Što odabrati linoleum ili laminat - prednosti i nedostaci materijala u usporedbi

Svaka osoba uvijek nastoji svoj dom učiniti udobnim i modernim. Podnice igraju važnu ulogu u tome. Međutim, ne postoji uvijek jasan odgovor na pitanje što odabrati - linoleum ili laminat. Sve ovisi ne samo o karakteristikama premaza, već io individualnim preferencijama.


Karakterizacija linoleuma

Koncept "linoleum" u biti, morate razumjeti prirodni premaz, koji se sastoji od drvenog brašna, jute, vapna u prahu, drvne smole i lanenog ulja. Međutim, ovaj materijal nije dostupan svakom kupcu, jer, prvo, to je vrlo skupo, a drugo, ne svugdje ga se može naći na tržištu.

Materijal koji smo nazivali linoleum je zapravo premaz na bazi polimera ili PVC premaza. Aktivno se koristi u javnim ustanovama - bolnicama, školama i vrtićima, u poslovnim zgradama pa čak iu stambenim zgradama i stanovima. Nadalje, pojam "linoleum" ćemo značiti točno PVC materijala (pročitajte također: "Koji je bolji linoleum za kuhinju: vrste i značajke materijala").


Ako trebate razumjeti što je više ekološki - laminat ili linoleum, onda, naravno, jasno je da je to laminiran premaz.Sastoji se od prirodnih sastojaka, dok je PVC obloga potpuno umjetna. Naravno, ne govorimo o prirodnom linoleumu.

Proizvođači proizvode tri vrste sintetičkog linoleuma:

 1. Kućanstvo.
 2. Polukomercijalna.
 3. Komercijalni.

Vrsta premaza za kućanstvo koristi se uglavnom samo u stambenim prostorijama - kućama ili stanovima. Ona nema dovoljnu marginu sigurnosti da izdrži teška opterećenja. Ipak, raznolikost svojih tekstura i boja čini PVC linoleum ovog tipa vrlo popularan.


Polu-komercijalni linoleum je mnogo jači od domaćeg, pa je njegov vijek trajanja mnogo veći. U pravilu, takav pokrivač se polaže u uredskim prostorijama s malim prometom, kao iu stambenim prostorijama. Ovaj materijal je također predstavljen u širokom rasponu uzoraka i tekstura.

Komercijalni PVC-premaz je najjači od svih. Uspješno se koristi u radionicama, u javnim ustanovama s velikim brojem ljudi, npr. Školama, institutima, bolnicama. Osim toga, ovaj premaz ima tako vrijednu kvalitetu kao i protuklizno.

U isto vrijeme, ako mislite da je skuplji - laminat ili linoleum, onda nema definitivnog odgovora. Trošak pokrivanja ovisit će o njegovoj kvaliteti.

Prednosti premazivanja PVC-om

 • Niska cijena - sve ovisi o vrsti pokrivenosti.
 • Estetska ljepota i širok rasponBoje, uzorci i teksture čine ga vrlo popularnim. Osim toga, možete kombinirati različite vrste linoleuma za stvaranje originalnog premaza.
 • Praktičnost sklapanja vlastitih ruku. Pod uvjetom da je soba mala, sami možete postaviti linoleum.
 • Linoleum slabo provodi toplinu, tako da će gubitak topline s takvim premazom biti minimalan, a pod neće se smrznuti. Prema tome, u ovom slučaju, ako još uvijek sumnjate da je toplije - laminat ili linoleum, može pouzdano reći da je još uvijek linoleum.
 • PVC premaz nije sklon raspadanju, jer se sastoji isključivo od sintetičkih vlakana.
 • Linoleum pruža dobru zvučnu izolaciju (više: "Kako napraviti zvučnu izolaciju pod linoleumom na podu").
 • Brojne vrste linoleuma djeluju protiv klizanja, osiguravajući sigurno kretanje čak i na mokrim površinama. Ova kvaliteta vam omogućuje da brzo odrediti što položiti - linoleum ili laminata u kuhinju. Sam po sebi, ovaj sintetički materijal praktički ne klizi, za razliku od drvenih premaza, kao što je npr. Laminat.
 • U pravilu, vijek trajanja linoleuma je do 30-50 godina. Međutim, nemoguće je jamčiti da s vremenom neće izgubiti ljepotu i sjaj.

Uz sve pozitivne osobine PVC obloge svakako ima i niz nedostataka.


Nedostaci sintetičkog linoleuma

 1. Sintetička kompozicija je jedna od glavnihnedostaci ovog materijala. Iako može poslužiti dovoljno dugo, još uvijek je lošiji od prirodnih drvenih podova po izgledu, ekološkoj sigurnosti i kvaliteti (čitaj također: "Što je ekološki prijateljski linoleum - vrste i koristi").
 2. PVC linoleum nema dovoljno elastičnosti i čvrstoće. Stoga, ako postavite teški namještaj na njega ili ga premjestite preko linoleuma, premaz može biti oštećen - pruge i udubljenja će ostati.
 3. Ako je premaz prilično jeftin, ne treba se čuditi da se pri visokim temperaturama može istopiti ili naborati, a na niskim temperaturama može se prekriti pukotinama.
 4. Pojava linoleuma može se vrlo nepovoljno pripisati nedostacima. Neki vjeruju da ne izgleda dovoljno plemenito, međutim, zahvaljujući uspješnim imitacijama parketa, pločica ili mramora, koje proizvode poznati proizvođači, takav premaz može izgledati vrlo impresivno.

Karakteristike laminata

Laminat - višeslojni umjetni materijal, iako je izrađen od prirodnih sastojaka. Sastavni dijelovi laminiranih ploča su podloga, sloj vlaknene ploče ili MDV, dekorativni sloj koji laminatu daje boju i teksturu, kao i vanjski sloj laminacije, odnosno štiti materijal od vanjske okoline. Najkvalitetniji uzorci laminata obrađeni su s nekoliko slojeva polimera za dodatnu snagu.


Također, kao t linoleum, laminat je podijeljen u nekoliko klasa uovisno o svrsi i snazi:

 1. Klase 21-23 namijenjene su za ugradnju u stambenim područjima s niskim prometom.
 2. Klase 31-33 su izdržljivije, stoga su pogodne za uredske, javne i industrijske prostore.
 3. Vodootporan laminat - namijenjen za prostore s visokom razinom vlage.

Treba napomenuti različite boje laminiranog premaza. Baš kao i linoleum, takav materijal ponavlja strukturu drva, pločica, mramora ili metala. Proizvodimo sorte s sjajnom ili mat površinom.

Prednosti laminata

 • Ako usporedimo cijenu laminata s pločicama ili parketom, onda je to nesumnjivo jeftinije.
 • Lijep izgled i sposobnost realističnog prenošenja teksture drugih materijala - drva, metala, kamena.
 • Laminat se proizvodi s gotovim učvršćivačima za zaključavanje, tako da pri ugradnji možete raditi bez ljepila i rukovati ga vlastitim rukama.

Ipak, nemoguće je ne spomenuti nedostatke ovog modernog materijala.


Negativne strane laminata

 • Laminirani premazi bez posebne impregnacije otporne na vlagu obično nemaju dugi vijek trajanja. Konkretno, u vlažnim područjima s velikim prometom morat će se mijenjati za 5 godina.
 • Za trajnost laminat je još uvijek lošiji od premaza od prirodnog drva ili keramičkih pločica.
 • Sloj laminacije u ovom materijalu osjetljiv je na oštre i teške udarce.objekti.
 • Laminat ne voli previše često mokro čišćenje, jer gornji sloj može biti zamrljan zbog istjecanja vlage.
 • Postavljanje laminata na brave ne podrazumijeva apsolutno prianjanje, tako da se prljavština i vlaga mogu postupno nakupljati u šavovima. Tijekom vremena to će dovesti do oštećenja premaza.
 • Nemoguće je dopustiti da velika količina vode padne na laminat, inače će se nabreknuti i mora se promijeniti.

Dakle, ono što je praktičnije - laminat ili linoleum, teško je odmah odlučiti. Provest ćemo usporednu analizu.

Usporedna analiza laminata i linoleuma

Za početak, nabrojimo slična svojstva oba materijala:

 • relativno jeftin;
 • su vizualno privlačni;
 • ne mijenjaju boju izravnim sunčevim svjetlom;
 • umjetnog porijekla (iako je laminat samo djelomično);
 • prikladan za oblikovanje;
 • ne pripadaju premium klasi;
 • su prilično stabilne.


Međutim, razlike u ovim vrstama su također prilično velike.

Njega

Linoleum možete prati onoliko često koliko želite i uz puno vode. Laminat, nasuprot tome, ne voli prekomjernu vlagu, osim ako je otporan na vlagu.

Vrijeme rada

Vrijeme rada linoleuma je 30 godina.

Laminat se ne može pohvaliti takvim razdobljem. Njegova moralna deprecijacija događa se u najboljem slučaju za 5-10 godina.

Opasnosti od požara

Oba materijala dobro izgaraju, ali smatra se linoleumviše zapaljiv nego laminirani premaz. U ovom slučaju, pitanje je je li štetnije - laminat ili linoleum. Toksični proizvodi spaljivanja linoleuma mnogo su opasniji za ljudsko zdravlje (više: "Linoleum je štetan za zdravlje - kriteriji, sastav i klasifikacija materijala").

Otpornost na mehanička oštećenja i ogrebotine

Na linoleumu mogu ostati udubljenja i ogrebotine od teškog namještaja, životinjskih kandži ili cipela na oštrim petama.


Laminat u tom pogledu, jači materijal, nije tako lako oštetiti. Iako je sve moguće, ako stvarno pokušate.

Sposobnost izdržavanja poplava

Budući da je linoleum sintetički materijal, poplave za njega nisu strašne.

Laminatni podovi koji imaju u osnovi drvene elemente izuzetno su osjetljivi na takve "prirodne katastrofe".

Prijevoz

Treba reći da je linoleum prilično težak materijal. Prijevoz ili nošenje velikih role linoleuma je vrlo teško.


Laminat je, s druge strane, prilično lagan materijal. Osim toga, dostupan je u malim pakiranjima koja su prikladna za nošenje i mjesto na mjestu.

Prijateljstvo prema okolišu

Linoleum se proizvodi pomoću velikog broja kemikalija, stoga se smatra toksičnijim. Ponekad izaziva alergijske reakcije.

Laminat samo djelomično sadrži kemijske komponente. Vrlo često kadu njegovoj proizvodnji koriste se netoksične smole, te je manje vjerojatno da će izazvati alergije.

apsorpcija buke

Kod hodanja na linoleumu praktički nema buke.

No, laminat ne apsorbira zvukove, tako da hodanje na njemu ne može se nazvati tihim.

Toplinska izolacija

Linoleum ne provodi toplinu, pa se tijekom hladne sezone čini toplijim na dodir.


U isto vrijeme, laminat zauzima temperaturu okoline, tako da se ljeti više zagrijava i zimi zamrzava.

Dakle, uzimajući u obzir sve čimbenike, svatko će moći zaključiti da je bolje - laminat ili linoleum u kući.

Gdje i koji premaz je bolje postaviti

Odlučivanje što je najbolje za kuhinju - laminat ili linoleum, svakako treba odabrati linoleum. Stabilniji je, ne boji se vlage, lako se čisti. Laminat se, naravno, također može polagati, ali neće trajati dovoljno dugo, a pogled će se brže izgubiti.

Spavaće sobe, jaslice, dnevne sobe i hodnici u privatnim kućama mogu biti završeni laminatom. Na takvim mjestima to će biti prilično zgodno, a ljepota nije posljednji čimbenik izbora. Osim toga, sadrži manje toksičnih tvari, što je sigurnije za zdravlje.

U uredu ili u javnim ustanovama također se ne preporučuje laminat. Prvo, stvara veliku količinu buke koja ometa rad. Drugo, tijekom vremena može početi pucati i propadati. Bolje je ostati na linoleumu - to je tiše i trajnije, ioperite ga praktičnije.


Na hladnim mjestima, osobito na balkonima, također je bolje dati prednost linoleumu. Toplija je i nije toliko osjetljiva na temperaturne ekstreme.

Ako kriteriji za odabir uključuju pitanje je li jeftinije - laminat ili linoleum, onda možemo reći da cijena ovisi o kvaliteti, snazi ​​i proizvođaču materijala.