Načini popravka drvenih podova u stanu

Osim malog postotka sekundarnih zgrada s drvenim podovima, ploče se koriste u visokim zgradama. Zamjene mogu biti postavljene ili na pod iz žlijebljene ploče, ili na grubi pod od obrubljene ploče, OSB, GVL, DSP, šperploča ili iverica za ostale obloge (parket, linoleum, PVC pločice, pluta, crijep, tepih i drugi materijali).

Stoga, popravak drvenog poda u Hruščovu može se obaviti u jednom danu (zamjena jezika) ili se može odgoditi za nekoliko tjedana (polaganje zvučne izolacije, izolacija, zaostajanje i crni pod ispod parketa).

Radovi razvrstavanja i popravka

Zbog složene konstrukcije i brojnih slojeva kolača, popravak drvenog poda u stanu karakterizira raznolikost, napor i proračun. Pri gubitku izgleda, površina žlijebljene ploče je očišćena od postojećeg sloja bojenog materijala, obojana u nekoliko slojeva kako bi se dobila potrebna estetika opažanja.

U svim drugim slučajevima, djelomična ili potpuna demontaža pokrova ili podloge postaje neizbježna. Da bi se pojednostavila potraga za razlozima za smanjenje svojstava svojstava strukture, običnoobrađuje se slojevito rastavljanje:

 • za restauraciju žlijebljenog poda ili parketa potrebno je demontirati cijelu podnu oblogu kako se ne bi oštetile brave njezinih pojedinačnih elemenata;

  Rastavljanje jezika.

 • komadi za kašnjenje se mijenjaju kroz poklopce rezane u završnoj i crnoj podnici;

  Zaostali popravci u stanu.

 • cijeli zaostatak može se zamijeniti tek nakon rastavljanja cijele konstrukcije, budući da su podne ploče okomite na te elemente i pričvršćene na njih čavlima;

  Zamjena zaostajanja.

 • kako bi se zamijenila ili obnovila hidro-, zvučna izolacija, bit će potrebno ukloniti čak i zaostatke, budući da sloj ovih materijala mora biti neprekidan i biti postavljen na vrhu ploče poda.

  Zamjena izolacije.

Bilo koji element konstrukcije (podna daska, zavrtanj ili samorezni vijak) može postati razlogom cika prilikom popuštanja međusobnog pričvršćenja s drugim dijelom poda. Zbog toga se koriste različite metode za uklanjanje škripanja, od popunjavanja pukotina u podnim daskama s talkom do zamjene zaostataka ili zavrtanjem svih dasaka do zaostajanja pod kutom od 45 do 60 stupnjeva na novim mjestima.

Razlog za škripanje je trošenje drvenih podnih elemenata.

Savjet! Prilikom početnog polaganja utorne ploče kao podne obloge, samo prvi, svaki četvrti i posljednji red materijala čvrsto su pričvršćeni na trupce. Nakon sušenja podnih obloga u razdoblju od 3 do 12 mjeseci, pod je ponovno prešan s utičnicama, stezaljkama ili sličnoinstrumenata. Ova operacija nije popravak poda, to se odnosi na održavanje premaza.

Tehnologija popravka

Za vrijeme rada višeslojne konstrukcije popravak drvenih podova u stanu postaje neophodan za definirane i vizualno očite nedostatke koji drastično smanjuju udobnost življenja. Drugim riječima, oni hodaju po podu dok im ne dosadi, ili korisnikova noga ne uspije.

Preventivna revizija ekonomski je neprofitabilna, jer je za to potrebno ukloniti sav namještaj, rastaviti podlogu, sve ili većinu podnih dasaka. Popravci se izvode jer je konstrukcija rastavljena, ovisno o njezinoj složenosti, primjenjuju se posebne tehnologije:

 • uvijanje, popločavanje poda;

  Zatezanje ploča od škripanja.

 • dodatno pričvršćivanje ploča pomoću samoreznih vijaka;
 • zamjena parketnih traka, utornih ploča;
 • obnova zaostajanja na odabranim mjestima;
 • impregniranje drvenih elemenata s antiseptičkim /otpornim na vatru;
 • promjenu dizajna poda sa značajnim trošenjem drva;
 • izravnavanje površina brušenjem ili struganjem.

  Odstranjivanje cika dodatnom fiksacijom.

Važno! Nakon revizije podnih dasaka odbacuju se ploče neprikladne za daljnje djelovanje. Bilo koja od njih su oštećena (trulež, gljivice, plijesan, savijanje, izlazni čvorovi).

Uklanjanje ispočetka

U sovjetskim vremenima iskorištavala se.drveni podovi u Hruščovu i Brezhnevki. Na pergamenu su postavljeni zastoji, izravnani drvenim klinovima. Užadna ploča je jednom bila zategnuta - tijekom završne obrade prostorija, da bi se podne daske nakon sušenja morale još jednom stegnuti, korisnici obično nisu bili upozoreni.

Uzrok škripanja je slabljenje uzajamnog fiksiranja dvaju ili više strukturnih elemenata. Pod teretom prometa stanara, savijaju se, emitiraju karakteristične zvukove.

Kako bi se eliminiralo škripanje, obično se koristi sljedeći slijed radnji:

 • identifikacija škripavog područja na uho, njegovo obilježavanje kredom;
 • provjeru prisutnosti pričvršćivača (čavla ili vijka);

Moguće su daljnje opcije:

 • postojeći čavli mogu se probiti u drvo;
 • sa samoreznim vijkom s punim navojem, podna ploča je učvršćena u bilo kojem prikladnom položaju u odnosu na zapornu letvu;
 • s vijkom s nepotpunim navojem, možete čvrsto pritisnuti dva drvena elementa poda jedan na drugi, uključujući i ako se rupa u podnoj ploči proširila s vremenom;
 • polimerni klin se pokreće pod lagom koji visi iznad podne ploče;
 • prilikom otkrivanja pokvarenih čestica piljene građe, one se istiskuju, šireći drvo /ploču novim komadima obrađenim antiseptikom.

Ploče u redovima smještenim daleko od zidova vrlo je teško rastaviti bez uništavanja zglobova dvorca. Stoga se njihova prostorna geometrija i relativni položaj u odnosu na podne ploče u susjednim redovima regulirajuuzdužni klinovi:

 • klin se izvlači iz dugačkih strugotina;
 • gurnute između redova podnih dasaka;
 • sprječava progib, uklanja škripu;
 • je uzemljen u ravnini s površinom podnih dasaka.

Uklanjanje cika s klinom.

Nakon toga se provodi lokalno bojenje neispravnog područja ili se podovi ponovno potpuno oslikavaju.

Pročitajte više o borbi s škripanjem u članku:Kako ukloniti škripu drvenog poda .

Zamjena ploče kunića

U suhim prostorijama, podna obloga se obično potpuno zamjenjuje, jer je istrošenost ploča ovdje ista. U prostorijama s visokom vlažnošću i obiljem komunikacija hladnom vodom, kanalizacijom i vrućom vodom, obnova pojedinih područja zahvaćenih plijesni, gljivicama ili truleži često se koristi zbog curenja cjevovoda. Potrebno je uzeti u obzir čimbenike:

 • treba pažljivo ispitati zaostajanje i stanje estriha;
 • u nezadovoljavajućem stanju ovih konstrukcijskih elemenata, remont premaza koštat će manje, budući da će radni vijek obnovljenog dijela biti znatno viši od životnog vijeka postojećih podnih dasaka, koji će se također uskoro morati mijenjati;
 • utorna ploča se postavlja prema standardnoj tehnologiji (pričvršćivanje svake 4 vrste na trupce), nakon 4-12 mjeseci, pod mora se ponovno nanosi s pričvršćivanjem na trupce svakog reda ploča;
 • postolje je pričvršćeno isključivo na zidove kako bi se osigurala visoka održivost premaza i pokretljivost u linearnomekspanzija drva (oko 0,15% za suhu građu).

Važno! Visina žlijeba /grebena moderne rezane građe možda se ne podudara sa sličnim bravama operiranog jezika, puštene tijekom sovjetskih vremena.

Stoga, tehnologija koja se koristi za obnovu podnih obloga prema shemi:

 • pod je položen od zida u dvorac;
 • na mjestima gdje su novi podovi u podu sa starim daskama montirani;
 • na jednoj strani je ostavljen utor spoja jezičca i utora na dasci;

  Restauriranje ploče za podne obloge.

Savjet! Zabranjeno je korištenje brtvi između trupaca i podnih dasaka gotovog poda, budući da upravo ti dijelovi izazivaju škripu u budućnosti. Plastične klinove treba položiti ispod trupaca, kontrolirati gornju ravninu šipki od kojih su napravljene.

Preporučujemo:Polaganje poda obložene ploče .

Zamjena podnih obloga

Tijekom popravka starog drvenog poda, možda će biti potrebno zamijeniti istrošeni pod. Na odmaku od koraka koji zadovoljava operativna opterećenja, ovi elementi ostaju na mjestu, samo se crni pod je rastavlja i zamjenjuje novim.

Ovisno o ciljumogu se koristiti podni materijali:

 • obrubljena ploča - ispod ploče s utorima;
 • višeslojna šperploča - pod bilo kojim premazom, uključujući samonivelirajuće podove, pločice, porculanske pločice;

  Zamjena crnog poda šperpločom.

 • OSB i iverica - za PVC pločice, keramiku, laminat, parket, linoleum, tepih, pluto;
 • DSP - obično se koristi pod pločicama.

Radovi se izvode prema standardnim tehnologijama uz osiguravanje prirodne ventilacije u podzemnom prostoru.

Zamjena dnevnika

Ako drveni pod nema oštećenja vida, ali je njegova površina neravna, postoje škripanje i drugi čimbenici koji utječu na kvalitetu života, morat ćete potpuno rastaviti parket ili utornu ploču kako biste osigurali pristup rešetkama na kojima je pod fiksiran.

Prije popravka zaostataka potrebno je izmijeniti estrih, zamijeniti izolaciju, hidroizolaciju i akustične materijale. U sovjetskim vremenima, izolator koji se koristio bio je ekspandirana glina ili piljevina, a ti materijali su manje učinkoviti od ekspandiranog polistirena, ecowoola, bazaltnog toplinskog izolatora. Stoga se skupljaju u vrećice i odlažu.

Zamjena kašnjenja vrši se tehnologijom:

 • horizontalno bušenje pomoću laserske ravnine za određivanje gornje točke;
 • vodoravni crtež na zidovima na proizvoljnoj visini;
 • polaganje drva blizu zidova, uzimajući u obzir vodoravnu razinu.

Na polimeru se mogu postaviti zamaciklinovi ili specijalni podesivi vijci (podesivi podni sustav). Šipka mora biti čvrsto pričvršćena na podnu ploču (estrih) sidrima kako bi se spriječilo škripanje i pomicanje tijekom rada. Stoga, kada se koriste klinovi, koriste se duga sidra, u sustavima podesivog poda stabilnost prostorne geometrije strukture osiguravaju metalni klinovi:

 • prolaze kroz šipku;
 • pričvršćene za bazu;
 • matica za podešavanje po visini, zaostajanje na traženoj razini;
 • klinovi su izrezani od strane mlina za mljevenje na kraju poravnanja u jednoj horizontalnoj ravnini svih zaostataka unutar prostorije.

Zamjena zazora s podesivim podom.

Savjet! Lagovi imaju određenu debljinu, pa se u drvenim podovima (grubo i završno) po defaultu pojavljuje podzemni prostor u kojem je potrebno osigurati prirodnu ventilaciju. Da biste to učinili, potrebno je napraviti rezove u trupcima i instalirati rešetke dijagonalno u kutovima crnog poda i podne obloge u kutovima prostorije.

Izolacijski materijali

Unatoč činjenici da drveni pod u stanu ima svojstva zvučne izolacije i smanjuje gubitak topline, često je potrebna dodatna ugradnja izolacijskih materijala. Njihov relativni položaj u drvenom kolaču na podu je sljedeći:

 • materijali za apsorpciju zvuka - uvijek ih odrežite na podnu ploču ili podnu pločustrukturna buka iz donjeg stana;
 • izolacija - smještena na vrhu akustičnog materijala, debljina se bira ovisno o specifičnim uvjetima rada;
 • parna brana - poželjno je membrana položena na toplinsku izolaciju ispod crnih podnih dasaka ili drvenih podnih obloga kako bi se izolacija zaštitila od vlažnog zraka iz prostorije parom;
 • hidroizolacija - nanesena lijepljenjem ili premazivanjem na estrih ili podnu ploču, u vlažnim prostorijama drugi sloj vodonepropusnosti se izrađuje preko drvenog poda prije ugradnje otpornih na vlagu (zaštita od curenja kanalizacije, vodovoda).

Drveni pod u stanu.

Savjet! Prisutnost svih navedenih izolacijskih slojeva nije obvezna. Na primjer, debljina podne ploče može biti dovoljna da beton potpuno eliminira prodor zračne buke. U tom slučaju možete raditi bez zvučno izoliranog materijala.

Lakovi i lakovi​​

Bojenje podnih dasaka odnosi se na facelift. Prije bojenja, izradite sljedeće radove:

 • uklanjanje slojeva postojeće boje lopaticom ili posebnim otopinama;

  Demontaža boja i lakova.

 • zaptivne šupljine s kitom (ulje za mokre prostorije, ljepilo za suhe prostore, mogućnost proračuna - mješavina uljane boje s piljevinom);
 • mljevenje i impregnaciju s lanenim uljem (vrijeme sušenja minimalno 3 dana);
 • uklanjanje škripanja gore navedenim metodama.

Varijante slikanja drvenog poda.

Nakon toga popravljeni pod je obojen u nekoliko slojeva.

Probijanje i brušenje

Dok održava nosivost elemenata drvenog poda, može biti potrebno vratiti njezinu ravnost iz nekoliko razloga:

 • ploče su se zgrčile i iskrivile tijekom vremena;
 • pukotine formirane između podnih dasaka;
 • jezik "savijenog grba" u poprečnom presjeku;
 • na nekim se dijelovima ploče objesio.

Uz dovoljnu debljinu jezika ili parketa, ovi se nedostaci mogu popraviti bez većih popravaka brušenjem ili ribanjem. Oprema za struganje je skupa, rijetko potrebna, pa je pametnije iznajmiti ovu opremu za vrijeme popravka.

Poliranje jezika pomoću stroja za traku.

Brušenje ne zahtijeva visoke kvalifikacije, potrebne vještine se stječu nakon obrade 2 - 3 m² podnih obloga. Mašina za struganje je teže koristiti, tako da je lakše naručiti uslugu od kvalificiranih stručnjaka.

Struganje parketa.

Dakle, kada se radi u stanu od drvenog poda, kućni obrtnik ima na raspolaganju popravke. Najjednostavniji način je izravnati ravninu poda, riješiti škripu podnih obloga i obojiti površinu. Remont i zamjena trupaca, podnih dasaka koštat će više i trajati dulje.

Savjet! Ako vam treba majstorpopravak, tu je vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije