Što pragovi za unutarnja vrata odabrati

Prolaz između susjednih prostorija je mjesto povećanog rizika od ozljeda, jer je najčešće zglob stvoren kombiniranjem podnih obloga na tim mjestima prekriven pragom, koji mnogi “jako slično” posrću. Razmotrite što su pragovi za unutarnja vrata, koje su njihove značajke, prednosti i nedostaci.


Prednosti pragova vrata

Mnogi vlasnici kuća postavljaju prag vrata za unutarnja vrata za određenu namjenu.


Oni se temelje na sljedećim prednostima ovog elementa:

 • razina buke koja se stvara tijekom rada vrata se smanjuje, ali stupanj redukcije izravno ovisi o tome od čega je krilo napravljeno. Masivnije drvo ima bolje karakteristike apsorpcije buke, a pri ugradnji šupljine postoji visok rizik od škripanja i druge buke. Odvojeno za apsorpciju buke koriste se prašci s gumenom podlogom, koji djeluju kao brtvilo;
 • Porozhek smanjuje protok zraka između prostorija, što je vrlo korisna funkcija kada se postavi na vrata kuhinjske jedinice. Kada kuhinja ima otvoreno ognjište, za njegovo spaljivanjeKiseonik se upotrebljava, što znači da, ako ga nema, dio zraka dolazi iz susjednih soba. Najbolje je da prostor učvrsti na strani ulaznih vrata pomoću matice, a kisiku treba pristupiti kroz kvalitetnu prozorsku jedinicu s funkcijom ventilacije (detaljnije: "Kako napraviti prag na ulaznim vratima i iz kojeg materijala");
 • Prethodna funkcija radi u suprotnom smjeru, štiteći prostore u susjedstvu kuhinjske jedinice od prodora dima, mirisa itd. U njih. Naravno, maksimalna zaštita nije zajamčena, te će biti potrebna ugradnja poklopca kako bi se poboljšale karakteristike ventilacije prostorije;
 • konačno, okvir vrata s pragom na spoju između premaza dviju susjednih prostorija će biti zaštićen od prašine i propuha;
 • Neki će vlasnici voljeti estetsku stranu problema. Na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda, praznina ispod vrata neće biti vidljiva, što će dodatno stvoriti osjećaj prestiža od tako visokokvalitetnog elementa u dekoraciji kućišta.


Iz navedenog možemo zaključiti da su dopuštena odbijanja uporabe opisanog elementa i ugradnja vrata bez praga, ali će biti potrebno koristiti alternativna sredstva za zvučnu i zvučnu izolaciju.

Ugradnja vrata s pragom u vodovodnoj jedinici

Vodovodne prostorije su oni dijelovi kuće koji se preporučuju za zatvaranje vrata s ugrađenim pragovima. U ovom slučaju, prag će bitiizvršiti važnu funkciju, a posebno je korisno u onim kućama gdje je visina poda kupaonice i WC-a viša nego u susjednim sobama (više: "Prag u kupaonici je kako to učiniti sami").


Nije teško shvatiti da precijenjeni prag može zaštititi vlasnike od potencijalnih poplava u stanu, ako dođe do curenja u sanitarnoj jedinici, ali takva zaštita neće biti apsolutna. Pouzdana zaštita praha osigurana je samo s malom količinom vode koja teče, a puna poplava, koja je spriječena, uzrokovat će da zaštitna struktura postane neupotrebljiva, nakon čega će je morati zamijeniti.

Najbolje je koristiti kameni prag kao vodonepropusnu zaštitu, koja nije jako intenzivna vlaga. Međutim, ovaj element ima značajan nedostatak - visok rizik od ozljeda kada udari u tvrdu površinu kamena.


Prije postavljanja praga unutarnjih vrata u vodovodnoj jedinici, razmislite je li ventilacija pravilno postavljena u prostoriji. Ako zatvorite jedini način za zrak u obliku praznine ispod vrata, onda je rizik od povećanja apsolutnog pokazatelja vlažnosti zraka visok. Ugrađeni električni ventilator ili razmak od 4-5 mm ispod vrata može riješiti ovaj problem.

Vrste pragova na vratima

Prilikom odabira praga za otvaranje vrata, trebate se upoznati s vrstama takvog elementa:

 • Drvni proizvodi su najčešće bor ili hrast.Najučinkovitije je koristiti ih u osobnim sobama stanara: spavaće sobe, dječje, dnevne sobe, učionice;
 • metal - izrađeni su od niza materijala, ali najpraktičniji su aluminij. Metal u procesu proizvodnje daje matici bilo kakav oblik. S tim u vezi, pojavila se jednostupanjska, višerazinska i kutna konstrukcija;
 • manje izdržljiv, ali ljepši i uredniji materijal u proizvodnji praha je plastika;
 • Najskuplji tip pragova je kamen, jer ima visoku čvrstoću i brojne pozitivne karakteristike, koje mu omogućuju korištenje u apsolutno bilo kakvim uvjetima. Postavljanje takvog praga u postojeća vrata s umetnutim vratima je vrlo teško.

Pametna unutarnja granica

Jedinstveni proizvod je giljotina ili, kako se još naziva, "pametni prag". Njegovim korištenjem izgled sobe se ne pogoršava, a čišćenje postaje teže, kao što je slučaj s analognim proizvodima.


Donja crta je da je takav prag postavljen na donjem dijelu krila vrata i počinje obavljati svoje glavne zadatke samo kada su vrata zatvorena, a kada su otvorena, nevidljiva su za oko. Dakle, čak ni izgled vrata neće biti pokvaren na fotografiji zbog dodatnog umetanja, a soba će biti zaštićena od gore navedenih faktora.

Giljotina se reže ispod debljine vrata od 2 centimetra, što onemogućuje korištenje takvog elementa u slučaju jeftinih blokova vrata,što je šuplja struktura mreže.

Ugradnja bez praga

Ako nije moguće montirati prag, treba proučiti tehnologiju polaganja bez

 • ispod šarke vrata umetne metalnu traku s posebnim gumbom koji se pritisne kada su vrata zatvorena. U to se vrijeme aktivira opruga, spuštajući gumenu brtvenu traku, sigurno zatvarajući otvor ispod vrata;
 • vijek trajanja ove tehnologije može doseći 25 godina;
 • jedini nedostatak je to što će ugradnja funkcionalnih dijelova zahtijevati radove s krilima vrata.

Rezultat

U članku se opisuju glavne vrste pragova za unutarnja vrata, kao i značajke njihove uporabe. Da bi takav dekorativni element dugo služio i istovremeno ispunio svoje funkcije, potrebno je nabaviti proizvode od kvalitetnih materijala u trgovinama. Loša kvaliteta će brzo propasti, a novi novčani troškovi bit će neizbježni.