Kako odabrati pumpu za pod tople vode - razlike u detaljima

Sustavi podnog grijanja odlikuju se učinkovitošću tijekom rada. Ali njihova instalacija je skup i dugotrajan događaj. Dizajn se sastoji od velikog broja komponenata i komponenti, od kojih je jedna pumpa za pod tople vode.

Podno grijanje je složen sustav. Svi njegovi elementi moraju funkcionirati na koordiniran način i ispuniti svoju svrhu. Učinkovitost grijanja podne površine ovisi, između ostalog, o pravilnom radu pumpe.


Ovisno o veličini i namjeni prostora, cijela dužina cjevovoda doseže 100 metara ili više. Promjer cijevi je oko 20 milimetara. Cjevovod je napravljen s velikim brojem skretanja. Tako se stvaraju uvjeti za rashladno sredstvo pod kojim struja fluida dobiva veliki otpor. Kako bi se to prevladalo, potrebno je koristiti uređaje s visokim performansama s dovoljno snage. Zato ne smijete sumnjati da vam je potrebna pumpa na podu s toplom vodom.

Osim toga, ovisno o temperaturi rashladnog sredstva, brzina kojom se fluid kreće kroz cjevovod mijenja. Vrijednosti tlaka moraju se glatko mijenjati kako bi se izbjegao vodeni udar. Potrebno je da pumpa odmah reagira na promjenjive uvjete pod kojima radi sustav podnog grijanja.

Kako bi se mogli održavati udobni životni uvjeti u prostoriji, koristi se automatska oprema na koju je jedinica spojena - ona mora biti u mogućnosti raditi s nekoliko brzina.

Odabir crpke prema specifikacijama

Obično se za konstrukciju podnog grijanja koriste cirkulacijske crpke, kao na slici. Karakteristike tih jedinica najbolje odgovaraju zahtjevima za njih.

Trebali biste znati kako pravilno izračunati snagu crpke za podno grijanje kako biste kupili željeni model.

Izračuni se izrađuju prema formuli:

Q = 0,86 × Ph /(t ° pr.t - t ° obr.t), gdje

Q - protok tekućine u kubnim metrima za jedan sat;

Ph je maksimalna snaga kruga (kW);

t ° pr t - temperatura vode u dovodnoj cijevi;

t ° dol. t - temperatura tekućine na izlazu.

Ako je za ugradnju predviđeno nekoliko kontura, tada je potrebno znati ukupnu vrijednost u odnosu na svaku od njih.


Prema mišljenju stručnjaka za posebnu sobu je boljeopremiti autonomni sustav grijanja za podnu površinu, što će omogućiti ekonomičnu uporabu toplinske energije. Bit će moguće regulirati stanje mikroklime ovisno o namjeni prostorije i učiniti rad strukture pouzdanijim.

Razlika između temperature vode u krugu grijanja na ulazu i izlazu ovisi o nizu parametara:

 1. Duljina cjevovoda . Što je kontura duža, to je veće područje potrebno zagrijati. To znači značajnu potrošnju toplinske energije, a temperatura na ulazu i izlazu bit će vrlo različita;
 2. Uređaj za toplinsku izolaciju . Ako je u procesu stvaranja sustava narušena tehnologija, tada će gubitak topline tijekom rada grijanog poda doseći velike brojeve. To se posebno odnosi na prostorije koje se nalaze na donjem katu, jer će nepropisno izrađena izolacija doprinijeti potrošnji značajne količine energije za zagrijavanje tla. Prekomjerni gubitak topline dovodi do povećanja opterećenja na cirkulacijsku crpku za zagrijani pod.
 3. Klima u zoni prebivališta kuće . Na sjeveru regije, veća je rezerva snage u sustavu grijanja i cirkulacijskoj jedinici. Proizvođači savjetuju da ih odaberete s pokazateljem jednakim 20-25%.

Druga važna vrijednost za određivanje kako odabrati cirkulacijsku crpku za grijani pod je tlak protoka rashladnog sredstva. Moradovoljno da prevlada hidraulički otpor vode u sustavu. Pokazatelj hidro otpornosti ovisi o duljini konture, dijelu cijevi za vodu, brzini kretanja tekućine.


Prilikom kupnje crpke obratite pozornost na činjenicu da su navedeni parametri navedeni u pratećim dokumentima.

Kada se koristi samostalni raspored sustava za izračunavanje tlaka rashladnog sredstva:

H = (P × L + ΣK) /(1000), gdje

H je željena vrijednost;

P - vodni otpor na jednom metru kruga;

L je dužina najduže konture zajedno s kontrolnim sustavima;

K - omjer preporučenog uređaja za rezervu snage.

Nakon što svi podaci postanu poznati, nastavlja se izbor optimalnog modela pumpe.

Vrste agregata u opticaju

Osobine dizajna kružnih crpki dizajniranih za podove vode ovise o parametru snage.

Domaći potrošači mogu koristiti sljedeće modele jedinica:

 • s "mokrim" rotorom;
 • s "suhim" rotorom.

Pumpe opremljene mokrim rotorom

Vanjske dimenzije takvih uređaja su minimizirane zbog položaja rotora u blizini rotora crpke, ponekad se nalazi u istom kućištu. Kako bi se spriječilo ulazak tekućine u električni motor, na pogonsku osovinu se ugrađuje pouzdana brtva od gume otporne na habanje i teške gume.

Ponekad se za cirkulacijsku crpku osigurava raspored dvostruke hidro zaštite. Budući da je jedinica kompaktne veličine, može se ugraditi izravno u prostoriju koja će se grijati. Proizvođači jamče snagu koja je dovoljna za rad sustava grijanja na površini do 400 "kvadrata". Pročitajte i: "Kako izračunati snagu grijanog poda - teorija i praksa."


Za upravljanje uređajima s "mokrim" rotorom potrebna je jednofazna mreža od 220 V. Jedinice se odlikuju niskom razinom buke, visokim performansama i minimalnom potrošnjom energije. Potpuno zatvoreno kućište pumpe je lagano.

Sve gore navedene karakteristike omogućuju instalaciju cirkulacijskih jedinica izravno na cjevovodu. Ne zahtijeva dodatnu montažu na površinama ležaja. Kako bi se izbjegla mogućnost električnog udara, elementi kao što su kućište, ožičenje i namatanje imaju povećanu zaštitu. Da bi se spriječilo pregrijavanje namota rotora i startera kao posljedica dugotrajnog rada uređaja na kritičnim indikatorima napajanja, ugrađen je termički relej.

Pumpe opremljene "suhim" rotorom

U takvim uređajima svi su elementi u posebnom paketu. Dovoljno snažne hidrauličke jedinice mogu poslužiti stanove velikog prostora ili u isto vrijeme nekoliko. Za smještaj uređaja s "suhim" rotorom morate odabratitehnološka soba. Oni su instalirani na posebnom okviru.

Takve pumpe imaju značajnu težinu, a visoke brzine emitirane buke ne dopuštaju da se one smjeste u dnevne sobe. Za privatna kućanstva se rijetko koriste. Pumpe za vodu s "suhim" rotorom koriste se za velike prostore - industrijske i komercijalne.

Pokreće ih trofazni motor. Crpke su opremljene kompletnim zaštitnim kompletom za električne komponente.

Podaci o tijelu crpke

Standardna oznaka na tijelu treba sadržavati sve tehničke parametre jedinice. Na prvoj slici prikazan je montažni promjer cijevi za rashladno sredstvo, drugi označava tlak (što znači maksimalni porast tekućine na visinu), treći broj označava duljinu crpke u radnom stanju.


Sljedeći pokazatelji ukazuju na napon i frekvenciju oscilacija u mreži. Zatim postoje informacije o veličini koeficijenta faznog pomaka. Na slučaju mogu postojati podaci o visini dizanja tekućine, ovisno o poprečnom presjeku cijevi.

Neke su jedinice opremljene s dva motora. Ova značajka dizajna omogućuje vam da prevladate vršna opterećenja bez pregrijavanja namota. Drugi od njih, koji također može zamijeniti prvi neuspjeli motor, uključen je u rad. Kao rezultat toga, isključena je mogućnost odmrzavanja strukture u jakim mrazima.

Opcije montaže električne pumpe

Postrojenja za cirkulaciju mogu se instalirati i na ulazu i na izlaz tekućine iz cjevovoda. Mjesto instalacije obično se bira na temelju karakteristika kruga.


Na izlazu iz vode, njegova temperatura je mnogo niža nego na ulazu, što je bolje za crpke. Međutim, instalacija na kraju kruga nije obvezna, budući da su sve jedinice proizvedene s određenom granicom sigurnosti u odnosu na ograničenu radnu temperaturu.

Odabir pumpe za vodeni podni sustav

Mnogi vlasnici privatnih kućanstava koja planiraju instalirati sustav podnog grijanja zainteresirani su za pitanje: “Kako odabrati cirkulacijsku crpku za grijani pod?”.

Stručnjaci savjetuju da se kupuju pumpe u isto vrijeme sa strukturnim elementima "toplog" poda. Pokušaji samo-kupnje jedinice mogu rezultirati smanjenjem učinkovitosti sustava ili njegovim brzim neuspjehom. Što se tiče popravka "toplog" poda, to će koštati značajan iznos.

Međutim, ako ne postoji takva mogućnost, tada znajući kako izračunati pumpu za zagrijani pod i kako ga pravilno odabrati, možete odabrati željeni model. Vidi također: "Kako izračunati pod koji se zagrijava vodom - savjeti stručnjaka."


Prije kupnje obratite pozornost na određene parametre:

 1. Kapacitet u kubnim metrima ili u količini litara tekućine koja se pumpa po jedinici vremena. Za grijanjedovoljno prostora, jedinica mora proći sat vremena tri puta više od rashladnog sredstva koje može biti u krugu grijanja.
 2. Maksimalna moguća glava. Odabire se, uzimajući u obzir promjer, duljinu i materijal za proizvodnju cijevi za krug.
 3. Dimenzije. Što je veličina jedinice manja, lakše je pronaći mjesto instalacije. No male pumpe ne mogu raditi s visokim performansama.
 4. Fazna struja. Za stambene zgrade bit će dovoljno crpki s jednofaznim motorom. Kod većih zgrada, na primjer, za industrijsku uporabu, trebate kupiti jedinice pogonjene trofaznim motorom.


Poznavanje načina odabira odgovarajuće pumpe za podno grijanje pomoći će vam u stjecanju modela koji će osigurati potrebnu učinkovitost sustava, njegovu pouzdanost i dugi vijek trajanja.

Preporuke stručnjaka

Da biste produljili vijek trajanja crpke, ne zaboravite sljedeća pravila:

 1. Uređaj mora biti instaliran na mjestu gdje će, ako bude potrebno, biti moguće izvesti popravak ili jamstveni servis bez ikakvih problema.
 2. Unatoč činjenici da su uvezene pumpe visoke kvalitete, prije početka sezone grijanja potrebno je provjeriti njihovo tehničko stanje zbog loše kvalitete vode i specifičnih uvjeta rada. Pogotovo trebate pažljivo ispitati stanje žlijezde, pružajući hidroizolaciju uređaja vratila od rotora.

Uoči puštanja u rad sustava podnog grijanja potrebno je ukloniti čepove koji se u njemu nalaze. U tu svrhu nekoliko puta mijenja vodu i postavlja poseban ventil. Prisutnost zračnih čepova postat će prepreka kretanju tekućine, a automatizacija će stalno početi uključivati ​​cirkulaciju.