Kako napraviti topli pod na drvenim zaostaje svojim rukama

Danas postoji stalna tendencija modernizacije opreme svakog stana, jer vlasnici nastoje povećati produktivnost različitih funkcionalnih dijelova i povećati slobodan prostor u svom domu. U članku će se raspravljati o tome kako zamijeniti uobičajeni krug grijanja u privatnoj kući s podnim grijanjem na podu uz drvene trupce, radeći sav posao.


Značajke i nijanse poda s grijanom vodom

Bitna razlika vodenog toplinski izoliranog poda od električnog sastoji se u ovisnosti o opskrbi toplinskim nosačima. Ako električni tip zahtijeva samo spajanje na električni krug, pod mora mora biti spojen na sustav grijanja cijele kuće, što uvelike otežava proces instalacije i rada. Važno je da takav sustav nije vidljiv na površini, te stoga prostor za fotografije neće biti pokvaren izbočenim cijevima i različitim pričvrsnim elementima koji stvaraju nelagodu tijekom rada.

Prema standardu, struktura takvog sustava uključuje:

 • kotao za grijanje vode koji provodi protok grijanja i rashladnog sredstva;
 • cirkulacijska crpkarashladno sredstvo u krugu grijanja;
 • mreža cjevovoda postavljenih na takav način da rashladno sredstvo teče u sve kutove prostorije i da je grijanje jednako;
 • sustav ventila, ventila i premosnica, od kojih je svaki konstruiran za upravljanje i regulaciju cirkulacije rashladnog sredstva. Obilaznica je vrlo važna u ovom popisu, jer omogućuje da rashladno sredstvo zaobiđe crpku za vrijeme popravaka u slučaju kvara;
 • kontroleri i senzori koji omogućuju praćenje temperature, tlaka, brzine cirkulacije i drugih parametara sustava.


Na temelju gore navedenog, vlasnik bi trebao biti jasan da je polaganje kvalitetnog toplovodnog poda pod drvenim podom lokalni zadatak, ali da se organizira pouzdan sustav grijanja po cijeloj kući je vrlo važno. Naravno, naglasak je na polaganju kruga grijanja u preklop na trupcima, jer je taj proces najteže provesti.

Priprema podnožja za topli pod

Da bi se topli pod stavio preko trupaca, potrebno je pripremiti podlogu za polaganje svih naknadnih slojeva u "kolač" poda.

Ovaj se postupak sastoji od sljedećih koraka:

 • Podloga mora biti savršeno ravna: sve pukotine, udubljenja i drugi nedostaci uklanjaju se skidanjem, brušenjem i kitanjem. Nedopuštena nagiba površine veća od 0,2%, što znači: kada je udaljenost između pojedinih dijelova poda 4 metranagib ne smije prelaziti 8 milimetara;
 • na pripremljenu podlogu postavlja se hidroizolacijski sloj od polietilenskog filma ili posebnih materijala koji štite pod od prodiranja vlage. Važno je da su listovi upotrijebljenog materijala sigurno pričvršćeni ljepljivom trakom;
 • Zatim počinje instalacija drvenih trupaca, a između njih se postavlja izolacija.


Sada možete započeti s instalacijom toplog poda na drvenom podu na jedan od sljedećih načina.

Najjednostavniji načini montaže

Jednostavni načini polaganja su sljedeće vrste:

 • izravno na toplinsko izolacijski sloj materijala koji je položen između zaostataka;
 • na izolacijskom sloju, koji je podignut iznad okvira zaostajanja s krutom bazom.


Dizajn sustava u oba slučaja ima sljedeće strukturne elemente (od vrha prema dolje):

 • kontura grijanja vode iz cijevi postavljenih u razmaku od 20 centimetara, ali drugi korak može se odabrati ako značajke ugradnje zahtijevaju lag;
 • sloj toplinske izolacije;
 • tvrda baza;
 • spol

Komplicirana metoda

Gore opisani sustav postaje učinkovitiji, ali i složeniji u stylingu zbog povećanja broja funkcionalnih elemenata.

Također počinje s toplinski izolacijskim slojem, ali je prekriven aluminijskom folijom na vrhu. Korištenje ovog materijala povećava stupanj refleksijetopline, koja uzrokuje koncentraciju proizvedene topline i njezin smjer u prostoriju. Ako ne možete pokriti cijelu površinu s jednom folijom folije, tada ćete morati dodatno koristiti dvostranu ljepljivu izolacijsku traku za spajanje izrezanih dijelova.

Zatim je metalna mreža, koja se obično koristi za ojačanje estriha, postavljena kako bi se ojačala konstrukcija. Moderno podno grijanje vode na drvenim zaostacima podrazumijeva korištenje ne samo cijevi, već i grijaćeg kabela. Uporaba ovog elementa u kombinaciji s polietilenskim cijevima vrlo je učinkovita. Za zagrijavanje takvog kruga grijanja može biti mnogo više od temperature koju rashladno sredstvo ima u glavnom sustavu grijanja u kući.


Nezavisna kontrola temperature rashladnog sredstva u krugu grijanja podnog grijanja provodi se pomoću vlastitog senzora, ugrađenog u valovitu cijev i spojenog na posebno određenom mjestu. Osim toga, postoji nekoliko različitih senzora u općem sustavu grijanja. Oni se ne odnose samo na toplinski izolirani pod, već i na glavnu konturu grijanja.

Okvir laga je posebno obrađen za polaganje cijevi kruga grijanja. Stvaranjem utora odgovarajuće veličine, vlasnik će uvelike olakšati postupak instalacije. Zatim počinje polaganje odabrane podne obloge i po završetku radova sustav se može nadopuniti vanjskim regulatorom temperature.Posljednji element može biti automatski ili ručni.

Korištenje ploča koje reflektiraju toplinu

Bez obzira na to koji je način polaganja kruga grijanja odabran, postoji problem gubitka topline. Možete poboljšati učinkovitost sustava i smanjiti moguće gubitke topline.


Da bi se to postiglo, vodeni pod na drvenim trupcima polaže se na sljedeće elemente:

 • cijevi za grijanje;
 • izolacijski sloj debljine najmanje 10-15 cm;
 • okvir loga, postavljen na horizontalan način, a ne okomito, kao u standardnoj metodi ugradnje. Stoga je prikladno postaviti krila ploča koje reflektiraju toplinu na trupce. Štoviše, svaka ploča ima utore koji odgovaraju promjeru postavljenih cijevi, što također olakšava ugradnju kruga grijanja.

Nijanse procesa polaganja poda vode

Ako je pod grijane vode postavljen na drvene grede, onda biste trebali znati niz pravila:

 • korak između susjednih zaostataka trebao bi biti najmanje pola metra tako da ploče za izolaciju topline stanu u njega s vidljivim rastezanjem, ali bez potrebe za dodatnim naporom. To se može kontrolirati savijanjem ploče stvorene kada se “napuni” u prostor između zaostataka;
 • za polaganje je najbolje koristiti cijevi promjera 1,6 cm, jer u praksi najbolje rashlađuje u njima;
 • o tome kako upaliti topli poddrveni pod je učinkovitiji, kažu stručnjaci, navijanje folijskih cijevi značajno će smanjiti gubitak topline;
 • duljina kruga grijanja ne bi trebala biti veća od 100 metara, jer veća udaljenost povećava gubitak topline koju emitira rashladno sredstvo, koja mora prevladati cijelu rutu;
 • ako je potreban dulji krug grijanja, može se podijeliti na zasebne dijelove s površinom koja ne prelazi 40 četvornih metara zasebno (za više informacija: "Kako napraviti grijani pod vlastitim rukama u privatnoj kući").

Prilikom polaganja podne tople vode na drvenom podu, između jednog kruga grijanja od 80 metara i dva 40-metra bolje je da se odlučite za zasebnu opciju. Potrošiti na polaganje će imati 2 puta više novca, ali ukupno dva mjesta će biti produktivniji od cijelog sustava.


Nije potrebno slagati sustav tako da je područje konture u potpunosti u skladu s područjem prostora. Dovoljno je točno izračunati učinkovitost sustava, uzimajući u obzir korištene podne obloge. Primjerice, ako je pod drvenom daskom položen topli pod, potrebno je zalijepiti rupe između podne obloge i zidova po obodu prostorije. To će nadoknaditi širenje šetališta kada se zagrije.

Kao toplinski izolacijski sloj, najbolje je koristiti mineralnu vunu i odbaciti polimerne materijale koji slabo reagiraju s visokimtemperature. Ne treba se bojati koristiti razne prljave materijale, jer na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda sloj u dubini preklapanja neće biti vidljiv, ali će njegova učinkovitost igrati važnu ulogu u sustavu grijanja. Vidi također: "Kako napraviti topli pod u drvenoj kući - primjeri provedbe vlastitim rukama."

Ukupno

Polaganje poda nije tako teško kao što može izgledati neiskusno u građevinskim radovima vlasnika. Uz prikladno spajanje na opći sustav grijanja kuće, kvalitetno grijanje je zajamčeno. Važno je raditi točno, točno i u skladu sa svim profesionalnim preporukama.


U slučaju bilo kakvih poteškoća, uvijek možete kontaktirati stručnjake koji će preuzeti odgovornost za sve faze - od kupnje potrebnih materijala do ispitivanja i puštanja sustava u rad.