Kako izračunati snagu toplog poda - teorija i praksa

Svatko bi volio imati dom u kojem je udoban. Postoje mnoge mogućnosti kako to postići, ali glavna je optimalna temperatura, osobito zimi.


Željeni rezultat možete dobiti na nekoliko načina:

 • koristiti tipičan centralizirani sustav grijanja;
 • grijanje s autonomnim plinom ili električnim aparatom;
 • kupnja klima uređaja, rada na hladnoći i topline;
 • instalirati sustav "toplog poda".

Podno grijanje može poslužiti kao glavni način grijanja prostorije, ako ispravno izračunate njegovu snagu. A za to biste trebali uzeti u obzir individualne karakteristike sobe. Članak će vam reći kako izračunati snagu grijanog poda.

Opće informacije

Uvijek biste se trebali pridržavati dvije konstantne vrijednosti:

 1. temperatura rashladnog sredstva je 45-50 ° C;
 2. Optimalna temperatura u prostoriji je 18-22 ° C.

Ako se proračuni temelje na gore navedenim vrijednostima i toplinskim karakteristikama sustava "toplog poda", tada će se snaga grejnog poda izračunati na ispravan način.


Ovaj izračun potreban je za:

 • razvoj projekta;
 • izbor materijala za sustav grijanja;
 • provjere racionalnosti njezine uporabe kao glavne.

Najmanja vrijednost snage toplih podova mora odgovarati gubitku topline u kući tijekom zime.

Što trebate znati za izračun snage podnog grijanja vode

Prije ugradnje potrebno je napraviti sve potrebne izračune. Da biste to učinili, trebat će vam papir i grafit.

Da biste izvršili izračune, morate se pridržavati sljedećih smjernica:

 1. Na papiru, nacrt sobe je nacrtan u omjeru 20 mm = 1 m.
 2. Određuje se razmak između cijevi. Potrebno je uzeti u obzir neke važne točke. Maksimalna površina grijanja treba biti do 20 m2 . U slučaju kada prostorija ima veliko područje, ona mora biti podijeljena na sektore i u cijelosti izračunati vlastiti krug, koji bi trebao biti povezan s posebnim ulazom. Duljina konture ne smije biti veća od 100 m. Treba napomenuti da se glavni gubitak topline događa u blizini prozora i vrata. Između zida i cijevi ne smije biti više od 250 mm, a maksimalni razmak cijevi 500 mm (ovisno o promjeru cijevi).
 3. Duljina cijevi u dijagramu mjeri se i prevodi u stvarne brojeve. Rezultirajućoj vrijednosti treba dodati još 2 m, koje su potrebne za zbrajanje do usponske cijevi.
 4. Izračunajte veličinu podloge koja je jednaka ukupnoj površini prostorije. Ako ima složeni oblik, izračun se mora provesti na složenijim formulama.
 5. Ovisno o debljiniplanirani estrih trebao bi kupiti pravu količinu pijeska i cementa.

Za obavljanje svih izračuna za polaganje poda nije teško. No, preporuča se ponovno izračunati i izvršiti nekoliko puta, kao što je navedeno u priručniku za komplet (pročitajte i: "Polaganje poda tople vode ispod pločice - slijed izvršenja").

Ako se deklarirani kapacitet podnog grijanja po kvadratnom metru ne uklapa, onda se na visokim temperaturama može povećati udaljenost između cijevi, a ako nema dovoljno grijanja, može se smanjiti (detaljnije: "Koja se udaljenost između cijevi grijanog poda smatra optimalnom").


Najznačajniji su, u usporedbi sa stupnjem ugradnje cijevi, pokazatelji podešavanja i podnih postavki (više: "Kako se podešava pod koji se zagrijava vodom?"). Također, u izračunima treba uzeti u obzir dužinu, odnosno ukupnu duljinu cijevi sustava i visinu podne konstrukcije, odnosno ukupnu visinu svih slojeva, uključujući vodovodni sustav i betonski estrih.

Pri izračunavanju budite svjesni sljedećih točaka:

 • kat na kojem je ugrađen topli pod;
 • rabljeni podovi;
 • korištenje supstrata i njegovog izgleda;
 • volumen stakla u prostoriji.

Zatim nastavljamo izravno s izračunima.

Izračunavanje snage poda vode

Sve ove vrijednosti utječu na kapacitet podnog grijanja po metru, a potrebni su i drugi izračuni toplinske tehnike. Na primjer, za izračun snage petlje petlje ismanjenje tlaka u njima, brzina kretanja vode, morate znati točne vrijednosti (pročitajte i: "Kako izračunati pod koji se zagrijava vodom - savjeti stručnjaka").

Stoga se najčešće snaga grijanog poda ispod pločice ili drugog poda smatra jednakom najvećoj vrijednosti gubitka topline i izračunava se na sljedeći način:

S, m2- ukupna površina;

Dt, ° S - razlika između protočne i povratne temperature;

B, Fd, Fp, Fi, Fm - vrijednosti toplinskih svojstava materijala korištenih u sustavu grijanja. Njihove su vrijednosti dane u posebnim imenicima.


Navedimo primjer:

 • optimalna temperatura - 23 ° C;
 • prostorni prostor - 30 m2 ;
 • veličina sobe je 6 mx 5 m.

300 mm (to je mjesto za ugradnju namještaja) treba ukloniti s unutarnjih zidova prostorije, a zatim izračunati efektivnu površinu prostorije:

30 - (5 + 6) x 0,3 = 26,7 m2 .


Sljedeća vrijednost koju treba izračunati je gubitak topline u prostoriji. Potrebno je dobiti točnu vrijednost u rasponu od 40-250 W /m2 .

Navedimo primjer:

Ukupni gubitak topline - 2002.5 W;

Gubici topline po metru2- 75 vati.

Potonja vrijednost dobiva se dijeljenjem ukupnog gubitka topline s aktivnim područjem prostorije.

Izračun razmaka cijevi

Grafikon toka topline pomaže u odabiru promjera cijevi i udaljenosti između njih, što će najbolje funkcionirati.


To pokazuje grafikonza kompenzaciju gubitaka topline po 1 m2 , u navedenom primjeru je 75 W, moguće je na nekoliko načina:

 • s korakom od 10 cm i promjerom cijevi od 20 mm, temperatura vode će biti 31 ° C, potrebno je 10 linearnih metara cijevi na 1 m2poda;
 • s korakom od 25 cm i promjerom od 20 mm, temperatura vode će biti 38 ° C, 4 metra cijevi su potrebni za 1 m2(detaljnije: "Kako izračunati cijev za topli pod je pravi način").

Temperatura se može mijenjati za oko 1 - 1.5 ° C, ako koristite cijev različitog promjera, a korak polaganja se ne mijenja. Odabirom stupnja montaže cijevi istog promjera možete mijenjati temperaturu i broj cijevi.

Određivanje električne snage podnog grijanja

Ako namjeravate koristiti električno podno grijanje, snaga se izračunava prema sljedećoj formuli: efektivna površina prostorije, tj. Ne uzimajući u obzir prostor koji zauzima namještaj, množi se količinom energije po 1 m glavno grijanje).

Ako planirate koristiti kao primarno grijanje, onda kabel mora biti smješten najmanje 70% površine, dok je električni kapacitet podnog grijanja po kvadratnom metru trebao biti od 160 vata. Ako se koristi kao dodatno grijanje, onda od 120 W.


Članak sadrži samo opće informacije koje vam omogućuju da shvatite glavne točke kako samostalno izračunati snagu grijanog podakvadratni metar i ukupna površina.