Kako napraviti podove u kadi vlastitim rukama

Podovi u prostorijama kupališnog kompleksa razlikuju se od dnevnih boravaka po tome što, pored svoje snage, trebaju i uređenje kanalizacijske mreže, kroz koju će se voda odvoditi u odvodnu mrežu. Ako je sve učinjeno ispravno, pod neće proći proces propadanja, nikada neće biti zasićen vlagom, stvorit će trajni ispust za njega, čime će se održati suhoća u odjeljcima tijekom razdoblja kada parna soba ne radi. Da bi se zadovoljili ovi preduvjeti, potrebno je naučiti kako pravilno napraviti podove u kadi.


Kakvu vrstu roda preferirati?

Prije početka radova, vlasniku se preporuča da se upozna sa zahtjevima za pod. U pravilu, stalno je potrebno birati između drvenog poda i ispuniti ga betonskom mješavinom. Činjenica je da je druga opcija dulja i skuplja. Ali u isto vrijeme može biti u pogonu najmanje pedeset godina. A ako je korištenje takvog poda organizirano ispravno, zamjena neće biti potrebna.

Podovi od drvenog materijala opremljeni su mnogo brže, a ne zahtijevaju značajne financijske troškove.Izgledaju prilično dobro, ali s vremena na vrijeme trebaju djelomičnu ili čak potpunu zamjenu, jer mogu trajati od pet do deset godina.


Ako ste donijeli konačnu odluku o uređenju drvenog poda, morate odabrati vrstu konstrukcije. Postoje dvije od njih - teče i propuštaju. Prvi je mnogo lakše montirati i izgleda bolje. Ploče se polažu na trupce s razmakom od tri milimetra, čavlići se ne koriste za njihovo postavljanje. U bilo kojem trenutku, takav pod je moguće prikupiti i ukloniti na svježi zrak zbog vremenskih uvjeta i sušenja. Takvi podovi mogu biti raspoređeni u svim dijelovima kupke, osim u svlačionici. Uostalom, ovo je grana koja ne podrazumijeva prisutnost vode. Stoga se na ovom mjestu pod može napraviti nepropustan za nepropusnost, koristeći razne materijale.

Prednosti i nedostaci curenja podova

Takve konstrukcije ne zahtijevaju puno vremena tijekom instalacije, koštaju mnogo manje od ostalih vrsta podova. Za odvod vode u kanalizacijski sustav, ispod dna je postavljen drenažni otvor, bez potrebe za ugradnjom drugih sustava.


No, takvi podovi u zimi ne dopuštaju kupanje normalno, jer sve topline brzo odlazi kroz njih (pročitajte također: "Koji su podovi bolje da se u kupelji - odaberite kat"). Dizajn propuštenog poda najprikladniji je za kupke, koje su izgrađene na mjestima s toplim klimatskim uvjetima. Pouzdanost poda kroz koji voda teče slobodno je bitnasmanjuje se, ako se za njegov raspored koriste nepolirane ili neravne daske. Dizajn propuštenog poda može trajati relativno kratko.

Standardni kat za saunu

Kako napraviti pod u kadi - pitanje je vrlo ozbiljno. Za parnu sobu, ona bi trebala biti nešto viša od nulte granice. Blagi suvišak će dati dobar učinak u očuvanju temperaturnog režima u odjeljku za parove. No, u odjeljku za pranje pod je postavljen nešto ispod završne oznake. Ova značajka pomaže u izbjegavanju dobivanja velike količine vlage u ostatku kupaonice.


Razmotrite detaljno najčešću opciju, kako napraviti pod u kadi.

Slojevi konstrukcije navedeni su odozgo do dna:

 • fini podovi;
 • drvo ili betonski materijal koji se koristi za izradu osnovnog sloja;
 • zračni razmak kroz koji se provodi ventilacija;
 • sloj obloge;
 • toplinski izolacijski i hidroizolacijski slojevi, na koje se ponekad dodaje sloj koji apsorbira buku;
 • sanduk;
 • izolacija koja štiti pod od prodora hladnoće i vlage iz tla;
 • grubi podovi;
 • drvene grede za sanduke;
 • hidroizolacijski sloj položen na tlo.

Na fotografiji takvi podovi u odjeljku podsjećaju na slojeviti kolač.

Drveni pod

Na pod u kupaonicislužio dugo vremena i uvijek izgledao estetski ugodan, mnogi građevinski stručnjaci preporučuju korištenje ariša. Ako ga nije moguće pronaći, koristite bora, breza, joha ili jela. Neki vlasnici kombiniraju vrste drva, koristeći skuplje daske za završnu obradu, i ostavljaju manje vrijedne materijale na sloju.

Sirovine za završnu obradu se pripremaju unaprijed. Ploče su podložne obveznom sušenju. Ako se ova pripremna faza zanemari, drveni se podovi brzo deformiraju zbog činjenice da će prirodna vlaga biti prebrzo uklonjena. Najčešće se to događa s masivnom pločom. Trebalo bi je duže sušiti, mogućnost stvaranja deformacijskih zavoja je velika. Spremi situaciju je moguća ako su složene tanke trake.

Oni su u stanju izdržati manje izloženosti stresu, ali ovaj nedostatak je opravdan polaganjem poprečno postavljenog kašnjenja. Ploče, čija je debljina oko dva i pol centimetra, podložne su blagom savijanju, zbog čega su najbolje za zaostajanje. Najbolje od svega, ako je njihova debljina jednaka četiri centimetra.


Kako napraviti podove u kadi - pitanje je vrlo zanimljivo. Na primjer, u parnoj sobi kako bi se podu tražene visine koristile dodatne grede kao obloge. Njihov optimalni presjek je sedam do deset centimetara. Na taj način se osnažuje cijeli temelj, jerDrvo čini najveće opterećenje na svim nosivim zidovima i krovovima.

Pri uređenju poda od drvnog materijala rad se izvodi u određenom nizu:

 • Baza je prekrivena ruberoidnim materijalom u nekoliko slojeva. Na cijelom perimetru temelja temelj je masivna drvena građa koja prolazi određenom udaljenosti i zauzima cijeli prostor planiranog poda. Bilo koja od greda, smještenih u sredini, drži se, oslanjajući se na oslonce suprotnih zidova. Ako je potrebno, pod njime se mogu instalirati mali stupovi od opeke.
 • Trupci su postavljeni na rešetke. Na nekim mjestima, oni su blago obrezani kako bi umjetno stvorili nagib prema odvodu. Prije ugradnje, zaostajanje je ispunjeno kranijalnim šipkama. Sve zajedno i stvara grubi pod.
 • Membrana, koja štiti od vlage, pričvršćena je na trupce, tako da su slobodni krajevi od dvadeset do trideset centimetara, što će ih ojačati za hidroizolaciju zidova.
 • U razmake između ploča podloge postavlja se izolacijski sloj. Najbolje je da premaz istovremeno kombinira mogućnosti zaštite od hladnih i vlažnih utjecaja. Danas postoji mnogo takvih materijala, a preferira se mineralna vuna.
 • Čista površina poda izrađena je od raščupane ploče.

Dovršavanje poda u kadi znači provrt ventilacije uređaja između parne brane i poda, koji bi trebao biti oko tri centimetra. On jepostoje dodatni problemi koji se povezuju s materijalom za sprječavanje isparavanja zidova. Ova značajka omogućit će povezivanje zraka ispod membranske brtve i na vrhu, omogućujući mu da slobodno cirkulira. Mlade zračne mase zamijenit će hladnoću i zasićenu vlagom, što će tijekom rada zadržati pod suho.

Podloga se stvara u optimalnoj veličini kako bi se stvorio razmak od jednog centimetra s zaostacima. Ako se drvena kućica skuplja, ta udaljenost će zadržati pritisak na podu, sprječavajući da se konstrukcija deformira.


Može se reći da kvaliteta poda ne ovisi samo o materijalu, već io njegovom sigurnom pričvršćivanju.

Elementi se mogu povezati na različite načine:

 1. Drvo je pričvršćeno na temelj sidrima čija duljina nije manja od četrnaest centimetara. U vrijeme bušenja rupe, bušilica se pažljivo umeće tako da temelj ne pukne.
 2. Pričvršćivanje se vrši na vrhu snopa ili kroz njega. U drugom slučaju, duljina sidra može biti manja. Jedno drvo je pričvršćeno s četiri sidrena vijka.
 3. Drvo je na potpornim stupovima pričvršćeno metalnim kutovima. Istovremeno se koriste i samorezni vijci i vijci.
 4. Uglovi pričvršćuju trupce s rešetkama. Ako pod nije od neprekidnog kašnjenja, spojevi se moraju pričvrstiti dodatnim držačima.
 5. Ploča s jezikom umetnuta je u utor. Vijci se dobro prianjaju uz drvo kako ne bi ometali pričvršćivanjeobična zajednica.

Betonski pod

Kako napraviti pod u kadi vlastitim rukama od betona?

Morate izvršiti nekoliko aktivnosti u određenom redoslijedu:

 • na podnožju je postavljen jastuk od pijeska, oplata je izrađena od dasaka pričvršćenih sidrima;
 • priprema betonske mješavine cementa, pijeska i šljunka. Voda se dodaje u dovoljnoj količini kako bi masa postala vodena, ali homogena. Betoniranje se izvodi u jednoličnom sloju, čija je minimalna debljina pet centimetara. Okvir za ukrućenje je izložen takvoj primarnoj bazi;
 • u prostoru okruženom oplatnim pločama postavljene su armaturne šipke, povezane u zajednički okvir;
 • preostala betonska masa ulijeva se u oplatu do samog vrha. Za ujednačenost treba ga nabiti vibratorom. U ekstremnim slučajevima, u mokrom betonu, stvaraju se rupe kroz koje se oslobađa zrak, koji se nakuplja tijekom izlijevanja otopine;
 • beton treba dobro vrijeme sušenja, koje dolazi za nekoliko tjedana. Ne preporučuje se izvođenje građevinskih radova na slabo zamrznutom betonu.


Mnogi se pitaju kako napraviti pod u umivaoniku. U tu svrhu se na izravnanu površinu postavljaju zaostaci. U prostoru nosača je postavljen izolacijski materijal. Preporučuje se odabir materijala koji se prodaje po pločama. Baza membrana postavljena je na vrh ravne podloge koju stvara izolacijski sloj i zaostatak,štiteći slojeve ispod prodiranja vlage u njih. Završni sloj premaza napravljen je od drva (više: "Kako napraviti podove u drvenoj kupki vlastitim rukama"). Ploče moraju biti iste veličine i složene u omjeru.

Preporuke koje treba slijediti u radu

Ovi jednostavni savjeti odgovorit će na vaša pitanja o tome kako napraviti pod u kadi za pranje, kako napraviti pod u svlačionici, kako napraviti pod u kadi ispod pločica:

 1. Šipke su postavljene tako da voda može slobodno teći u odvodni otvor.
 2. Tako da podzemni prostor ne akumulira vodu, od unutarnjeg sloja nasipa do drvene podloge, stvara se plitki prostor od oko petnaest centimetara pomoću velikih šipki.
 3. Moguće je stvoriti mogućnost tihog kretanja po podu ako ispod njega stavite materijal brtve od stakloplastike. Nalaze se na sloju vodonepropusnog materijala. Izrađen je u obliku debele vrpce, prodaje se u rolama.
 4. Svi podni elementi od drva prethodno su obrađeni antiseptičkim spojevima. Potrebno je primijeniti kemijski sastav koji će pomoći u uklanjanju svih mikroskopskih organizama i pouzdano zaštititi stablo od procesa raspadanja.
 5. Sve daske treba sušiti ili već sušiti.
 6. Kako je vodootporan pod u kadi nam je već poznat. Ali za uređenje ventilacije potrebno je stvoritipravo taknite Iz podzemnog prostora kanal se dovodi na tavan u obliku zasebne cijevi. U slučaju da je podloga monolitna, moguće je rasporediti rupe koje povezuju područja ventilacijskih otvora s zračnim masama uličnog prostora.

Preporuke o tome kako napraviti podove u kadi vlastitim rukama, morate se prijaviti u vlastitoj gradnji. Istodobno im je dopušteno nešto prilagoditi. Važni uvjeti na temelju kojih je pod izveden moraju ostati nepromijenjeni. Činjenica je da su uzrokovane prirodnim karakteristikama materijala, posebnim stanjem zraka u kupaonici.