedostaci ovog poda uključuju potrebu za povremenim ažuriranjem premaza. Nakon nekog vremena izgubit će atraktivan izgled.

Samonivelirajući podovi - moderan premaz

Bulk podovi nisu u velikoj potražnji. To je prilično kvalitetan premaz. Spol može biti apsolutno bilo koje boje, za to trebate dodati odgovarajuće boje. Također možete nacrtati sliku koja vam se sviđa ili pokriti pod raznim ukrasima (pročitajte više: "Kako se vlastitim rukama sipati samoizravnavajući pod na balkonu").


Samonivelirajući pod zahtijeva dodatno zagrijavanje. Da bi premaz trajao što je duže moguće, potrebno ga je lakirati u nekoliko slojeva. Ovaj kat treba periodično ažurirati.

Kakvu vrstu premaza odabrati?

Odlučeno je poboljšati pod na balkonu s kojeg se može bolje - pitanje koje se postavlja. Odabir materijala morate uzeti u obzir sve značajke određenog vanjskog.pokrivenost. Na konačnu odluku utječu izdržljivost i kvaliteta materijala, lakoća ugradnje, raspon, cijena i težina.

Kod bilo koje odabrane podne obloge potrebno je postaviti izolaciju pare i vlage. Ne dopuštaju da voda iz donjih slojeva uđe u sobu. U ovom slučaju neće biti visoke vlažnosti na loži (pročitajte također: "Kako napraviti pod na lođi vlastitim rukama - završni koraci") Ako balkon u kući stare zgrade dobiva off, onda je bolje odabrati lakši materijala. Nije potrebno stvoriti dodatno opterećenje na nosive betonske ploče koje su izgubile početnu čvrstoću.


Najjednostavniji materijal je linoleum. Potreban je samo oštar nož za pisanje i mjerna traka. Ako je postotak vlage u prostoriji viši od dopuštenog za linoleum, onda ga nije vrijedno polagati.

Onda pod na balkonu što učiniti? U tom slučaju možete napraviti pod od drva (hrast ili grab). Ova opcija je jednostavna i kvalitetna. Pod ovog materijala izrađen je vrlo jednostavno, osim što je topao i ima dugi vijek trajanja.

Drvni materijali smatraju se najboljim u pogledu cijene i kvalitete. Ubrzo neće biti potrebno popravljati premaz. Potrebno je samo jednom u nekoliko godina ponovno nanositi lak ili ga obojiti kako bi se sačuvao izvorni izgled.

Summing Up

Materijali za pod, koji će premaz učiniti toplim i udobnim, a također će se kombinirati s interijerom,postoji veliki broj. A ipak, što kat je bolje učiniti na lođi?

Među najprodavanijim premazima u omjeru cijena i kvaliteta drvo zauzima vodeću poziciju. Cijena stabla niža je od, primjerice, pločica.