Električno podno grijanje - što je bolje i praktičnije, zajedno biramo

Električni sustavi grijanja u obliku toplih podova dugo su bili dio naših života, a njihov udio na tržištu raste iz dana u dan. Međutim, iz godine u godinu grijaći elementi montirani na pod postaje sve više tehnološki pretvarajući se u nove modifikacije. Naravno, vlasnici, koji više vole upravljati takvim grijanjem osobno, sve teže shvaćaju principe rada najnovijih grijaćih elemenata.


O tome kakvo je električno podno grijanje bolje izabrati u određenoj situaciji, kako napraviti samostalnu instalaciju i ostale nijanse bit će napisano u ovom članku.

Vrste električnog podnog grijanja

Možemo razlikovati sljedeći popis vrsta električnog podnog grijanja:

  • kabel;
  • film;
  • središnje;
  • tekućina.

Kako bi se razumjelo kakvu toplu podlogu je bolje odabrati s popisa, treba temeljito razumjeti sve vrste.

Vrijedno je započeti s pregledom kabelskih sustava, jer su već duže vrijeme na tržištu. Takav sustav djeluje po sličnom principu s podovima s grijanjem na vodu, s tom razlikom što djeluje kao rashladno sredstvotoplinski kabel, ne cijevi. Nakon instalacije, sustav grijanja se izlije cementnim estrihom i pokriva čistom podnom oblogom.

Nakon što je temperatura postavljena na termostatu, cijela površina poda se zagrijava na navedene vrijednosti. Termostat regulira temperaturu prema očitanjima temperaturnog osjetnika postavljenog u podu.


Na tržištu možete pronaći drugi tip sustava grijanja posebno dizajniran za tepih za grijanje pločica. Namijenjeni su za polaganje ispod tankog sloja morta ili ljepila. Tepisi se sastoje od rešetke na koju se postavljaju toplinski kabeli u razmacima. Takav materijal se proizvodi u rolama - za polaganje dovoljno je samo ga kotrljati na pod. Za kupca mogućnost odabira grijaćih elemenata s različitim prijenosom topline, ovisno o njihovim potrebama.

Druga vrsta toplih podova - filmski pod - koju ćemo odabrati u ovom slučaju, pokazat ćemo u nastavku. Debljina grijača u njemu je, u pravilu, manja od 3 mm, s širinom role od 500-1000 mm. Dostupan film s različitim učinkom prijenosa topline. Ovaj tip grijaćeg elementa je dizajniran posebno za polaganje ispod bilo koje podne obloge bez estriha, osim, možda, pločica.

Ako govorite o tome što je bolje, filmsko ili kabelsko podno grijanje, možete odgovoriti da je prva opcija, jer proizvođač primjećuje da u ovom slučaju grijaći element zrači najpovoljnije za ljudelongwave meka toplina.


Rod toplo pod je kut grijača međusobno povezanih vodičima i formiranje rešetke, prikupljeni u roli. Svi ugljični štapovi su neovisni, što znači da ako jedan od elemenata prestane funkcionirati, neće biti potrebno otvarati estrih, jer će preostali dijelovi nastaviti zagrijavati pod. Ovaj tip podnog grijanja može se instalirati ispod estriha u bilo kojem tipu stambenog prostora.

Popunite popis hibridnih sustava podnog grijanja koji kombiniraju grijanje vode i vode. Kod PE cijevi s tekućinom koja provodi toplinu, postavlja se jezgra s grijačima koja je izolirana od nikla. S jedne strane takav kabel je spojka, as druge strane prigušivač, dizajniran da kompenzira tekućinu koja se širi u zatvorenoj petlji.

Kod ugradnje ovog sustava grijanja koriste se isti pristupi kao kod ugradnje podnog grijanja. Razlika je samo u tipu priključka koji se provodi preko regulatora temperature.

Pitanje potrošnje električne energije

Odlučujući o tome koji će toplinski pod biti bolji - infracrveni ili kabelski, ili druge njegove varijante, ne može se raspravljati o tako važnom pitanju kao potrošnja energije takvih sustava grijanja.

Na temelju tvrdnji mnogih proizvođača, njihovi proizvodi su vrlo učinkoviti u smislu potrošnje električne energije, ali vrijedisaznajte je li to istina. Zapravo, grijaći elementi mogu pretvoriti generiranu električnu energiju u toplinsku energiju, dok učinkovitost može doseći 99%. Vidi također: "Što je bolje topli pod ili baterije - za i protiv sustava."

Bez obzira na oblik grijača i cijenu za proizvodnju 99 vati topline, svaki grijaći element će potrošiti 100 vata električne energije iz utičnice. Iz toga slijedi da, ako proizvođač pokaže toplinsku snagu od 160 W /h na 1 m2na elementu filma, tada će biti potrebna ista količina električne energije (više: "Koliko struje troši podno grijanje - što utječe na potrošnju") ,


Raspravljajući o učinkovitosti, proizvođači, u pravilu, pružaju pouzdane informacije. No, s gledišta učinkovitosti, tvrdnje proizvođača nisu interpretirane u potpunosti. U zimi, na primjer, mnogo topline prolazi kroz zatvorene strukture, kao i kroz ventilaciju.

Kompenzacija gubitka topline nastaje zbog sustava grijanja. Topli pod električnog tipa u dnevnom boravku nakon zagrijavanja na odabranu temperaturu uzrokuje privremeno isključenje grijanja. Tijekom tog razdoblja značajan udio zagrijanog zraka napušta kuću, temperatura se smanjuje, a nakon što dostigne određene parametre, termostat ponovno uključuje sustav grijanja.

Ispada da je količina utrošene energije određena brojem ciklusa i trajanjem njihovog uključivanja, što ovisio kvaliteti izolacije zgrade. Najnoviji grijači mogu imati različite brzine zagrijavanja, praktično se uklapaju u bilo koje mjesto i mogu funkcionirati u svim uvjetima.

Savjeti za odabir prave

Prilikom odabira grijanog poda, trebali biste razmotriti sljedeće kriterije:

  • imenovanje;
  • kvaliteta i trajnost;
  • cijena.

Osim toga, trebat ćete izračunati potrošnju energije za svaku pojedinu sobu. Dio ove brojke može se odrediti prema preporukama prodajnih predstavnika na prodajnim mjestima, pri čemu se skupljaju grijači s odgovarajućom marginom. U normalnoj prostoriji sa stropovima do 3 m, indikator treba biti 130 W /m2 . Za veće stropove potrebno je izvršiti izračune, uzimajući u obzir potrošnju topline ovisno o volumenu prostorije brzinom od 40 W /m3 . Vidi također: "Kako napraviti topli pod od grijanja - trikovi iz prakse."


U prosječnoj prostoriji u kojoj će se pod izravnati uložak, možete planirati ugradnju sustava podnog grijanja kabela, šipke, tekućine ili električnog. U prostorijama u kojima estrih premaz nije osiguran, možete staviti film sustav grijanja, jer je najprikladniji za polaganje ispod laminata, linoleuma ili tepiha.

Ako želite da sustav grijanja radi što dulje, a još uvijek u mislima, kakvo je podno grijanje bolje - film ili kabel, onda definitivno kažemo da je druga opcija poželjnija.Pouzdanost takvog toplog poda je vremenski ispitana, a proizvođač osigurava da kabelski sustavi mogu raditi najmanje 20 godina. Ostatak vrsta toplih podova nije tako jasan. Vidi također: "Što topli pod odabrati pod pločica - za i protiv opcija."

S obzirom na činjenicu da su filmovi, okretni i tekući podovi relativno novi, vrlo je teško odrediti koliko dugo mogu trajati. Iako, prema proizvođačima, njihovo jamstveno razdoblje je dosta dugo, a tijekom rada nisu identificirani nikakvi ozbiljni problemi.

Sljedeća je odrediti cijenu. Savjet u ovom slučaju je samo jedan - pokušajte kupiti kvalitetne proizvode, počevši od barem srednjeg raspona cijena. Vidi također: "Kakvu vrstu električnog toploga poda odabrati."

Koji električni pod dati prednost

Među velikim brojem proizvođača koji se mogu naći na tržištu zemalja ZND-a nalaze se doista poznate tvrtke koje proizvode iznimno kvalitetne proizvode. Za najskuplju kategoriju može se pripisati toplo podnožje tvrtke REHAU, ali to je i najviša kvaliteta.

Pod tom robnom markom na tržištu su REHAUSOLELEC s podnim grijanjem, koji se ne boji vlažnih prostora. Njihova izvedba uključuje uporabu samo dvo-jezgrene tevlonske izolacije s oklopom od kevlara. Tvrtka također predstavlja kabelske prostirke debljine 3,5 milimetra.

Ista popularnost stečena tijekom mnogih godinakoristi danska tvrtka DEVI, koja od početka 90-ih promovira svoje proizvode u Rusiji. Ovaj proizvođač ima vrlo kvalitetne sustave toplih podova kabelskog tipa, koji su predstavljeni u obliku jednožilnih i dvožilnih grijaćih kabela. Također, na tržištu se nalaze tepisi za grijanje i kompleti za ugradnju s regulatorima temperature i senzorima.


Stručnjaci savjetuju da obratite pozornost na jedan od tih proizvođača, ako niste kratki novac. Jer, osim kvalitetnih proizvoda, proizvođač pruža punu informatičku podršku i dugotrajnu jamstvenu uslugu.

Među proizvođačima prosječne cijene kategorije može se primijetiti tvrtka "Thermolux". Ova se tvrtka etablirala 2000. godine u zemljama ZND-a, posebice zbog niskih cijena i kvalitete. Asortiman uključuje kabelske i filmske sustave grijanja, kao i potrošne materijale za njih.

Jednako dobro poznato poduzeće u Rusiji - K-Technologies, koji proizvodi tople podove ovih vrsta: središnje, filmske, tekuće. Distribuiraju se pod markama CALEO i UNIMAT. Njihove proizvode visoke kvalitete prate izvrsne usluge.

Savjeti za instalaciju

Prilikom ugradnje nije toliko važno, koja je topla podnica bolja - film ili bilo koji drugi, budući da sve ove vrste sustava grijanja podrazumijevaju različitu tehnologiju njihove ugradnje. Početna faza je uvijek ista - to je stvaranje kvalitetnog temelja. Površina bilo kojeg spolamoraju se pažljivo ukloniti, tako da i prašina ne ostane. Sve nepravilnosti u ovom slučaju potrebno je eliminirati.

Prvo se odlučite na mjestu gdje je montiran regulator temperature, koji bi trebao biti smješten na zidu, na visini od najmanje 30 cm od budućeg poda.


Da bi električni pod funkcionirao dugo i glatko, ne biste trebali uštedjeti na toplinskoj izolaciji. Bolje je odabrati pjenaste plastike gustoće od 35 kg /m3i debljine 80-100 mm - ako je to prvi kat, i 30-50 mm - na katovima iznad. Također se preporuča izolirati ne samo preklapanja na podu, nego i podove položene na tlo. Inače, na primjer, u slučaju stana, zagrijavat ćete ne samo sebe, nego i svoje susjede ispod.

Prema uputama proizvođača preporuča se ugradnja DEVI DTIP-18 univerzalnog kabela u intervalima od 125 mm, tako da podna obloga zagrijava zrak snagom od 130 W /m2 . Za grijaće prostirke takav se korak pruža iz tvornice.

Ako nema ograničenja debljine estriha, kao grijači se može koristiti sustav kabela ili cijevi. Prema normama, dopuštena debljina estriha je 30-100 mm. U tom se slučaju smatra optimalnom debljinom estriha koji se uzdiže iznad postavljenog kabela ili cijevi za 30 mm. Ako planovi postaviti pločica preko toplog poda, bolje je odabrati tepisi - oni su mnogo tanjijednostavna teplokabelya, te su dizajnirani posebno za polaganje ispod pločica.


Toplinski kabel je pričvršćen na postolje pomoću montažne trake ili drugih sredstava koja dolaze s grijanjem. Na temelju postavljanja termostata i drugih nijansi, kabel se može postaviti "puž" ili "zmija". Zatim se temperaturni senzor montira i poveže pomoću regulatora temperature pomoću valovitog kabela.

Po završetku ugradnje grijaćih elemenata možete početi spajati sustav grijanja. Prvo lansiranje mora biti kratkotrajno kako bi se osiguralo da topli pod stvarno radi. Nakon toga se priprema mješavina cementnog morta i plastifikatora, zatim se sve pažljivo izlije.

Moguće je montirati završni premaz i nastaviti s aktivnim korištenjem zagrijanog poda 3 tjedna nakon lijevanja estriha. Preporučeno vrijeme za potpuno zamrzavanje smjese može se vidjeti na ambalaži.

Važno je napomenuti da, prema pravilima električnih instalacija (PUE), priključak podnog grijanja na električnu mrežu treba obaviti preko zaštitnog uređaja za isključivanje projektiranog za rad na 30 mA i isključenje na 10 A. sustav grijanja.


Rezultat

Sada smo odlučili na kojem se grijanom podu može odabrati - film ili jednostavnija opcija.U svakom slučaju, ni najnoviji modeli sustava grijanja neće biti teško instalirati. Moglo bi se čak reći da s vremenom instalacija postaje sve jednostavnija. Najteže je ispravno organizirati pripremnu fazu, uzeti u obzir sve nijanse i napraviti ispravne izračune. I ne zaboravite kupiti kvalitetan proizvod, a tijekom instalacije koristite priložene upute.