Kako očistiti linoleum od prljavštine - mogućnosti čišćenja

Linoleum je jedan od najpopularnijih podnih obloga. Vrlo često se postavlja u hodnik, u kuhinju, gdje se brzo zagađuje. Kako očistiti linoleum, ukloniti mrlje iz nje, ne samo da ne uništi svoju ljepotu, ali i vratiti izvorni sjaj?


Značajke premaza za linoleum

Osim atraktivne cijene, ovaj materijal prikazan na fotografiji ima nekoliko prednosti:

 • funkcionalnost;
 • visoka čvrstoća;
 • estetika;
 • jednostavnost skrbi;
 • veliki izbor nijansi i uzoraka.

Linoleum - lijep i praktičan pod. Ovaj materijal je pogodan za bilo koji stil interijera - nije teško odabrati najbolju opciju za određeni dizajn.


Zato se linoleum nalazi u raznim područjima, od dnevnih soba, a završava raznim institucijama. No, s vremenom, premaz gubi svoj privlačan izgled, a postavlja se pitanje kako očistiti linoleum od tvrdoglave prljavštine - to nije iznenađujuće, jer s vremenom sve gubi svoju izvornu ljepotu. Ali to se može izbjeći ako znate kako se pravilno brinuti za površinu.

Kako čuvati linoleum

Na prvi pogled, čini se da nema problema s pranjem linoleuma: dovoljno je da se naoružate krpom i krpom. Ne tako jednostavno.


Prije nego što počnete razumjeti kako očistiti linoleum, trebali biste naučiti opća pravila skrbi za ovaj pod:

 1. Linoleum (koji se naziva i relin) treba zaštititi od guranja nogu s komadima namještaja. U tu svrhu se prodaju specijalne mlaznice i zaštitne ploče koje ravnomjerno raspoređuju teret s teških stvari.
 2. Na ulazu u prostorije, kao iu hodnik, preporuča se stavljanje otirača tako da se na njima skuplja prašina i prljavština.
 3. Pod utjecajem izravne sunčeve svjetlosti, umjetni materijal može izblijedjeti, stoga se pobrinite da premaz nije izložen njihovim dugotrajnim učincima.
 4. Nije moguće povući teške predmete duž linoleuma - to ga može oštetiti.
 5. Prije početka mokrog čišćenja, linoleum treba očistiti od suhog otpada, ali ne krutom četkom.
 6. Neko vrijeme nakon podne obloge Relin treba ukloniti samo suhom metodom.
 7. Ako je linoleum prekriven u prostoriji s intenzivnim opterećenjem (na primjer, u hodniku), preporuča se tretirati ga polimernim premazom ili zaštitnom emulzijom. To možete učiniti u slučaju da će premaz biti u dnevnom boravku.
 8. Važno je zapamtiti da se mrlje od kemijskih otapala i koncentrirana sredstva za izbjeljivanje ne smiju koristiti za čišćenje linoleuma. To su: kerozin, amonijak, benzin, terpentin, soda,alkalni sapun. Ne preporučuje se upotreba sredstava za dezinfekciju, to se može učiniti rijetko i samo u isto vrijeme s mokrim čišćenjem.

Kako obaviti mokro čišćenje linoleuma

Kako oprati prljavi linoleum? Najlakši način je korištenje sapunice. Premaz je potrebno brzo isprati, jer sapun može oštetiti linoleum kada se osuši. Nakon završetka mokrog čišćenja, podove treba brzo obrisati suhom krpom.

Ne smijemo zaboraviti da je gornji sloj premaza lako izgreban, pa podne krpe ne bi trebale biti krute, bez uključivanja metalnih ili gumenih niti. Stare krpe će učiniti, iako je bolje kupiti posebnu krpu. Za čišćenje podova u malim ili pretrpanim prostorima, postoje uske krpe s pjenastim valjcima ili mikrovlaknastim “pipcima” opremljenim mehanizmom za ekstrakciju vode.


Preporuča se kupiti poseban parni čistač zajedno s dodatkom za brisanje. Zbog toga će se olakšati ne samo proces čišćenja, već će se početi pojavljivati ​​i površinska dezinfekcija patogenih mikroorganizama. Vidi također: "Kako i bolje oprati linoleum - pregled sredstava i metoda."

Prvi put nakon polaganja (oko mjesec dana) linoleum se ne preporuča da bude podvrgnut mokrom čišćenju. U ovom trenutku to je bolje učiniti s metlom ili usisavačem. Voda se ne smije koristiti, jer se materijal mora "smiriti", a vlaga može dovesti do njegove deformacije. U ekstremnim slučajevima trebate koristiti posebne maramicetrljanje linoleuma s antibakterijskim svojstvima.

Da bi pod bio čist i sjajan, treba ga oprati vunenom krpom, prvo toplom vodom, a zatim hladnom. Zatim se linoleum obriše do suhoće i obrađuje kako bi zasjala s mlijekom.

Unatoč činjenici da je najlakši način za čišćenje linoleum s vlažnom krpom, često se ne preporuča. Najbolje od svega - kemijsko čišćenje s posebnim brisačima koji upijaju prašinu.

Također možete ukloniti nečistoće iz linoleuma s lanenim uljem i polirati sa svilenom krpom - kao rezultat, premaz će postati sjajan i na površini se neće pojaviti pukotina. Ovaj se postupak može obaviti svaka tri mjeseca. Da bi pod još više zasja, možete koristiti mješavinu voska i terpentina (u omjeru 1: 3) ili mastiksa. Za novi premaz prikladniji je bezbojni mastiks, za stari - tamni, koji će prikriti nedostatke. Zaštitni sloj smanjuje prianjanje površine na nečistoću i krhotine, čime se povećava njegova trajnost i vijek trajanja.


Također se često postavlja pitanje kako očistiti stari linoleum. Postoji jedan vrlo jednostavan i jeftin način: pomiješajte vodu i mlijeko u istom volumenu i operite površinu tkaninom natopljenom ovim sastavom. Kao rezultat toga, podovi će postati čisti i sjajni.

Ako je linoleum vrlo prljav, tada obična voda neće raditi. Trebat će vam posebni alati za pranje takvih podova, koji se mogu kupiti u trgovini. Trošak njihona je niska, osim toga, ne smiju se koristiti stalno, već samo povremeno, kada postanu nužni.

Kako ukloniti teška mjesta

Kako očistiti linoleum od prljavštine koja je ukorijenjena, pretvarajući se u ne-uklonjive mrlje? Ova situacija nije tako rijetka, pogotovo ako u obitelji ima djece.


Možete prikazati ta strašna mjesta, znajući što im je ostalo:

 1. Jod ili sjajna zelena boja. U redu je ako na podu padne mala kap - jedva da će itko to primijetiti. No događa se da se cijeli mjehur naginje, a na površini se prostire golema mrlja. Najjednostavnije ga je riješiti kada je svježe, pa morate odmah početi s čišćenjem. Mjesta ostavljena jodom mogu se lako ukloniti soda natopljena vlažnom krpom. Neko vrijeme se mora primijeniti na mjesto onečišćenja. Ako mrlja nije uklonjena, trebate ponovno vratiti tkaninu na stranicu i pričekati još malo. Kamforni alkohol, koji je prisutan u gotovo svakom domu, savršen je za uklanjanje zelenih stvari. Jagoda je još jedan učinkovit lijek protiv zelenila (čitaj: “Kako pročišćavati zelenu vodu od linoleuma - dokazane metode”). Oni su gurnuti u stanje kaše i naneseni na mjesto na površini poda. Nakon intenzivnog trljanja tkaninom, mrlja od zelene boje nestaje. Ako ne postoji posebna hitnost u uzgoju, možete pričekati da se zelena boja postupno ispere od vlažnog čišćenja, iako je još uvijek preporučljivo učiniti malo truda da se posvijetlizelena staza
 2. Kava, bojila za hranu, gvaš, kemijske olovke. Takve zagađivače može se odložiti s benzinom, terpentinom ili kerozinom. No, važno je zapamtiti da svi ovi alati imaju negativan učinak na stanje sintetičkih podova, stoga ih treba koristiti samo kada je to potrebno iu malim količinama na tkaninu.
 3. Kako očistiti lagani linoleum od boje i flomastera, naravno. No, u slučaju tinte, morate primijeniti drugu metodu - fini brusni papir ili plavac je pogodan za uklanjanje mrlja od njih. Potrebno je što je moguće pažljivije i pažljivije djelovanje kako se ne bi oštetio sam pod i ne bi se iz njega izbrisao cijeli vanjski dekorativni sloj. Nakon čišćenja linoleuma se preporučuje podmazivanje tretiranog područja lanenim uljem i poliranje svilenom krpom.
 4. Ulje, vosak, asfalt, hrđu, lak za cipele i bilje također često moraju oprati Relin. Mrlje od ulja, vrhnja, uklanjaju se benzinom, koji se potom ispere vodom. Komadići voska najprije su zakačeni lopaticom, a preostala mjesta uklanjaju se benzinom i vodom. Hrđa i trava se mogu ukloniti sredstvom za izbjeljivanje i vodom pomiješanim u omjeru 1:10. Ako još uvijek ima malo prostora, može se obraditi sokom od limuna.

Onečišćenje nakon popravka

Često postoje poteškoće s kako očistiti linoleum od prljavštine preostale nakon popravka. Najbolji način za izbjegavanje ovog problema je pokrivanje podova polietilenom.film - zahvaljujući tome na njima neće biti nikakvih građevinskih prljavština i neće ih se morati prati od boje, kita, ljepila, krečnjaka i drugih stvari. Nakon završetka popravka, dovoljno je jednostavno isprati podove na uobičajeni način, a ne trošiti puno vremena na uklanjanje mrlja. Vidi također: "Što i kako oprati linoleum u kuhinji od masti i drugih kontaminanata."


Ali ako se ispostavi da nije bilo moguće zaštititi linoleum od mrlja od zgrada, trebali biste koristiti sljedeće savjete:

 1. Komadići suhih završnih materijala (kit, cement, itd.) Prvo se moraju pažljivo ostrugati lopaticom.
 2. Bijela prašina i prašina oprana toplom vodom, a ne jedno vrijeme. U procesu čišćenja morat ćete promijeniti tkaninu, jer ne ispire građevinsku prašinu prilikom ispiranja. Pokušaj čišćenja podova krpom namazanom u bijelom blatu je besmislena. Dakle, morate promijeniti ne samo vodu, ali i krpu.
 3. Kako linoleum ne bi imao mrlje, preporuča se da se tijekom posljednjeg pranja u vodu doda ocat ili kalijev permanganat.
 4. Ako se još uvijek ne možete riješiti građevinskog mulja, možete koristiti sredstva kao što su "646", "Bijeli alkohol" ili "TaffStuss". Vidi također: "Kako očistiti pod nakon popravka - metode za različite podne obloge."

Što se tiče pranja bijelog linoleuma (ili bilo koje druge boje) s reljefnim uzorkom, za ovaj je zadatak prikladniji usisivač za pranje. Možete koristiti alate kao što su "Cif" i "Silit". Njega za popravak linoleumateže od običnih stvari.


To su najčešće i popularne metode čišćenja Relina. Postoji mnogo načina za čišćenje linoleuma od prljavštine. No, bolje je redovito čistiti pod, nego ga pokušavati očistiti od tvrdokorne prljavštine, jer takva sredstva kao što su terpentin, benzin, bjelilo itd. Ne utječu na stanje poda na najbolji način. Ako pravilno brinete za linoleum, on će trajati dugi niz godina, zadržavajući svoj izvorni privlačan izgled.