Odabir tvrdog kita za drveni pod


Drvene podne obloge često zahtijevaju manje popravke. Da biste uklonili razne nedostatke na podu, podu, šetalištu, potrebno je malo vještine i kita za drvene podove.

Uzroci i ciljevi kitanja

Razmaci između podnih dasaka, pukotina i ispuštenih čvorova u lamelama, manje štete - to je daleko od potpunog popisa problema s kojima se suočavaju nositelji podnih obloga raznih vrsta drva. Zbog plitkih nedostataka nitko neće zamijeniti podnu ploču ili u potpunosti proći kroz pod. Jednostavnije rješenje je kozmetički popravak s materijalom kao što je kit za drvene podove.

Prema protokolu, točan naziv za ovaj proizvod je kit. To je pastozni sastav veziva, punila i otapala, dopunjen plastifikatorima i pigmentima. Sastavljene su:

 • Za unutarnje radove,
 • za vanjsku uporabu (spojevi otporni na hladnoću);
 • Univerzalni, koji se može koristiti unutar kuće ili izvana.

Pluse sastava kitova:

 • Svi proizvođači kemijske industrije - od VGT do Borma Wachs;
 • Izrađuje se u širokom rasponu boja - od 4 do 24 nijanse.
 • dopušteno je nijansiranje pigmenata u kućanstvu;
 • Kratko vrijeme sušenja - od 30 minuta do 24 sata;
 • Nakon polimerizacije, popravljeno drvo može se izravnati, rezati, brusiti, izgladiti, obojiti, lakirati;
 • Lako se nanosi i ima visoku adheziju na drvo bilo koje vrste;


Pogodan je za punjenje pora novopostavljenog parketa, popravak stolarije, kuća, brodova, MDF-panela i profila, namještaja i još mnogo toga.

Kit za drvo za pod sadrži u pravilu sastavne dijelove koji ojačavaju materijal koji sprječava brzo trošenje materijala. No, uobičajeni sastav kućanstva može se koristiti ako je površina prekrivena zaštitnim sredstvom - lakom ili bojom.

Glavni nedostatak punila može se nazvati skupljanjem. Zbog toga mnogi proizvođači preporučuju nanošenje proizvoda u nekoliko slojeva, s klizačem, kako bi se kompenzirao ovaj trenutak. Osim toga, jeftini proizvodi su kratkog vijeka - popravljena površina može se razbiti ili raspasti za 1-3 godine.

Vrste mješavina za popravak

Glavna značajka klasifikacije proizvoda za gips na podu je sastav. Proizvode se sljedeće vrste:

Polimerna vodena

To su pasta ili gelovi za unutarnje radove, rjeđe - univerzalni. Sastoji se od disperzije akrilnog kopolimera, punila (brašna od gipsa i /ili drva), pigmenata i plastifikatora. U kompozicijamaposebne namjene često se uvode komponente za armiranje (armiranje) - stakloplastika, itd.

Vodeni supstrati imaju blag miris, sigurni su za uporabu, jednostavni za nanošenje i ravnomjerni su na površini. Koristi se za brtvljenje čvorova, pukotina, ogrebotina na svježem i obrađenom drvu. Može se koristiti na MDF, iverici, ploči od vlakana.

Kvalitetan materijal ne melje nakon sušenja, površina je izdržljiva, mat. Dopušteno je brušenje, toniranje i bojanje. Uz lokalnu uporabu, potrošnja je mala. U dobro zatvorenoj posudi proizvod se može čuvati do 3 godine.

Kit vode može se obojiti. Za formiranje pora punjenja mješavine, nanesene metalnom lopaticom na novi parket, glavni proizvod se razrijedi s vodom do stanja tekućeg kiselog vrhnja.

Dostupno u limenkama i kante u količinama od 70 g. do 5 kg.

Polimer na otapalu

Spojevi koji sadrže eter-celulozu i aceton brzo se suše i najviše su otporni. Epoksidna smola se najčešće koristi kao polimerno punilo, rjeđe poliuretan ili poliuretan-akril (profesionalni proizvodi). Mješavine su jednokomponentne i dvokomponentne, koriste se za popravke pukotina otpornih na skupljanje i abraziju, popravak pukotina i rupa.

Neki proizvođači uvode drvno brašno, gips ili bijeli cement. Pasta se dobiva prozirna ili obojena, ima izvrsnu adheziju na sve vrste drva, uključujući smolne.

Nitro punila su zapaljiva, imaju snažan kemijski miris, ali su karakterizirana apsolutnom otpornošću na vodu, kemikalije i mraz. Stoga se mogu koristiti za popravak vanjskih dijelova brodova, fasada, šetališta itd. Rok trajanja je najmanje 1-3 godine, a fizička svojstva zgusnute smjese mogu se obnoviti nanošenjem univerzalnih otapala iz iste serije kao i kita. Oblik oslobađanja su čelične limenke i cijevi.

Svjesno smo uključili ovu stavku. Proizvođači građevinskih kemikalija za drvo (Loba, Bona i drugi) proizvode posebne vodene ili alkoholne kitne veziva. To su osobita tekuća otapala koja, kada se pomiješaju s drvenim brašnom, tvore pastozni kit pogodan za punjenje pora, pukotina i šavova na svježe postavljenom parketu, izravnavanje strugotine, nepravilnosti i drugih oštećenja na podu.

Veziva za kit.

Često, umjesto posebnog otapala, majstori koriste PVA ljepilo ili vodotopive boje. Dobivena smjesa se lako raspoređuje po površini i obavlja sve iste funkcije kao i industrijski sastav.

Tehnologija nanošenja kitova

Stavljanje drvenog poda vlastitim rukama jednostavna je stvar. Najprije pročitajte upute za uporabu. Proizvođači u pravilu zahtijevaju da površina koja se tretira bude suha, bez prljavštine, prašine, trulog i opuštenog područja. Preporučeni klimatski uvjeti:

 • Temperaturazrak - od +5 do + 25ºS;
 • Relativna vlažnost - ne više od 60%.

Kit je usklađen u boji prema tiskanom uzorku. Materijal se nanosi metalnom ili gumenom lopaticom u malim porcijama, pažljivo poravnava. Pukotine, pukotine i druge udubine velike veličine trebaju biti zatvorene u nekoliko slojeva uz srednje sušenje najmanje 15-60 minuta. Vrijeme sušenja ovisi o debljini spremnika i varira od 30 minuta do 24 sata. Nakon toga pod može biti brušen, prekriven mrljama, lakom, bojom, pa čak i uljem.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije