Izravnavanje poda na balkonu: opcije za estrih

Balkonski pod je obična betonska ploča koja nema završnu obradu. Stoga, oplemenjujući balkon, većinu vremena i novca utrošit ćemo na izravnavanje i pripremu poda za završnu obradu. Razmislite o tome kako podrezivati ​​pod na balkonu vlastitim rukama.


Izbor materijala za balkon

Izbor materijala ovisi o vrsti balkona:

 • ostakljena s grijanjem;
 • glazirano bez zagrijavanja;
 • otvorena.

Ako je balkon dobro zastakljen, izoliran i ima radijatorsko grijanje ili podno grijanje, onda se materijali za stambene prostore koriste za izravnavanje i završnu obradu.


Grijani zatvoreni balkon nije izložen kiši i snijegu. No zbog naglih promjena temperature moguće je kondenziranje. Iz tog razloga u takvim prostorijama treba koristiti materijale otporne na vlagu. Na primjer, šperploča, gipsane ploče, gipskartonske ploče otporne na vlagu, cementne iverice, orijentirane čip-ploče, glazure. Za konačnu završnu obradu možete koristiti pločice, linoleum, laminat otporan na vlagu, tepih.

Težina je otvoreni balkon. njegovbetonski pod je izložen padavinama i mrazu. U tom slučaju, poravnavanje poda na balkonu može se izvesti pomoću podne obloge, cementnih ili orijentiranih ploča. Pod je moguće poravnati porculanskim pločicama, keramičkim pločicama, terasama.


Ne zaboravite da je balkon ploča s tri strane koja nema potporu. Nemojte ga preopteretiti. To znači da podna konstrukcija treba biti što je moguće lakša. Cementna košuljica se ne koristi u slučajevima kada se pod izravnavanja podigne za 20 cm, nego je bolje odabrati podove na trupcima. Oni čine ploču težom. Kada je pod izravnan ne više od 3-5 cm, tada će cementni estrih biti dobar izbor.

Određivanje razine čistog poda

Nakon odabira materijala za određivanje razine poda. To se radi pomoću različitih vrsta razina:

 • vodostaj;
 • laserska razina;
 • razina mjehurića.

Ako se upotrebljava razina vode, inače razina alkohola, postupite kako slijedi. Označena bilo gdje na zidu lođe. Koristeći libelu, na svim zidovima je napravljena oznaka na istoj razini. Kroz dobivene točke crta se crta (tzv. Horizont). Najvisa mjesta na podu vizualno su locirana, te se mjeri udaljenost do nacrtane linije.

Od dobivene najmanje vrijednosti oduzima se debljina poda. Dobivena duljina mjeri se od horizonta do poda. Od ciljne točke pomoću razine duha,nacrtana je linija koja određuje razinu budućeg spola.


Određivanje razine čistog poda je najlakši način za korištenje razine lasera. Postavljen je na najvišoj točki poda i uključen. Laserske točke ili linije prikazat će ravnu horizontalnu površinu, koja će biti razina poda.

Za poravnavanje razine poda s razinom mjehurića, morate vizualno odrediti najviši kut balkona i napraviti oznaku. Tada se visina poda mjeri. Zatim, koristeći oznaku razine, crta se duž cijelog perimetra balkona. Ova metoda se ne odnosi na visokokvalitetno poravnanje, jer daje značajnu pogrešku.

Na otvorenim balkonima treba obaviti uz padinu do ulice. To je potrebno kako se ne bi nakupila atmosferska vlaga. Jedan centimetar nagiba dovoljan je za jedan metar širine.

Poravnajte cementni estrih

Dobiti stan i izdržljiva poda može, ako napravite cementni estrih. Ova opcija je jedna od najboljih. Je li moguće napraviti podlogu na balkonu? Uostalom, balkon je u suspendiranom stanju, a glazura će je težiti. Ova metoda se može koristiti ako visina izravnavanja nije veća od 3-5 cm, a ako je vez na loži manja od 3 cm, tada će se vrlo brzo ispucati, ako je više od 5 cm, preopteretit će balkonsku ploču.


Radovi će zahtijevati sljedeće građevinske materijale:

 • hidroizolacijski temelj za beton;
 • cementna kaša;
 • ploče zaoplate;
 • svjetionici.

I također alati:

 • pjenu ili drvenu roštilj;
 • razina;
 • pravilo;
 • lopaticom;
 • mikser;
 • valjak ili četka.


Estrih na balkonu izvodi se pomoću sljedeće tehnologije. Prvo, sve postojeće smeće je uklonjeno, prašina, mrlje od ulja, razbijeni komadi betona se uklanjaju. Zatim trebate zatvoriti pukotine cementom ili žbukom. Tada je površina premazana. To je potrebno za poboljšanje prianjanja estriha na ploči s balkonima, kao i kao vodonepropusni uređaj.

Kada je pod izravnan na otvorenom balkonu s rešetkastom ogradom, da bi se spriječilo širenje estriha, na rubu ploče se izrađuje oplata, koja može biti izrađena od iverice ili tankih ploča. Ako balkon ima čvrstu ogradu, oplata nije izgrađena.

Sada su ugrađeni metalni vodiči s pojačanim profilom. Oni će služiti kao svjetionici. Duljina vodilica treba odgovarati duljini balkona. Svjetionici su smješteni na svakih pola metra. Vrh svjetionika i najviša razina kravate moraju se podudarati. Na balkonu standardne veličine nedostaju dva svjetionika. Svjetionici se pričvršćuju otopinom cementa ili gipsa, a potrebno je provjeriti razinu kako bi savršeno stajali. Kada se otopina stvrdne, možete nastaviti do estriha.


Kada se estrih izrađuje na malim ložama, oplatne ploče se mogu koristiti kao svjetionici, čiji vrh odgovara potrebnomrazina.

Priprema otopine. Za to se cement i pijesak uzimaju u omjeru 1: 3. Dodana je voda, što je 2 litre na 10 kg suhe mješavine. Rješenje treba ispasti poput guste kisele vrhnje. Sve se komponente mogu miješati pomoću lopatice ili mješalice. Naravno, gotova smjesa je praktičnija, samo trebate dodati vodu i pomiješati.

Otopina se izlije na pod i po pravilu se izjednači na razinu svjetionika. U vrućim i suhim vremenskim uvjetima, kako bi se spriječile pukotine zbog brzog sušenja, mokri estrih treba prekriti folijom ili vrećicom. Nakon jednog ili dva dana možete ukloniti oplatu. Po potrebi očistite svjetionike. Nepravilnosti koje ostavljaju oplate i svjetlosni signali moraju biti zapečaćene debelim mortom za cementni mort. Tada se površina poravna s plovkom. Postavljanje završnog premaza bit će moguće za nekoliko tjedana. Takav estrih na balkonu pogodan je za pločice, laminat, linoleum i druge podne obloge.

Samonivelirajući mort za pod

Ako je potrebno izravnati betonski pod manje od 3 cm, tada cementni estrih nije prikladan (puknut će se). Najbolja opcija u ovom slučaju bila bi koristiti samonivelirajuće rješenje. Takve veze mogu imati debljinu od 3 mm - 3 cm.


Da biste napravili samorazlivnu kravatu, potrebni su vam sljedeći materijali:

 • samonivelirajuća smjesa;
 • prajmer.

I također sljedeće alate:

 • igličasti valjak (za uklanjanje mjehurića zraka iz estriha);
 • mikser;
 • lopaticom;
 • četkom ili valjkom.

Razmotrite kako se na balkonu može napraviti podna obloga pomoću samonivelirajuće otopine. Površina mora biti očišćena od boje, raznih mrlja, fragmenata betona. Popravljaju se sve postojeće pukotine. Sva prašina se uklanja s površine usisavačem. Onda morate napuniti pod. Potrebno je izdržati vrijeme navedeno u uputama potrebnim da se prajmer potpuno osuši, a zatim prijeći na sljedeći korak. Vidi također: "Kako vlastitim rukama napuniti samostojeći pod na balkonu."


Izravnavajuća smjesa je napunjena vodom i dobro izmiješana s mješalicom do tekuće konzistencije. Pod je napunjen smjesom što je moguće ravnomjernije, a zatim nivelisan lopaticom. Trebate hodati po tekućem podu pomoću igličastog valjka kako biste uklonili sve mjehuriće zraka.

Na takvom se sprežniku može hodati za nekoliko dana, ali proizvođači različitih smjesa preporučuju završnu završnu obradu u 1-2 tjedna.

Suhi estrih na balkonu

Velika mogućnost suhog estriha na balkonu. Obavlja dvije funkcije: razinu i zagrijava pod. To je učinjeno u samo nekoliko sati i možete odmah nastaviti s naknadnim završnim radom.

Za proizvodnju suhog estriha:

 • suho punjenje;
 • materijal za podove;
 • profil u obliku slova U;
 • polietilenski film;
 • traka za rubove;
 • samorezni vijci;
 • ljepljiva vrpca;
 • ribež;
 • pravilo.

Razmislite kako da suhe podne košuljice na balkonu osuše vlastitim rukama.


Kao iu prethodnim slučajevima, potrebno je riješiti se prašine i svih vrsta smeća. Riješite se pukotina cementnim mortom. Spojevi između ploče i zidova su montažne pjene. Duž cijelog perimetra balkona nalazi se rubna traka koja će služiti kao zvučna izolacija. Ako se to ne učini, onda kada dodirnete ploče dna poda zida stvorit će se prilično jaka buka.

Sljedeća je hidroizolacija. Polietilenski film se nanosi na pod tako da rubovi prodiru u zidove za oko 6-10 cm.

Profili u obliku slova U koriste se kao svjetionici. Stavili su široku stranu prema dolje, ne osiguravajući. Pravilo je podešeno vodoravno. Planirana razina sloja ekspandirane gline (krupni pijesak, šljaka) i gornji rubovi profila trebali bi biti isti. Proširena glina je popunjena, površina je izravnana pravilom svjetionika. Rende uklanja posljednje nepravilnosti. Za hodanje po sloju gline, postavljeni su tragovi od šperploče ili gipsanih vlakana.

Na sloj ekspandirane gline postavljen je pokrov ploče s utorima za međusobnu povezanost. To može biti gipsana iverica, vezana cementna ploča ili orijentirana ploča od gipsanih vlakana. Neophodno ih je što je moguće bliže postaviti na zid. Tada će takva struktura izdržati ista opterećenja kao i betonestrih. Spojevi u utorima trebaju biti lijepljeni posebnim ljepilom, a zatim pričvršćeni vijcima. Udaljenost između vijaka treba biti oko 5-10 cm.

Izbočeni rubovi rubne trake i filma režu se na razini pokrovnih ploča.

Lagovi za izravnavanje poda

Ova metoda gotovo ne opterećuje betonsku ploču, a također omogućuje podizanje i zagrijavanje poda. Izvedbena shema sastoji se od izrade letvice, koja je pokrivena pločama ili pločama odozgo. U prostoru između poda i peći mogu se po želji postaviti izolacija i hidroizolacija.

Bit će potrebni sljedeći materijali:

 • drvena greda;
 • izolacija;
 • vodootporni film;
 • samorezni vijci;
 • tiple;
 • materijal za oblaganje.


Pod se čisti od raznih ostataka i prašine. Hidroizolacija se vrši ako je susjedni balkon otvoren ispod ili ispod balkona je prazan prostor. Film se širi po podu tako da rubovi dolaze na zidove. Postoje materijali koji obavljaju dvije funkcije odjednom: hidro i toplinska izolacija. Penofol je jedan od takvih materijala.

Na vrhu hidroizolacije postavljaju se drvene trupce veličine 50x50 mm i učvršćuju se s tiplama. Razmak između klinova treba biti oko 40-50 cm, a veličina zaostatka može varirati u skladu s planiranom visinom poda. Ako je potrebno povećati, trupci se slažu jedan na drugi i pričvršćuju vijcima. Ekstremne trake trebaju biti od zida na udaljenosti od 5-10cm.


Dalje, između zaostaje fit izolacije. Za otvoreni balkon najbolji materijal bio bi pjena ili ekspandirana glina. Bazaltna vuna, ekstrudirana polistirenska pjena i drugi izolacijski materijali nalaze se na ostakljenom balkonu. Polaganje izolacije treba biti tako da nema razmaka.

Lagovi se zatvaraju jednim od sljedećih završnih materijala: daskama, ivericom, orijentiranom stranom, gipsanom ivericom ili cementnom ivericom, gipsanim vlaknima (čitaj: "Uporaba DSP ploče za podne opcije"). Sada možete završiti završiti s laminat, crijep, linoleum, tepih ili palubu.

Tako je rečeno kako na podu napraviti podnu oblogu pomoću cementnog morta, samonivelirajućeg morta, suhog estriha i trupaca.