Kako napraviti cijev izračun za grijani pod - pravi način

Tipično, toplo podnice opremiti vlasnike modernih privatnih stambenih. Prije nastavka instalacije sustava grijanja potrebno je izvršiti određene izračune njegovih parametara, uključujući i izračunavanje duljine cijevi duž kojih će se kretati rashladno sredstvo.


Što se tiče ugradnje podnog sustava u stanove višekatnih zgrada, to je u većini slučajeva prilično skup poduhvat i nije uvijek moguće provesti ga zbog nedovoljne čvrstoće podova.

Da biste saznali kako izračunati snimke cijevi za grijani pod, koji će biti položeni kroz sobe i prostorije kuće, potrebno je proučiti informacije o ovoj temi.

Mogućnosti ugradnje za sustav podnog grijanja

U praksi se koristi jedan od dva načina ugradnje podne konstrukcije s grijanjem - ravnim i betonskim. U prvom slučaju upotrijebite polistiren ili drvene podove, au drugom je potrebno napuniti estrih. Primjena takozvanih "mokrih procesa" nije svojstvena metodi izravnavanja, stoga se sustav brže montira.


Instalacijske aktivnosti i izračun cijevi za vodu podno grijanje može se obaviti samostalno, ako imate želju i vještine za obavljanje građevinskih radova. unedostatak sredstava i prilika te dostupnost potrebne količine novca bolje je koristiti usluge profesionalaca.

Metoda ugradnje betona

Ova mogućnost uređenja sustava podnog grijanja je popularna zbog jednostavnosti njegove primjene. Cijena cijevi ovisi o materijalu njihove proizvodnje. Cjevovod se postavlja u krug grijanja i izlijeva se betonskom košuljicom bez odvajanja toplinske energije.

Cijelo područje grijane prostorije treba podijeliti na male površine, broj izravno ovisi o geometrijskim značajkama prostorije i njezinoj veličini. Istovremeno, omjer širine i širine konture treba biti 2: 1, što se objašnjava mogućnošću proširenja betonske košuljice nakon što je sustav grijanja stavio podnu površinu u rad.


Činjenica je da će pod utjecajem temperaturnih razlika u površini cjevovoda beton biti podvrgnut deformacijskim procesima. Stručnjaci preporučuju da ih izbjegavate tako da pod ne pukne.

Potrebno je položiti toplinski izolacijski sloj na osnovu nacrta, prethodno očistiti pod. Upotreba posebnih materijala za očuvanje topline nužna je mjera, u suprotnom se njezini gubici ne mogu izbjeći. Pod uvjetom da je materijal pravilno odabran i pravilno postavljen kako bi se osigurala toplinska izolacija, kao i precizan izračun cijevi za grijani pod, površina poda će se zagrijati prema gore.


naPrema riječima stručnjaka, za izolacijski sloj je najbolje koristiti pjenu. Glavni zahtjev je da bude debljine do 15 centimetara i gustoće veće od 35 kg /m3. Takav pokazatelj sloja toplinske izolacije kao visine izračunava se uzimajući u obzir namjenu prostorije ovisno o potrebi grijanja.

Tada biste trebali opremiti hidroizolaciju, koristeći uobičajeni film od polietilena. Polaže se u dva sloja. Zatim, duž čitavog perimetra zidova i između područja konture, postavljaju se prigušna traka dizajnirana da kompenzira toplinsko širenje betonske košuljice.


U sljedećoj fazi potrebno je izvesti armiranje pomoću metalne rešetke sa ćelijama čija je veličina 150x150 milimetara i promjera šipke do 5 milimetara. Zatim se cijevi polažu duž konture. Ako postoji potreba za jačanjem betonske košuljice, tada možete izvršiti dodatno ojačanje - stavite još jedan mrežasti sloj nakon ugradnje cijevi za grijane podove.

Samostalno instaliranje sustava za grijanje vode je jednostavno. Prije, u skladu s instalacijskom shemom, trebate izračunati protok cijevi do grijanog poda. Istodobno, uzima se u obzir da razmak između cijevi ne smije prelaziti 30 centimetara (vidi: "Koji razmak između cijevi grijanog poda se smatra optimalnim").

Ovisno o parametrima prostorije i njenoj geometriji, instalacijska shema je u obliku:

 • spirale;
 • spirale s ofsetnim središtem;
 • zmija;
 • dvostruka zmija.


U podu s toplom vodom, grijaći element je cjevovod, kao na fotografiji, koji je pričvršćen na mrežu armature pomoću stezaljki. Da bi se spriječio pad temperature pri polaganju konture na vanjske zidove, potrebno je smanjiti nagib cijevi, jer su na tom mjestu toplinski gubici uvijek viši.

Prije izračuna cijevi za topli pod, morate zapamtiti da je duljina cjevovoda bi trebao biti oko 70 metara (više: "Kako izračunati vode grijani pod - savjeti od stručnjaka"). U isto vrijeme, njegova maksimalna duljina ne može biti veća od 90 metara, inače će na kraju nekih krugova doći do pada radnog tlaka rashladnog sredstva koji se kreće kroz sustav. Kao rezultat toga, značajan gubitak topline ne može se izbjeći.

Postoji određeni redoslijed kako izračunati broj cijevi za grijani pod: jedan linearni kvadrat površine zahtijeva 5 linearnih metara cijevi s razmakom između njih 20 centimetara (pročitajte: "Kako izračunati površinu poda u sobama različitih oblika - primjeri").


U završnoj fazi instalacije, u roku od 24 sata provodi se ispitivanje tlaka na cjevovodu - može se koristiti za otkrivanje mehaničkih oštećenja u sustavu grijanja koja se javlja u ovoj fazi.

Nakon završetka uvijanja započnite s lijevanjem betonske košuljice. Debljina smjese treba biti do 7 centimetara. Nakon potpunog stvrdnjavanja temelja betona, počinju se izvoditizavršna obrada. Materijali koji se koriste za podnu površinu nakon ugradnje podnog grijanja moraju imati dobru toplinsku provodljivost. To mogu biti keramičke pločice, porculan, laminat, linoleum.

Način montaže na plovku

Glavna razlika ove varijante instalacije sustava grijanja je nepostojanje potrebe za postavljanjem cementnog estriha.


Ova metoda uključuje rad instalacije u sljedećem redoslijedu:

 1. Postavljanje hidroizolacije.
 2. Raspored toplinske izolacije pomoću polistirenskih podloga ili mineralne vune.
 3. Pričvršćivanje aluminijskih ploča.
 4. Polaganje i spajanje cijevi prema dijagramu.
 5. Polaganje podloge za završnu obradu: za laminat ili parket - karton, za linoleum ili pločice - GWP ili DSP.
 6. Podovi.

Izračun podova tople vode

Kako bi se izvršila kvalitetna ugradnja grijane podne konstrukcije, potrebno je unaprijed pripremiti sve potrebne građevinske materijale i planirati slijed radova. U početnoj fazi, pitanje je kako izračunati duljinu cijevi za grijani pod. Druga važna točka - kupnja komponenti za raspored sustava.

Da biste to učinili, saznajte koje se cijevi danas smatraju najboljima i koja bi trebala biti dužina cjevovoda:

 1. Kada će soba biti postavljenadimenzionalni namještaj ili kućanski aparati, cijevi se ne smiju postavljati ispod mjesta postavljanja, što znači da će površina grijane površine biti manja. Osim toga, tijekom instalacije morate ostaviti najmanje 20 centimetara udaljenosti od zidova. Ova nijansa treba uzeti u obzir pri izračunu površine poda grijanjem.
 2. Što se tiče pitanja kupnje cijevi za krug grijanja, odgovor treba tražiti od stručnjaka. Oni mogu reći iz kojeg materijala je poželjno položiti cjevovod za rashladno sredstvo. Cijevi mogu biti bakrene, metalno-plastične, polipropilenske i druge. Usput, stručnjaci u uređenju toplinski izolirani kat ne preporučuju korištenje softvera - polipropilenske cijevi. Činjenica je da će cjevovod imati spojeve, a ova vrsta proizvoda ima nisku toplinsku provodljivost i nije namijenjena za sustave podnog grijanja (za više informacija "Kako napraviti toplu podnicu koristeći polipropilenske cijevi vlastitim rukama"). Najbolja opcija su metaloplastični ili jednoslojni proizvodi PEX i PERT.
 3. Prije izračuna duljine cijevi za topli pod, potrebno je razmotriti korak ugradnje. Ovdje ne smijemo zaboraviti sljedeću točku: što je viša sobna temperatura, to je niži parametar.
 4. Cijevi bi trebale biti postavljene strogo u skladu s instalacijskom shemom, a duljina svake konture ne smije biti veća od 70 metara. Ako je potrebno prekoračiti to ograničenje, možete koristiti drugi krug. S tim nastavitekontura koja je dosegla svoju granicu je nemoguća. Posebno nije potrebno u ovom slučaju koristiti različite priključne armature, jer se tada povećava vjerojatnost curenja tijekom rada sustava grijanja.

U nedostatku odgovarajućeg iskustva u sastavljanju toplih podnih konstrukcija i uz prisutnost financijskih mogućnosti, preporučljivo je koristiti usluge profesionalaca.