Kako napraviti drveni pod u privatnoj kući s vlastitim rukama - upute

Danas na tržištu gradnje postoje mnogi jeftini i trajni materijali, od kojih se lako može izgraditi ladanjska kuća, ali ti materijali nisu uvijek traženi. Suvremeni čovjek često slijedi "prirodnost" svog doma i želi da se većina građevinskog materijala napravi od prirodnih sirovina.


Primjer bi mogao biti pod u privatnoj kući, koja je često izrađena od obrađenog drva. Polaganje drvenih podova u seoskoj kući je lako, ali bolje je upoznati se sa suptilnim detaljima, koje ćemo detaljno opisati u ovom članku.

Glavne komponente visokokvalitetnog drvenog poda

Razmišljajući o tome kako pravilno napraviti podove u privatnoj kući, trebali biste unaprijed pobrinuti za materijale za sve njegove dijelove, jer podne obloge postavljene na trupce samo su privremeni pokrov.

Prilikom izrade poda obratite pozornost na sljedeće aspekte:

 1. Morate zaštititi svoj pod od plijesni i plijesni , također je važno zapamtiti da će drvo trajati duže ako je kontakt s vlagom minimalan. Hidroizolacija je cijeli kompleks radova, na primjer, polaganje poda na tlo u privatnoj kući, viTrebali bi stvoriti pješčani jastuk koji će odvoditi višak vlage. Krovni materijal i celofanski film također će pomoći u zaštiti poda od vode. Betonski estrih ispod drvenog poda - to je izvrsna izolacija, ali pod zaostatkom još uvijek morate polagati hidroizolacijske materijale. Vraćajući se zaštiti poda od plijesni i plijesni, vrijedi spomenuti i posebne antiseptike koji sprječavaju pojavu navedenih grešaka, ali značajno smanjuju ekološku prihvatljivost vašeg poda.
 2. Toplinska izolacija podatakođer je važan detalj u konstrukciji, jer mnogo hladnoće uvijek izlazi iz tla, pa čak i betonskog estriha. Primjeri izolacijskih materijala su ekspandirana glina, bilo koja mineralna vuna, pjena, folirani polietilen i ekstrudirana polistirenska pjena (penlex ili technoplex).

Pripremni rad

Prilikom odabira materijala i načina ugradnje poda, prvo se treba osloniti na prosječnu vlažnost tla ispod kuće. U nekim stambenim područjima na zemlju se polažu trupci, a ispod njih se postavlja hidroizolacija. Takvi podovi zasigurno služe nekoliko desetljeća, ali se tako dehidrirana tla prilično rijetko susreću.

U nastavku ćemo razmotriti način pripreme temelja, koji se koristi gotovo svugdje u našem području. Čitava bit ove metode je ugradnja betonske košuljice na vodonepropusnu podlogu. U seoskoj kući betonski estrih nosit će dvije funkcije odjednom: izolirati pod od vlage i poslužiti kao tvrda podlogadrveni pod.


Kako doći do rasporeda betonske podloge ispod drvenog poda, trebate napraviti mali rov u kući i pažljivo ga nabiti na dno. Potrebno je ispuniti sloj pijeska debljine 20 mm ili više u napravljenu rupu. Ispod pijeska možete dodati i sloj ruševina, ali taj je korak često preskočen. Nakon što napravite jastuk od pijeska, zatvorite ga vodonepropusnom izolacijom, koja se može koristiti s plastičnom folijom ili krovnim materijalom. Nema smisla koristiti hidroizolaciju koja prodire u paru, jer njezina svojstva u ovoj fazi nisu potrebna, a preplaćeni iznos bit će značajan.

Postoji i nešto drugačiji način stvaranja takvog jastuka. Krovni materijal se ponekad polaže na tlo, nakon čega se puni slojem pijeska. To treba obaviti pažljivo na čvrsto tampiranom tlu kako bi se spriječile pukotine u izolaciji. Zatim pijesak možete napuniti glina, bez oštećenja vodonepropusnog filma.

Ugradnja betonske košuljice

Kao što možete vidjeti, zagrijati i zaštititi drvene podove u privatnoj kući vlastitim rukama, to je vrlo jednostavno, međutim, ne bi trebali biti ograničeni na pješčani jastuk. Izvrsna izolacija može poslužiti kao ekspandirana glina, položena ispod betonskog estriha. Nakon što je kupio materijal, osušite ga kako biste oslobodili budući betonski estrih od prekomjerne vlage. Možete ga napuniti izravno na pijesku bez dodatne izolacije (pročitajte također: “Što i kako zagrijati pod u drvenoj kući vlastitim rukama”).

Stroga debljinaekspandirani glineni sloj ne postoji, ali mora biti najmanje 40 mm. Valja napomenuti da što je veći udio, to bi glina trebala biti deblja. Debljina također ovisi o lokalnoj klimi, u nekim slučajevima debljina takvog sloja može doseći 100 mm. Ako ne možete odlučiti o debljini svoje, a zatim koristite univerzalne veličine 80 mm.


Nema potrebe zadržavati se na uređaju betonske košuljice, jer na našoj web stranici postoji mnogo članaka o njegovoj instalaciji. Između svjetionika ulijeva se otopina pripremljena od pijeska i cementa, ili gotova smjesa, izravno na ekspandiranu glinu. Ne zaboravite da će potpuno sušenje estriha trajati nekoliko tjedana. Ova osnova će biti u mogućnosti služiti više od desetak godina, osim toga, produžuje život samog poda.

Ugradnja drvenih podova

Tada možete početi govoriti o tome kako staviti podove u privatnu kuću na betonski estrih. Prije svega, morate ispravno položiti dnevnike. To se može učiniti izravno na betonskoj podlozi bez dodatnih podloga, ali u tom slučaju morate ih tretirati posebnim antisepticima.

Antiseptici smanjuju komponentu okoliša vašeg spola, pa se često zamjenjuju prirodnim materijalima, kao što je smola. Ako ne želite obraditi trupce, onda ispod njih možete postaviti hidroizolacijski materijal, kao na fotografiji. Zapamtite da što je viša razina hidroizolacije, duži je vijek trajanja vašeg poda, tako da možete iobradite trupce i postavite hidroizolaciju (pročitajte: "Pravilno zagrijavanje podova u privatnoj kući vlastitim rukama").


Vrlo je jednostavno odabrati materijale za pod u privatnoj kući: trupci i podne daske trebaju imati minimalni skup nedostataka, na primjer, ne bi trebali imati debele čvorove, pukotine itd. Drvo iz kojeg se prave trupci i daske moraju biti izdržljive i imati vodoodbojna svojstva, primjerice bora, bukva itd. Vidi također: "Kako napraviti pod u drvenoj kući - uređaj s primjerima."

Prije nego što učinite pod u privatnoj kući, trebali biste razmisliti o veličini kašnjenja koje ćete kupiti. Ako ćete instalirati trupce izravno na bazu, možete koristiti male šipke s poprečnim presjekom od 50 mm, ali zapamtite da se tanki materijal može deformirati, stoga je bolje koristiti šipku s poprečnim presjekom od 100 mm.

Lagovi se mogu ugraditi i izravno na tlo, pripremiti poseban sanduk za njih, inače je teško postaviti šipku, promatrajući vodoravno. Ravna podloga može se izraditi od obične daske koja je opremljena otpadom od rezane građe.

Podna izolacija

Bilo koja vrsta podova u privatnoj kući na trupcima osigurava ugradnju izolacije. Prilikom ugradnje lag-a potrebno je držati razmak između njih 50 cm, gdje će se postaviti izolacijski materijal.

Kako izolirati pod:

 1. Betonski estrih mora biti postavljen.hidroizolacijski materijal koji štiti izolaciju od vlage;
 2. Pri odabiru izolacije obratite pozornost na njegovu debljinu: ona mora biti manja od visine zaostajanja za 10-15 mm. To će stvoriti zračni raspor koji će osigurati prirodnu ventilaciju poda;
 3. Zatim vam ostaje da izrežete materijal tako da njegova širina bude malo više od koraka između zaostataka, tako da će izolacija ući, neprimjetno raspršujući zaostatke.

Instaliranje zaostajanja i izolacije, dolazite do završne faze - ugradnja podnih dasaka. Učenje o ugradnji dasaka za pod je važno, jer je to važan dio pitanja kako napraviti drvene podove u privatnoj kući.


Ploče se mogu pričvrstiti na pod pomoću vijaka i čavala, ali imate i izbor:

 • Podne ploče možete montirati preko ruba, pričvršćujući ih za trupce;
 • Također ih možete učvrstiti kroz žlijeb, uvijajući vijak u utor pod malim kutom.

Prilagođene ploče trebaju biti obrubljene daskama na kojima možete udarati čekićem. Spojevi moraju biti jaki, bez pukotina. Gustoća veze ostaje sačuvana ako koristite utornu ploču. Vidi također: "Uređaj poda u kući s vlastitim rukama - što i kako."

Ako na Vašim daskama nema tiple, ploče treba montirati na nešto drugačiji način:

 1. Pričvrstite prvu ploču vijkom;
 2. Položite dvije daske u malu "kuću";
 3. Popravite četvrtu ploču koja će spasiti "kuću";
 4. Ispravite ploče postavljene pod kutomvlastitu težinu;
 5. Učvrstite srednju ploču i ponovite postupak na cijeloj površini poda.


Zahvaljujući ovom podupiraču, možete stvoriti čvrste spojne ploče.

Zaključak

U ovom članku smo vam rekli koje su podove najbolje raditi u privatnoj kući, jer date opcije imaju visoke tehničke karakteristike, osim toga, čak se i početnik može nositi s takvim metodama instalacije.


U zaključku, također trebate dati nekoliko općih savjeta:

 1. Za pričvršćivanje poželjno je koristiti samorezne vijke, jer se nokti mogu postupno izvući iz podnih dasaka;
 2. Prilikom polaganja ploča promatrajte prigušni razmak (razmak između zida i poda je 5 mm);
 3. Preporučljivo je lakirati pod kako bi se produžio njegov vijek trajanja.