Kako izračunati pločica na podu s različitim načinima polaganja

Počevši od popravka i polaganja podova, mnogi su majstori u kući suočeni s problemom kako brojati - koliko pločica trebate na podu. Određivanje broja pločica, koje je popularan materijal za izgradnju gospodarskih zgrada, trebalo bi uzeti u obzir neke od nijansi.


Značajke izvršenja izračuna

Postoje određena pravila kako izračunati podne pločice. Da biste ažurirali sobu, morate znati točno količinu završnog materijala.

U praksi postoji nekoliko opcija koje omogućuju izračun podnih pločica, ali sve one imaju zajedničke značajke koje su povezane sa specifičnostima instalacijskih radova i karakterističnim značajkama pločica.


Prilikom izračunavanja treba uzeti u obzir sljedeće nijanse:

 1. Pri izračunavanju broja pločica uzimaju se u obzir ne samo površina prostora, već i dimenzije proizvoda.
 2. U procesu završne obrade trebat će vam i cijeli elementi i neki njihovi ulomci.
 3. Ako ne namjeravate ugraditi pločicu ispod komada namještaja ili kupaonice, trebate joj oduzeti višak.
 4. Elementi rasporeda opcijaTo je od velike važnosti, jer kada polaganje s offset (kao na slici), više proizvoda su potrebni nego s pravocrtnim oznakama (više: "Koje su mogućnosti za polaganje pločica na podu - razlika metoda s primjerima provedbe").
 5. Potrebno je uvijek kupiti pločicu s malom marginom, jer tijekom postupka instalacije postoji potreba za podrezivanjem nekoliko elemenata, kao i ostaci ili fragmenti koji imaju razlike u boji u proizvodnoj seriji. Vidi također: "Kako izrezati pločice za pod - izbor alata."
 6. Proračun pločica na podu dijagonalno i u ravnoj liniji obavlja se uzimajući u obzir broj proizvoda potrebnih za pokrivanje rubnjaka i različitih projekcija.

Izračun pločica na temelju površine sobe

Postoji nekoliko tehnika za izračunavanje koliko pločica trebate na podu. Najlakši način da se koristi omjer između površine jednog elementa i cijele površine podne površine. No ova se metoda koristi samo pod uvjetom da se planira ugradnja šava u šav.


Redoslijed postupaka za brojanje pločica na podu u ovom slučaju je sljedeći:

 • soba se mjeri na obodu;
 • uzimaju najveću vrijednost duljine i širine;
 • obje količine se množe i prepoznaju kvadraturu prostorije;
 • izračunati površinu jedne pločice, pomnožiti njezinu duljinu i širinu;
 • podijeliti kvadrat sobe prema površini jednog proizvoda;
 • na rezultat za zalihe plus 10% ukupnog broja pločica, te za postavljanje dijagonalnododajte 15%.

Za izračunavanje viška izvršite slične izračune na površinama poda koje se ne planiraju obložiti. Vidi također: "Optimalna debljina keramičkih podnih pločica - što je to."

Izračun pločica prema broju popločanih redova

Prema mišljenju stručnjaka, postoji precizniji način za izračunavanje broja pločica po podu, na temelju izračuna broja redova. U tom slučaju, broj pločica u svakoj od njih treba zaokružiti, budući da frakcijski broj znači korištenje ulomaka s navojem.


Redoslijed izračuna pločica u odnosu na broj redaka:

 1. Prvo odredite maksimalnu duljinu i širinu prostorije.
 2. Duljina sobe podijeljena je s duljinom jednog proizvoda i dobiva se broj redova.
 3. Tada se širina sobe dijeli s širinom fragmenta (veličina druge strane pločice). Rezultat će značiti broj proizvoda u svakom retku.
 4. Svi brojevi trebaju biti zaokruženi na cijeli broj i množeni zajedno.
 5. Od 5 do 10 posto mora se dodati rezultatu.

Ova metoda izračuna daje točniji rezultat, jer se u ovom slučaju uzima u obzir broj fragmenata koji nisu cijeli broj. Razlika između prve i druge metode ponekad iznosi 10-15 pločica, što je važna nijansa kod ugradnje pločica.

Broj pločica dijagonalno

Dvije gore opisane metode proračuna koriste se kadaraspored pločica prema standardnim shemama. Problem kako izračunati pločicu na podu kada se nalazi dijagonalno može se riješiti izvlačenjem uzorka podne obloge. Ukratko, broj elemenata treba brojati jedan po jedan. Vidi također: "Koliko se pločica suši na podu nakon polaganja."

Da biste to učinili, uzmite list papira, po mogućnosti milimetar. Potrebno je prenijeti točne parametre prostorije na njega, promatrajući mjerilo. Navedite i granice područja koje treba obložiti.


Zatim odredite koliko prostora na shemi zauzima jedna pločica. Zatim počnite crtati svaki element prema načinu instalacije u smjeru ugradnje. Na slici su označene i cijele pločice i djelomični fragmenti, a zatim se izračunava potrebna količina materijala.

Računalni softver za izračun pločica

Kada je nemoguće ručno izvršiti izračun pločica na podu ili postoje sumnje u ispravnost rezultata, možete koristiti posebno dizajnirane računalne programe koji vam omogućuju brojanje elemenata za oblaganje u nekoliko minuta.

Unatoč velikom broju internetskih kalkulatora na internetu, stručnjaci ih ne preporučuju snažno povjerenje, jer ti programi ne uzimaju u obzir sve nijanse buduće instalacije pločica.

Da biste izračunali potrebnu količinu materijala što je točnije moguće, morate koristiti specijalizirani razvoj softveraograničene funkcije. Budući da za korištenje njihove pune opcije, morate kupiti licencirani proizvod koji je prilično skup, u ovom slučaju bilo bi najbolje kontaktirati stručnjaka u području dizajna i inženjeringa ili za savjet od prodavatelja zgrade trgovine.


U specijaliziranoj trgovačkoj mreži često pružaju besplatnu uslugu brojanja pločica. U isto vrijeme, bit će moguće odabrati najbolju opciju za polaganje pločica, kako prema standardnim shemama tako i dijagonalno (više detalja: "Polaganje pločica na podu dijagonalno - kao ispravno"). Kao rezultat, bit će moguće saznati broj cijelih i reznih elemenata.

Rezultat popravaka ovisi o ispravnosti izračuna podne obloge. Ako se napravi pogreška i materijal nije dovoljan, vjerojatno neće biti moguće kupiti nedostajuću količinu željene boje ili dizajna.