Samostalna instalacija svjetionika za estrihe - preporuke

Novi podovi, uključujući ravnu i horizontalnu površinu, nameću stroge zahtjeve, inače konačna završna obrada neće biti visoke kvalitete. Postizanje željenog rezultata može se osigurati raspored estriha, koji se izlijeva strogo na svjetionicima - posebnim uređajima.


Zašto nam je potrebna instalacija svjetionika

Za izravnavanje površine podloge potrebno je estrih izravnati otopinom koja je ravnomjerno raspoređena po podlozi. Posebna smjesa se izlijeva u odnosu na istu razinu, a građevinski alati su neophodni. Za rješavanje takvih problema, ugradnja svjetionika za podne estrihe, kao na fotografiji.

U praksi se koristi nekoliko varijanti ovih uređaja. Ako slijedite preporuke stručnjaka i uputa, svaki će domaći radnik to učinitiZnati kako sami instalirati beacons za podne glazure.

Pripremni radovi

Bez obzira na odabir vrste rabljenih svjetlosnih signala, prije ugradnje moraju se poduzeti sljedeće mjere:

 • očistiti pod od prethodnog završnog sloja i ostatke iz njega;
 • rastaviti lajsnu;
 • ukloniti prašinu, razne nečistoće i sve vrste mrlja s grube površine;
 • brusiti postojeće izbočine;
 • konvulzije i pukotine izbliza;
 • pokriti grubu podlogu s premazom;
 • polaganje hidroizolacijskog materijala;
 • odrediti nultu razinu, staviti naljepnice i prijeći na glavnu fazu instalacije uređaja.

Kako odrediti nultu razinu

Da biste napravili jedinstvenu instalaciju signala za poveznik, trebali biste odrediti nultu razinu, a zatim izvršiti označavanje. Da biste to učinili, morate koristiti razinu - uobičajeni hidraulički, ali po mogućnosti - laser. Druga opcija je poželjnija, jer se s njenom pomoći može raditi lakše i brže.


Slijed radnji je sljedeći:

 1. Povucite se s površine poda 100 centimetara i napravite početnu oznaku na zidu.
 2. Tada se, na sličan način, točke postavljaju duž cijelog perimetra prostorije i na kraju se povezuju čvrstom linijom koja će odgovarati osnovnoj razini. Iz te linije povlače se 100 centimetara prema dolje i povlače još jednu paralelu s njom.linija. Također bi se trebala održavati po obodu. Na taj način odredite nultu razinu.
 3. Da biste postavili potrebnu debljinu na spojnicu, pomaknite se od nule do željene visine i povucite drugu liniju.
 4. Što se tiče posljednje oznake, svjetionici za estrih će biti dovršeni. Gornji dio indikativnog sklopa treba se podudarati s crtom na zidu.

Ugradnja svjetlosnih signala za izradu suhih estriha

Za uređenje bilo kojeg suhog estriha uporabom različitih rasutih materijala, kao i njihovih smjesa. Najčešće se koristi claydite. Za takvo punjenje najbolje je koristiti svjetlosne signale metalnih profila i bilo koji oblik.

Važno je znati: nakon završetka vezanja na svjetionicima, vodilice se ne rastavljaju. Iz tog razloga, visina orijentira mora biti u skladu s debljinom suhog materijala koji se treba napuniti.

Za signalne svjetiljke koristite samo snažan profil, inače se može saviti pod težinom, koja će imati zatrpavanje i zbog toga estrih neće zadovoljiti zahtjeve.


Činjenica je da će tanki profil morati biti učvršćen na površini baze, a to će zahtijevati niz napornih i skupih pripremnih mjera.

Prije postavljanja svjetlosnih signala za estrih, koji se planira na suhi način, oni dobivaju U-profil s visinom zida od najmanje 27 milimetara.

Rad se izvodi u sljedećem redoslijedu:

 1. Profili s oštrim rubovima do vrha postavljeni su na grubu podlogu. Korak montaže ne smije premašiti duljinu razine, obično se pridržavati razmaka od 100 centimetara.
 2. Suha mješavina uliva se u prostor između svjetionika i rubova.
 3. Za metalne profile, oni se provode po pravilu i tako se oslobađaju viška zapune i istodobno izravnavaju površinu estriha (više detalja: "Kako izravnati pod uz pratilice - ispravno postavljamo svjetiljke").
 4. Kao rezultat toga, orijentiri će postati njihovi rubovi u kontaktu s materijalom lima koji se postavlja na vrh, a to omogućuje temelj da osigura zvučnu izolaciju i druge potrebne značajke.

Ugradnja svjetlosnih signala za izradu polusuhih i vlažnih estriha

Postoji nekoliko mogućnosti za postavljanje polu-suhog ili vlažnog glazure za estrih. Najčešće se koriste dva.

Opcija 1 - profili na rješenju. Funkcija svjetionika može izvesti ili standardne cijevi od čelika ili profil gipsanih ploča. Štoviše, ova druga metoda se smatra poželjnijom. Dimenzije profila zadovoljavaju parametre koji se preporučuju za uređenje orijentira prilikom polaganja suhog estriha.

Proizvodi se okreću i postavljaju na postolje, prethodno pričvršćenu na grubu podlogu. Ovi elementi za podupiranje potrebni su za razlike u ravnini s obzirom na visinu. Za njihovu izgradnju uključuju drvene cigle, cigle ili brda cementarješenje.


Za pričvršćivanje profila (ili cijevi) na stalke nanesite otopinu cementa, vapna ili alabastera. Druga metoda se smatra najboljim izborom, budući da se mješavina cementa i vapna suši najmanje 2-3 dana, a instalacija će se morati obustaviti.

Opcija dva - profili na vijcima. Koristeći ovu tehnologiju, takav rad kao što je ugradnja "do-it-beacon" signala za estrih se obavlja brže i učinkovitije nego kod primjene prve opcije.

Postupak za ugradnju profila za svjetlo na vijke:

 1. Tiple se uvlače u površinu podnožja s nagibom od 20-30 centimetara.
 2. Proizvodi odabrani kao machekas stavljaju se na vrh kolËielsa.
 3. Za učvršćivanje vodilica, u tiple se uvijaju samorezni vijci, koji se mogu podesiti, što omogućuje podešavanje profila prema razini (za više detalja "Kako postaviti svjetlosne signale ispod sprežnika - savjet voditelja").

Ova opcija se koristi kada morate napuniti estrih na tlo. Drveni blokovi dimenzija: 140x15x15 milimetara prikovani su na podnožje. Što se tiče zadane razine u podnožju vijci. Rad treba započeti u smjeru od ekstremnih točaka prema srednjim potpornjima.

Kombinirano raspoređivanje svjetionika

Tu je kombinacija kako napraviti beacons za estrih.


Da biste to učinili, morate izvesti sljedeće radnje:

 • izbušite rupe u grubim podlogama svakih 100centimetara i uvlačenje kolčića u njih;
 • pričvrstiti vijke za svjetiljke ispod vijka spojnice, fokusirajući se na potrebnu razinu;
 • između fiksnih samoreznih vijaka postavljaju se klizači cementno-pješčanog morta, njihova visina treba biti samo malo viša od razine pričvršćivača;
 • pomoću lamele (razine) izravnati smjesu do potrebne debljine sloja.

Raspored svjetionika iz betonske otopine

Proces stvaranja signala za ovu opciju sastoji se od nekoliko faza:

 • na osnovi gaza vijci su pričvršćeni, razmak između kojih ovisi o duljini montirane tračnice;
 • između fiksnih orijentira, povlače jaku žicu u nekoliko redova;
 • uz njega pažljivo rasporedite pripremljeni cementno-vapneni mort.

Majstor je suočen sa zadatkom oblikovanja strukture iz morta sličnog zidu. Potrebno je rastegnuti dugu tračnicu okomito na žicu, dok dodirujete vijke. Kao rezultat, gradi se horizontalna platforma na kojoj su dodijeljene funkcije svjetionika.

Istodobno, potrebno je zapamtiti sljedeću posebnost postupka: prije izlijevanja estriha, svjetionicima iz otopine treba dati vremena da ga osuše (obično je to 2-3 dana). Tijekom tog razdoblja znamenitosti dobivaju na snazi. No, vrijeme čekanja će se nadoknaditi činjenicom da nakon što se kravata izlije, neće biti potrebno demontirati vodilice.

Ugradnja svjetlosnih signala za polusuhe estrihe

Polusuhi estrihi mogu se opremiti i bez uporabe svjetionika (detaljnije: "Uređaj za polusuhe podne obloge - upute za ugradnju"). Prije izrade svjetionika za estrih, pripremite grubu površinu kao standard. Zatim, u uglovima prostorije uliju 2 gomile cementnog morta i oblikuju platforme od njih, fokusirajući se na razinu punjenja.


Takvi svjetlosni signali trebaju biti opremljeni korakom koji ne smije premašiti duljinu korištene tračnice (pravila). Kada su oznake iz otopine suhe, popunite praznine između njih cementnim malterom i ravnomjerite cijelu površinu prema željenoj visini.

Ugradnja svjetlosnih signala za plutajuće estrihe

U tom slučaju, tehnologija raspoređivanja podloge za završnu podnu oblogu uključuje zalijevanje betonske mješavine preko sloja od pjenaste plastike. Osim glavne namjene, ova konstrukcija estriha pridonosi dodatnom povećanju toplinske i zvučne izolacije podnih obloga.

U tom slučaju, vijci, koji su pričvršćeni na pod, dobro funkcioniraju s funkcijom orijentira. Obično nakon 24 sata, nakon što su podovi pričvršćeni svjetlosnim signalima, pričvršćivači su rastavljeni. Rupice vijaka su ispunjene otopinom koja je korištena u konstrukciji cementnog temelja. Preostale žljebove treba lagano utrljati s površinom mokrog estriha.

Svjetionici za samonivelirajuće podne obloge

Vrlo često domaći obrtnici, koji su se odlučili opremiti samonivelirajućim podom vlastitim rukama, smatraju da se svjetionici ne smiju koristiti. Oni vjeruju da će materijal za izradu takve podne obloge sama ispuniti sve utore i ureze. Kao rezultat, vjeruju, razlike u visini i nedostaci postat će neprimjetni.


Istovremeno, stručnjaci smatraju da ne bi trebali napustiti korištenje smjernica. Oni objašnjavaju da se zajedno s materijalima za samonivelirajuće podove koriste svjetlosni signali pojednostavljenog dizajna, koji se mogu lako i brzo instalirati i lako rastaviti.

Profesionalni beacons - Reppers

Za stvaranje samonivelirajućih podova idealni su reperi - tzv. Dizajn, namijenjen uređenju svjetionika. To je stativ s pokretnom središnjom šipkom zbog koje je moguće postaviti potrebnu visinu na spojnicu.

Prije svega, baza je pripremljena, zatim je pripremljena, očekuje se da će trajati oko 6 sati, a tek tada se pod popunjava svjetionicima. Prilikom ugradnje orijentira preporučuje se promatrati korak ugradnje jednak 100 centimetara.


Reper se postavlja na bazu, a zatim okretanjem središnje šipke, struktura se postavlja na željenu visinu, fokusirajući se na prethodno izrađenu oznaku. Nakon što se smjesa napuni i poravna, treba ukloniti oznake oznake.

Svjetlosni signali vijaka

oniDomaći majstori koji imaju želju opremiti samonivelirajući pod, mogu koristiti domaći dizajn, sličan profesionalnim reperima. Da biste to učinili, uzmite vijke koji su već uvrnuli u tiple, pričvrstite ih komadom probušene trake i postavite improvizirani uređaj u odnosu na zadanu razinu. Ručno izrađene orijentire, kao i oznake na klupama, treba rastaviti čak i prije samopodešavanja poda.

Ugradnja svjetlosnih signala za postavljanje estriha na podu je bitan proces. To zahtijeva puno vremena. Stručnjaci s iskustvom naučili su iz vlastitog iskustva da ne bismo trebali žuriti na štetu kvalitete aranžmana ispune. Inače se ne mogu izbjeći nepovoljne posljedice, jer gornji sloj koji je položen preko estriha s neravnom površinom ne samo da će izgledati neugledno, nego će i služiti mnogo kraćem radnom vijeku.

Da bi se podovi kvalitativno ugradili, prilikom postavljanja svjetionika potrebno je provjeriti razinu ispravnosti njihovog postavljanja u svim smjerovima.