Podno grijanje - primjeri rješenja

Vlasnici koji žele stvoriti toplinu i udobnost u svom domu, sve su skloniji odabrati sustav podnog grijanja kao glavni ili pomoćni sustav grijanja. U članku će se raspravljati o tome kako napraviti uređaj s vodom podno grijanje vlastitim rukama u skladu s osnovnim standardima i značajkama sustava.


Nijanse podnog grijanja i polaganja slojeva vode

Budući da je vlasnik privatne kuće stambenih usluga ne može ograničiti izbor elemenata koji se koriste, a zatim koristiti vodu grijane katu je izuzetno isplativo. U biti, riječ je o mreži cijevi kroz koje cirkulira zagrijana rashladna tekućina, predstavljena vodom. Sustav podnog grijanja vode istovremeno zagrijava cijelu sobu ravnomjerno zbog zakona cirkulacije zraka.

Zagrijane zračne mase se uzdižu do stropa, a hladne od dna zagrijavaju se iz kruga grijanja ugrađenog u pod. Na fotografiji ne možete primijetiti sustav toplog poda, ali nećete ga moći osobno osjetiti, jer će soba uvijek biti topla i ugodna.

Kao jedinstveni sustav, podno grijanje ima strukturu koja se sastoji od nekoliko slojeva. Stručnjaci to nazivaju "pitom".


Ovaj se kat sastoji odsljedećih slojeva:

 • baza - grubi beton ili drveni pod;
 • hidroizolacijski sloj, dopunjen posebnom ljepljivom građevinskom trakom;
 • izolacijski sloj koji štiti prostor od gubitka topline i usmjerava grijane zračne mase isključivo prema gore u prostoriju;
 • krug grijanja sustava vode;
 • estrih, u koji je položena kontura;
 • podne obloge.

Debljina takvog "kolača" ovisi o brojnim parametrima: debljini toplinski izolacijskog sloja, estrihu, promjeru cijevi koje se koriste za stvaranje kruga grijanja. Tipično, zbirka svih slojeva kreće se od 7 do 15 centimetara. Pravilno izrađeni polaganje svakog sloja omogućit će vam da koristite takav pod već dugi niz godina i uživate u toplini koja se održava u sobi.

Ugradnja podnog grijanja

Ako je vlasnik odlučio vlastitim rukama instalirati pod koji se zagrijava vodom, njegov glavni zadatak je rastaviti sve slojeve poda do betonske ili drvene podloge. Moguće je sastaviti konstrukciju samo na očišćenoj podlozi s preliminarnim uklanjanjem njezinih nedostataka.

Tipično, male pukotine, strugotine i delaminacije su zapečaćene kitom, a nepravilnosti od više od 5 milimetara eliminiraju se pri izradi kvalitetnog estriha. Naravno, izbor materijala za lijevanje nove baze ostaje kod vlasnika, koji ima pravo koristiti jeftine betonske ili samonivelirajuće smjese visoke čvrstoće.


Kao hidroizolacijski materijal najbolje je koristiti gust polietilen čija je debljina veća od 250 mikrometara. Također, ovaj sloj će imati karakteristike parne brane, koje će štititi podove ne samo od vanjske vlage, već i od kondenzacije izravno u podu.

Budući da je polietilen tražene veličine vrlo teško pokupiti, rezane ploče treba pričvrstiti preklapanjem s lopaticom od 12 centimetara. U isto vrijeme, šavovi su zapečaćeni škotskom trakom, a film je položen ne samo na pod, već je i pričvršćen za zidove duž cijelog perimetra, što vam također omogućuje da zaštitite spojeve od prodora vlage u njih. Nakon završetka instalacije grijanog podnog grijanja, moguće je ukloniti izbočene dijelove materijala običnim nožem.

Da biste smanjili opasnost od smrzavanja zidova na mjestima gdje se krug grijanja nalazi u njihovoj blizini, potrebno je zalijepiti ih trakom za prigušivanje. To će nadoknaditi moguće proširenje estriha s povećanjem temperature u prostoriji. Inače se ovaj sloj može oštetiti.

Ako se na katu kuće koriste zagrijani podovi, toplinski izolacijski sloj treba biti debljine najmanje 5 centimetara, a na gornjim razinama biti će dovoljno 2 centimetra. Penofol se preporučuje kao materijal za toplinsku izolaciju, koji je prepoznat kao najpraktičniji i najkvalitetniji. Vidi također: "Kako napraviti toplu podlogu, učinite to sami u privatnoj kući."


Ima brojne pozitivne karakteristike:

 • izvrsna izolacija protiv gubitka topline i masa hladnog zraka koja ulazi u prostoriju. Štoviše, karakteristike koje reflektiraju toplinu nisu lošije od aluminija;
 • visoka otpornost na paljenje;
 • ekološka čistoća i neškodljivost za ljudsko tijelo;
 • efekt odbijanja vode, itd.

Ako postoji želja da se olakša postupak polaganja izolacijskog sloja i cijelog "podnog kolača", tada se mogu primijeniti polimerni materijali koji nisu inferiorni po karakteristikama čvrstoće. Značajke u obliku takvih ploča, omogućuje vam da fiksirati na njih cijevi za grijanje kruga bez korištenja dodatnih pričvršćivača. Ugradnja ploča provodi se sklapanjem zaključavanja posebnih brava. Vidi također: "Da li je pod laminatom moguće postaviti pod koji se zagrijava vodom i kako je najbolje to učiniti."

Polaganje cijevi kruga grijanja vode

Dizajn poda s grijanom vodom podrazumijeva uporabu jedne od vrsta cijevi:

 • metal-plastika (više: "Koja metalno-plastična cijev za topli pod je prikladnija");
 • polietilen.


Glavna prednost polietilenskih cjevovoda je visoka čvrstoća. Također, praktički se ne savijaju, štite od pucanja i naknadne deformacije. Što se tiče metal-plastičnih proizvoda, oni imaju najbolji prijenos topline.

Kada vlasnik položi podzagrijanu vodu vlastitim rukama, unaprijed bi se trebao upoznati s značajkama ugradnje cijevi za grijanje:

 • u najhladnijim dijelovima prostora i slabo zagrijanim dijelovima kuće, cijevi se polažu što je moguće više. Tipično, gustoća se smanjuje od rubova prostorije do središta. Obratite maksimalnu pozornost na otvore prozora i vrata na kojima cirkulira masa hladnog zraka;
 • pri polaganju važno je pridržavati se udaljenosti od 15 centimetara od zidova, a između susjednih cijevi treba održavati interval od 10-30 centimetara;
 • duljina kruga grijanja ne smije prelaziti 100 metara tako da se njegova učinkovitost ne smanjuje;
 • na mjestima gdje su cijevi položene na spoju ploče i preklapanja, potrebno ih je zatvoriti u metalni rukavac čija dužina treba biti više od 30 cm.


Polaganje se može provesti "zmija", "cik-cak", "spirala", a izbor određene sheme ostaje isključivo za vlasnika. Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i nedostatke. Krug grijanja može se postaviti ili integralno ili odvojeno kao dva odvojena dijela.

Ako se koristi druga metoda, bit će potrebno instalirati razvodni ormar kroz koji će se spojiti svaki krug. S obzirom na obilježja spajanja na glavni sustav grijanja cijele kuće, vlasnik bi trebao naučiti više o tome kako napraviti topli pod iz kotla kako bi se olakšao proces daljnjeg rada.

Ispitivanje sustava podnog grijanja

Čim se dovrši uređaj na podu koji se zagrijava vodom u privatnoj kući, potrebno je izvršiti „ispitivanje tlaka“ - ispitivanje punjenjem sustava. U tu svrhu se u krug dovodi grijana rashladna tekućina, koja omogućuje uklanjanje prozračnosti sustava.


Voda bi trebala izlaziti kroz ispusne ventile, a otvori za zrak bi trebali biti zatvoreni tako da se ne začepe građevinskom prašinom, čija je prisutnost neporeciva. Potrebno je jedan dan provjeriti sustav pod radnim tlakom, a zatim početi slagati estrih.

Poplava estriha na toplom podu

Nakon ugradnje podnog grijanja na podne ploče ili izvedene pripremljene podloge, na montirani sustav se mora izliti pouzdani estrih.

Ovaj se postupak izvodi na sljedeći način:

 • na krug grijanja postavlja se metalna mreža za ojačanje, čija je debljina najmanje 3 milimetra, a stanična struktura je predstavljena kvadratima od 10 četvornih centimetara;
 • alternativa armaturnoj mreži može biti polimerno vlakno dodano izravno u otopinu radi stvaranja estriha za pod;
 • Najbolje je nanositi estrih pomoću samonivelirajuće smjese ili koristiti običnu betonsku otopinu s visokim sadržajem plastifikatora kako bi se postigla visoka elastičnost materijala (pročitati: "Kako se izvodi estrih za pod koji se zagrijava vodom").


Debljina estriha ne smije biti veća od 5 centimetara, au slučaju dodavanja velike količine plastifikatora, dovoljna je 3,5 centimetra. Punjenje estriha vrši se na temperaturi od 5 do 30 stupnjeva Celzija. Stvrdnjavanje takvog sloja trebalo bi se odvijati u razdoblju od tjedan do mjesec dana, tako da se dobiju maksimalne karakteristike takve baze.

Nakon što se izradi kvalitetna podloga i podno grijanje funkcionira punim kapacitetom bez ikakvih kvarova, moguće je ugraditi završnu podnu oblogu. Odabirom kvalitetnog materijala s originalnim dizajnom, vlasnik će biti sretan vlasnik izvrsnog grijanog poda. Soba s takvim podom neće se stidjeti objavljivati ​​na fotografiji ili prezentirati gostima.

Ukupno

U članku se detaljno opisuje uređaj za grijanje podova u kućama i privatnim kućama. Ako ne odvratite pozornost od postupka instalacije i slijedite sva pravila, tada će zajamčiti pouzdanost takvog poda. Sve poteškoće u instalaciji mogu riješiti stručnjaci koji će preuzeti odgovornost za sve faze rada - od odabira komponenti sustava podnog grijanja i kupnje potrebnih materijala do ispitivanja sustava grijanja i polaganja završne obloge.