Ideje za interijer od pluta

Prirodno drvo sa svojom jedinstvenom strukturom i ugodnim toplim tonovima odavno se koristi u Rusiji za podne i zidne dekoracije soba. U posljednjih 15 godina proizvodi iz svog mediteranskog „rođaka“, čepovi, dobivaju na popularnosti među domaćim kupcima. Konkretno, podovi od pluta dobivaju prepoznatljivost mase ne samo zbog ekološke komponente, već i zbog kombinacije radnih svojstava materijala.

Gdje dolazi pluto i gdje živi

Cork hrast je višegodišnje zimzeleno drvo, uvedeno gotovo diljem Mediterana: Portugal, Španjolska, Italija, Francuska, Maroko itd. također proizvodi za unutarnje i vanjsko uređenje građanskih, poslovnih i javnih zgrada.

Kora se uklanja svakih 10-12 godina. Proizvodi od mladih stabala starih 25 godina idu u proizvodnju čipova od plute, a za proizvodnju dekorativnih premaza i obrta pogodni su glatkiji, bez izraženih žila, sirovine iz hrastovih stabala u dobi od 80-90 godina.

Kora pluta.

Struktura plutapodsjeća na saće ispunjene mješavinom kisika i dušika. Zbog toga su proizvodi od kore karakterizirani čitavim nizom prednosti:

 • mala težina;
 • niža toplinska vodljivost i disperzija buke od drva;
 • osebujna proljetnost;
 • relativna stabilnost, zbog koje se proizvodi od pluta obrađeni zaštitnim sredstvima mogu koristiti u vlažnim prostorijama;
 • sposobnost vraćanja oblika;
 • niska apsorpcija vode;
 • antistatički;
 • dobar koeficijent otpora pri klizanju koji odgovara približno R10;
 • jednostavno rukovanje.

Kora hrasta plutnjaka je vrijedna, rijetka i stoga skupa sirovina. Stoga su proizvođači razvili načine ekonomične potrošnje:

 1. Rezanje listova furnira od komada kore. To su slojevi debljine ne veće od 1 mm, koji se lijepe na čvrstu podlogu od HDF-a, iverice, kompozitnih PVC-a i tako dalje.

  Cork furnir.

 2. Presovanje čipova od plute. Kora se zdrobi, kombinira s termoreaktivnim polimernim kompozicijama i prolazi stupanj toplinskog prešanja. Nastali aglomerirani blokovi se režu na ploče zadane debljine i ukrašavaju na različite načine: furniranjem, bojanjem, lakiranjem, foto-tiskanjem itd.

  Cork aglomerat iz mrvica.

Vrste i značajke podnih pluta

Prema načinu ugradnje, završni materijali za podove pluta podijeljeni su u dvije kategorije:

Ljepilo

To su tanke pločice sa stranicama do 30 cm ili lamele širine do 300 mm i dužine do 900 mm. Debljina proizvoda varira od 3 do 7 mm. Mogu se podijeliti na:

 • višeslojni, koji se sastoji od (odozdo prema gore) sintera, plutanog furnira ili vrijednih vrsta drva i zaštitnog sloja;
 • Jednoslojni sloj, koji predstavlja sloj granulata od plute.

Površina pločica i letvica može se očistiti ili premazati, za daljnju obradu. Ili obložene zaštitnim sredstvima: lakom, voskom, emajlom ili specijalnom PVC folijom.

Ljepilo obojene pločice.

Imajte na umu da se ljepljivi čep na podu polaže pomoću posebnih ljepila. Prije rada preporučuje se mjerenje svih elemenata, ako je potrebno, kalibriranje. Pločice se montiraju na površinu obrađenu ljepilom bez razmaka od središta poda ili zida u različitim smjerovima, tzv. Križ. Time ćete izbjeći ozbiljne greške pri instalaciji. za pouzdano pričvršćivanje potrebno je valjati položeni poklopac s valjcima za vaganje.

Mnogo je prikladnije koristiti samoljepljive pločice. Iako su skuplji, za ugradnju je dovoljno ukloniti zaštitnu foliju, pričvrstiti je za bazu i zalijepiti valjkom za čvrsti spoj.

Lijepljenje pločica od pluta.

Montažna "plutajuća" metoda

To je takozvani laminat od pluta debljine do 12 mm, širine do 25 cm i duljine ne više od 130 cm.brava vam omogućuje da premaz stavite u čvrsto platno bez lijepljenja. Korisni sloj presovane plutene mrvice debljine do 4 mm pokriven je zaštitnim spojevima u tvornici.

Lakirani podovi od plute.

Ugradnja pokrova dvorca jednaka je ugradnji standardnog laminata. To jest, u skladu sa svim potrebnim uvjetima, od vlage baze do kompenzacijskih praznina.

Postavljanje laminatnog pluta.

Iznad smo već naznačili da pluta može biti čista, napunjena lakiranjem ili bojanjem i prekrivena posebnim sastavima. Podni materijal pod voskom ili uljem preporučuje se za spavaće sobe, dječje sobe, sobe za goste. Lakiran, obojen ili obložen PVC-prozirnim premazom namijenjen je za hodnik i dnevni boravak, ured i trgovinu, restoran ili klub. To jest, ovisno o vrsti završne obrade, odgovarajuće klase opterećenja dodijeljene su podu pluta:
 • 21-23 - za kućnu uporabu;
 • 31-34 - za kućnu, uredsku i komercijalnu uporabu;
 • 41-42 - za komercijalnu i komercijalnu sferu.

Zapamtite da životni vijek premaza od plute ne ovisi samo o čvrstoći i trajnosti zaštitnog sloja, već io pravilnom radu. Ako ste prvi put sastavili podni materijal, a zatim počeli s ugradnjom lamelnih stropova ili mijenjanjem prozora, onda je vjerojatno da će pod primititeška oštećenja bez obzira na dodijeljeni stupanj opterećenja.

U Europi se završna obrada pluta proizvodi samo od najvećih zabrinutosti: portugalski Amorim, Corkart i Valerio, španjolska Roda, Arescork i Ibercork, njemački Hamberger (Haro) i Witex itd. kao i neke kineske i ruske robne marke.

Interijeri s prometnim zastojem

Obloge od pluta su univerzalne. Bez obzira na odabrani stil, ovaj završni materijal savršeno je uklopljen u svaki interijer.

Nenametljiva fuzija
Bezvremenski klasici.
Moderna narančasta.
Izvorni urbani.
Strogo minimalizam.
Ugodna zemlja.

Klasična tekstura premaza od plute je raznovrsna i varira od finih granula kao što je granitni čips do velikih ploča sličnih uzoraka od mramora.

Fino zrnato pluto.

Podna obloga od lameliranog pluta.

Paleta boja uključuje tople nijanse pješčane, oker, neutralne bež boje i polutonove smeđe boje.
Neutralno bež.
Oker.
U pješčanim nijansama.
U čokoladnim tonovima.

Zahvaljujući različitim metodama bojanja sirovina u masi, dizajneri su naučili kako stvarati proizvode sa šarenim mrljama bogatih tonova: zelene, plave, ružičaste, crvene.

Pod je prekriven zelenom bojom.

Pod je ispran plavom.

Cork pruža kreativnoj osobi mnogo mogućnosti za stvaranje izvornog interijera. Zahvaljujući zanimljivim kombinacijama, kontrastnim nijansama igre, možete donijeti svježi tok čak i onim stilovima koji se već smatraju predložkom, klasičnim.

Cvjetni uzorci
Uredsko raspoloženje
Svježe čitanje neoklasicizma.
Dijete sa zelenim naglaskom.
Zanimljiva je trenutna tendencija izbjeljivanja i dubokog bojenja. Ako su ostatak situacije i tekstil odabrani ispravno, tada se soba ispostavlja da je prerađena sa tvrdnjom da je šik.
Kontrast.
Premaz mokraće.
Srebrni čep.
Izbijeljena pluta.
Nije čudo da je pluta najbolji dizajn u eko ili retro stilu. Poboljšava vizualni osjećaj topline i udobnosti čak iu kombinaciji s takvim hladnim materijalima kao što su prirodni kamen, granit, cigla.
Retro stil.
Ekološki prihvatljiv interijer.
Kombinacija kamena i pluta.
Engleski klasici.

Dječji dekori u pastelnim bojama zaslužuju posebnu pozornost. Iako klasični dizajn pluta izgleda dobro u unutrašnjosti soba za djecu i tinejdžere.

Među dizajnerima se smatra živopisnim dokazom profesionalizma, sposobnosti stvaranja crteža poda od identičnih materijala različite teksture, veličine zrna ili male razlike u tonu. Zapravo, ovaj kontrast vam omogućuje da pobijedite sobu pogrešnom geometrijom.
Polutonske staze pločica.
Kat podnih pločica.
Kontrastni pod.
Nestandardna otopina od pluta.

Vjeruje se da podove od pluta karakterizira uski raspon boja (uključujući nijanse) i tipične granulirane teksture. Međutim, upotreba tehnologije za ispis fotografija omogućila je proizvođačima da "raznesu" konzervativno tržište podnih materijala od pluta i naprave značajan napredak.

Moderna pluta može oponašati pod ili starinski drveni pod, parkovski put prekriven jesenskim lišćem ili riječno korito prošarano šljunkom. U asortimanu nekih proizvođača postoje čak i vrlo egzotični dizajni za zeleni travnjak ili poderane traperice, putnu kartu ili fotografiju.
Bambusovo platno.
Ispis fotografija na čepu.
Pokrijte ispod travnjaka.
Imitacija podnih obloga starih.
Imitacija podne obloge.
Imitacija šljunka.
Ispod trapera.
Podno podno rustikalno.
Ispod ploča od škriljevca.
Sa slikom jesenskog lišća.
Jednom riječju, vanjski izgled obloga od pluta može bitibilo. Ali to ne utječe na njegova svojstva (osim cijene).

Pod koji je otporan na habanje - slika ispod savršeno pokazuje da to nije fikcija. Vanjski materijal može se polagati u apsolutno svakoj prostoriji. Glavna stvar je odabrati vrstu i vrstu proizvoda.

U kafiću.
U kuhinji.
U spavaćoj sobi.
U teretani.

Sorta ljepila dokazala se u dnevnim sobama, a lakirana u kupkama i drugim prostorijama s visokom razinom vlage.

U kuhinji.
U kuhinji ispod laka.
U kuhinji ispod PVC-a.
U kupaonici.
U kupaonici ispod parketa.
U kupaonici je klasik.

Podna obloga od pluta je idealna za stambene i poslovne prostore. A za kupke i kuhinje najbolje je kupiti premaz na bazi PVC-a. Ovaj proizvod otporan na vodu i abraziju upotpunjen je pločom aglomerirane mrvice povećane gustoće - 700 kg /m³. Kvaliteta proizvoda iz Korstayl, Vikanders i drugih velikih proizvođača ne bubre čak i uz stalnu interakciju s vodom, ne boje se plijesni i glodavaca.

Prilikom izrade dizajnerskog projekta imajte na umu da je pluta prirodni materijal koji s vremenom blijedi pod utjecajem UV zraka. Stoga, za sunčanu stranu kuće, odaberite bijele ili obojene premaze pod poliuretanskim lakom koji je otporan na UV svjetlo i blijeđenje.

Panoramski prozori i zavjese za zatamnjenje koje štite plutu od sunca.
Zatamnjena prevlaka ispod panoramskog prozora.
Ispod zaštitnog laka.
Svijetli dnevni boravak i bež pluta.
Izbijeljeni premaz.
Biserno siva prevlaka.

Prilikom odabira poda od pluta, vodite računa o izgledu i kvaliteti završne obrade. Ne bi trebali uštedjeti na tome, jer se vanjski materijal polaže u prosjeku 10-15 godina. Stoga, interijer treba biti ne samo lijep, već i udoban za vizualnu, taktilnu i psihološku percepciju.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije