Armaturna mreža za estrihe - vrste i načini uporabe

Kod pripreme podloge za polaganje podne obloge izlije se betonski spojnik. Pod njime se instaliraju sustavi podnog grijanja vodenog ili električnog tipa. No, budući da je beton krhak, tako da može izdržati opterećenje i, tijekom vremena, ne pukne ili se raspada, koristi se armaturna mreža za podnu podu.


Vrijednost osnove armature

Kvaliteta podloge ovisi o konačnom rezultatu pri projektiranju podne površine. To je mreža za ojačanje estriha pričvršćena
temelj poda zahtijeva snagu. Time se smanjuje mogućnost uništenja ako se struktura skuplja.

Estrih uz raspodjelu opterećenja, ako je potrebno, osigurava zvučnu i toplinsku izolaciju prostorije. Ovisno o debljini sloja betona i njegovom tipu može se koristiti stakloplastika, čelik ili plastična mreža za estrihe - svaki tip ima određenu namjenu.

Kada je potrebno pojačanje

Ne postavlja se uvijek svaki estrih, već postoji potreba za ojačanjem, ali u nekim slučajevima bez uporabePosebna mreža je neophodna:

 • kod lijevanja grube baze;
 • kod izrade višeslojnog estriha sa slojem izolacije;
 • na uređaju vodenog ili električnog "toplog" poda;
 • ako je potrebno, napravite izravnavajuću kravatu u prostoriji u kojoj će se povećati opterećenje na površinu poda;
 • prilikom polaganja kravate u tankom sloju.

Ako posjedujete vještine rukovanja aparatom za zavarivanje, mreža za armiranje metala može se izraditi samostalno.


Uobičajeno je opremanje grubog estriha ili preko stropa ili preko tla. Ako je položen ispravno, čak i sa značajnim skupljanje zgrade, njegova čvrstoća neće patiti.

Kada je potrebno postaviti višeslojnu podlogu, zbog činjenice da se koristi ojačana mreža za estrih, njegova visina se može smanjiti. Kao rezultat toga, smanjit će se ne samo stupanj opterećenja na podu kuće, nego će se uštedjeti i građevinski materijal, što znači da će se troškovi popravka ili izgradnje smanjiti.

Ako nije moguće izravnati grubu podlogu s slojem betona (na primjer, stropovi su niski u prostoriji), proces armiranja pomoći će riješiti problem.

Vrste mreža za estrih

Kod pojačanja koristite jednu od tri vrste posebnih rešetki:

 1. Metalni proizvodi . Najčešće se koriste u graditeljstvu.
 2. Ojačanje od stakloplastike(kompozit), s kojim je spojenopomoću žičanih ili plastičnih užadi.
 3. Polipropilenski proizvodi . Takve mreže su odlična alternativa metalnim okovima.


Za izračunavanje parametara čvrstoće grube baze važne su veličine ćelija i presjek žice. Kada se odabere armaturna mreža za estrih, najprije je potrebno upoznati glavne karakteristike svake vrste proizvoda.

Metalna armaturna mreža

Metalna mreža za estrih izrađena je od zavarivanja od 2,5 mm čelične žice. Oni proizvode ovaj proizvod, prikazan na fotografiji, češće u listovima, rjeđe u rolama, njihovi standardni parametri su 1,5x2 i 0,5x2 metra. Dimenzije ćelija su 10x10, ili 15x15, ili 20x20 centimetara.

Čelična mreža za podnu oblogu ima značajku - po cijeloj dužini žice na njenoj površini se primjenjuju male zareze frekvencije od 2-3 milimetra. Proizvođači to čine kako bi povećali adheziju između mreže i betonske mješavine.


Što je veće opterećenje na podnoj površini, deblji morate odabrati žicu za tkanje rešetke.

Prilikom kupnje sigurno provjeravaju čvrstoću mjesta za zavarivanje Često se u prodavaonicama građevinskog materijala može naći rešetka, u kojoj nema veza u svakoj ćeliji. Takvi nedostaci dovode do smanjenja čvrstoće estriha, koji završava pojavom pukotina tijekom procesa skupljanja.struktura.

Osim toga, pri pregledu spojeva treba obratiti pozornost na prisutnost tragova korozije, tamnih mrlja i mjesta prorjeđivanja metala. Kada je u procesu proizvodnje korištena žica pocinčana ili obrađena polimernim spojevima, premaz na točkama presjeka mora biti potpuno netaknut, na njemu ne može biti nikakvih odvajanja i pukotina.


Činjenica je da i najmanji kvar na čeličnoj armaturi dovodi do ubrzanja korozijskih procesa, te se stoga smanjuju karakteristike čvrstoće armirajućeg sloja.

Ojačana kompozitna mreža

Zbog činjenice da se na tržištu građevinskog materijala pojavila kompozitna mreža, ojačana za podne košuljice, to je omogućilo nekoliko puta poboljšati radne karakteristike grube podloge.

Čak i metalni proizvodi presvučeni pocinčanim slojem, tijekom vremena pod djelovanjem vlage i aditiva, koji su dio betonskih mješavina, potpuno uništeni. Nakon toga unutar škare se stvaraju šupljine i na njima se pojavljuju pukotine.

Što se tiče kompozitnih proizvoda, oni se ne boje ni vode ni učinaka kemije, te stoga zadržavaju svoja izvorna svojstva, budući da su u debljini trajnog sloja.


U pravilu, kompozitna armatura mreže za estrih je izrađena od fiberglasa, rjeđe od ugljičnih ili bazaltnih vlakana, prethodno impregniranih vezivnim dodatcima za polimer.

Ovi materijali za pojačanje imaju određen brojprednosti:

 • trajnost;
 • jednostavna instalacija;
 • niska električna vodljivost;
 • mala težina;
 • visoka duktilnost;
 • otpornost na korozivne procese;
 • inertnost u odnosu na kemijski agresivne tvari koje čine građevinski materijal;
 • pristupačna cijena.

Metalne mreže imaju prednost nad kompozitnim proizvodima, budući da ojačanje staklenim vlaknima ne može izdržati temperature veće od 200 stupnjeva. Zbog toga se kompozitni proizvodi za estrihe ne koriste u zgradama koje podliježu visokim zahtjevima za zaštitu od požara.


Promjer mrežice od fiberglasa je 4-14 mm. Proizvodi se u obliku pojedinačnih šipki duljine oko 6 metara ili u obliku mreže. Profil armature je oboje rebrast (po analogiji s čeličnim proizvodima) i ima premaz od kvarcnog pijeska, čime se poboljšava adhezija između sloja za pojačanje i mješavine betona.

Pletenje kompozitnog ojačanja iz šipki izvodi se izravno na mjestu polaganja kravate, a za učvršćivanje profila koriste pletenu žicu ili posebne hvataljke.

Polipropilenska ojačavajuća mreža

U posljednjih nekoliko godina, ne samo stakloplastike, već i polipropilenske mreže za pojačanje postale su sve popularnije. Njihova glavna prednost je visoka elastičnost, pa su idealni zapolaganje glazura u modernim novim zgradama (prvih nekoliko godina kod kuće se skupljaju).

Polipropilenske mreže proizvode se u rolama. Ojačanje podne obloge s plastičnom mrežom najbolje se postiže od proizvoda s ćelijama od 45x45 milimetara i gustoće od 120 g /m².


Prednosti polipropilenskih armirajućih proizvoda:

 • rešetka može izdržati povećana opterećenja;
 • mala težina;
 • jednostavna instalacija;
 • kontinuirani rad;
 • niska cijena.

Polipropilenska mreža najbolje se koristi kod raspoređivanja izravnavajućih glazura na površinu drva (gdje su teška opterećenja nepoželjna).

Raspored armature

Polaganje mreže ispod estriha je potrebno u slučaju kada debljina sloja betona ne prelazi 6 centimetara. Prije početka instalacije pažljivo pregledajte proizvod i zamijenite područja s nedostacima.

Rad se izvodi u fazama:

  Temeljito pripremite podlogu za koju uklanjaju nedostatke, nanesite temeljni premaz, stavite hidroizolaciju. Traka za prigušivanje zaglavljena je na zidovima na visini od 10 centimetara od poda po obodu prostorije.
 1. Rešetka je postavljena u paralelnim redovima, tako da se preklapa 10 centimetara. Između zidova i rešetke morate ostaviti razmak od 2-3 centimetra. Ojačanje se podiže na nekoliko centimetara iznad površine na sjecištima šipki uz pomoć ostataka cijevi, komada opeke,cementni mort. Što je deblji estrih deblji, to češće trebate instalirati postolje. Kada se koriste tanki valjani proizvodi, proizvod se postavlja izravno na bazu i, u tom slučaju, jedan rub je fiksiran, što sprječava kretanje materijala tijekom procesa izlijevanja.
 2. Pomoću razine provjerite vodoravni položaj sloja za pojačanje. Ako se otkriju odstupanja, oni se eliminiraju dodatnim oblogama.

Pripremljena otopina se prelije preko armature. Kada je raspored estriha završen, rubovi rešetki ne bi trebali samo stršiti iznad površine, već i sjati kroz sloj betonske mješavine.