Što je bolje podno grijanje ili baterije - za i protiv sustava

Često se ljudi pitaju je li bolje imati topli pod ili baterije. Ovo pitanje postaje sve relevantnije jer raste interes za sustave podnog grijanja i iako je teško dati jasan odgovor, pokušat ćemo sve objasniti koliko je to moguće.


Svaka od ove dvije vrste grijanja ima svoje prednosti i mane. Kako bi bolje razumjeli što je bolje - podno grijanje ili radijatori, potrebno je uzeti u obzir jedno važno ograničenje - postoji veliki broj gradova u Rusiji, a posebno u Moskvi, gdje u visokim zgradama s centralnim grijanjem nije dopušteno urediti podove s grijanjem. Ako ste stanovnik jednog od ovih apartmana, možete instalirati samo radijatore ili grijane podove električnog tipa. Vidi također: "Kako napraviti topli pod od centralnog grijanja u stanu."

Iz toga slijedi da se raspravljati na temu: voda podno grijanje ili radijatori - što je bolje, možete samo ako živite u privatnoj kući.

Prednosti i značajke toplih podova

Vrijedi razmotriti superiornost relativno novog sustava podnog grijanja. Naravno, postoje i brojni pozitivni aspekti, inače takvi podovi ne bi stekli takvu popularnost, što se, štoviše, ubrzano povećava.

Pitanje štednje. Temperatura sustavaPodno grijanje je niže od radijatorskih grijača, jer zauzimaju manje područje. A iz škole treba znati da za zagrijavanje vode od 40 do 50oC treba manje energije nego zagrijavanje vode s takvim korakom, ali već od 60 do 70ohC ,


To uzimamo u obzir za budućnost. Nadalje se postiže ušteda zbog samog procesa zagrijavanja zraka. Zbog prirodnih fizikalnih procesa, zrak cirkulira po prostoriji, što dovodi do raspodjele protoka, temperatura na podu se održava na 26-30 ° C, au gornjim slojevima je nešto niža i iznosi 22-24 ° C. 29) oS. I samo na stropu, gdje indikatori temperature nisu toliko važni, to je 18oC.

Takvi pokazatelji su prilično ugodni za prosječnu osobu. Može se činiti da je ovo idealna raspodjela temperature, ali ovdje postoje neke nijanse. Ova stavka omogućuje bolje razumijevanje što je jeftinije - grijani pod ili radijatori.


Grijanje prostorija s baterijama ima malo drugačiju raspodjelu temperature. Baterije zagrijavaju zrak izravno oko prostora, negdje do 50oC, nakon čega se diže ispod stropa i hladi na 40-45oC - zamjenjuje se u nižim slojevima hladnim potoci, i tako u krug. Rezultat je neučinkovito grijanje prostorije, i moramo hodati po hladnom podu, čija temperatura obično ne prelazi 16-18oC.

Dolazi izTakva statistika, sljedbenici nove vrste grijanja podnog grijanja s električnim grijanjem zaključili su da je zbog pravilnije raspodjele protoka topline po prostoriji, poželjniji grijani pod i omogućuje grijanje prostorije za 30% bolje uz iste troškove (pročitajte i: za ugradnju u kuću ”).


Osim toga, stanovnici s takvim grijanjem osjećaju se mnogo ugodnije. I to ne čudi, jer je mnogo ugodnije hodati na toplom podu nego u svakoj prilici u hladnom vremenu pokušati sakriti noge pod nečim toplim. Iako, kao iu bilo kojoj raspravi, to ne čini bez skeptika, koji u ovom slučaju vjeruju da je podno grijanje neučinkovito i ne donosi ništa korisno za osobu, već samo štetu, smanjuje imunitet i izaziva česte prehlade, pa čak i vaskularne bolesti. U trenutku dinje, takav spor ostaje neriješen.

Podno grijanje može uštedjeti na prostoru, budući da mu nisu potrebni radijatori. I premda se brzo naviknu na takve grijače elemente, ukrašavaju i skrivaju se iza nečega, ako je moguće, svatko će se složiti da čak ni u ovom obliku neće dodati ljepotu sobi.


Danas su sustavi podnog grijanja značajno poboljšani, isporučeni su s automatskom opremom koja omogućuje regulaciju temperaturnih pokazatelja. Istovremeno je moguće regulirati temperaturu grijanja zasebno za svaku od njihsobe u automatskom načinu rada.

Prilikom polaganja takvog poda u skladu sa svim zahtjevima i standardima, može trajati i do 50 godina.

Negativne strane toplog poda

Da biste bolje razumjeli što je bolje, podno grijanje ili radijatori u privatnoj kući, trebali biste razmotriti nedostatke podnog grijanja:

  Prvo, kao što je gore navedeno, to je učinak takvih spolova na ljudsko tijelo. Moguće pogoršanje zdravlja, što se posebno može dogoditi zbog smanjenja vlažnosti u prostoriji. Kod postavljanja podnog grijanja može pasti na 25-30%, dok liječnici kažu da je vlažnost zraka za čovjeka najmanje 50% optimalna. Za postizanje tih pokazatelja morat ćete instalirati dodatne ovlaživače zraka ili ne zaboravite na čestu ventilaciju u prostoriji.
 • Sljedeći nedostatak je ograničenje instalacije. Koeficijent otpora prijenosa topline podne obloge ne smije prelaziti 0,15 m2× K /W. Postojeći materijali označavaju posebnu oznaku koja označava mogućnost polaganja na toplom podu.
 • Potrebno je 3-5 sati za zagrijavanje sobe s toplim podom.
 • Ugradnja ove vrste grijanja uključuje podizanje baze za 6-10 cm - ponekad može postati ozbiljna prepreka.
 • Osim toga, pozornost treba posvetiti namještaju postavljenom na takvom podu. Postoji popis materijala koji mogu emitirati određenu količinu štetnih tvari. I, općenito, intenzivno zagrijavanje bazeu velikoj mjeri grije stojeći namještaj.

Radijatorsko grijanje

Osim toga, kako bi se shvatilo da je to ekonomičnije - grijani pod ili radijatori, treba razmotriti tradicionalniju vrstu grijanja. U ovom slučaju, informacije za obrazloženje bit će znatno manje.


Možda bismo trebali početi s nedostacima, koji su, naravno, sljedeći:

 • Već je gore spomenuto neučinkovito grijanje, koje uključuje velike financijske troškove. Taj nedostatak upravljaju bijesni podupiratelji podnog grijanja.
 • Ugradnja ove vrste grijanja podrazumijeva jasnu kontrolu polaganja cijevi - mora biti strogo horizontalna.


Naravno, postoje i plusi:

 • Tijekom godina, takav sustav grijanja dobio je veliku popularnost, zbog čega se sada smatra vrlo pristupačnom. Osim toga, radijatori, zbog dugogodišnje prakse, nije teško instalirati.
 • Na tržištu postoji veliki izbor, i cijevi i radijatori, čija izvedba može biti različitih materijala. Kod ispravno ugrađenog sustava moguće je isključiti dio radijatora, ako je to potrebno radi uštede.
 • S takvim grijanjem, zrak nije toliko dehidriran.

Kao opcija - kombinirani sustavi grijanja

To je prilično teško odgovoriti na pitanje da je jeftinije - topla poda ili baterije, jer je vrijedno s obzirom na sve nijanse.Možda će se postići konsenzus o ovom pitanju ako pogledate kombinaciju ovih sustava grijanja, oslanjajući se na željeni dio pozitivnih aspekata.

Na primjer, u spavaćoj sobi, možda, radijatori će biti više po vašoj želji, a možete instalirati topli pod u kuhinji, kupaonici i hodniku. Glavna stvar je da ne zaboravite na ugradnju termo-miješalice, koji bi mogli regulirati temperaturu sustava. Takva oprema omogućit će maksimalno punjenje baterija u oštrim zimskim mrazima, te smanjenje temperature podnog grijanja, jer će u suprotnom hodati po takvim podovima. Vidi također: "Kako napraviti topli pod od grijanja - trikovi iz prakse."

Kombinirani sustavi su vrsta kompromisa između baterija i toplog poda. Ukratko u našem videu pregledajte jednu ili drugu stranu oba sustava.