Kako ukloniti laminat - rastavite svoje ruke

Laminat - popularni podovi, lijepi, pouzdani i izdržljivi. Kako se materijal može vidjeti na fotografiji. No događa se da su ploče postavljene na pogrešan način ili se tijekom rada pojavljuju nedostaci. U takvim situacijama morate shvatiti kako ukloniti laminat s poda i, ako je moguće, ponovno ga koristiti.


Ranije, kada je izbor podnice bio ograničen samo na drvene ploče prekrivene bojom, nitko nije zabrinut zbog pojave pukotina, ogrebotina i tragova namještaja. Moderni pod je ukras sobe, a ne samo nužan detalj interijera. Naravno, nedostaci podne površine mogu se sakriti svim vrstama tepiha, ali to nije uvijek najbolje rješenje.

Unatoč činjenici da je laminat prilično jak materijal za završnu obradu, s vremenom se i dalje oštećuje. Stoga nije dovoljno pitati kada kupujete takve karakteristike materijala kao što su otpornost na habanje i abraziju - također je preporučljivo saznati koliko je to održivo.

"Je li moguće rastaviti laminat i sastaviti ga natrag?" - ovo se pitanje često susreće. Da, ova mogućnost popravka postoji, iako postoje i druge metode za obnovu lamela.

Brušenje kao što je parket ne podliježe ovoj podnici, ali se može popravitina sljedeći način:

 • voštana olovka;
 • Zvučna brtvila;
 • poseban FloorFil sastav.


Posljednjih godina na tržištu su se pojavili i drugi tipovi alata za popravak - primjerice, izbor voštanih bojica znatno se proširio. Njihova cijena je prilično visoka, ali još uvijek u ovom slučaju, popravak će koštati mnogo jeftinije nego zamjena materijala. Stoga, prije nego što saznate je li moguće rastaviti laminat, preporučujemo da prvo pokušate popraviti podove na druge, jeftinije načine (za više informacija, "Kako popraviti laminat vlastitim rukama").

Ako je odlučeno popraviti oštećenje s olovkom, mora se imati na umu da se, kada se osuši, njegova boja može promijeniti (potamniti).

Važno je razmotriti je li moguće ukloniti laminat i ponovno ga instalirati, ako na površini ne postoje samo ogrubljeni i ogrebani premazi, nego i ozbiljnija oštećenja. U toj situaciji morat ćete izvršiti djelomičnu ili potpunu zamjenu premaza.

Alati za zamjenu laminata

Da biste promijenili oštećene panele, morate ih pažljivo ukloniti i staviti nove.


To će zahtijevati:

 • alati za skidanje;
 • čekić;
 • nosač za pričvršćivanje na nepristupačnim mjestima;
 • odvijač za uklanjanje podnica;
 • dlijeto za uklanjanje kalupa;
 • olovka za označavanje.

Djelomično uklanjanje i zamjena

U većiniu slučajevima, potrebno je zamijeniti samo jednu ili više oštećenih ploča (detaljnije: "Kako zamijeniti jednu laminatnu ploču - opcije popravka poda").


Rad u ovoj situaciji je sljedeći:

 1. Marker ocrtava konturu oštećenog područja tako da prolazi po obodu svih ploča koje treba zamijeniti. Od spojnice uvlačite otprilike 5 milimetara.
 2. Ako vas zanima kako rastaviti laminat bez da ga oštetite, najbolje je obaviti ovaj posao s električnom ubodnom pilom, isecanjem prethodno označenog područja.
 3. Matrice se uklanjaju iz općeg premaza pomoću posebnih alata. Preostali materijal nježno je zakačen dlijetom, pazeći da ne ošteti brave na lamelama.
 4. Ploča pripremljena za polaganje treba biti 3-5 milimetara manja od udaljenosti i mora biti prikladna za zasjenjenje. Zatim se čiste krajevi izratka i nanosi se brtvilo na njegov perimetar, koji je posebno dizajniran za drvene površine.
 5. Postavljena je nova, pripremljena ploča, a višak brtvila se uklanja gumenom lopaticom ili krpom. Morate pričekati da se sastav potpuno osuši - vrijeme je naznačeno u uputama za ljepilo.

Nakon ovog popravka, pod još uvijek može trajati dugo vremena.

Potpuna demontaža laminata

Ako je šteta značajna, možda neće biti dovoljno promijeniti samo određeni dio poda. Kako rastaviti laminat ako je skala popravkaprilično velik? To ovisi o vrsti veza. U većini slučajeva koristi se sustav Click-Lock. Demontiranje poda u takvoj situaciji nije teško.

Klik se smatra najpouzdanijom vrstom veze. Ali sustav zaključavanja je skloniji oštećenju. Tijekom rada će biti više otpada s panelima koji imaju drugu vrstu spoja, a dodatne ploče će biti potrebne kako bi se laminat vratio na mjesto.


Dakle, kako ukloniti ploču:

 1. Uklonite postolje odvijačem.
 2. Prva ploča (koja je posljednji put položena) poddevyat kroz lijevu toplinsku prazninu. Pažljivo je podignuta kako bi se razdvojila veza. U isto vrijeme, oštri pokreti nisu dopušteni, potrebno je glatko djelovati. Isto rade i sa svim ostalim panelima. To znači da laminat morate rastaviti obrnutim redoslijedom, od mjesta gdje je instalacija završena. To je obično prozor.
 3. Prilikom uklanjanja svake ploče, preporuča se staviti serijski broj na njih kako bi se olakšalo ponovno sastavljanje.

Ako slijedite pravila za korištenje premaza, šteta se neće pojaviti uskoro. Ali ako se tako dogodilo da je pod bio oštećen, prije nego što razmislite o tome je li moguće premjestiti laminat, pokušajte popraviti zahvaćene panele s voštanim olovkama, brtvilima ili kompletima za popravak.

Različito je ako se laminat znatno ošteti, a slučaj nije ograničen na ogrebotine i strugotine. tadaZaista, potrebno je zamijeniti oštećene panele.


Kako otvoriti laminat i postaviti ga natrag, to je opisano u ovom članku. Ako slijedite upute i pažljivo izvršite radove, nakon restauracije pod će trajati više od godinu dana. I takav popravak, naravno, košta mnogo manje od nove podne obloge. Važno je samo pokušati osigurati da novi paneli budu što bliži starim, a još bolje - oni su iz iste serije. Stoga, prilikom polaganja laminata poželjno je kupiti materijal s marginom.