Samostojeća iverica na podu - opcije za uređenje poda

Proces popravka je uvijek skup i materijalan i privremen. Jedna od najvažnijih faza ovog posla je obnova poda. Danas se za to koriste razni materijali, ali jedna od najčešćih je iverica s utorima za pod.


Prednosti iverice

Što je izazvalo takvu popularnost?

Samo nekoliko čimbenika:

 • lakoća izravnavanja poda;
 • odličan materijal za stvaranje osnovnog premaza;
 • dobra izolacija;
 • niska cijena, posebice u usporedbi sa šperpločom ili drvom (čitaj: "Iverica ili šperploča na podu - prednosti i mane materijala");
 • jednostavnost i brzina instalacije.


Možda je jedino ograničenje gdje podna obloga od lamelirane iverice nije primjenjiva prostorije s konstantnom visokom vlagom. To iznimno negativno utječe na materijal. Najbolja opcija bila bi raditi na temperaturi od 10 stupnjeva topline iu prostoriji s vlažnosti ne većom od 60%,

Potrebni alat

Nakon što utvrdimo da li je moguće postaviti ploče od iverice na pod u određenoj prostoriji, vrijedi sastaviti potreban alat za oblikovanje.

Njegov popis uključuje:

 • čekić;
 • ravnalo i traka;
 • olovka;
 • pila;
 • odvijač ili bušilica.


Za pričvršćivanje se koriste nokti, tiplovi i vijci, a za završnu obradu se koristi za izravnavanje podloge.

Odabir iverice

Dotaknimo pitanje koje je ploče bolje za pod. Najbolji izbor će biti jednoslojne ploče, debljina iverice za pod može biti prevelika, visoka gustoća i dobro poliranje. Dodatna prednost ovog materijala je visoka upojnost lakova i boja.


Prilikom kupnje, glavnu pozornost treba posvetiti sljedećim parametrima: razina oticanja vode i vlačne čvrstoće.

Prema mišljenju stručnjaka, sljedeća ograničenja su optimalna:

 • čvrstoća na savijanje - do 25 MPa;
 • maksimalna vlačna čvrstoća - do 0,5 MPa;
 • bubrenje u vodi - ne više od 30%.

Drugi važan parametar je iverica. Za pod stane samo ploče prvog razreda.


Ostaje napomenuti važnost proizvođača. Na domaćem tržištu većina ih je lokalno proizveden. Unatoč zajedničkom mišljenju u većini slučajeva, imaju odlične pokazatelje kvalitete, tako da pronalaženje stvarno jake i izdržljive ploče neće biti teško.

Polaganje iverice može se izraditi na različitim podlogama, ali najčešće se radi o betonskim i drvenim površinama. tehnologijeovdje se donekle mijenja, pa ćemo ih zasebno pregledati.

Polaganje iverice na drvenim podovima

Prije polaganja iverice na drveni pod počinje, potrebno je nešto pripremiti za proces:

 • pripremiti ploče - potopiti ih lijekovima protiv gljivica;
 • provjeriti stanje već postavljenih greda i dasaka. Pobijedite, zamijenite oštećeno;
 • unaprijed odrediti prostor za otvor kad se planira organizirati cijev ili električni sustav ispod poda;
 • ukloniti sve moguće škripe poda;
 • eliminiraju elemente koji mogu ometati proces, uključujući podmetače.

Postupak polaganja treba započeti iz ugla prostorije, pazeći na razmak od 1 cm između zida i ploče. Dodatna podloga za ivericu na drvenim podovima nije potrebna


Pričvršćivanje ploča vrši se pomoću vijaka po obodu. Razmak između vijaka mora biti od 30 centimetara. Vrlo je važno da je otvor za pričvršćivanje takve veličine da se poklopac kao rezultat ne proteže preko ploče.

Po završetku procesa polaganja treba ići na kit, koji obrađuje sve zglobove. Nakon sušenja otopine se cijela površina polira. U budućnosti, iverice ploče su često prekrivene laminatom ili linoleum (više: "Polaganje iverica pod linoleum - upute"). Ako to nije planirano, to možete učiniti sa slojem laka, koji će štititi pod odprodiranje vlage.

Ne uvijek u pravo mjesto može staviti cijelu ploču. Ako je potreban samo jedan dio - ploča od iverice mora se rezati, to se radi pomoću disk ploče.

Polaganje iverice na podu može se izvesti pomoću raznih pričvršćenja. U slučaju noktiju, trebat ćete unaprijed napraviti male rupe u pločama. Vijci će biti najbolji izbor, ali će zahtijevati odvijač.

Polaganje iverice na beton

Ploče od iverice mogu se polagati na beton na dva načina, a obje omogućuju dobivanje ugodnog toplinski izoliranog poda.


 1. Polaganje betona . Kao iu slučaju drvene podloge, rad ovdje počinje s pripremnom fazom. Morat će temeljito očistiti cijeli pod, oprati ga i osušiti. Također je potrebno podlogu izravnati površinom estriha.

  Prije ugradnje potrebno je unaprijed iseći listove za potrebne parametre, a zatim tretirati lanenim uljem. Polaganje materijala vrši se uzimajući u obzir minimalni razmak od zida od 1 cm, a za pričvršćivanje na betonski pod preporučuje se uporaba tipla za koje se rupe moraju unaprijed izraditi bušenjem.

 2. Polaganje logai. Alternativno, možete koristiti polaganje trupaca. Među prednostima ove metode su značajne uštede vremena, nema potrebe za dodatnim estrihom, poboljšanom toplinskom izolacijom i mogućnošću korištenja dodatne izolacije (za više informacija,napraviti podove od iverice na zaostajanje vlastitim rukama ").

Tu su i nedostaci. Prije svega, iverica nije najtrajniji materijal, pa se trupci često postavljaju.

Prvi korak u ovoj metodi je ugradnja trupaca, popunjavanje razmaka između betona i šipki klinovima. Zapori koji su najbliži zidovima trebaju biti postavljeni na udaljenosti od oko 25 cm, a sljedeći - do 40 cm od prethodnih. Vidi također: "Kako vlastitim rukama napraviti poklopac na podu."


Učvršćivanje lag mora biti u jednoj ravnini, ravnomjernost se provjerava na razini, te se učvršćuju sidrima. Iznad zastoja su ploče od iverice, koje treba odabrati tako da zglob padne u sredinu trupca. Pričvršćivanje se izvodi vijcima na perimetru s nagibom manjim od 30 cm.

Važna točka: glave vijaka trebaju biti postavljene ispod površine ploče. Svi šavovi naknadno se tretiraju kitom, koji se nakon sušenja čisti brusnim papirom. Nakon završetka procesa, laminat ili linoleum će ležati savršeno na takvom podu (čitaj također: "Stavimo ivericu pod laminat vlastitim rukama"). Alternativno, premaz može biti lakiran.

Podno zagrijavanje

Je li moguće staviti ploče od iverice na pod s izolacijom? Naravno Da biste to učinili, dovoljno je samo dodati izolaciju sanduku. Ova metoda u isto vrijeme će vam omogućiti da se zaštitite od nepotrebne buke. Praktički bilo koji materijal može se koristiti kao punilo, ali izolon itehnički čep.

Potonji je ekološki materijal, ima malu debljinu, ali izvrsne toplinske izolacijske karakteristike. Međutim, cijena tehničkog zastoja u prometu znatno je viša od njegove analogije.

Izolon je primjetno lakši za uporabu - samo ga prevalite preko površine i zalijepite fuge ljepljivom trakom.

Kao što možete vidjeti, ugradnja iverice na pod je vrlo jednostavna u tehničkom smislu. Čak i neprofesionalni će se moći nositi sa zadatkom, a rezultat će Vas sigurno zadovoljiti ugodnim toplim podom.