Dijagonalni laminat - kako pravilno položiti

Laminat dobiva sve veću popularnost kao podnice, što mnogi vlasnici ne kupuju samo interijere u svojim domovima, već nastoje sami ih postaviti bez angažiranja stručnjaka iz građevinskih tvrtki. U članku će se raspravljati o tome kako napraviti dijagonalno polaganje laminata vlastitim rukama ne lošije od profesionalaca i koje su značajke tog procesa.


Osnove polaganja laminata pod kutom

Uobičajeno je da mnogi vlasnici vlastitih domova kupuju laminat, a slaganje je jasno prema uputama na ambalaži, ali u ovom premazu nema milosti i grožđica. Nijedna građevinska tvrtka neće prikazivati ​​fotografije takvog poda kao oglas za vlastite usluge, jer ne privlače potencijalne kupce.

Razumno je koristiti takvu metodu samo u slučajevima kada određeni uvjeti u prostoriji zahtijevaju ugradnju dasaka na stražnju stranu, a ne na neki drugi način.


Ako soba ima neke nedostatke u rasporedu ili obrnuto s idejom dizajnera (zaobljeni zidovi ili karakteristični prevjesi podova), onda će estetski izgled izgledati kadapoložen laminat pod kutom prema zidovima.

Tradicionalni podovi uključuju polaganje ploča paralelno s jednim od par zidova. Dijagonalna instalacija podrazumijeva usklađenost kuta od 30 do 45 stupnjeva. Kut se bira ovisno o promatranom kutu na spoju dviju stijenki. Vidi također: "Koji raspored laminata najbolje odgovara prostoriji."

Prednost dijagonalnog stila

Obično se polaganje laminata dijagonalno radi vlastitim rukama jer je originalno. No, ipak, za i protiv postavljanja laminata dijagonalno ima i mora se uzeti u obzir prije kupnje materijala i početak rada.


Riječ je o sljedećim prednostima tehnologije:

  • skrivanje raznih nedostataka u rasporedu;
  • nepravilnosti zaglađenog zida;
  • vizualno širenje prostora u vrlo uskim prostorijama s nedostatkom prirodne rasvjete;
  • Naravno, dijagonalni raspored lameliranih ploča je mnogo ljepši.


Zapravo sa sličnim načinom oblikovanja, možete eksperimentirati, ako za to ima dovoljno vremena i novca. Na primjer, dizajneri s najnovijim modnim trendovima vole proizvoditi prostorne prostorije, kombinirajući različite boje i teksture, ili spajajući različite podne obloge. Vidi također: "Kako postaviti laminat duž ili preko - izbor metode polaganja."

Izračunavanje količine laminata za polaganje

prijepostavite laminat dijagonalno, potrebno je pravilno izračunati količinu materijala kako bi se ugradili bez dodatnih kupnji i preplaćenih iznosa. Dijagonalna instalacija podrazumijeva povećane troškove, jer se laminat kupuje ne na raspolaganju, već 15-20 posto više (za otpad). Ako je vlasnik prethodno imao iskustva s polaganjem takvog premaza, onda je moguće napraviti zalihe od samo 5-10 posto.

Početak dijagonalnog polaganja laminata

Naravno, polaganje laminata pod kutom, kao i svaki drugi premaz, može se obaviti samo nakon temeljite pripreme podloge: izravnavanje i čišćenje od prašine, prljavštine, krhotina, tekućina itd.


Postupak oblikovanja možete započeti:

  • iz udaljenog ugla sobe, nasuprot ulaznim vratima. To se radi tako da se spojevi lamela (na dugim stranama) nalaze uz sunčevu svjetlost koja ulazi u prostoriju kroz prozore. Tako je moguće učiniti spojeve manje uočljivim, što čini premaz estetskijim na fotografiji i vizualno povećava prostor;
  • i stil može biti izveden iz središta. Da biste to učinili, kroz centar dijagonalno između suprotnih kutova prostorije, kabel je napet. Polaganje se provodi paralelno s kabelom s postupnim uklanjanjem iz njega u stranu.

Značajke procesa oblikovanja

U početku, serija panela je sastavljena u jednu, jednodijelnu, dugačku konstrukciju, tako da se zakvači u bravu. Zatim se pridružio već položenom redu.Prije nego što postavite laminat dijagonalno, morate pronaći pomoćnika koji će vam pomoći barem u početnoj fazi, budući da će najduži redovi proći kroz centar i prilično je teško spojiti takve redove.

Bez pomoćnika postupak se izvodi uz malu težinu. Isprva, nekoliko ploča se uglavi na mjesto, a opterećenje se nalazi na nekom mjestu tako da se prethodni odjeljak ne rasprši pri radu na ostatku. Vidi također: "Kako položiti laminat - slijed polaganja vlastitih ruku."


Polaganje, kao u slučaju uobičajene paralelne izvedbe, treba provesti s nekim odstupanjima krajeva dasaka. Svaki red treba pomaknuti za oko 30-40 centimetara, kao što je to slučaj s instalacijom brodske palube. Ovaj uvjet je potreban da bi se povećala čvrstoća prevlake.

Osim toga kako pravilno postaviti laminat dijagonalno, trebali biste razmotriti neke značajke ovog premaza. Radi se o mogućoj promjeni veličine poda zbog promjena temperature i vlažnosti u prostoriji. Svaki stručnjak će reći da je potrebno stvoriti kompenzacijski razmak između postavljenih laminatnih podova i zidova.

Širina takvog razmaka bi trebala biti od 1,5 do 2 centimetra i tada se premaz neće deformirati zbog povećanja temperature ili vlage. Da bi se zadržala udaljenost od lameliranih ploča po obodu prostorije do zidova, treba koristiti posebne klinove ili male klinove.šipke koje možete sami učiniti. Po završetku njihovog rada je uklonjen. Sami prorezi bit će prekriveni ukrasnim postoljima.

Naravno, to je složen laminat dijagonalno nedostatke, ali su uobičajena: visoka složenost rada i visoke cijene materijala (s obzirom na činjenicu da morate kupiti više). Povećana potrošnja laminata pri polaganju dijagonalno može se ukloniti, ako zatražite pomoć kod ugradnje, tada možete smanjiti materijalni otpad do 3-5 posto.


Najveća poteškoća za početnike je faza obrezivanja laminiranih ploča koje treba postaviti uza zid. Cilj je rezati pod kutom, potpuno ponavljajući obrise zida. Pri tome pomažu kvačice pomoću kojih se određuje blizina i udaljene točke na ploči, koje su povezane linijom i odrezane su iznutra električnom ubodnom pilom.

Točke se određuju mjerenjem dvije udaljenosti:

  • od gornjeg kuta retka do umetnutog klinova;
  • od donjeg kuta retka do umetnutog klinca.

Tada se točke postavljaju na istoj udaljenosti od jednog i drugog dijela daske.

Rezultat

U članku se detaljno opisuje kako postaviti dijagonalno laminat, koje su glavne prednosti i poteškoće ovog procesa. Ako vlasnik želi dobiti kvalitetnu i organsku pokrivenost u vlastitoj kući, onda ova metodasavršeno se uklapa. Vidi također: "Kako položiti laminat - slijed akcija."


Ne zaboravite da će bilo kakve poteškoće pomoći u prevladavanju profesionalaca građevinske tvrtke, koji mogu preuzeti odgovornost ne samo za instalaciju, već i za izbor podnih obloga, uzimajući u obzir osnovne želje vlasnika.