Kako uskladiti linoleum - načine ispravljanja materijala

Linoleum je jednostavna i prikladna završna obloga za DIY instalaciju. Ali njena mekoća i elastičnost mogu stvoriti poteškoće. Budući da je ovaj materijal pohranjen u rolama, kupljeni pod raspoređen na podu ima valove i bore. Za početak konsolidacije takve pokrivenosti je nemoguće. Pa kako poravnati linoleum tako da se dobro uklapa u pod? Uostalom, ne samo ljepota, nego i život poda ovisi o tome.


Uzroci deformacija linoleuma

Prema tehnologiji, mekani premaz bi trebao ležati u ispravljenom stanju najmanje jedan dan. Ponekad je potrebno cijeli tjedan da se glatke valove - razdoblje poravnanja platna na površini ovisi o kvaliteti linoleuma - njegove debljine, gustoće, broja slojeva.


Razlozi zbog kojih se nepravilnosti pojavljuju na premazu:

 • Prenizka sobna temperatura . U tom slučaju, primijeniti dodatno grijanje toplinskim pištoljima ili konvektorima;
 • Pogrešno obrezivanjeperimetra - na spojnim točkama linoleuma sa zidom, morate ostaviti udaljenost amortizera tako da se pri promjeni temperature platno, koje se širi, ne naslanja na zid, tvoreći nabore i grebene na površini.
 • Mokra baza- ako postavite linoleum na svježi estrih, to nije dovoljnoosušena baza može uzrokovati deformaciju mreže;
 • Kršenje tehnologijelijepljenja linoleuma na pod - kada se formiraju loše kvalitete glačanja tkanine, mjehurići zraka ili kapsule s prekomjernom količinom ljepila;


Mogući su materijalni nedostaci zbog neispravnih uvjeta skladištenja, rukovanja i transporta valjaka. Stoga, pri kupnji podne obloge, morate obratiti pozornost na stanje premaza, budući da je najteže ispraviti linoleum s mehaničkim rastezanjem.

Kako ukloniti valove na novom linoleumu

Mekani premaz zahtijeva ravnu površinu. Ako se priprema podloge izvodi loše, onda će brežuljci i kapi poda doprinijeti nastanku grebena. Uostalom, čak je i elastični materijal teško zagrliti humak, bez stvaranja nabora. Stoga, treba uzeti odgovoran pristup niveliranje poda, tako da ne morate razmišljati o tome kako ispraviti linoleum na mjestima površine defekt.

Znati kako izravnati valove linoleuma od kojih "ne želite" biti izglađen, ubrzat će ugradnju završnog premaza.


Načini poravnanja novog pokrova:

 • Metoda 1 : Ako rastavljeni linoleum drži valove dugo vremena, onda ga možete ispraviti samo okretanjem trake u roli u suprotnom smjeru - s licem prema unutra. Nakon nekoliko sati ponovno se polaže na površinu. Za završno poravnanje potrebno je ostati na materijalu najmanje jedan dan.
 • Metoda 2 : Ponekad valovi na otklopljenom linoleumu se dugo ne protežu zbog činjenice da je kupljeni komad bio na kraju svitka, dugo se skladištio u skladištu i "pratio", ponavljajući oblik oboda cijevi. To je osobito slučaj kod homogenih prevlaka visoke gustoće i elastičnosti. A ako je prostorija također velika - koristi se dugačko platno - tada način valjanja valjka u suprotnom smjeru nije prikladan, jer je pretežak za uklanjanje valova na linoleumu 1. metodom. Za ravnanje upotrijebite drugu metodu: fiksirajte rub uz rub stijenke. Tada se ploča postavlja čvrsto, opterećena nekom vrstom tereta (vreća cementa, još jedan mort). Kao što ste na razini odbora postupno kretati u smjeru suprotnog zida. Takvo "peglanje" učvršćeno je postoljem na suprotnom zidu. Zatim se platno drži još jedan dan za završno poravnanje.

Male nepravilnosti na tankom linoleumu neće uzrokovati velike probleme, jer linoleum na podu možete izgladiti pomoću običnog željeza: komad tkanine stavlja se na problematično područje i glača pomoću funkcije pare.


Isto tako, uklonite udubljenja formirana na mjestima malih udubljenja grube podloge - elastičnog materijala pod utjecajem temperature i par će dobiti ravnomjerni oblik, a kvar neće biti vidljiv. Umjesto željeza, možete koristiti građevinski sušač ili bilo koji uređaj za grijanje - u ovom slučaju, zagrijani komad premaza je izglađen.gumeni valjak.

Ispravljanje površine stare mekane prevlake

Kako ispraviti linoleum, ako se valovi pojavljuju tijekom rada? Izbor metode ovisi o načinu ugradnje premaza i uzroku pojave oštećenja.


Najlakši način za uklanjanje deformacija na podu, koji nije zaglavio na podu. Da biste uklonili valove koje trebate:

 • Skinite podloge i prag vrata.
 • Glatite valove pomoću bilo koje prikladne metode.
 • Izrežite platno, ako su kao rezultat izglađivanja rubovi počeli "trčati" po zidu.
 • Nakon kratkog namakanja, pričvrstite plaht sa postoljem i maticom.

Kako bi se izbjeglo ponavljanje deformacija, problematični dio je bolje zalijepiti na podlogu.

Ponekad čak i na linoleumu zalijepljenom na cijelom području, možete primijetiti mrlje nepravilnosti. Nastaju kao rezultat lošeg kvaliteta izglađivanja trake tijekom lijepljenja. Praznine se mogu pojaviti na mjestima gdje se ljepilo nedovoljno primjenjuje ili se brzo suši zbog nepažnje. Tijekom rada, pad temperature na takvim mjestima je vidljiv izbočina.


Opis kako poravnati linoleum s zračnim šupljinama:

 • Potrebno je probušiti površinu u sredini mjehurića debelom iglom ili šilom.
 • Glatkujte deformaciju otpuštanjem zraka.
 • Zatim, pomoću štrcaljke, istisnite ljepilo kroz probušenu rupu u šupljini i pritisnite premaz na pod.

Za pouzdano prianjanje na popravljenu površinu se može staviti teret (kanta s vodom, vreća za kiti) sve dok se ljepilo potpuno ne osuši.


Naravno, bolje je odmah slijediti tehnologiju ugradnje mekih podova, odabrati kvalitetan materijal, izdržati temperaturu i vlažnost u prostoriji. No, ako se nevolja dogodila, onda znajući kako ispraviti linoleum iz valova eliminirat će potrebu za zamjenom i trošenjem na novi premaz. Tematski videozapis ili fotografija korak po korak omogućit će vam da sami obavite popravak ili ugradnju ove jednostavne obloge za oblikovanje.