Kako staviti linoleum na linoleum ispravno - savjeti

Svaki popravak započinje istim radnjama: stara završna obrada se uklanja, površina se izravnava i obavljaju drugi pripremni radovi. Takav je rad najčešće oslabljiviji od samog popravka. Ali to se može izbjeći ako postavite novi linoleum na staru. U tom se slučaju ne vrši demontaža. Dakle, neće biti prašine i prljavštine, što je inherentno većini popravaka. Zatim ćemo razgovarati o tome kako postaviti linoleum na stari linoleum.


Značajke polaganja linoleuma na linoleumu

Razmišljajući o popravljanju mnogih čuda, je li moguće postaviti linoleum na stari linoleum. To se može učiniti, ali ne uvijek, jer postoje neke posebnosti polaganja podne obloge.

U nastavku su neke od njih:

 • Linoleum se mora postaviti na potpuno ravnu površinu. Inače će ponoviti sve površinske nepravilnosti i puknuti. Uz oštre padove na osnovnoj razini, premaz će se vrlo brzo pogoršati.
 • Na kvalitetu premaza utječe i debljina same podloge i linoleuma. Kada se koristi veća debljina podloge osigurava se veća brzina trajnosti i otpornost na trošenje. U isto vrijeme, trošak visokokvalitetnog materijala je prilično visok, ali ne biste trebali uštedjeti na njemu.


A ako na površini postoje oštre promjene u visini, je li moguće staviti linoleum na linoleum? U ovom slučaju, to nije vrijedno, jer čak ni s podlogom najveće debljine, pucanje se ne može izbjeći. Stoga se baza treba izravnati.

 • Kako bi vijek trajanja premaza bio što veći, trebao bi biti propisno pričvršćen na podnožje.

Može se zaključiti da polaganje novog sloja linoleuma zahtijeva ispunjavanje jednog važnog uvjeta - stari premaz ne bi trebao imati praznine. To se odnosi na pukotine i ogrebotine koje se ne pojavljuju tijekom vremena, nego na poderane dijelove koji uzrokuju oštre padove u osnovnoj razini.

Priprema za polaganje linoleuma

Ako se nakon pažljivog pregleda starog premaza, pozitivno odgovori na pitanje može li se linoleum postaviti na linoleum, a zatim nastaviti s pripremnim radovima.


Sastoji se od sljedećih koraka:

 1. Uklanja stare podloge i spojne ploče.
 2. Ako stari premaz ima široke pukotine, onda ih treba nanijeti silikonskim brtvilom, a šav se obrađuje pomoću lopatice od meke gume. Potrebno je izdržati neko vrijeme za potpuno sušenje obrađene površine.

Odabir materijala

Novi linoleum bi trebao imati podlogu, jer polaganje linoleuma na stari linoleum je dopušteno samo na taj način. Prilikom odabira materijala, obratite pažnju na debljinu podloge i većzatim na gornjem sloju.

Je li moguće postaviti linoleum na linoleum, ako novi materijal nema podlogu? Linoleum bez podloge može se koristiti samo ako je stari sloj praktički netaknut i površina je savršeno ravna.


Linoleum se ne razlikuje samo u debljini podloge, on može biti homogen ili heterogen. Prvi tip je jednoslojni materijal koji se koristi u prostorijama s visokim opterećenjem na podovima. Heterogeni linoleum ima 2-6 tankih slojeva.

Također, ovaj premaz je podijeljen u sljedeće vrste:

 • kućanstvo;
 • polu-komercijalna;
 • reklama.

Najbolje je nabaviti komercijalni homogeni tip. Međutim, cijena je najviša. On također ima negativnu osobinu: na površini se pojavljuju bijele pruge. Njihova prisutnost ukazuje na neusklađenost s tehnologijom proizvodnje. Ako je materijal visoke kvalitete, onda se njegovim oštrim zavojem na površini ne smije pojaviti bijela traka.

Postupak oblikovanja

Dalje, razmislite o tome kako sami staviti linoleum na linoleum. Postupak instalacije je jednostavan kao polaganje na drveni ili cementni pod.

Polaganje se obavlja pomoću sljedeće tehnologije:

 1. Materijal se širi na podu (glasi: "Kako poravnati linoleum - načini za ispravljanje materijala").
 2. Da ne bi rezali linoleum s dvije strane, potrebno ga je položiti s jednim rubom točno na zid.
 3. SuvišnoMaterijal se reže nožem za tiskanje. Podrezivanje se vrši izravno na zidu kako bi materijal ponovio sve postojeće zavoje.
 4. Oko perimetra plahti je pričvršćena temeljnim pločama (detaljnije: "Kako položiti linoleum - pravila polaganja").

Tehnologija je vrlo jednostavna, ali samo ako se koristi jedan komad materijala. Ali ako se raširi nekoliko komada, moraju biti međusobno povezani. Vidi također: "Kako položiti linoleum ispravno - jednostavan i jasan upute."


To se može učiniti na sljedeće načine:

 • Način zavarivanja , koji se koristi kod kuće, daleko je od profesionalnog. U ovom slučaju, preša je vruće željezo. Debeli film premazan je PVA ljepilom i postavljen između ploča. Oni moraju biti postavljeni što je moguće više međusobno. Novine se stavljaju na šav, a onda se ovo mjesto zagrijava željezom (pročitajte i: "Kako lemiti linoleum - opcije i metode").
Ova metoda se može koristiti samo ako linoleum nema podlogu.
 • Profesionalna metodaje vruće zavarivanje uporabom građevinske sušilice. Kabel koji se uklapa u šav između dijelova materijala (pročitajte: "Kako pravilno povezati linoleum") umetnut je u mlaznicu ovog uređaja.
 • Metoda hladnog zavarivanja : šav je ispunjen posebnim ljepljivim sastavima. Nakon skrućivanja formira se čvrsti monolitni spoj.

Zaključak

Na pitanje možete li staviti linoleum na stari linoleum, što je interesantno za mnoge, možete dati pozitivan odgovor. Ali to se radi samo ako je stari premaz cijeli i može poslužiti kao osnova. Inače, stari sloj je bolje ukloniti.