Kako se nositi s šperpločom na podu - hoće li oploditi

Šperploča, ili listovi lijepljenog furnira, vrlo je široko korištena kako u proizvodnji namještaja tako iu građevinskim radovima. Posebno se aktivno koristi za završnu obradu stropova, zidova i podova. Niska cijena, jednostavnost rada, kao i izgled šperploča određuju visoku razinu potražnje za njim.


Da biste maksimalno povećali vijek trajanja šperploče i zaštitili njenu vlagu, potrebno ju je liječiti posebnim sredstvima. Kako postupati s šperpločom na podu i kako to učiniti, reći ćemo u ovom materijalu.

Kako se šperploča može zaštititi od plijesni?

Među raznovrsnim sredstvima najpopularniji su fiberglas, boja, lak i laneno ulje. Svi ovi materijali mogu zaštititi šperploču od promjene vlage i temperature. S takvim premazom šperploča neće upijati vlagu, nabreknuti i ispucati, a plijesni i gljivice na njoj neće početi rasti.


Prilikom obavljanja zaštitne obrade šperploče, trebate posebno pažljivo boraviti na njezinim rubovima. Impregnacija za ivericu na podu se nanosi na rubovetek nakon što su ožbukani, pokriveni metalnim vrhom i napunjeni. Nakon završetka svih ovih postupaka, možete nastaviti izravno na nanošenje laka ili boje (više: "Kako obojati šperploču na podu kako bi se poboljšala otpornost na vlagu").

Valja napomenuti da prije obrade šperploča na podu, najprije morate razjasniti sve nijanse rada s jednom ili drugom vrstom impregnacije, njene prednosti i slabosti, a tek onda nastavite izravno s obradom šperploče na podu.

Prednosti fiberglasa i način njegove primjene

Od stakloplastike je prilično skupo, možete smanjiti troškove zamjenjujući ga s gaze fiksiran na šperploča platna s lakom. Važno je da takav lak ne sadrži poliestere i epoksidne tvari.


Način nanošenja stakloplastike na ivericu:

 1. U početnoj fazi šperploča se melje, pri čemu se posebna pozornost posvećuje rubovima, premazuje i otvara prvim slojem laka.
 2. Obrađeni lijepljeni furnir treba ostaviti da se suši 3 sata kako bi se lak dobro apsorbirao.
 3. Na vrhu šperploče, oni se protežu od stakloplastike ili gaze, a krajevi se dodatno tretiraju s drugim slojem laka.

Prednosti lanenog ulja i način njegove primjene

Sušeno ulje je jedan od najčešćih materijala. To je prvenstveno zbog niske cijene. Prije obrade šperploče prije polaganja na pod, važno je znati da se najveći učinak takve impregnacije može postići ako se primijenivruće.

Čestu podlogu od šperploče impregnira s lanenim uljem, jer štiti od plijesni i plijesni, a također kompenzira promjene temperature.


Preporuke za preradu lanenog lišćara:

 • Vodena kupelj je najprikladnija za zagrijavanje lanenog ulja;
 • najpogodnije je nanositi vruće ulje za sušenje četkom, a rub je potrebno temeljito namočiti;
 • nakon nanošenja impregnaciju treba sušiti građevinskim sušilom ili običnim željezom;
 • sljedeći sloj ulja za sušenje treba nanijeti tek nakon što je prethodni potpuno osušen. Da bi se postigao maksimalni učinak, potrebno je nanijeti nekoliko slojeva lanenog ulja, tako da natopi lijepljeni furnir kroz debljinu.

Radi lakšeg rada s ovim materijalom, šperploča treba biti postavljena vodoravno.

Značajke bojanja i odabir odgovarajuće boje

Glavno je zadržati premaz u dobrom stanju dugo vremena. Različita sredstva za bojenje su vrijedna alternativa gore opisanim materijalima. Prije namakanja šperploče za pod, morate odlučiti o boji, to je vrijedno razmatranja što radni uvjeti od šperploča će biti. Pigmenti i boje na bazi vode, osobito lateks i akril, optimalno su prikladni za unutarnje radove, s izuzetkom obrade podnih obloga. Pod od šperploče najbolje je prekriti lanenim uljem, a zatim nekim lakom.


Potpuno drugačija situacijapresavijeni, ako se šperploča planira polagati linoleum. U ovom slučaju, akrilne boje su prikladne za obradu lijepljenog furnira na najbolji način, jer su dobro zaštićene od vlage i plijesni. Impregnacija zidnih i stropnih panela može se izvesti raznim brusnim emajlima.

Za obradu iverice, koji se nalazi na vanjskoj strani zgrade, najčešće se odabiru akrilne boje ili lakovi.

Kako nanositi boje:

 1. šperploča prije brušenja osigurat će bolju zaštitu od vlage;
 2. adhezija osigurava obradu ljepljenog furnira slojem temeljnog premaza;
 3. da bi se ispunile sve mikropukotine i površinske nepravilnosti šperploče, vrijedi kit;
 4. višak kita se uklanja ponovnim mljevenjem površine;
 5. zatim nanesite drugi temeljni premaz;
 6. čim se zemlja osuši, možete nastaviti izravno na mrlje od šperploče.

Sve ove faze su visoko preporučene od strane iskusnih profesionalaca, jer oni pružaju pouzdan i trajan premaz, kao i privlačan izgled.

Pojedinosti obrade šperploče

Vrijedno je znati još nekoliko principa za ispravno izvođenje obrade šperploče:

 1. Prije nanošenja prepreke za vlagu, provjerite je li iverica potpuno suha.
 2. Lijepljeni furnir, montiran u prostorijama s visokom vlažnošću ili izvan njega, treba obrađivati ​​na obje strane, pri čemu treba obratiti posebnu pozornost na rebra.
 3. Obrada teško dostupnih mjesta provodi se malom četkom.

Zaštita od vlage s lakom

Nitrolak je najviše tražen za obradu šperploče, jer se brzo suši i savršeno štiti od vlage i plijesni. Formulacije na bazi alkohola također su popularne kod kupaca. Ako se planira vanjski rad u kojem trajno utječu na klimatske čimbenike, poliuretanski lakovi će biti najbolji izbor. Vidi također: "Kakav će se lak za pod iz borovih ploča optimalno uklopiti."

Kako produljiti vijek trajanja drvenih podova?

Savjet:

  Organizacija nadstrešnice preko platna od šperploče, pričvršćena na vanjsku stranu kuće, produžit će njezin život.
 • Kako bi se ljepljeni furnir koji je postavljen vani zaštitio od vlage, treba ga prekriti drugim materijalom, kao što je plastika.
 • Mjesta za privitke uglavnom su pod utjecajem vlage. Stoga ih treba pokriti ojačanim slojem impregnacije.
 • Čim su se na površini šperploče počele pojavljivati ​​male pukotine, treba ih hitno brušiti i prekriti slojem temeljnog premaza.

Dakle, slijedeći nekoliko jednostavnih preporuka, moguće je maksimizirati vijek trajanja šperploče.