Kako ukloniti stare pločice s poda - opcije i dostupne alate

Čak i takav trajni i visokokvalitetni premaz, poput pločica, može vremenom postati neupotrebljiv, pa je možda potrebno zamijeniti. Osim toga, postoje slučajevi u kojima vlasnici samo žele promijeniti unutrašnjost stana, ali ne i baciti staru pločicu, te je demontirati i koristiti na drugom mjestu. Ali kako ne ukloniti pločicu s poda, a da je ne oštetimo, ne znaju svi. O tome ćemo govoriti u našem materijalu.


Imajte na umu da većina poteškoća s demontažom pločica nastaje upravo u onim slučajevima kada ga vlasnik želi ponovno upotrijebiti. Takav proces zahtijeva posebnu brigu, dok uobičajeni postupak uklanjanja pločica ne zahtijeva puno vremena i truda.

Sigurnost pri radu s pločicama

Prije uklanjanja pločice s poda, vrijedi uzeti u obzir da možete ukloniti do 80% materijala bez oštećenja, jer je taj proces vrlo naporan.

Prije nego što počnete rastavljati podne pločice, važno je osigurati da ispod njega ne budu postavljene električne žice ili cijevi za vodu. U pravilu se ne postavljaju na pod - iznimka su sustavi grijanja za podno grijanje. Ipak nekimože kršiti opće prihvaćene standarde, pa je nužna preliminarna provjera.

Da biste zaštitili dišni sustav od prašine i velikih fragmenata pločica ili cementa, nastali tijekom uklanjanja pločica, trebate raditi u gaznom zavoju ili respiratoru. Oči također trebaju zaštitu s naočalama.


Budući da ulomci pločica i neizbježnog u procesu prašine mogu oštetiti namještaj ili vodovod, prije nego što se s ploče sruše pod, svi predmeti u prostoriji trebaju biti pokriveni debelim komadom tkanine ili starim velom. Preporučljivo je da na rukama nosite građevinske rukavice kako biste spriječili posjekotine na pločicama.

Ako namjeravate izvršiti popravke u cijelom stanu, demontiranje pločica treba obaviti prije završetka završetka prostorije, jer ga inače prašina i ostaci mogu oštetiti.

Ali ako se prljavi građevinski radovi izvode samo u jednoj prostoriji, prije uklanjanja stare pločice s poda, izlaz iz prostorije se zavija vlažnom krpom ili filmom.

Metode uklanjanja pločica

Prilikom odabira načina uklanjanja pločica s poda, potrebno je voditi računa o tome koji je adhezivni sloj položen, te je li važno zadržati ga netaknutim kako bi se ponovno primijenio. Imajte na umu da cementni mort, koji je služio za pričvršćivanje pločica, onemogućuje njegovo demontiranje bez oštećenja. U tom slučaju, pločicu ćete moći ukloniti samo silom.


Postoje tri načina za uklanjanje podne pločice:

  1. Demontaža sčekić i dlijeto.
  2. Uklanjanje pločice s bušilicom ili čekićem.
  3. Upotreba metalnih kuka.

Imajte na umu da bilo koja od metoda zahtijeva jasan slijed radnji, kao i dostupnost posebnih alata.

Uklanjanje pločica čekićem i dlijetom

U slučajevima kada je podno pločica izrađeno od betona ili opeke, a pločica je pričvršćena na ljepilo za pločice, prihvatljivo je koristiti dlijeto i čekić da pažljivo uklonite pločicu s poda.

Dakle, za posao će vam trebati:

  • čekić;
  • dlijeto s tankom širokom oštricom ili širokom lopaticom ili ravnim odvijačem;
  • izljev i umivaonik s vodom;
  • strugač za uklanjanje fuge.


Najprije uklonite žbuku s fuga između pločica. Da biste to učinili, prethodno se obilno navlaži s mokrom krpom, a zatim očistite omekšanu fugirnu masu sa strugačem do baze. Takav rad može zahtijevati ponovno vlaženje, osobito ako je talog star.

Cementna masa za mokrenje je beskorisna. Da biste ga uklonili, upotrijebite brusilicu s kamenim diskom. Šavovi se režu do dubine nešto veće od debljine pločice, tako da je prikladnije zakačiti pločicu i minimizirati usitnjavanje uslijed mehaničkog uklanjanja materijala.

Stručnjaci preporučuju da se izbjegne stvaranje čipsa, prije uklanjanja stare pločice s poda, ljepilo rubova s ​​nekoliko slojeva maskirne trake. Ne zaboravite na zaštitnu opremu - naočale iRespirator.

Najbolje je početi demontiranje pločica na zidu odozgo, postupno se spuštajući. No, gdje početi ukloniti podne pločice - to nije važno. Mnogo je prikladnije ako pločica ne pokriva cijelo područje sobe, tada možete jednostavno umetnuti dlijeto između zida i pločice, a zatim ga pažljivo odvojiti. Ali ako je cijelo područje u potpunosti ispunjeno pločicama, jedan od njih morat će se žrtvovati, razbiti ga. Iz napuštenog područja možete nastaviti s demontiranjem drugih pločica.


Ako, nakon uklanjanja žbuke, otkrijete da pločica sjedi na bazi ljepila - također treba biti natopljena da lagano odvaja materijal od baze. Tako se ljepilo obilno navlaži vodom, nakon čega se ispod jednog od rubova pločice umetne dlijeto, lagano lupkajući. Zatim se dlijeto pomakne u stranu i izvodi slično točenje - za cijelo područje pločice.

Zatim ponovno natopite ljepilo i ponovite postupak tapkanja dok se pločica potpuno ne zaustavi. To je relativno dugotrajan proces, međutim, omogućuje vam da zaštitite premaz što je više moguće tijekom rastavljanja, tako da je prikladan za daljnju uporabu.

Umjesto dlijeta, možete upotrijebiti tanak ravan odvijač - postupno se kucka pod pločicom kroz svaki centimetar da bi se uništio sloj ljepila, prethodno ga natapanje.

Uklanjanje pločica s perforatorom

Da bi se pločica uklonila pomoću perforatora, koristi se posebna mlaznica sa širokim nožem prekidača. Ovaj način uklanjanja starogPremaz je najjednostavniji i najbrži, ali i najbučniji, najprljaviji i ne podrazumijeva naknadno čuvanje materijala. Perforator potpuno skida pločicu, dijeli je na male komadiće, iako je princip rada sličan s čekićem i dlijetom.


Budući da je uporaba perforatora veliki napor, rad s njom zahtijeva uporabu osobne zaštitne opreme - naočala, respirator, zaštitne rukavice.

Uklanjanje pločica s metalnim kukama

Metalne kuke za uklanjanje keramičkih pločica s poda predstavljaju alternativnu metodu za to što je moguće pažljivije. Za proizvodnju kuke korisne stare odvijače, ili komadiće metalne tvrde žice.

Nakon prethodnog uklanjanja žbuke sa spojeva pločica, kuke se pokreću ispod pločice i rastavljaju. Ova metoda vam omogućuje da uklonite pojedinačne pločice koje su labavo pričvršćene na bazu kako biste ih zamijenili. Ova metoda je detaljnije prikazana u videu.

Čišćenje pločica od ostataka ljepila i cementa

Za keramičke pločice su pogodne za daljnju uporabu, njegova stražnja strana mora biti očišćena od ostataka ljepila, odvojena od baze, ili od viška cementnog morta. Jednostavno ljepilo za pločice može se ukloniti s površine materijala pomoću lopatice koja se može koristiti za struganje ljepila navlaženog vodom.

Kada se ukloni masa sastava, preostalo ljepilo treba očistiti brusnim papirom ilibrušena na metal. Situacija s cementom izgleda nešto drugačije.

Da biste uklonili ostatke cementnog morta, pločice potopite u vodu nekoliko sati, nakon čega možete očistiti površinu dlijetom ili oštrom lopaticom. Ako uobičajeno namakanje nije bilo dovoljno, vlažnu površinu cementa posipamo kamenom soli i ponovno prekrijemo vodom.


Sol otpušta cement kako bi ga se moglo ukloniti. Ako to također ne donosi rezultate - možete kupiti poseban sastav za takav rad.

Dakle, sasvim je moguće rastaviti pločicu, a da je ne oštetite u isto vrijeme. Međutim, potrebno je uzeti u obzir vrstu pričvršćivanja smjese, kao i način polaganja pločica.