Kako napraviti izračun lag laganja - moguće opcije

Među modernim materijalima za uređenje podova drveni podovi zauzimaju jedno od vodećih mjesta. U pravilu se montiraju na trupce, koji su element potporne konstrukcije kuće. Pravilna ugradnja izravno utječe na pouzdanost podne površine i njezin vijek trajanja.


Koji su zaostaci

Grede, uzdužno i poprečno smještene na grubi osnovi u zatvorenom prostoru, nazivaju se zaostacima. Oni su pričvršćeni na ploču, tvoreći drveni pod. Za proizvodnju lag koristi se suho prvoklasno drvo, koje se mora samljeti, njegova obrada antiseptičkim i agresivnim sredstvima, kao i spojevi od materijalne štete kod glodavaca i insekata.

Zastoji prikazani na fotografiji obavljaju sljedeće funkcije:

 • stvara ravnu podnu površinu i pravilno raspoređuje opterećenje na temelj;
 • zračni razmak se formira između grube podloge i stražnje strane podne ploče;
 • prostor između njih može biti ispunjen zvučnim i toplinski izolirajućim materijalima, što dovodi do smanjenja opterećenja bukom i smanjuje gubitak topline;
 • zahvaljujući njihovoj ugradnji moguće je brzo zamijeniti istrošeneelement poda.

Ako je izračun genitalnog kašnjenja i njihova instalacija napravljena ispravno, drveni pod će trajati mnogo godina.

Za i protiv instaliranja dnevnika

Postoji nekoliko prednosti ugradnje podnih obloga:

 1. Ne samo toplinski izolacijski materijali mogu biti smješteni u prostor između njih, već i žice i cijevi inženjerskih sustava.
 2. Troškovi šipki su niski i svaki domaći majstor ih može postaviti ako to želi.
 3. Nosiva konstrukcija može izdržati opterećenje od 5 tona na svaki “kvadrat”.
 4. Često, ako je potrebno obnoviti pod, dovoljno je popraviti trupac. U isto vrijeme, pod nije potreban.
 5. Opterećenje na pod u zgradi je manje nego kada se postavlja cementni estrih, jer struktura malo teži.
 6. Zahvaljujući upotrebi šipki, položaj ravnine poda može se dovesti na bilo koju visinu.
 7. Nakon što se konstrukcija montira, neće biti potrebnih dodatnih radova. Polaganje podnih proizvoda započinje odmah.


Podovi postavljeni na trupce također imaju nedostatke:

 1. Visina prostorije se smanjuje za nekoliko centimetara.
 2. Radno intenzivna tehnologija izvođenja radova. Konstrukcijske elemente je teško označiti i ugraditi.

Linearne dimenzije drvenih greda

Širina i dužina sloja poda su njihovi glavni parametri, koji se uzimaju u obzir pri odabiru materijalaza izradu drvenog okvira:

Određivanje širine . Prilikom montažnih radova pravokutnog oblika, šipke se polažu na rub kako bi se drvenoj konstrukciji dala potrebna krutost. Istodobno, kod izrade trupaca, veličina drva treba biti sljedeća: širina je 2 puta manja od visine.

Određivanje duljine . Ovaj parametar izravno ovisi o području baze. Međutim, prilikom branja zaostaje za podom - određuje se veličina, s obzirom na tehnološke praznine, budući da udaljenost između greda i zida treba biti oko 5 centimetara.


Pukotine su potrebne kako bi se spriječila značajna deformacija konstrukcije u slučaju toplinskog širenja drva. Maksimalna duljina zaostatka bez oslonca ovisno o smjeru ugradnje poda treba odgovarati ili širini ili duljini prostorije.

Budući da debljina kašnjenja za drveni pod izravno ovisi o veličini raspona između nosača, stoga postoji izravna veza između stupnja kašnjenja i debljine drva. To znači da je deblji stupac širi.

Izračun pojedinačnih parametara kašnjenja

Da biste izvršili izračun lag laganja, razmotrite njihove osnovne parametre. Treba imati na umu da bi trebali biti 1,5-2 puta viši od visine ugradnje poda - inače čekić neće moći držati podne daske.

Prilikom izračunavanja kašnjenja, zatim na 50 mm debljine ploče, visina šipki treba biti jednaka 100milimetara (pročitajte i: "Koja je debljina podne ploče pogodne za pod"). Ako su grube podne obloge od iverice ili drugih limenih materijala debljine 20 milimetara, možete koristiti niže trake (30-40 milimetara).


Potrebno je izraditi drvene trupce od crnogoričnog drva, dok sadržaj vlage u prazninama ne smije prelaziti 20%. Odsječak odlomka za pod mora biti pravokutnog oblika. Za njihovo piljenje uzeti ploče debljine 50-60 milimetara.

Pripremljene trupce treba postaviti u koracima od 40-70 centimetara preko svjetlosnog toka koji dolazi iz prozora. Ako su veličine soba i stupanj instalacije poznati, lako će se izračunati zaostajanje preklapanja i broj potrebnih elemenata. Prije ugradnje, drvene blokove treba obraditi dvaput s antiseptikom, koji se može zamijeniti vrućim bitumenom.

Pri odabiru visine, zaostajanje uzima u obzir debljinu izolacijskog sloja. Obično se mineralna vuna bira između materijala za izolaciju, proizvedenih u pločama čija je debljina jednaka 5 centimetara. Sličan bi trebao biti takav zaostatak za drveni pod kao visina.

Prilikom polaganja izolacije u dva sloja trebat će vam visina zaostajanja od 100 mm. Korak ugradnje ovisi o debljini materijala koji se koristi za polaganje podloge. Što je pod je tanji, to češće morate instalirati logove. Na primjer, ako se za podlogu završnog poda koristi 12-mm šperploča, stupanj polaganja treba biti oko 30 centimetara.


Obično je grubi pod stvoren od raščupane daske - smreke, jele ili bora. Ne koriste se za čistu podnu oblogu, jer je meko drvo mekano - ženske pete ostavljaju trag na njegovoj površini. Postavljen je na vrh poda laminata ili drugog materijala za završnu obradu. Sa zaostatkom od 50 centimetara, preporučena debljina ploča nije manja od 35 milimetara.

Razmak između šipki u pravilu se izračunava uzimajući u obzir debljinu podne obloge. Na primjer, s takvim parametrom ploča kao 20, 24, 30,50 mm, razmak bi trebao biti 300, 400, 500, 1000 milimetara.

Stvaranje lag-a se ne izvodi samo iz drva. Također su izrađeni od armiranog betona, metala i raznih polimera. Proizvodi od armiranog betona, koji su obično uključeni u izgradnju ladanjske kuće, odlikuju se najvećom čvrstoćom. Zaostaje od drugih materijala koji se koriste za popravak poda.

Kada su drvene grede odabrane kao osnova za postavljanje poda, trupci se fiksiraju samoreznim vijcima. Veličina pričvršćivača mora biti 2 puta veća od debljine šipki. Prednost ove metode je u tome što za podešavanje visine kašnjenja nije potrebno dodatno nanošenje posebnih jastučića.

Savjeti za ugradnju u kašnjenje

Počnite polagati rešetke s suprotnih zidova, polazeći od njih 20-30 centimetara.

Za kontrolu razine korištenja horizontalne instalacije. Između šipki, oni zatežu liniju za ribolov ili najlonsku nit.Prema tome, preostali zaostaci su montirani.

Prilikom kalkulacija ne treba zaboraviti da se visina prostorija smanjuje za najmanje 10 centimetara.

Elementi podloge (plahte ili daske) moraju biti pričvršćeni za svaki vremenski razmak.


Umjesto šipke s određenom veličinom presjeka, možete koristiti ploče povezane u paru, koje dosežu željeni parametar u promjeru.

U prisustvu betonske podloge, na njega se pričvršćuju trupci pocinčanim metalnim kutovima, za pričvršćivanje tipla i vijaka. Kutovi se ponekad zamjenjuju uređajima u obliku slova U.

Ako je potrebno, da bi se postigla potrebna dužina trupca, drvene šipke su međusobno spojene. Pod mjesto gdje se spajaju, montirati pouzdanu podršku, koja može biti, na primjer, cigla stup. Za njegovu izgradnju kopaju rupu duboku 10 centimetara, prekrivaju je pijeskom i sipaju vodu na vrh. Na jastuk od pijeska polaže se sloj polietilena i na njega se stavlja cementno-pjeskovita smjesa. Nakon toga, stupovi su izrađeni od crvene opeke.