Kako sipati podove u privatnoj kući - pravila za lijevanje estriha

U privatnim kućama danas su osobito popularni drveni ili betonski podovi. Ako govorimo o betonskoj podlozi, onda trebate znati detaljne upute o tome kako ulijevati podove u privatnu kuću kako bi dobili savršeno ravnu, čvrstu i izdržljivu površinu, o čemu se govori u članku.


Napuniti betonski estrih

Čak i s obzirom da danas građevinske radnje nude veliku raznolikost mješavina za lijevanje, još uvijek je popularno koristiti betonsko rješenje kao bazu ili čak kaput (za više informacija "Kako napraviti betonski pod u privatnoj kući vlastitim rukama - upute"). To je izdržljiv, jednostavan za instalaciju i ima nisku cijenu. Zatim ćemo raspraviti kako popuniti pod u privatnoj kući u etapama.

Ispunite kako slijedi:

 • izračun površine prostorije i iznos potreban za popunjavanje materijala;
 • obrada nacrta osnove;
 • odabir alata;
 • Izvršenje popunjavanja.


Pravilno lijevanje omogućuje stvaranje visokokvalitetnog premaza koji odlično izgleda na fotografiji i na vizualnom pregledu, što dopušta korištenje estriha kao završnog premaza bez postavljanja materijala za oblaganje.

Pripremastupanj

Sve gore navedene točke do punjenja mogu se kombinirati u jednu kategoriju - pripremnu fazu. Naravno, potrebno je početi s izračunavanjem površine podova kako bi se razumjelo koliko će i koliko vremena trebati za popunjavanje.

Ako govorimo o tome kako pravilno popuniti pod u privatnoj kući, izračun kupljenog materijala vrši se prema sljedećoj shemi (npr. Soba dimenzija 5x5 metara):

 • površina poda izračunava se standardnom formulom: duljina se množi širinom (5x5 = 25 kvadratnih metara);
 • Volumen izlivene žbuke izračunava se množenjem površine poda s procijenjenom debljinom estriha. Na temelju sloja od 10 centimetara: 25 četvornih metara pomnoženo s 10 centimetara - 2,5 kubičnih metara estriha.

Uzimajući u obzir izračune, trebali biste kupiti i materijale.


Za visokokvalitetne estrihe bit će potrebne sljedeće komponente:

 • obični pijesak;
 • stupanj cementa ne manji od M150;
 • srednje veliki drobljeni kamen;
 • mreža za ojačanje veličine ćelija za glazuru od 5 do 10 kvadratnih centimetara;
 • metalni profili za postavljanje kao svjetlosni signali.

Iz navedenog se može zaključiti da je prije pravilnog lijevanja podova u privatnu kuću potrebno nabaviti glavne komponente za izlijevanje estriha u skladu s izračunima. Što se tiče visine poda, potrebno je znati debljinu ne samo estriha i labavih slojeva, već i svihmaterijal koji se polaže: parna, hidro i toplinska izolacija.

Počinje lijevanje podova u privatnoj kući s čišćenjem radnog prostora. Naravno, potrebno je ukloniti prašinu, prljavštinu, krhotine iz podloge pomoću metle, ili još bolje, snažnog kućnog ili industrijskog usisivača. Nakon čišćenja, možete nastaviti s takvim postupkom kao što ćete vlastitim rukama sipati pod u kući, što nije najlakše.


Vrijedi razmotriti složenost stvaranja potrebne količine rješenja. Ako seriju napravite ručno, trebat će dugo vremena za pripremu jedne porcije. Najbolje je koristiti betonsku miješalicu velikog kapaciteta. Samo s automatskim gnječenjem možete osigurati pravilno neprekidno napajanje otopine na pod.

Ako govorimo o tome kako pravilno popuniti pod u kući, onda bi radnik trebao imati sa sobom sljedeće alate:

 • dugačak mjerni uređaj (po mogućnosti traka);
 • razina zgrade, duga drvena letvica (pravilo);
 • lopatu i lopaticu;
 • električna kružna pila (bugarski);
 • mješalica za beton velike zapremine.

Glavne faze rada

Na početku, kao što je već spomenuto, ispunjen je pješčani ili ekspandirani glineni jastuk. Uz dovoljnu marginu prostorije možete napraviti sloj do 15 centimetara. Naravno, maksimalna debljina omogućuje povećanu toplinsku izolaciju od tla.

U nekim slučajevima, ispod rasutih materijala stane sloj debelogpolietilen, koji djeluje kao hidroizolacija. Također se postavlja na vrh jastučića ispod betonske košuljice.

Da biste ispunili pod u kući na tlu, trebate instalirati svjetionike nakon stvaranja jastuka i hidroizolacije. Za to možete koristiti posebne aluminijske profile, obične armature ili cijevi. Vrlo je važno koristiti svjetiljke s savršeno ravnom površinom i povećanom krutošću.


Izložite ih pomoću konstrukcijske razine, tako da se površine nalaze u istoj ravnini. Razinu možete provjeriti pomoću drvenih letvica (pravila). Razmak između letvica treba biti oko 1,5 metara, a pravilo za provjeru razine je 10-15 centimetara duže.

Fiksni signali na otopini žbuke. Prednost ove mješavine je što se brzo smrzava, ali možete ukloniti i svjetionik bez poteškoća ako je njegova razina postavljena pogrešno. Beacons su instalirani na vrhu armaturne mreže, koja je prethodno postavljena na posljednji sloj jastuka za punjenje ili hidroizolaciju polietilena.

Također, ako se postavlja pitanje kako napuniti grijani pod u privatnoj kući, potrebno je postaviti ogrjevni krug preko armaturne mreže između svjetionika ako je to sustav grijanja vode.

Otopina se miješa u omjeru: 1 dio cementa na 4 dijela pijeska i 4 dijela šljunka. Betonska otopina mora biti u konzistenciji "tekućeg kiselog vrhnja", tako da se lako može sipati između svjetionika. Nakon izlijevanja, pravilo se izjednačitako da visina kravate odgovara visini ugrađenih svjetionika.

Završna faza

Na kraju ispune, pod se ostavi oko tjedan dana. Istodobno se redovito navlažuje i oblaže debelim slojem polietilena tako da se u premazu ne pojavljuju pukotine. Na kraju tjedna svjetionici su uklonjeni iz kravate.


Možete upotrijebiti obični čekić: jednostavno morate pogoditi umetak i ispasti iz betona. Praznine su zatvorene identičnim otopinama, a pod je pušten u pogon nakon što se potpuno osuši.

Ishod

U članku se detaljno opisuje postupak uređenja betonskog estriha za daljnju ugradnju bilo koje podne obloge. Tu je i opcija s obradom estriha pomoću stroja za brušenje, koji omogućuje da se koristi kao završni premaz, gledajući fotografiju i tijekom vizualnog pregleda ne lošije od uobičajenih materijala za oblaganje.


Ako se pojave poteškoće, uvijek možete kontaktirati stručnjake koji će preuzeti odgovornost za sve korake - od kupnje potrebnih materijala do ulijevanja estriha i stavljanja poda u rad.