Kako odabrati laminat pod pozadinu - otvorene tajne

Prekrasni dekorateri i dizajneri tvrde da ne postoje nespojive boje i materijali. Međutim, u praksi je običnim ljudima ponekad teško odabrati takve nijanse za pod i zidove tako da se međusobno skladno kombiniraju, kontrastiraju ili jačaju. Otkrit ćemo tajne odabira boja koje će vam pomoći pri kupnji kako biste identificirali optimalnu kombinaciju laminata i tapeta.

Opće smjernice za rad s bojama

U javnom mnijenju dugo su uspostavljeni stereotipi o psihologiji percepcije boja. Primjerice, zelena u kombinaciji s smeđim smatra se ugodnim okom, ima umirujući učinak, a plava, zajedno sa sivom ili bijelom, prilagođava se poslovnom načinu, stvara atmosferu svježine. Ali pokušajte ukrasiti sve zidove u hladu limete ili indiga. Jamčimo - rezultat vam se neće svidjeti. Čak i lijepa kava ili srebrno-sivi laminat neće popraviti stvari. Zato što pozitivan dojam o interijeru stvara:

 1. Harmonija boje, daje osjećaj reda. Najbolji izvor inspiracije je priroda. To se može nazvati najsjajnijim dizajnerom, stvarajući savršenu kombinaciju.
 2. Ispravno odabran udio tonova. Već je dugo zabilježeno da kada se koristi u dizajnu soba cvijeća u omjeru 50:50 ili 33:33:33, stvara se odbojni, opresivni dojam za svaku osobu, bez obzira na dob, ukusne preferencije ili raspoloženje. Dakle, asimetrična primjena nijansi (na primjer, 40:60, 60:30:10) omogućit će vam da stvorite interijer naizgled potpuno neprikladnih boja.
 3. Razne optičke iluzije. Dobri dizajneri imaju u svom arsenalu cijeli niz tehnika s kojima možete pobijediti sobu složenog oblika, vizualno proširiti sobu, vizualno podići strop, itd.
 4. Pojedinačna percepcija boje ili psihologija ličnosti boje. Vrlo važna točka u dizajnu objekata, njihov ukras. Nije ni čudo što se kaže da „nema prijatelja za okus i boju“. Jedna se osoba osjeća ugodno u sobi uređenoj u veselomnarančasto-crveni tonovi. A drugi je zadovoljan samo tipičnim skandinavskim interijerom u bijelim i sivim tonovima.

Zapamtite: ne postoje ujednačeni standardi ili jedinstvena pravila u dizajnu. Svaki savjet, pouka, mišljenje nije vodič za djelovanje, već samo preporuka koju treba prilagoditi “sama”. Jednostavno rečeno - odaberite ono što vam se sviđa, a ne dizajner, majstor, susjed, rođak.

Za neupućenu osobu teško je razumjeti kako odabrati prave boje za zidove i podove. Za početak, ukratko prijeđimo na teoriju da boju karakterizira nekoliko parametara. Radi jasnoće, sumiramo sve u tablici.

Značajke Opis Primjer
Ton (ton) Valna duljina svjetlosti koju emitira ili reflektira objekt. Zahvaljujući tom kriteriju možemo razlikovati crvenu od žute ili plave od zelene. Raspon vidljive svjetlosti za ljude kreće se od 700 nm (infracrveno) do 400 nm (ultraljubičasto).
Kromatičnost (kromatičnost) Svojstvo boje, što znači njegovu čistoću. Naime, odsutnost nečistoća u sjeni akromatskog (monokromatskog) bijelog, sivog ili crnog daje nam najsvjetliju, sočnu (primarnu) boju. Ponekad se ovo svojstvo zamijeni zasićenjem.
Zasićenje Karakteristika intenziteta boje, koja, zajedno s kromatskom, govori o tome kako izgleda određeni tonpod različitim uvjetima osvjetljenja. To jest, jedna boja može izgledati blijeda ili slaba u večernjim sumrakima, a na suncu po danu je jasna, jaka.
Svjetlina (vrijednost /svjetlina) Izravno ovisi o količini svjetlosti koju emitira određena boja. Objasnimo s primjerom: zamislite razmjer gdje bijela postaje crna sa svim polutonima sive boje. Što je više svjetla, to je svjetliji ton. Pojmovi tamno i svjetlo koriste se za opisivanje ove karakteristike.

Svjetlost (svjetlina /svjetlost) Indeks boje, definiran kao intenzitet svjetlosnog toka po jedinici površine njegovog izvora. Jednostavno rečeno, kada se bijelom doda čisti ton, njegova svjetlost se povećava, a kada se uvede crni pigment, smanjuje se lakoća.
Ton (ton) Karakteristika koja pokazuje što se događa ako se početnom tonu doda siva.
Nijansa (boja) Svojstvo boje mijenja se kada se u osnovni ton doda bijelo. Gradacija prelazi iz tamnog u svijetlo.
Shade Izraz koji se koristi za označavanje boje kojoj se dodaje crna boja.

Sve navedeno odražava se u tako korisnom dizajnerskom alatu kao palete boja. Najpoznatiji je krug Itten duga ili boja. Vrlo zgodan grafički model, s kojim je lako prepoznati skladankombinacije. Osnovne boje su žute, crvene i plave, a mješavina se dobiva bojama druge razine. Cijela se šesterokutna struktura uklapa u krug koji je Johannes Itten podijelio na 12 sektora. Dugo vremena istraživao je osobitosti boje i odabrao dvanaest tonova iz cijelog spektra, postavljao ih oko opsega tako da su maksimalni kontrastni ili komplementarni parovi bili postavljeni jedan nasuprot drugome ili jedan do drugoga.

Ittenov kolor boja.

Osnovni instrument savršeno se nadopunjuje svojom proširenom verzijom, idealno prikladnom za ukrašavanje - krug zasićenja. Kao što se može vidjeti na slici ispod, u svakom stupcu, nijanse variraju od visoko-kromatske do monokromatske. To znači da intenzitet boje varira.

Kotač zasićenja boje.

Dizajneri preporučaju odabir jednakih nijansi svjetlosti ili zasićenja za unutrašnjost kao glavne boje. Ili se odnose na oba kriterija odjednom.

Naravno, čitatelji se mogu zapitati - je li moguće preći pastelne zidove s bogatim tamnim podom? Naravno, ali za to trebate odabrati prave proporcije i boje, koristiti različite vizualne efekte. Na primjer, zoniranje pomoću polutonova, igranje na kontrastu tekstura, volumena ili stupnja sjaja.

Ako vam kolo boja nije dostupno, u zgradama se obično nalaze obožavatelji boja, letci ili knjižice u kojimaprofesionalni dizajneri već su odabrali složene kombinacije. Iako možete stvoriti svoje.

Inače, proizvođači pozadina koriste iste alate pri izradi kolekcije, tako da svaka serija ima 2-4 osnovne boje, barem 2–8 platna dodatnih nijansi i 1–6 ukrasnih rubova, frizova itd

Ali natrag u kolor krugove. Upravo iz razvoja Ittenovog modernog kruga za izbor kombinacija i njegovih brojnih varijacija (spektralni Oswald, RGB, CMYK, HSL, itd.). Ovaj alat aktivno koriste dizajneri, stilisti, umjetnici, cvjećari itd.

Suvremeni krug dizajnera u boji.

Kada rade, specijalisti primjenjuju 3 osnovne sheme koje omogućuju postizanje harmonije u gotovo svim parametrima:

 • Jednobojna - jedna boja različitog stupnja zasićenja. Istodobno se u unutrašnjosti stvara mirna, uravnotežena atmosfera. Najupečatljiviji primjer je savjet dizajnera da se koristi za dekoraciju zidova i podnih obloga koji se razlikuju najmanje jednim ili dva tona.

  Jednobojna kombinacija u unutrašnjosti.

 • Analogni - tri sektora najbliža krugu. Ispada neka vrsta srodničke harmonije, koja se temelji na prisutnosti nečistoća iste glavne boje u njima. Na primjer, žuto-crvena, žuto-zelena, plavo-zelena i plavo-crvena vaga smatraju se klasičnim.

  Analogna kombinacija.

 • Komplementarno -Kontrastni tonovi koji se podudaraju što je više moguće u smislu zasićenja i temperature. Polarne boje su skladne ako se koriste u nejednakim razmjerima. No, opcije nisu ograničene na suprotne tonove. Dizajneri također koriste sheme trijade, zasebne komplementarne, pravokutne, kvadratne itd.

  Komplementarni krugovi.

Napravimo malu digresiju. Mnogi stručnjaci u boji i koloristi smatraju da je krug Ittena netočan, primjeran. Održivije i relevantnije kombinacije dobivaju se kada se koristi trodimenzionalno stablo boja Munsela, na temelju kojeg se kreira kotač s 10 boja. Objasnimo zašto: komplementarne boje ne samo da se međusobno pojačavaju, već i kada se miješaju daju sivu uniformu bez polutonova. To jest, oni su zapravo međusobno neutralizirani.

Mansellova shema boja

Ovaj zanimljiv učinak može se provjeriti na primjeru: u krugu Itten, žuta odgovara ljubičastom. Kod miješanja sive boje neće raditi. U unutrašnjosti, rezultirajuća kombinacija izgleda teško, tako da su potrebni dodatni dodatni tonovi, koji ometaju i razrjeđuju osnovne. A ako žutom pigmentu dodate plavo-ljubičastu boju (prema Mansellu), ona će biti siva.

Iznenađujuće, ali klasični unutrašnji stilovi su prepoznati kao referenca jer koriste kombinaciju stvarnih primarnih i sekundarnih boja.

Konstrukcijske značajke završnih premaza

Pozadina - jedna od najpoznatijih zidnih obloga, proizvedena u širokom rasponu:

 1. Tradicionalni papir jednostruki i višeslojni.
 2. Vinil glatka, reljefna i pjena.
 3. Flizelinove uniforme i teksture, obojene i za bojanje.
 4. Bjelila od staklenih vlakana i industrijski obojena.
 5. Prirodne tapete od prirodnih vlakana - juta, filc, pluta, koža, trava itd.
 6. Tekstil mono, kombinirani, metalizirani, itd.
 7. Tekuća tapeta, koja je polutekuća smjesa celuloznih vlakana, aditiva i punila.
 8. Fotonaponski vinil, netkani i fiberglas.
Svaka je vrsta proizvedena u raznim zbirkama, od jednostavne do jednostavne šarolike. U pravilu, pozadinski pratioci, odabrani od profesionalnih dekoratera i dizajnera, kao i pomoćni elementi (granice, frize, izložbe fotografija itd.) Pričvršćeni su uz glavni uzorak ili ton. Kupcima u Rusiji nudi se više od 25 milijuna kombinacija boja i dekora, a serija se ažurira svake godine, a razvijaju se novi dizajni. Takvo se bogatstvo ne može klasificirati, podijeliti u skupine. Stoga preporučujemo odabirlaminat za tapete, a ne obrnuto.

Prilikom kupnje tapeta najprije pokušajte odabrati osnovni dizajn na štandu, a zatim upitajte konzultante za kataloge proizvođača i upoznajte se s kombinacijama koje nudi vašem omiljenom dekoru.

Laminirani parket je jedinstveni pokrov s bogatim asortimanom boja. Samo 8% proizvoda je ukrašeno kamenom, keramikom, plutom, travom, betonom, pa čak i plastikom. I 92% zbirki su imitacije mat, polusjajnog ili sjajnog drva u različitim nijansama:

 • Izbijeljene trake za 15-98% osnovnog tona. Na primjer, svjetli hrast, siva siva, bukva snijeg, bijeli orah, itd. Boje se kreću od porculansko-bijele do intenzivno sive.
 • Prirodne nijanse neutralne ljestvice, uključujući tonove od mliječno bež do tamno oker. To su klasični amber ili hrast med, teak, orah, orah, svijetlo bež pepeo i ariš, zlatni bor, ružičasta bukva i kruška.
 • Prirodni tonovi svijetle palete. To su terracotta merbau, vatrena crvena trešnja i Bubino, kao i sve vrste drva s šarenim teksturama - Zebrano, Rosewood, Tigerwood, Eben i drugi.
 • Tamne boje bogate gama. Najpoznatiji su kestenjasti mahagonij, azobe i wenge čokolade. Osim toga, mnoge kolekcije uključuju klasične pasmine s imitacijom obojenog drva: hrastovog grafita, bora, crnog oraha i tako dalje.

Ali boja jeto nije sve. Dekor može oponašati rustikalnu dasku ili novi komad riblje kosti ispod laka, uljem natopljen parketni parket ili istrošenu palubu. Površina može biti glatka ili valovita, imati U-ili V-oblik ukošenja. Sve te male stvari također se moraju uzeti u obzir pri odabiru kombinacije s pozadinom. Morate priznati da zidne obloge s dekorima za tekstilne palače sa zlatnim kravatom apsolutno nisu u skladu s grubim laminatom, čija je površina kao da je prekrivena bojama različitih boja koje se ljušte od starosti.

Počnimo s jednostavnim. Najlakši način da odaberete pod pod svijetle boje pozadine: bijela, bež, blijedo ružičasta i sve ostale pastel. Ovo je dobitna kombinacija za bilo koju sobu, bez obzira na odabrani stil, kao što je prikazano na slici ispod. Najčešće se koristi za hodnike (zbog niskog svjetlosnog toka), spavaće sobe, djeca. Kao implicitni akcenti su podnice i vrata u kontrastnoj ili sličnoj podnoj skali.

Budući da su podne obloge u jednobojnoj paleti u središnjoj Rusiji velike potražnje, posebno ćemo se dotaknuti takvog pitanja kao tapete pod sivim laminatom. U kombinaciji je s istim uspjehom sa svijetlim i tamnim podtonovima. Ali s pozadinom u sočnom,najbolje kromatske boje je najbolje ne koristiti.

Najopsežniji podovi su laminati prirodnog zlatnog i medenog (bez dodatka crvenih) nijanse hrasta, bora, jasena, johe i oraha. Uspješno kombiniran sa zidnim oblogama obojanim u pastelne, zasićene, tamne pa čak i svijetle boje. Osim toga, materijali za podove prirodnih tonova su jedini koji su uvijek u skladu s bilo kojom fotografskom pozadinom, čak i iznimno raznolikom.

Najteže je kombinirati tapete s laminiranim podom u crvenim i kestenjastim tonovima, kao i nejednolikim bojama za egzotične pasmine. Ovdje morate jasno održavati ravnotežu između bogatih i svijetlih boja. Stoga preporučujemo da ih odaberete za zidne slike u bež, bijeloj, narančastoj, zelenoj, smeđoj i terakotskoj paleti.

Za seriju napravljenu u tamnom rasponu potreban je poseban pristup. Neprofesionalcu je teško stvoriti interijer, na primjer, za dvoranu u kojoj će se harmonično isprepletati fumirani hrastov pod i tamnoplavi zidovi. Soba može biti vrlo svijetla zbog panoramskog stakla, ali čak iu ovom slučaju, situacija će se slomiti, tlačiti. Prema tome, ako nemate projekt koji je razvio profesionalac, koristite dobru staru metodu kontrasta: što su podovi tamniji, to su zidovi svjetliji.

Mali trikovi velikog popravka

Što tražiti pri kupnji završnih materijala? Počnite s izradom opće odluke o stilu. Svi elementi moraju se čuvati u jednom duhu. Disonancija tonova, tekstura ili linija uvijek kvari krajnji rezultat. Dakle, ne pokušavajte samostalno zabilježiti eklekticizam u interijeru. To zasigurno daje sobi neki šarm, ali samo ako je ukupna pozadina uravnotežena. Obično je vrlo teško prosječnoj osobi postići sklad, ovdje je potreban profesionalni izgled.

Design Aces Recommend:

 • Za klasične interijere odaberite mirne pastelne nijanse. Namještaj i drugi dekorativni elementi trebaju imati glatke ili koncizne linije. Dopuštena neka sloboda u obliku pojedinačnih malih akcenta. Zidovi mogu biti ukrašeni tapetama s jednostavnim uzorcima ili foto-tapetama mekih boja. A za završnu obradu poda odaberite kolekciju laminata u prirodnim zlatnim i obojenim nijansama.

  Klasična kombinacija u unutrašnjosti.

 • Rafinirani barok, carstvo, rokoko, romano i drugi zahtijevaju luksuz. Ali ne gruba i gruba i elegantna. Rub je tanak, pa da ne bi bilo pogrešno, bolje je koristiti gotove primjere ili pozvati iskusnog dizajnera. Da biste završili zidove, dati prednost posebnim zbirkama za uređenje palače. Ali bez ograničenja kat. Gledajte samo da laminat ne oponaša jako staro drvo. Trljanje i crvotočine također nisu dobrodošli.

  Pozadina laminata i Empire stila.

 • Za zemlju, potkrovlje, Provansu, eko karakterizira obilje prirodnih završnih materijala. Stoga, zbirke pogodne za rustikalnu ili imitaciju ulja, obradu voska. Zidovi su često prekriveni tapetama s neutralnim dekorom ili imitacijom prirodnih obloga.

  Eksperimenti u eko stilu.

 • Etnički stilovi zahtijevaju dizajn s obzirom na nacionalnu boju. Na primjer, za skandinavski smjer najbolji su tapeti za slikanje i svijetlo sivi ili bijeli laminat. Marokanski interijer nije samo bogatstvo plavetnila i zlata, već i bogati tigrovi, mahagonij, tonirane trešnje, hrast itd.

  Etničko unutarnje uređenje.

 • Visokotehnološka, ​​neo-moderna i druga suvremena interijerna rješenja stavljaju naglasak na prosječnu razinu ukrasa (zidovi, namještaj, pribor). Međutim, atmosfera industrijalizacije ne utječe na spol. Laminat je još uvijek relevantan pod klasičnom hrastovom pločom, obrisanim parketom pa čak i pod egzotičnim šumama.

  Visokotehnološki laminat nije prepreka.

Ne zaboravite na optičke efekte:

 • Svjetlosni tonovi uvijek vizualno povećavaju prostor, a tamni tonovi, naprotiv, smanjuju.
 • Boje tzv. Toplog, žuto-crvenog spektra vizualno približne, a njihovi antagonisti plava, plava, ljubičasta (hladna), naprotiv, stvaraju efekt udaljenosti.
 • U prostorijama u obliku izduženih pravokutnika možete izgladiti nesrazmjernost, ako razdijelite udaljeni zid svijetlim foto-tapetama, slikama. Dopuštena je obloga s premazima tamnih, zasićenih tonova.
 • Vertikalne pruge i uzorci na platnenim platnima vizualno podižu strop, a horizontalni se smanjuju.
 • Za spavaće sobe i kuhinje u novije vrijeme često se koristi takva tehnika kao lijepljenje jedne ili suprotneZidne freske ili slike s izraženim uzorkom, ornamentom. Ova metoda skriva neproporcionalnost prostorije, dodjeljuje određena područja, na primjer, područje kreveta ili stol za blagovanje. Možete podesiti sobu uz pomoć laminata različitih boja ili dekora.
Na kraju, navodimo nekoliko nepromjenjivih pravila koja će vam pomoći pri dizajniranju interijera:
 1. Uvijek odaberite žive slojeve furnira. Nijanse na zaslonu monitora, telefona, tableta ili tiskanih proizvoda znatno se razlikuju od stvarnog dekora.
 2. Pokušajte odabrati praktične završne materijale. Ako živite u blizini prometnih autocesta, onda ne kupujte laminat tamnih nijansi - to je vrlo vidljiva prašina. Isto vrijedi i za zidove. Na primjer, za kuhinju, blagovaonicu i druge sobe kupite glatke proizvode koji se lako čiste od bilo kakve nečistoće. To može biti vinil vruće žigosanje pozadina, netkane ili stakloplastike za slikanje.
 3. Kada planirate, razmislite o stupnju osvjetljenja