Kako pravilno postaviti topli pod s vodenim krugom

U osnovi, dvije vrste podnog grijanja mogu se postaviti ispod poda s pločicama - vodeni i električni. Ovisno o njegovoj vrsti postavlja se topli pod ispod pločice. Opća načela rada praktički su ista, samo su neki detalji primjenjivi na svaku pojedinu vrstu grijanja. Detaljnije o procesu ugradnje vodenog tipa grijanja, reći ćemo u našem materijalu.


Zahtjevi za podno grijanje poda, električni ili vodeni, gotovo su identični. Ako govorimo o betonskoj košuljici, ona bi trebala biti ravna i bez nedostataka. Na njega su postavljeni grijaći elementi. Nadalje, proces oblikovanja varira, iako ne značajno. Vidi također: "Polaganje toplog poda u estrih - kako to učiniti."

Polaganje cijevi za podno grijanje

Način postavljanja cijevi za grijanje na bazu može se neznatno razlikovati ovisno o pojedinačnim parametrima prostorije. Da, i sama je osnova drugačija.

Kao osnova mogu biti betonski podovi, na vrhu kojih se postavlja sloj izolacije. Kao opcija, osnova može biti cement-pijesak ili betonski estrih, koji mora biti izoliran odozdo.


Svi ostali elementi za podno grijanje, poput reflektirajućihpodloga, cijevi za grijanje unutar estriha i pločica ne ovise o vrsti temelja. Alternativno, u slučaju polaganja podnog grijanja električnog tipa, možete bez betonske košuljice nanositi ljepilo izravno preko grijaćih elemenata. Međutim, spojnica je još sigurnija.

Da ne bi pobijedili razine za svaki pojedini sloj, možete nacrtati crtu na zidu, a zatim je smanjiti uz pomoć razine, obložene vrpce i mjerne trake na željenu visinu.

Što bi trebala biti osnova

Prije nego pravilno postavite topli pod, morate izvesti grubu kravatu. Ako je ispod podne obloge temeljni premaz, provjerite je li stabilan, ne podižući se. Inače se ukloni sloj zemlje i prekrije ga pješčanim jastukom.

Pod slojem pijeska, koji je potreban u svakom slučaju, zahtijeva ugradnju hidroizolacijskog sloja valovite pregrade ili celofanskog filma. Zatim, sloj drobljenog kamena ili izolacije od ekspandirane gline prekriven je pijeskom. Imajte na umu da nije potrebno polagati hidroprotekciju izravno ispod izolacije od ekspandirane gline ili drobljenog kamena, jer neće izdržati pritisak, prodat će se i pokvariti.


Pijesak je prekriven slojem od 20 cm ili više, ali ekspandirana glina nije bitan element, neki je radije zamjenjuju s ruševinama ako žive u području s blagom klimom.

Sloj rasutog materijala se izlije cementnim mortom uz unaprijed izložena svjetla kako bi se dobio niži estrih koji će poslužiti kao okvir za pod. Sastav otopine moželagano se razlikuju, ali konačna krutost cijele strukture ovisit će o komponentama smjese.

Ugradnja cijevi za podno grijanje

Nakon sušenja sloja glavnog sloja možete započeti proces koji određuje kako pravilno zagrijati pod. Da biste to učinili, prvo na spojnici su folirali reflektirajući sloj na bazi pjenastog polietilena. Zatim nastavite s polaganjem vodenog kruga - koristite metal-plastične ili polietilenske cijevi s vanjskim presjekom od 16 ili 20 mm.

Ne zaboravite na foliju reflektora prije nego pravilno postavite topli pod, jer će omogućiti smjer kretanja toplinskih valova prema gore, to jest unutar prostorije. Inače će se toplinski valovi širiti u svim smjerovima i uočit će se značajan gubitak topline.

Za postavljanje kruga grijanja na površinu estriha često se koriste posebne trake ili otirači koji sadrže držače za cijevi od 16 ili 20 mm. Razmak između pojedinačnih držača je, na zahtjev, 10 ili 20 cm. Alternativno, mogu se koristiti i plastični zatvarači, ali ispod njih morate napraviti preliminarnu oznaku na estrihu.


Metalno-plastične cijevi prilikom polaganja na pod će se neizbježno morati savijati, što može dovesti do loma konture, ako je savijanje prejako. Da bi se spriječili takvi problemi, stručnjaci preporučuju korištenje čeličnih opruga duljine 20-25 cm i unutarnjeg presjeka,prelazi vanjski promjer cijevi za 2 mm. Opruga ne dopušta pucanju zidova cijevi, jer ih ravnomjerno zadržavaju po cijeloj površini. Postupno, uvijajući oprugu preko nabora, postižemo sigurno formiranje potrebnih obrisa konture.

Kako bi se osiguralo ravnomjerno zagrijavanje poda, nije potrebno da gornji cementni estrih postane suviše tanak, inače će se kapi osjetiti pri hodu po podu.

Polazeći od prakse, 7-10 cm se smatra dovoljnim za ravnomjerno zagrijavanje poda slojem estriha zajedno s završnim premazom.

Polaganje pločica

Nakon što ste se nosili s procesom, kako staviti pod toplu pod pod pločice, možete nastaviti izravno pripremiti za ugradnju završnog premaza. Da bi se to postiglo, sloj završnog estriha se izlije na položeni i fiksni vodni krug duž unaprijed instaliranih svjetionika (čitaj također: "Kako položiti toplu pod ispod pločice vlastitim rukama").


Ovaj sloj će postati grubi pod za polaganje pločica. Da bi takav temelj bio što prikladniji za ugradnju pločica, plastifikatori se dodaju cementnom mortu. Nakon potpunog stvrdnjavanja takav estrih neće se razlikovati od uobičajene betonske podloge, s tom razlikom što je ispod njega sustav grijanja. Daljnje polaganje pločica provodi se prema općim pravilima za rad s takvim materijalom. Vidi također: "Polaganje poda tople vode ispod pločice - slijed izvršenja."


Zaključci

Dakle, ugradnja toplog poda ispod poda od pločica je prilično izvediva, čak i sama. Prilikom izračunavanja troškova takvog poda vrijedi obratiti pozornost na vrste korištenih materijala, koji se mogu značajno razlikovati u cijeni. U svakom slučaju, svaka će se osloniti na vlastite financijske mogućnosti i komercijalno dostupne materijale.