Kako postaviti infracrveni pod pod linoleum - slijed instalacije

Postoje mnoge varijacije na temu sustava grijanja instaliranih ispod podnih obloga. Svi su oni dobri na svoj način, ali postoje i problemi - grijanje vodom ili električnom energijom zahtijeva dosta složen rad s estrihom, što nije moguće u svim situacijama.


Poseban slučaj ove situacije je pod, koji će biti prekriven linoleumom. Jednostavno rješenje je infracrveni film za grijanje. Kako provesti instalaciju infracrvenog podnog grijanja ispod linoleuma, ao tome ćemo raspravljati u ovom članku.

Prednosti infracrvenog filmskog poda

Uređenje podnog grijanja s infracrvenim filmom dobro je rješenje ako je konačna podna obloga linoleum. Činjenica je da za normalan rad linoleum zahtijeva ravnomjerno grijanje bez prekoračenja maksimalne vrijednosti temperature.


Da bi se to postiglo, potrebno je koristiti film od 150 W po kvadratnom metru površine, a zatim se mogu spriječiti sljedeći problemi:

 • laminiranje linoleuma;
 • Pojava mrlja i promjena u nijansi;
 • izoliranje štetnih tvari sadržanih u linoleumu;
 • Gubitak snage i sklonost lomu.

Još jedna važna prednost je da se film može koristiti ne samo u privatnoj kući, već iu stanu, za razliku od poda s grijanjem na vodu. Osim toga, cijena IR filma je prilično niska.


Možete uštedjeti ne samo na samom materijalu, već i na poslu. Naravno, za izračun materijala i povezivanje sustava, bolje je pozvati majstora, ali inače instalacija filma podnog grijanja za linoleum bez ikakvih problema obavlja se ručno.

Materijali za ugradnju infracrvenog filma

Za ugradnju grijanog poda na temelju infracrvenog filma grijanja potrebni su sljedeći alati i materijali:

 • sam film;
 • Izolacijski materijal i kontaktne obujmice (obično uključene);
 • termostat i osjetnik temperature;
 • Žice;
 • kliješta za stezanje;
 • Dvostrana traka;
 • odvijač;
 • škare i nož;
 • polietilenski film;
 • Šperploča;
 • Izolacijski materijal.

Montaža infracrvenog filma

Instalacija toplog poda ispod linoleuma vlastitim rukama je kako slijedi:

 1. Prvo morate odabrati mjesto u kojem će se termostat ugraditi i odrediti područja na kojima će se rasporediti infracrveni film.
 2. Površinu treba dovesti u ravnomjerno stanje i očistiti od raznih nečistoća i krhotina.
 3. Pored poda uŠkotski pomoćni materijal je dodat izolacijski materijal. Važno je da pokriva cijelu površinu poda i da bude ravna, stoga se ne može položiti preklopljeno.
 4. Folija za zagrijavanje se reže duž označenih linija rezanja u skladu s prethodno označenim dijelovima poda. Potrebno je uzeti u obzir dužinu lista - uz duže uzorke možete spremiti.
 5. Infracrveni film ispod linoleuma položen je na vrh izolacijskog materijala tako da je bakrena strana na dnu. Između plahti ne smije biti nikakvih zračnih razmaka, a one se moraju nalaziti na minimalnoj udaljenosti jedna od druge, ali bez preklapanja.

Infracrveni priključak podnog grijanja

Kada se završi instalacija infracrvenog podnog grijanja ispod linoleuma, morate spojiti sustav na napajanje, a to će zahtijevati sljedeće korake:

 1. Termostat je pričvršćen na zid tako da je pristup njemu vrlo zgodan.
 2. Žice se vode do radnih stavki. Za maskiranje žica možete koristiti bilo koju metodu - od podnih dasaka s posebnim kanalom do zasebne plastične kutije.
 3. Termostat je spojen na žice u skladu sa shemom koja je pričvršćena na sustav - obično je prikazana na fotografiji.
 4. Pod filmom je pričvršćen senzor temperature koji se također povezuje s termostatom, dajući mu podatke o temperaturi grijanja.
 5. Sve žice spojene na grijaće elemente moraju biti uvijene na stezaljkama.
 6. Pričvršćen na bakreni kontaktOdgovarajući klip treba pričvrstiti pomoću kliješta za savijanje. Bez ove stezaljke zabranjeno je spajanje sustava.
 7. Tako da kontakti i termalni senzori ne stvaraju nepravilnosti, moraju izrezati posebne šupljine u podlozi.
 8. Svi labavi kontakti i mjesta na kojima je film izrezan trebaju biti zatvoreni bitumenskom izolacijom.
 9. Da bi se fiksirao film za grijanje, on, kao i sloj za zagrijavanje, sjedi na dvostranoj vrpci.
 10. Nakon fiksiranja svih elemenata i njihove izolacije, možete uključiti termostat u mreži i provjeriti izvedbu. Kada test zagrijavanje ne bi trebalo povećati temperaturu iznad 30 stupnjeva. Da bi se povećala razina sigurnosti, potrebno je spojiti infracrveni toplinski izolirani pod kroz poseban stroj.
 11. Polaganje filmskog podnog grijanja pod linoleumom završava se instalacijom hidroizolacije. Materijal korišten za to najčešće se koristi polietilen, položen s 20 cm preklopom i učvršćen ljepljivom trakom.

Postavljanje linoleuma

U procesu polaganja linoleuma obično se javljaju neka pitanja, a za njihovo rješavanje trebate koristiti sljedeće preporuke:

 1. Za pouzdano i glatko polaganje linoleuma bez oštećenja traka za grijanje, na pod treba postaviti šperploča ili sličan materijal. Vlaknaste ploče se ne smiju koristiti - ovaj materijal, kada se zagrije, oslobađa štetne tvari po zdravlje.
 2. Šperploča se pričvršćuje na podnožje s klinovima ili vijcima na način da se ne ošteti traka grijanjamaterijal. Poželjno je da je šperploča bila deblja od 6 mm - previše tanak materijal je elastičniji, dakle, fiksiran s velikim prazninama, nužno će se početi nabubrivati.
 3. Visina šperploče je obično oko 15 cm, poželjno je da širina infracrvenog filma prelazi 50 cm - u ovom slučaju pričvršćivači će biti smješteni na svakih 17 cm, što je vrlo zgodno. Naravno, sam montiranje nije tako lako organizirati, pa je bolje postaviti deblji materijal na vrh.
 4. Pri odabiru podloge obratite pozornost na materijale s dobrim toplinskim izolacijskim svojstvima, tako da se toplinska energija usmjerava u prostoriju, a ne u suprotnom smjeru.
 5. Linoleum se polaže standardnom tehnologijom, kao iu svakom drugom slučaju. Kada pokrenete infracrveno podno grijanje, koji se nalazi ispod linoleuma, potrebno je postaviti maksimalnu temperaturu u rasponu od 27-28 stupnjeva kako bi se spriječili negativni učinci.

Sigurnost

Polaganje infracrvenog poda ispod linoleuma, morate slijediti nekoliko jednostavnih sigurnosnih pravila:

 • Ugradnja i priključenje termostata moguće je samo u isključenom stanju;
 • Prije ispitivanja sustava na operativnost, morate se pobrinuti da su svi kontakti sigurno izolirani;
 • Zagrijavanje infracrvenog poda ispod linoleuma na temperaturama iznad 30 stupnjeva nije snažno preporučeno;
 • Kako bi se spriječilo oštećenje grijaćih elemenata iznad njihMora biti zaštitni materijal.

Zaključak

Instalirajte podno grijanje pod linoleum - to je vrlo jednostavno i istovremeno pouzdano rješenje problema s grijanjem. Uz malo iskustva u elektrotehnici i građevinarstvu, sve možete obavljati vlastitim rukama, što rezultira učinkovitom i sigurnom konstrukcijom. Vidi također: "Kako položiti podno grijanje pod linoleum."