Kako provjeriti ravnost poda: kako testirati u praksi

Pod u sobi se može nazvati dobrim samo ako je savršeno ravan. Netko će reći da se različite projekcije mogu uzeti u obzir za značajke interijera, ali to nije. Ravni pod čini ga jednostavnim za korištenje i najbolje je koristiti samo takvu površinu. Funkcionalnost baze značajno se smanjuje u prisustvu različitih nepravilnosti.


Na primjer, kada je zakrivljenost baze veća od 2 milimetra, polaganje laminata postaje nemoguće. S estetskog stajališta, neravnim podom također izaziva nezadovoljstvo među vlasnicima i sramota je pokazati takvu pokrivenost na fotografiji ili predstaviti gostima. U članku će se raspravljati o tome kako provjeriti je li pod ravan kako bi se razumjelo koje radove treba obaviti prije polaganja podne obloge, ako su potrebne.

Provjerite ravnost poda

Moguće je odrediti postoje li šupljine na osnovnoj površini ili izbočinama pomoću posebne drvene letve, koja ima naziv "pravilo".

Specifičnost zadatka zahtijeva da takav alat zadovolji dvije značajke: duljinu od 2 metra, kao i savršeno ravnu površinu dijelova nanesenih na pod.

Mjerenje nepravilnosti na podu prema pravilu

Mjerenja se vrše na sljedeći način:

  • pravilopotrebno je polagati na temelju (mjesto istodobno izlazi na oko jer se vrlo često nedostaci mogu razlikovati bez posebnog alata);
  • tada je također vizualno vrijedno odrediti postoje li razmaci između tračnice i poda;
  • pri utvrđivanju nepravilnosti potrebno je upotrijebiti mjernu traku ili drugi raspoloživi mjerni uređaj kako bi se utvrdila visina razmaka;
  • Sve gore navedene točke ponavljaju se za druga područja poda u prostoriji dok se ne pregleda cijelo područje.


Naravno, ova metoda nije točna. Rack smješten u različitim smjerovima u odnosu na isti razmak može dati različite rezultate. Međutim, ova metoda je sasvim dovoljna da bi se utvrdilo treba li podu poravnanje.

Alternativna metoda s vodnom razinom

Za one koji ne znaju provjeriti ravnost poda s točnijim rezultatima, postoje posebni građevinski alati. Precizniji alat za određivanje ravnosti poda bit će laserska razina ili vodena razina, koju stručnjaci aktivno koriste.

Hidraulična razina namijenjena je radnicima koji su ograničeni u sredstvima.


Njegova prednost leži u činjenici da radi prema načelu komuniciranja posuda i takav uređaj se može izvesti neovisno koristeći sljedeći algoritam:

  1. Potrebno je uzeti dugu cijev. Najbolje je koristiti gumeni proizvod.
  2. Takođerpotrebne su dvije identične prozirne posude od stakla ili plastike.
  3. Najprije se na tikvicu stavi jedan kraj crijeva, a dobivena struktura napuni se vodom.
  4. Zatim se drugi kraj zatvara s preostalom tikvicom.
  5. Na kraju, to bi trebala biti konstrukcija crijeva koje povezuje dvije tikvice (dvije posude). Štoviše, voda bi trebala biti smještena između posuda i zauzimati jednak volumen u njima.

Nadalje, potrebno je označiti liniju horizonta po obodu prostorije. Zapravo, to bi trebala biti paralelna linija koja prolazi kroz svaki zid na visini od poda. Za praktičnost, može se održati na razini prsa.

Razina u ovom slučaju je potrebna tako da je linija savršeno ravna i paralelna s dnom prostorije. Da bi se to postiglo, primjenjuje se na početnoj točki, a jednaka količina vode u obje tikvice na hidrauličnoj razini ukazuje na nedostatak nagiba. Čim je linija horizonta označena, možete nastaviti na najjednostavnija mjerenja.

Oni prolaze duž perimetra pomoću mjerne trake ili drugog mjernog uređaja i mjere udaljenost od poda do linije. Ako se na bliskom međusobnom podrucju zidnih indikatora podudara, onda ne postoje bumps.

Koristite lasersku razinu

Laserska razina je skupa, a rad s njom je teži od reda veličine, ali troškovi tijekom vremena bit će kompenzirani kvalitetom mjerenja. Laserska razina ima prednost u tome što njezina funkcionalnost omogućuje crtanje laserskih zraka i linija i linije horizontapostavite na pod.


Kao što je gore spomenuto, razlika između izmjerenih područja ne smije biti veća od 2 milimetra. S takvim pokazateljima moguće je započeti proces polaganja podne obloge. Također je vrijedno shvatiti da razina gradnje dopušta mjerenja samo duž zidova. Budući da je potrebno provjeravati ravnost poda preko cijelog područja baze, onda se razina i pravilo trebaju primijeniti zajedno, a zatim će rezultati mjerenja biti što točniji.

Rezultat

U članku se detaljno opisuje rad s razinom gradnje i pravilom. Ako imate bilo kakvih poteškoća, uvijek možete kontaktirati stručnjake. Kvaliteta u ovom slučaju bit će nesumnjivo najbolja, a nova obloga može biti prikazana na fotografiji ili se može pohvaliti gostima. Svaka građevinska tvrtka započinje svoj rad od stupnja mjerenja i izračuna, jer vlasnik ne mora samostalno obavljati bilo kakve radnje.