Kako napraviti topli pod od grijanja - trikove iz prakse

Ako želite integrirati sustav toplih podova u cjelokupnu funkcionalnost privatne kuće, vlasnik će morati voditi brigu o pravilnom spajanju s glavnim grijanjem, što ima mnogo nijansi u implementaciji. Ovaj članak govori o tome kako napraviti toplo podno grijanje, kombinirajući radijatore i cijevi za grijanje različite snage.


Kombinacija kontura glavnog grijanja i toplih podova

Zajednički rad podnog grijanja i glavnog grijanja kompliciran je brojnim nijansama:

  • Glavni problem kombiniranja sustava podnog grijanja i grijanja je u tome što se privatne kuće obično zagrijavaju jednostavnim konvekcijskim kotlovima, za koje je normalna radna temperatura 60 ili 80 stupnjeva Celzija. Za polietilenske ili metalno-plastične cijevi za podno grijanje ovo je prilično visoka temperatura. Kako bi sustav sam za sebe radio u optimalnom načinu rada, potrebno ga je zagrijati niskotemperaturnim bojlerom - kondenzacijskim kotlom s drugačijim principom rada;
  • U članku se ne raspravlja o kondenzacijskom kotlu, jer će se postaviti pitanje kako spojiti podno grijanje s postojećim grijanjem kuće. Zapravo, može se koristiti za zagrijavanje rashladnog sredstva s ovim načinom povezivanja.poznati kotao za centralno grijanje: plin, električni, kruto gorivo itd.;
  • Glavni zadatak zaposlenika je kombiniranje dvaju sustava tako da rashladno sredstvo zagrijano u kotlu uđe u glavni krug i pod se zagrijava na različitim temperaturama. U tu svrhu koriste se 3-smjerni i 4-smjerni dizalice, termalni senzori i druga oprema, što omogućuje automatsko podešavanje temperature nositelja topline. Prilikom ugradnje vrlo je važno slijediti upute za ugradnju za svaki funkcionalni dio priključenog sustava, tako da općenito podno grijanje radi ispravno, pouzdano je i sigurno za stanare i njihovu imovinu.


Naravno, iz takvog sustava grijanja ne treba očekivati ​​visoku estetiku, jer će cijevi biti vidljive na fotografiji i vizualnom pregledu. Međutim, najpouzdanija instalacija može omogućiti skrivanje većine cijevi pod različitim dekorativnim strukturama ili iza unutrašnjosti prostorije.

Montaža cijevi

Prije nego što pod njima podno grijanje podnog grijanja, vrlo je važno napuniti visokokvalitetni estrih (cement-pijesak ili beton). Ako govorimo o preklapanju na prvom katu, gdje su podovi smješteni vrlo blizu tla, onda morate voditi brigu o visokokvalitetnoj hidroizolaciji od gustog polietilena ili peciva.


Iznad postavljeni hidroizolacijski sloj se puni s 2 centimetra pijeska, a još veći sloj ekspandirane gline se sipa. Debljina trajeOdabire se na temelju toga koliko je potreban sloj toplinske izolacije za visokokvalitetnu zaštitu prostora od gubitka topline. Vidi također: "Kako napraviti topli pod od centralnog grijanja u stanu."

Na vrhu sloja od ekspandirane gline, svjetlosni signali se postavljaju ispod ispune estriha. Čvrstoću možete povećati pomoću mreže za žbukanje, ali je kompatibilna samo s cementno-pješčanim mortom. Bolje je popuniti betonski estrih kao prvi sloj (gaz).

Podloga koja reflektira toplinu

Kada je riječ o tome kako napraviti toplu podnicu od grijanja, ne smijete zaboraviti dodatne mjere za zaštitu od gubitka toplinske energije koju sustav generira. Materijali koji reflektiraju toplinu trebaju biti postavljeni na podove. Najbolje je koristiti folijske materijale debljine najmanje 2 milimetra.

Polaganje se vrši preklapanjem s pričvršćivanjem šiljaka uz pomoć konstrukcijske ljepljive trake. Također se može zalijepiti duž konture prostorije kako bi se stvorio odbojnik, ako se površinski estrih nepotrebno pregrije. Dodatna hidroizolacija može se postaviti ispod sloja materijala reflektora kako bi se smanjio rizik prodora vlage iz tla u strop.

Cijevi za grijanje mogu se smjestiti na unaprijed pripremljene polietilenske prostirke s učvršćivačima, ali ova opcija zahtijeva znatne novčane izdatke. Jeftinije će koristiti najjednostavnije zagrade od plastike. Brojač brda može biti zmija ili spirala.


Korak između traka je 20-22 cm (s površinskom debljinom sloja od 8-10 centimetara). Preporučuje se montiranje nosača u skladu s prethodno označenim obrascem instalacije.

Udaljenost između pričvršćenja može biti do pola metra, a na zakrivljenim dijelovima treba smanjiti na 10-15 centimetara kako bi se cijev što više učvrstila.

Stručnjaci preporučuju da plastične cijevi preferiraju polietilenske cijevi jer je jače. Poprečni presjek cijevi na vanjskom dijelu treba biti 16 milimetara.

Postoje i dva glavna razloga za korištenje metal-plastike:

  1. Polietilenska cijev mora biti napunjena kako bi izdržala opterećenje koje se stvara prilikom lijevanja estriha. Snaga metala-plastike je dovoljna da se to ne učini.
  2. Trošak metal-plastike je mnogo manji, što vam omogućuje da uštedite novac, ali da ne izgubite u grijanju.

Izbjegavanje plastičnog iscijedanja na posebno oštrim zavojima može se postići postavljanjem opruge od čelika duljine 20-25 centimetara i unutarnjeg promjera 1,8 centimetara na cijevi. To će osigurati glatkoću na preklopnim točkama i zadržati cjelovitost cijevi.


Ako se topli pod sastoji od nekoliko linija polaganja, onda je svaki od njih spojen na cjevovod za dovod rashladnog sredstva kroz češalj (nepotrebni ispusti se jednostavno zatvaraju čepovima). Također je vrlo važno dopuniti češalj ventilom Mayevsky kako bi se ispustio zrak iz cijevi.

Nakon potrošnjeToplo podno grijanje je potrebno za punjenje estriha na svjetlosnim signalima instaliranim izravno na cijevima kruga grijanja. Otopina za izlijevanje je nužno dopunjena određenom količinom plastifikatora (upute i proporcije na pakiranju) kako bi se spriječilo pucanje estriha tijekom zagrijavanja i ekspanzije.

Spajanje kruga grijanja poda grijanja

Dalje, trebali biste shvatiti kako spojiti grijani pod na grijanje cijele kuće. U članku se opisuje varijanta pomoću 3-putnog ventila i obilaznice, projektirana za miješanje manje zagrijanog rashladnog sredstva u krugu grijanja poda i vrućeg iz glavnog sustava grijanja.

Postoje tri glavna položaja premosnog ventila:

  1. Blokiranjem obilaznice stanar će poslati svu toplu vodu u sustav podnog grijanja.
  2. Sljedeći položaj ručke slavine dovodi do dovoda vode do obilaznice i njezina daljnjeg prolaska kroz mali krug kruga.
  3. U trećem slučaju, rashladno sredstvo će proći puni ciklus s dovodom svoje opskrbe kroz "povrat".

Suština povratka u ovom slučaju je vrlo jednostavna. Ovaj element je ugrađen u priključak kruga grijanja podnog grijanja i glavnog sustava grijanja kako bi se učinkovito regulirala temperatura u cijevima smještenim na podu. Glavni zadatak je miješanje rashladne tekućine u vrućem izvoru.

Tako se količina rashladnog sredstva ne mijenja, već se regulira njegova temperatura, kao u smjerupodno grijanje iu glavnom sustavu grijanja. Istodobno, kotao radi u modu koji je bio prije nego što je ispravno učinjeno kako bi zagrijala podove iz vlastitih ruku.


Funkcionalno, zadatak ventila je promijeniti snagu rashladnog sredstva. Suština korištenja ovog elementa vrlo je jednostavna: što je pritisak rashladnog sredstva jači, to se sustav ravnomjernije zagrijava i radi učinkovitije.

Postoje mehaničke dizalice koje je potrebno nadzirati i ručno mijenjati ako je potrebno, kao i automatske. Rad potonjih temelji se na električnim senzorima, koji automatski mijenjaju temperaturu u sustavu s dovoljnim grijanjem prostorije ili njegovim hlađenjem.

Ako su stručnjaci uključeni u rad, onda nema potrebe trčati prema bravaru ili građevinskoj tvrtki s fotografijom postojećeg sustava grijanja. Radovi se mogu izvoditi isključivo na gradilištu, jer je svaki projekt sustava podnog grijanja individualan.


Rezultat

U članku se detaljno opisuje kako ispravno napraviti toplo podno grijanje tako da bude učinkovito, pouzdano i sigurno u radu. Naravno, metoda opisana u članku nije jedina i stručnjaci će vam pomoći da se detaljnije upoznaju s različitim elementima sustava grijanja. Oni mogu preuzeti odgovornost za sve faze rada - od nabave materijala i komponenti do njihove ugradnje, instalacije i ispitivanja podnog grijanja.