Kako izravnati drveni pod sa samonivelirajućim sredstvom


Da bi se postigla savršena ravnost dna drva, često čak i naporan postupak brušenja nije dovoljan. Ako imate iskustva u izgradnji, onda možete koristiti tako dokazanu alat kao samonivelirajuću smjesu za drveni pod.

Podovi suhih građevinskih mješavina - ispravno biramo

Za popravak poda i njegovu pripremu za daljnje polaganje završnog materijala (od parketa do porculanske keramike), majstori često ne preferiraju domaće otopine, već industrijske suhe smjese na bazi veznih komponenti. To su glazura, izravnavanje i samonivelirajući podovi, koji se zbog svoje konzistentnosti i svojstava nanošenja nazivaju samonivelirajućim.

Potonje je gotova mješavina:

 • Vezivo (cement, gips);
 • mineralna punila (pijesak, perlit, itd.);
 • Različiti aditivi (fiberglas, karbonati, itd.);
 • Posebni aditivi (aditivi za zadržavanje vode, modifikatori, plastifikatori, sredstva protiv pjenjenja itd.).

Pakiranje proizvoda poznatih tvornica uvijek sadrži potpune informacije, uključujući:

 • Namjena (radovi na oplati, završno lijevanje, za niskokvalitetne baze, armiranje);
 • Sastav i značajke;
 • Uputana zahtjev;
 • Vrste podloga na kojima djeluje mješavina.

Zanima nas upravo posljednja točka. U svom čistom obliku, mješavina za izravnavanje drvenog poda ne postoji. Ona je, u pravilu, složena. Stoga će se u uputama naznačiti da se proizvodi mogu koristiti na mineralnim (cement, cementno-gipsani estrih, beton, asfalt) i na drvene podloge (ploče, OSB, iverice, iverice).

Proizvođači preporučuju da se puni samoizravnavajući pod na drvenom podu slojem od 3-7 cm. Poželjno je koristiti:

 1. Odvajanje vodonepropusnog sloja između podnožja i izravnavajućeg sloja. To može biti polimerni film poprečnog presjeka većeg od 0,2 mm, geotekstil, krovni materijal ili sredstva za premazivanje (prajmer, mastiks itd.).
 2. Kompenzacijska vrpca po obodu, koja će spriječiti pucanje gotovog samonivelirajućeg poda tijekom sezonskih promjena temperature i vlažnosti. Najpogodnije je raditi s posebnim prigušivačima s ljepljivom trakom, ali se može zamijeniti s pjenastim polietilenom (izolon), prethodno izrezanim u trake širine 5-10 cm.

Traka za prigušivanje.

Potrebni alati i materijali

Da bi pod ravna, bez prisilnog zastoja i neželjenih prekida, pažljivo pregledajte površinu i napravite popis svega što je potrebno pri radu. Osim stvarne potrebne mješavine:

 • Za zaglađivanje neravnih površina, uklanjanje ploča i drugih nedostataka.: trakaste i kutne brusilice, ručni ciklus ili PVC grater za brusni papir, kao i set potrošnog materijala;
 • Silikonska brtvila na drvu, kit koji se ne skuplja ili mješavina piljevine i PVA ljepila korisni su za punjenje praznina, uklanjanje rupa, rupa;
 • Građevinski usisivač za uklanjanje sitnih ostataka i drvne prašine;
 • Čekić i čavlić za nokte;
 • Hidroizolacija: sredstva za premazivanje (i sredstva za njihovu primjenu) ili materijali koji se polažu (polietilen, krovni materijal);
 • Traka za prigušivanje;
 • Racquel;
 • Spremnik za miješanje otopine;
 • Građevinska miješalica ili bušilica s mlaznicom;
 • Hidro ili laserska razina, svjetlosni signali za osiguravanje ravnomjernog punjenja;
 • Igličasti valjak za odzračivanje;
 • Cipele s pukotinama.

Za neke poslove ne zaboravite na osobnu zaštitnu opremu. Dakle, ima puno prašine iz mlinca, tako da je respirator koristan. I premazni premaz može biti vrlo oštar, rukavice su korisne.

Vodič korak po korak za punjenje mase za izravnavanje

Izravnavanje drvenog poda sa samonivelirajućim sredstvom provodi se u 3 stupnja.

Korak 1 . Priprema podloge od drvenih ili šperpločnih ploča, OSB, iverice

Prema općoj preporuci zajedničkog pothvata 29.13330.2011 željeznička vozila trebaju biti postavljena na ravan, trajan i uvijek čist od ulja, mrlje od bitumena, starih podnih obloga.

Provjerite ploče za labave i pokvarene površine,cika, praznine, kapi. Ako namjeravate popuniti pod bez separacijskog sloja, podlogu treba savršeno očistiti od prljavštine i polirati. Imajte na umu da je u ovom slučaju moguće dobiti nasipni sloj mase u brežuljcima, jamama i pukotinama. Sve zbog higroskopnosti drva - može "izvući" vlagu iz otopine i spriječiti dobivanje odgovarajuće snage.

Priprema drvene baze prije lijevanja samorazlivajuće smjese.

Lamele ili ploče za igranje moraju se dodatno pričvrstiti vijcima ili čavlima. Šeširi trebaju malo "utopiti", ploče od drva, rupe i pukotine ispunjene popravkom smjese. Na jako ispucalim podnim daskama bolje je zašiti drugi sloj ploča od iverice, iverice ili GFL-a debljine najmanje 14 mm.

Čavli za prste moraju se rezati ili gurati u daske. Dalje, trebate ukloniti svu prašinu s građevinskim usisivačem i vlažnom krpom.

Nakon završetka čišćenja možete nastaviti s rasporedom separacijskog sloja. Film se lagano rasprostire po podu, "zvijezda" na zidu visine 5-7 cm i učvršćuje se, a višak se prekida. Kod nanošenja vodonepropusnog sastava površina je obilno pokrivena valjkom ili širokom četkom.

Po obodu zidova i drugih vertikalnih ogradnih struktura (stupova, stepenica, itd.) Potrebno je pažljivo zalijepiti kompenzacijsku traku bez razmaka. Da biste postavili razinu napunjenosti, postavite točkaste signale ili napravite odgovarajuće oznake na zidovima.

Korak 2 . Priprema otopine

Ulijte izmjerenu količinu vode (u skladu s omjerima koje je preporučio proizvođač) bez nečistoća u čistu posudu. Temperatura mora biti između +5 i +25 ° C. Lagano ulijte suhu smjesu i promiješajte mješalicom 5-7 minuta na srednjoj brzini - ne više od 500-700 o /min. Time će se ukloniti prekomjerno usisavanje i pjenjenje zraka.

Homogeni sastav treba ostaviti 5-10 minuta radi starenja, zatim ponovno miješati i početi lijevati.

Korak 3 . Punjenje samonivelirajućeg poda

Prema uputama proizvođača, održivost takvih rješenja se kreće od 20 do 60 minuta. Stoga, za to vrijeme morate imati vremena da ga u potpunosti razvijete. To jest, smjesa se mora izliti na površinu, počevši od dalekog ugla i krećući se postupno prema vratima. Nježno raširite strugač na podu, kotrljajte igličastim valjkom ili tapkajte grubom četkom kako biste uklonili mjehuriće zraka i zatvorili sastav. Ostavite da se osuši i podignite čvrstoću do 3 tjedna. Nakon završetka tehnološkog prekida, baza je spremna za polaganje dekorativnog završnog premaza.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima možete vidjeti.radi. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije