Laminat sa šiljkom i bez: što je razlika i prednosti

Laminirani parket dostupan je u velikom rasponu. Jedan od najupečatljivijih dizajnerskih rješenja je posjekotina oko perimetra. Vizualno je premaz s kosim rubovima vrlo teško razlikovati od poda od prirodnog drva. Razmotrimo prednosti i nedostatke takvog laminata.

Što je posjekotina

Laminirani parket je analogan nizu, stoga utjelovljuje gotovo sve značajke drva: od boje do karakterističnih značajki. Konkretno, da bi se stvorio pod od dasaka koji je 100% identičan prirodnom, dizajneri su uveli takvu tehniku ​​kao posjekotinu u proizvodni proces. To je kosi rub lamele pod kutom od 15-50º.

U pravilu, laminat se proizvodi s obojenim rubovima na dvije ili četiri strane. U prvom slučaju nastaje tzv. Učinak beskrajne ploče, vizualno proširujući prostoriju. U drugom, kada se montira duž cijelog perimetra, formira se žlijeb karakterističan za gomilanje palube, koji odvaja jednu šipku od druge.

Oblik posude je:

 • U-oblik, s mekim, zaobljenim prijelazom između ploča;
 • V-oblik, tvoreći trokut s rubovima prema dolje.

Laminat s konusom u obliku slova V.

Laminat s kosim slojem U-oblika.

Ovisno o dubini reza razlikovati:

 • Mikrorezana udubinado 1 mm;
 • Duboka kosina do 2-3 mm.

Prema varijanti tretmana razlikuju se sljedeće:

 • Obojani šiljci - prekrivač (gornji sloj trošenja) se nanosi samo na ploču s uzorkom. Rubovi odsječeni pod kutom obrađuju se pigmentnim spojem poput tonirajuće mrlje s neznatnim zaštitnim svojstvima. Bilo koji lak, vosak ili drugi premaz, u pravilu, nije prisutan.

  Laminat s obojenim kosim slojem.

 • Laminirane posude. Ova metoda zaštite rubova od vode, prljavštine, abrazije koristi se kod oblikovanja mikro-usjeka u obliku slova U, rjeđe - za šavove u obliku slova V isključivo na premazima europske premium klase.

  Laminat s kosim slojem.

Kosine krajeva mogu se naći na slojevima 32, 33 i 34 slojeva debljine od 8 do 14 mm. Za tanke ploče od 6-7 mm, 31 i 32 stupnjeva se ne koristi - rizik od oštećenja s manjim opterećenjima je prevelik.

Rub lamele se na laminatu ne oblikuje valjanjem (uvučen specijalnim valjcima za valjanje), nego glodanjem ili poliranjem. Činjenica je da se za proizvodnju laminiranog parketa koristi HDF ploča visoke gustoće, a ne meko drvo.

Da vidimo zašto je potrebno skošiti.Njegova prva i najvažnija funkcija je dekorativna . Izvorno razvijen kako bi laminat učinio 100% identičnim dnu daske. Danas se koristi u premazima s dekorima i teksturama:

 • široka podna ploča ili klasičnamasivni parket, montirana na palubu;
 • slaganje slogova štitnika (umjetnički ili parketni parket);
 • keramičke pločice velikog formata i porculanske pločice;
 • mramor, pješčenjak, dolomit i drugi prirodni kamen;
 • Mješovite kompozicije u kojima je drvo kombinirano s mramornim umetcima, kožom itd.

  Laminat s miješanim dekorima i kosim slojem U-oblika.

Druga funkcijase može nazvatijednostavnim maskiranjem šavovaizmeđu ploča. Ako su pri polaganju laminata napravljene manje greške ili su u prostoriji postojale prevelike razlike u temperaturi i vlažnosti, trake se tijekom vremena malo razlikuju. Na glatkom podu utori će biti previše očiti.

Prisutnost posjekotina pomoći će bolje sakriti taj nedostatak. Uz jedan uvjet - pod mora biti u nijansama "hrasta", što najbolje odgovara tonu standardne nosive ploče. Na tamnom ili bijeljenom parketu, svjetlosne pruge unutar dvorca će se isticati.

Što je rješenje u ovom slučaju? Prvo, možete ih pokušati sami obojiti, za što vam je potrebna boja akrilne boje, toniranje laka ili tradicionalna mrlja od drveta. Druga opcija je unaprijed razmisliti o ovom trenutku i kupiti proizvode njemačkih ili austrijskih proizvođača, koji primjenjuju pigment ne samo na šiljcima, već i na gornjem dijelu dvorca. Ovo rješenje vam omogućuje da napravite praznine stvarno nevidljiv, ali za čišćenje poda trebat će vam snažan usisivač (ne pranje), kojiće očistiti svu prašinu i male ostatke od pukotina.

Usisavač s posebnom mekom mlaznicom za čišćenje laminata i parketa.

Briga za zaobljene površine gotovo je ista kao kod glatkih materijala za podove. Dopušteno je koristiti posebna sredstva za čišćenje drvenih i laminiranih podova, po mogućnosti sa sadržajem silikona ili voska. Može se obrisati vlažnom krpom ili suhom krpom.

Važno! Nikada nemojte koristiti usisivače za pranje, parne čistače ili Kärcher-ove visokotlačne perilice za laminat s poslikama. Premaz neće izdržati tako intenzivno mokro čišćenje, čips i druga oštećenja se brzo formiraju na zglobovima.

Dakle, na temelju gore navedenog: s poslikavanjem pod izgleda bolje, prirodnije od laminata s glatkim rubovima. Osim toga, potreban je i kosi rub kako bi se vidljivi razmaci do 1 mm široki, ali ne više. Ne postoji druga funkcija za ovo dizajnersko rješenje.

Okosnica: mitovi i stvarnost

Kao što je dobro poznato, "oglašavanje je motor trgovine." Za promociju proizvoda i unapređenje prodaje, trgovci koriste različite tehnologije, uključujući zasluge ili činjenice koje su lažne ili neprikladne, činjenice itd. Let's shvatiti da karakteristike dodijeljene laminata s faceta su istinite, i da je netko mašte.

Maskirni razmaci koji su se pojavili zbog slabljenja spojeva za zaključavanje.

Laminirani parket ima svojstvene sezonske varijacije u geometrijskim dimenzijama - od 4 do 12%za kvalitetne proizvode. Jednostavno rečeno, u suhom, vrućem vremenu, premaz se smanjuje, a tijekom kišne sezone buja. Ove promjene su posebno uočljive u slučaju kada je tehnologija narušena tijekom instalacije. Izražavaju se u izgledu malih razmaka između letvica ili širenja zglobova. Ukošeni dio vam omogućuje da djelomično sakrijete ovu manu, ali samo ako:

 • Laminat svjetlosti, prirodnih boja, postavljen je na pod;
 • Korišteni su kvalitetni proizvodi s bravama zaključanim u boji.

  Ukošenje obojeno u tonove ploča.

U svim drugim slučajevima, nikakvo prikrivanje ne dolazi u obzir.

Vizualno izglađivanje spojeva na različitim visinama susjednih ploča.

Laminat je pokrivač s učvrsnim spojnicom koji se čvrsto prileže. Razlika u rasporedu rubova može se otkriti:

 • za podstandardne proizvode nepoznatog podrijetla;
 • ako je brava izrezana /oštećena od strane majstora za ugradnju ploča bez upotrebe brtvila ili materijala za brtvljenje;
 • kada je spoj labav, nije potpuno pričvršćen.

I posjekotina ovdje neće spasiti - ploče će "hodati", zbog toga će se za nekoliko mjeseci premaz pogoršati.

Povećanje pokrivenosti amortizacijom.

Polaganje laminata s skošenjem na ravnoj podlozi.

Kao što praksa pokazuje, u našoj zemlji još uvijek ima mnogo majstora koji pogrešno shvaćaju tehnologiju "plutajućeg poda". To znači da se formira premaz, a nevezana, ne pričvršćena za bazu, koja, međutim, dobro pristaje uz nju. Vanjsko platno ne smije se "igrati" pri hodanju, poput trampolina. To je velika greška, smanjujući život čak i kvalitetnog materijala na nekoliko mjeseci.

Zaštita od pojave krhotina, mjehurića na zglobovima.

Sl. 10 (ispupčen na laminatu s kosim kosom)
Ova tvrdnja djelomično vrijedi za drvne proizvode, ali ne i za laminate. Rub (posebno obojen) i bravica su najslabije točke, pa se njihova zaštita nalazi u pažljivom tretmanu, korištenju filc podloge za noge namještaja, tepiha za zaštitu od prljavštine itd.

Mjehurići na laminatu s skošenjem.

Oteklina se može pojaviti nakon poplave ili ako se ne formiraju kompenzacijske praznine duž perimetra. Oni nisu osigurani bilo kojim materijalom s kosim zubima ili bez njega.

Mogućnost jeftinije pripreme podloge zbog uporabe laminata s rezovima u kombinaciji s podlogom za izravnavanje.

Kada majstori ili izlagači informativnih programa proglase nešto slično, postavlja se pitanje nehotično - zašto se onda sastavljaju upute, pišu pravila pravila o formiranju spolova?! Svi proizvođači doslovno viču:

 • Svaki laminirani parket može se polagati samo na ravnu podlogu s razlikom ne više od 2 mm na svakih 2 metra površine;
 • Podloga debljine 1-3 mm koristi se za lako poravnanje tih 2 milimetra, kao i prigušivač između premaza i baze.

Upute se nalaze na naljepnici u svakom pakiranju.

Ako želite da skupi pod poluprozora služi 15 do 25 godina od strane proizvođača, strogo se pridržavajte uputa za pripremu postolja i nemojte tražiti mitsku „super-izravnavajuću“ podlogu.

Imunitet na vodu.

Nakon poplave, bilo koji HDF proizvodi nabubre. I ovdje nije bitno urezivanje, već kvaliteta same ploče i brave. Dobar završni materijal može se vratiti u prvobitno stanje, ali ga treba osušiti i staviti pod prešu.

Produžen vijek trajanja 2-3 puta.

Oštećeni slikani posjekotina.

Pod 32. klase sa i bez aspekta služi istim uvjetima pod istim uvjetima. Jedina razlika je u tome što s intenzivnim mokrim čišćenjem, obojeno posječavanje brzo gubi boju i sjaj.

Komplicirano čišćenje spojeva.

Zapravo, količina smeća u vašoj kući ne ovisi o prisutnosti kosina na laminatu. Koristite običan usisivač ili posebne krpe s čupavim vrhovima za čišćenje.

Dodamo: s vremenom na lakom laminiranom parketu zakrivljeni spojevi potamnjuju se. Proizvođači su toga svjesni, tako da se proizvodi s nagibom, obojeni tamnijom bojom od glavne površine, sve češće pojavljuju u prodaji.

Nije poželjno koristiti u vlažnim područjima.

Bilo kakva proizvodnja prešanih vlakana nije prikladna za kupke, praonice itd. Na to upućuje laminirani parket s rezanim rubovimakategorija.

Za mokre prostorije prikladan je samo laminat s posebnim sustavom ugradnje.

Iznimke su PVC podovi i premazi otporni na vlagu s posebnim sustavom za ugradnju koji odbija vodu.

Što je bolje koristiti laminat - sa ili bez površine

Postoji jedan odgovor na ovo pitanje - koji vam se najviše sviđa. Ovdje, na čelu vizualne percepcije, usklađenost s ukupnom bojom i stilom interijera.

Druga stvar je kvaliteta proizvoda. Europski "starosjedioci" građevinskog tržišta željno prate reakcije kupaca na njihov proizvod, stalno poboljšavajući tehnologiju i poboljšavajući performanse. Stoga pri kupnji najprije razmotrite ponude članova europskih proizvođača laminatnih podova (EPLF). Popis možete pogledati na web-mjestu organizacije.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije