Prednosti i nedostaci drvenih podova

Prirodni materijali se aktivno upotrebljavaju u ukrašavanju poda prostora i susjednih područja. Jedan od najspektakularnijih i najtrajnijih je još uvijek smatran nizom. Razmotrite njegove prednosti i nedostatke.

Značajke masivnog drva

Podne obloge često su zbunjene. Konkretno, podna ploča ili inženjerska ploča nazivaju se nizom i obratno. Razumimo za početak s terminologijom.

Okviri velikih formata od čvrstog jednoslojnog drva, koji imaju homogenu strukturu, nazivaju se punim drvom. To je analogni tradicionalni komad parketa, ali sveukupno. Veličine:

  • Duljina: 400-2200 mm;
  • Širina: 100-250 mm;
  • Debljina: 14-25 mm.

Kod ograničenog poprečnog presjeka, toplinska provodljivost masivnog drva je vrlo niska, pa se uporaba ovog materijala u kombinaciji s baznim sustavom grijanja smatra nedjelotvornim. Maksimalna dopuštena temperatura je do +27 ° C, što lamele samo lagano zagrijava, ali ne osigurava grijanje prostorija. Povećanje ovog parametra će dovesti do sušenja i savijanja lamela.

Masivna ploča od tikovine i hrasta.

Proizvod je napravljen od tradicionalnog i egzotičnog tangencijalnog ili radijalnog kroja: hrast, jasen, tikovina, merbau, orah, padouk i drugi.

Razlikuje se ocjenom:

  • Extra ili Highest - apsolutno glatka površina bez bjelike i čvorova;
  • Prvo ili A - 2-3 čvora su dopuštene, malekoličina slabih vlakana;
  • Drugo ili B - mrlje od čvorova - ne više od 6-8 komada. na razini, kao i bjelika u umjerenim količinama;
  • Treće ili C - obilježeno prisustvom velikih i padajućih čvorova, višestrukih vlaknastih. To je tehničko drvo, ali ne i dekorativno i završno.

U pakiranjima se, u pravilu, nalaze ploče prvog i drugog tipa, rjeđe se nalaze proizvodi razreda B. Duljina lamela u pakiranju također može varirati. Na 180 cm nailaze se lamele od 120 i 40 cm, što ne predstavlja kvar ili povredu, jer se mogu koristiti kao ekstremne, što smanjuje količinu otpada.

Za razliku od masivnih, parketne i inženjerske ploče su višeslojne i sastoje se od gornjeg tankog sloja čvrstih stijena i donjih slojeva spojenog bora ili brezove šperploče.

Dizajn lamela niza uvjetno se sastoji od:

Sloj rada ili trošenja

Ovo je izrezano lice proizvoda. Definirana je kao debljina trake od površine do vrha brave ili jezika. Sekcija spremnika varira od 5 do 12 mm. Vijek trajanja premaza, kao i dopušteni broj brušenja, ovisi o ovom pokazatelju.

Glavna značajka je dekorativni učinak. Površina ploče može biti glatka ili brušena, ostarjela ili isplanirana. Često, za dodavanje volumena, izrezuje se dodatni mikrofacet.

Premaz može biti čist, brušen za daljnju doradu, ili već obrađen zaštitnim lakom, uljem ili voskom. ovosvaki kupac bira parametar prema vlastitom razumijevanju

Osnove ležaja
To je donji dio ploče, čija debljina može doseći 17 mm. Ovdje se žljebovi i žljebovi režu duž krajeva lamela, zahvaljujući kojima je moguća glatka i pouzdana montaža.

Dizajn masivnog drva.

Lamele s glatkim rubovima mogu se naći u prodaji, ali u posljednjih nekoliko godina sve veći broj proizvođača nudi proizvode s integriranim 4G ili 5G bravama. Na uskoj strani u utor i jezik integriran je poseban plastični ili gumeni umetak. Prilikom sastavljanja, značajno brtvi spoj, osigurava stabilnost proizvoda na sezonske promjene vlažnosti i temperature. Zahvaljujući toj inovaciji, masivna ploča se sada može postaviti ne samo u stambene već iu mokre prostorije, a može se postaviti i na otvorene balkone, terase itd.

Savjet! Za rad na otvorenom, učinit će samo stijene otporne na vremenske uvjete kao što su krpelj, pepeo i robinija. Nemojte koristiti proizvode od bukve, javora, trešnje, jer čak i uz sveobuhvatan zaštitni tretman kako bi se izbjeglo truljenje, bubrenje i savijanje neće raditi.

Razmotrimo pitanje stila. Proizvođači preporučuju montažu podne ploče iz čvrstog niza pomoću ljepljive metode pomoću podloge izrađene od breze ili šperploče od mekog drva. Kompozicija ljepila je odabrana isto kao i za parket. Ali s jedinom razlikom - mora biti ljepilo za teške proizvode.

Polaganje je dopušteno i uporabom hardvera: čavli, samorezni vijci ili vijci, koji se uvlače ili uvijaju u žljebove pod kutom od 30-45 °, sidra ili druge vrste spojnih elemenata koji „voze“ u površinu drva. Za ukrašavanje kape, oni moraju "utopiti" u baru i zatvoriti vrh s dekorativnim poklopcem ili brtvilom kako bi odgovarali boji poda.

Polaganje masivnog drva.

Neki majstori uspijevaju postaviti masivnu ploču na strukturno ljepilo ili ljepilo. Takva odluka ne može se nazvati pogrešnom, ali je trajnost prikupljenog premaza upitna.

Za ljubitelje montaže "plivajućom" metodom napominjemo da ograničenje veličine montiranog premaza ne smije prelaziti 16 m². U tom slučaju proizvođači ističu da ovaj način instalacije automatski uklanja proizvode iz jamstva i tvornice nisu odgovorne za operativne značajke.

Prednosti i nedostaci podnih obloga od punog drveta

Ni jedan materijal za podove nije savršen. Da bismo vam pomogli u odabiru, spojili smo sve pozitivne i negativne kvalitete drva u jednom stolu.

Tablica 1 . Masivne podne obloge: za i protiv

Prednosti Nedostaci
1) Vrijedne stijene za cijelu debljinu.

2) širok raspon formata.

3) Ljepota i tekstura prirodnog drva. Crtež se ne ponavlja, nijanse se razlikuju.

4) Vijek trajanja premaza ispod laka - do 50godina, pod uljem ili voskom - do 20 godina.

5) Održivost malih i dubokih defekata. Moguće je zamijeniti pojedine trake.

6) Brušenje obnove - do 10 puta ovisno o debljini sloja trošenja.

7) Niska toplinska vodljivost - od 200 mW /(m * K).

8) Velika gustoća proizvoda - 880-1000 kg /m3 .

9) Moguće je koristiti neke pasmine (termalni pepeo, ekstrudirani bambus) u vlažnim prostorijama i za rad na otvorenom.

10) Lagana njega.

1) Strah od vlage, vode, insekata.

2) Osjetljivost na truljenje, bubrenje ili isušivanje.

3) Čvrst klimatski okvir za rad: temperatura od +18 do +26 ° C, vlažnost zraka 40-60%.

4) U slučaju narušavanja načina rada, pojavljuju se pukotine u lamelama, grče u spojevima ili razmacima između ploča.

5) Premaz ulje-vosak mora se povremeno obnavljati - svakih 1-3 godine.

6) Uporaba u kombinaciji sa sustavom „toplih podova“ je neučinkovita i neprofitabilna.

7) Radno intenzivan i skup postupak oblikovanja.

8) Nije poželjno montirati se na "plutajući" način.

9) Visoka cijena - od 2300 rubalja /m2 .

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Možete vidjeti recenzije o svakom od njih ifotografije s primjerima radova. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije