Kako napraviti pod u garaži ploče vlastitim rukama

Podna obloga u garaži može biti drvena ili betonska podloga. Potonji je pouzdan, trajan i nije skup. No, drvo je malo slabije od betona u izdržljivosti i čvrstoće, pa ako želite izvesti pod u garaži ploča, ova ideja je sasvim moguće provesti - glavna stvar je točno slijediti sve preporuke.


Značajke drvenih podova

Drveni podovi u garažama su rijetki, što je povezano s značajkama ugradnje i tendencijom drva da se deformira pod utjecajem nekih čimbenika (visoka vlažnost ili, obrnuto, suhi zrak). Osim toga, drvo je lako zapaljivo, au garaži su prisutni zapaljivi materijali. No, unatoč tome, znatan broj ljudi želi stvoriti drvene podove u garaži.

Prije početka gradnje potrebno je odabrati vrstu drva, pri čemu treba obratiti posebnu pozornost na njezinu kvalitetu. Ploče moraju biti suhe, jer su sirovine podložne deformacijama. Na proizvodima ne smije biti prisutnih pukotina, čvorova i drugih nedostataka, budući da je podnica u garažnoj zgradi izložena značajnom opterećenju.


Postoje osnovni uvjeti koji moraju biti zadovoljeni pri izradi podova pločau garaži vlastitim rukama:

  1. Poželjno je kupiti zemljani materijal.
  2. Preporučuje se kupnja drva s zalihama.
  3. Ploče treba impregnirati antisepticima koji sprječavaju plijesan i gljivice, kao i spojeve koji sprječavaju požar.

Da biste stvorili pod od drva, morate pažljivo odabrati veličinu proizvoda, uzimajući u obzir neke nijanse. Prije svega, pod će biti podložan znatnom opterećenju - automobil ima impresivnu težinu. Stoga debljina ploča mora biti veća od 50 milimetara. Budite sigurni da stvorite logove za pod u garaži, optimalna veličina od njih - 100x100 milimetara.


Za vrijeme instalacije bit će potrebni sljedeći alati:

  • motorna pila;
  • čekić;
  • pravilo;
  • razina;
  • odvijač;
  • ravnina;
  • brusni papir.

Kako odabrati parket

Ploče su više vrsta. Raznolikost materijala u velikoj mjeri utječe na njihovu cijenu, kao i na trajnost podne obloge.

Ploče najvišeg stupnja nemaju nedostataka - čvorova, pukotina i drugih stvari. U garaži ovo drvo nema smisla jer je skupo i uglavnom se kupuje za izradu podova u dnevnim sobama. Samo stablo izgleda vrlo lijepo, a njegovu ljepotu možete naglasiti pomoću lakova ili voska na bazi vode.


Drvo prvog razreda može imati manje nedostatke - čvorove, pukotine, ali onene bi trebalo razbiti cjelokupni teksturirani uzorak. Ovo je drvo visoke kvalitete, savršeno je za uređenje podne obloge u kući. Ovo drvo se također može polagati u tehničkim prostorijama, ali to nije preporučljivo zbog cijene.

Proizvodi prvog razreda mogu imati u svom sastavu male čvorove i pukotine, a imaju pristupačnu cijenu. Izvrsni su za izradu podloge u stambenoj zgradi, a glavni pod u garaži. Možda je ovo najbolja vrijednost za novac.

Drvo drugog i trećeg razreda nije visoke kvalitete, ima mnogo manjih nedostataka. Ali ovaj materijal je sasvim prikladan za stvaranje poda od drva u garaži. Glavno je da se materijal tretira antipiretikom i antiseptikom kako bi se spriječila pojava plijesni, gljivica i upala.


S obzirom na to kako napraviti pod u garaži ploča, prvo morate slijediti preporuke stručnjaka kako bi se osiguralo da je pod pouzdan i trajan.

Za izvođenje drvenih podova u garaži potrebno je opremiti bazu, lag gradnju. Tijekom ovog rada morate uzeti u obzir visinu podruma i veličinu temelja. Lagana montaža se može obaviti na dva načina.

Ako je visina podruma značajna, na nju se mogu smjestiti zaostaci - temelj će im poslužiti kao potpora. Nalaze se u odnosu na zidove zgrade. važanstanje - ugradnja dodatnih nosača u obliku malih stupova.

Kamenje i opeka pogodni su za postavljanje takvih podupirača, postavlja se oplata za ugradnju nosača. Zbog duljine zaostajanja, dobiva se baza za stvaranje niza potpornih struktura. Oni su fiksirani na mjestu i obavezno ih poravnajte.


Ako podrum ima malu visinu, trupci se mogu postaviti na tlo, ali ne na golu zemlju. Predtretman se provodi, najbolja opcija - izravnavanje površine pijeskom i šljunkom. Proširena glina - analog ruševina. Na njega se izlije otopina pijeska i cementa, zbog čega je obloga glatka i pouzdana. Na takvoj osnovi, lagovi se instaliraju brzo i jednostavno.

Preporuča se postaviti materijal ispod podnožja konstrukcije koji može poslužiti kao pouzdana hidroizolacija baze - to može biti, na primjer, rastaljeni bitumen na glazuri ili krovnoj glazuri.

Prva verzija instalacije je rijetka. Bez obzira na razmak između zaostataka u garaži, prisutnost tla ispod njih ne može poslužiti kao snažna i pouzdana osnova, a dizajn neće podnijeti značajnu težinu (detaljnije: "Kakva udaljenost između zaostataka na podu kada se pravi pod"). Betonski estrih također ne pomaže u ovoj situaciji. Takva varijanta drvenog poda može trajati samo nekoliko godina, pa prije instaliranja takvog dizajna, trebate pažljivo vagati sve prednosti i mane (pročitajte i: "Kako napraviti drvenu podlogu"podu u garaži vlastitim rukama - korak po korak upute ”).

Postavljanje ploča

Jednom kad su trupci instalirani i sigurno učvršćeni, možete nastaviti s instalacijom podnih obloga. Unatoč činjenici da je soba tehnička, pozornost treba posvetiti kvaliteti poda.


Pri izradi drvenih podova u garaži koristi se ista tehnologija kao iu običnoj stambenoj zgradi. Ploče treba postaviti tako da se nalaze u uzdužnom smjeru prostorije (više: "Kako položiti podove ploča - upute korak po korak").

Smjernice za ugradnju

Polaganje poda u garažu dasaka započinje od dalekog ugla. Na prethodno pripremljenim trupcima montirana je prva ploča. Podne ploče moraju biti paralelne. Učvrstite elemente pomoću vijaka, a zatim upotrijebite drvenu dasku iste duljine i pričvrstite na trupce na udaljenosti koja je nešto veća od širine prve daske.

Zatim se u prostor između prve daske i daske postavi druga ploča, a u otvor se umetnu klinovi od drva. Mogu poslužiti kao ostaci odbačenog materijala. Ovi klinovi se kuje čekićem ili čekićem po cijeloj dužini podne ploče. Druga podna ploča se fiksira pomoću samoreznih vijaka. Tada je tračnica uklonjena, pomaknuta na potrebnu udaljenost i sigurno pričvršćena. Ubacivanje premaza u budućnost se nastavlja u skladu s gore navedenom tehnologijom ugradnje.


Napravite drvene podoveapsolutno lako. Ako slijedite sve preporuke, možete bez napora stvoriti čvrste i čvrste temelje. Treba imati na umu da se drveni pod vrlo brzo briše zbog povećanog opterećenja. Da biste izbjegli ovaj problem, vanjski dio dasaka obrađen je emajlom ili lanenim uljem.

Preporučuje se da se na taj način ne štedi, jer što je površina pokrivena, pod će trajati dulje. Ova metoda ne samo da može poboljšati izgled poda, već i povećati njezin vijek trajanja.


Počevši od izrade drvenih podova, morate biti oprezni i oprezni, kao i unaprijed pripremiti plan rada. Također je potrebno ispravno položiti trupce u garaži, udaljenost između koje treba pažljivo provjeriti (za više informacija: "Kako napraviti pod u garaži vlastitim rukama"). Možete se nositi s ugradnjom podnih obloga od samih ploča, bez uključivanja stručnjaka u ovom radu.

Važan uvjet je da se poštuje precizna tehnologija ugradnje, kao i da se odabere materijal odgovarajuće kvalitete. Da bi drveni pod bili pouzdani, morate slijediti pravila polaganja i pričvrstiti ploču na sigurno instalirane dnevnike.

Budite sigurni da izvršite sloj hidroizolacije - stanje drva nije najbolji način na koji utječe visoka vlažnost. Često uobičajena, jeftina plastična folija djeluje kao hidroizolacija - to je sasvim dovoljno za garažu,iako je to moguće, vrijedi pribjeći stvaranju pouzdanije zaštite od vlage. Ali u svakom slučaju, barem je potrebno vodonepropusno drvo da drvo ne postane beskorisno zbog visoke vlažnosti.