Prednosti i mane plutenih podova

Podne ploče hrastove kore su pozicionirane kao praktični, originalni i funkcionalni premazi. Angažirani su u proizvodnji poznatih tvornica i župnih organizacija. Da vidimo je li pod od plute dobar kao što je rečeno.

Obloga od pluta: svojstva i tipovi

Kora hrasta pluta, koja raste u Portugalu, Španjolskoj i drugim mediteranskim zemljama, koristi se za proizvodnju raznovrsnih proizvoda koji su potrebni u svakodnevnom životu i nekim proizvodnim procesima: čepovi za boce ispunjeni čepovima, vrećama, cipelama i još mnogo toga. No, najzanimljiviji proizvod se smatra podnice.

Za proizvodnju poda pluta koristi se:

 • čvrsti furnir - tanak dio kore, najskuplja opcija;
 • granulirana (fino podijeljena) kora pomiješana s polimernim vezivima i posebnim aditivima - aglomeratom. To je najviše pristupačne i naširoko koristi u proizvodnji dekorativnih materijala.

Struktura stabla plute - fotografija.

Posebnost pluta je u njegovoj strukturi. Struktura je dobro prikazana na slici ispod. Vidljivo je da se proizvod sastoji od ćelija saća ispunjenih zrakom. naimeto osigurava materijalu poznatu elastičnost pod mehaničkim opterećenjima.

Postoji nekoliko vrsta podnih obloga od pluta:

Pravokutne ili kvadratne pločice

Izrađeni su od aglomeriranih strugotina debljine do 8 mm. Neki dizajni mogu dodati V ili U oblik. Nijanse gotovog poda su najrazličitije - od prirodnog do ekstravagantnog. Potonje se postiže uvođenjem pigmenata ili uporabom tehnologije površinskog ispisa fotografija: na gotov premaz se nanosi fotografija visoke razlučivosti ploče ili umjetničkog parketa, mramora ili trave, kože, itd.

Montirani proizvod postupkom ljepila. U ovom slučaju, obrnuta strana može biti čista ili sa slojem ljepila koji je već obložen, prekriven zaštitnom folijom. Rezultat je izdržljiv, pouzdan i lijep pod od plute. Nedostaci ovog stila su, naravno, prisutni. Prvo, nakon posla, potrebno je nanijeti sloj laka, voska ili ulja na površinu. Drugo, zamjena oštećenog područja je teška i dugotrajna.

Cork pločice.

Cork laminat

Fotografije laminata od plute.

Ovo je HDF ploča, furnirana prešom od prešanog ili čvrstog pluta. Impregnirana s polimerskom smolom papir je zalijepljen na dno ili pluta supstrat je integriran. Takav premaz je vrlo pogodan za ugradnju, budući da je montiran na "plutajući" način bez ljepila.

Podovi od plute u vlažnim prostorijama

Cink laminat na kompozitnoj bazi.

Isti laminat, ali umjesto standardne HDF ploče, koristi se kompozitni list smjese PVC-a, silikatnog punila i nekih drugih komponenata. Proizvod je nazvan hidro baza. Tekstura je vidljiva na slici ispod. Nije jeftin, ali praktičan i izdržljiv. Formirana je vrsta LVT-plutenog poda. Njegove prednosti su neosporne - apsolutna vodootpornost pod uvjetom da se nakon postavljanja na površinu nanosi zaštitni poliuretanski ili akrilni lak.

Njega završnog pokrova od pluta nije jednostavna. Proizvođači preporučuju zaštitu mreže od abrazivnih opterećenja:

 • brodski pod;
 • lijepljenje na noge obloge gaznoga sloja namještaja od filca ili plastike;
 • polaganje ispod valjaka silikonskih zaštitnih otirača.

Savjet! Bilo koji gumeni proizvodi ostavljaju teško uklanjajuće mrlje na čepu, stoga ne kupujte gumene podloge na tepihu ili polimeru.

Čišćenje se može obaviti usisivačem ili dobro iscijeđenom mekom krpom. Abrazivna sredstva za čišćenje, četke s tvrdom čekinjom i otapala kontraindicirana su u prometnim gužvama. A da biste uklonili mrlje ili teške prljavštine, bolje je koristiti specijalna sredstva za čišćenje iz serije Loba, Forbo itd.

Za i protiv poda pluta

Neobična struktura poda i nedostatak potpunih informacija doveli su do mnogih pretpostavki iglasine o prometnoj gužvi. Prvo ćemo navesti prednosti materijala. Među njima:

 1. Elastičnost, pružajući udobnost pri hodu.
 2. Taktilni toplinski premaz zbog niske toplinske vodljivosti. Čvrsti čep ima prosječni koeficijent toplinske vodljivosti od 0,043 W /m * K. Za usporedbu - ekstrudirane polistirenske podloge i ploče od mineralne vune imaju slične pokazatelje.
 3. Učinak raspršenja buke, djelomično prigušivanje udarnih i zvučnih valova (koraci, razgovori, itd.).
 4. Mala težina i sposobnost korištenja u bilo kojem prostoru (pod uvjetom da je površina prekrivena zaštitnim lakom).
 5. Širok izbor boja i dizajna, s godišnjim ažuriranjem zbirki, asortiman se ažurira novim zanimljivim rješenjima.
 6. Jednostavna instalacijska tehnologija. Pri polaganju ljepljivim postupkom ljepilo se raspoređuje po ravnoj, čistoj i suhoj podlozi s nazubljenom lopaticom, pločica se nanosi i valja s valjkom ili lupi maljicom. Cork laminat ima prikladan sustav za zaključavanje klikova po obodu. Stoga je sastavljen u skladu s pravilima za laminirane premaze: šiljak šipke je umetnut u utor pod oštrim kutom i spušta se dok ne sjedne na svoje mjesto. Spojka, kao što se vidi na slici ispod, ispada čvrsta i pouzdana.

Sada navodimo nedostatke pluta kao podnog materijala:

 1. Krhkost i nestabilnost premaza na abrazivna opterećenja. Pod bez snažnog zaštitnog sloja brzo se izgreba, pojavljuju se usitnjena područja. Štoviše, sa značajnimuslijed promjene vlažnosti i temperature zraka, plutana mreža može nabreknuti, a niskokvalitetni proizvodi se također mogu raspasti i rastrgati.
 2. Blijedi na izravnom suncu. Premaz s vremenom osvjetljava, gubi zasićenost i šarm.
 3. Nekompatibilnost s gumenim proizvodima, uključujući potplate za cipele, invalidska kolica, prostirke s iglama ili s lateksom, itd. Na površini mogu ostati crni tragovi, koje je vrlo teško ukloniti bez profesionalne kemije.
 4. Nepouzdane informacije o iznimnoj ekološkoj prihvatljivosti i 100% prirodnom proizvodu. Prema klasifikaciji SanPiN 2.1.2.729-99 podna obloga od aglomerata plute (granulirani čips) spada u kategoriju građevinskih materijala koji sadrže polimer i polimer. Sama ta činjenica navodi na razmišljanje o tome što je zapravo u sastavu premaza. To nije iznenađujuće, budući da se sama plutana mrvica pričvršćuje uz pomoć polimernih spojeva, HDF ploča je također lijepljena drvna sječka (na istoj osnovi kao i laminat), tako da se pokrov od plute ne razlikuje u ekološkim svojstvima od laminata.

Bez obzira na to koji se pod od plute bira, minusi i prednosti mogu se u svakom slučaju pretvoriti u prednost. Ako je proizvod visoke kvalitete, od pouzdanog proizvođača, tada ima:

 • potvrda o sukladnosti s ruskim standardima kvalitete ili pravilima proizvodnje;
 • sanitarno-epidemiološki zaključak. To znači da su proizvodi testirani na sukladnosttoksične emisije (formaldehid, benzen, toluen i dr.), imaju niske vrijednosti PD i dopuštene su za uporabu u stambenim područjima;
 • certifikat o sigurnosti od požara.

Odaberite visokokvalitetne premaze i strogo slijedite upute za ugradnju. Tada cork pod za vas će biti najbolja kupnja.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije