Kako lijepiti linoleum - dokazane metode s primjerima

Ako je u procesu polaganja linoleuma ili već tijekom rada platno je oštećeno, tada svaki vlasnik može samostalno obnoviti ovu stranicu. U članku će se raspravljati o tome kako ljepilo linoleum kod kuće vlastitim rukama.


Oštećenje linoleuma

Vrlo je važno izvršiti restauraciju platna, jer će svaka rupa u njoj izgledati ružna, te će biti vidljiva na bilo kojoj fotografiji ili tijekom vizualnog pregleda.


U tom slučaju, rubovi rupe će se neprestano sušiti, što će pridonijeti širenju rupe. Vlaga, prašina, razne krute čestice od ostataka, itd. Mogu pasti ispod poda.

Sve što vam je potrebno za rad

Ako govorimo o tome kako zapečatiti linoleum, tada će zaposleniku trebati sljedeći skup:

 • patch koji je veći od postojećeg defekta, tako da je točno dovoljno za rezanje. Ako je instalacija obavljena samostalno, onda bi trebale ostati odgovarajuće komade;
 • oštro oštar nož: sklop ili poseban s tvrdim oštricom;
 • kut od metala ili drva, za pravokutno rezanje latke;
 • tvari za liječenje (prajmer, kit, kolofonij);
 • ljepilomješavine (ljepilo, ili "tekući nokti");
 • lopaticom, valjkom za bojenje i ljepljivom trakom;
 • komad krutog materijala: debeli OSB kartoni, ploča od iverice itd.

Obnova linoleuma

Zatim ćemo razmotriti glavne probleme koje vlasnik može utvrditi u prisutnosti linoleum podnice u njegovoj kući.


To su sljedeći nedostaci:

 • rupa u linoleumu;
 • linoleumski rez;
 • spajanje šavova između različitih komada linoleuma.

Treba napomenuti da se radovi izvode s različitim pristupima. Sve ovisi o vrsti defekta, kvaliteti oštećenog materijala i načinu na koji je postavljen.

Brtvljenje manjih nedostataka

Dakle, za početak, razmotrimo kako zalijepiti linoleum, ako u njemu ima malih rupa, pukotina ili se nosi tijekom rada. U slučaju najmanjih nedostataka, dovoljno je upotrijebiti kit (možete ga kupiti i kuhati) kako biste ih zapečatili.


Također može biti prikladna mješavina, miješana na sljedeći način:

 • 0,5 kg smole u prahu treba rastopiti u porculanskoj posudi u vodi iz kipuće vode;
 • zatim se ova tvar ohladi na 50 stupnjeva Celzija, nakon čega se u nju umiješa 150 grama alkohola i 100 grama ricinusovog ulja;
 • smjesa mora biti obojena pigmentom kako bi se postiglo optimalno podudaranje boja s postojećim premazom. Upute za uporabu pigmentatvari se obično nanose na ambalažu, što pojednostavljuje proces dobivanja optimalne boje.

Vrijedi reći da će se nakon sušenja smjesa malo izgubiti u zasićenju, što znači da prije nanošenja sastava treba testirati na sličnoj osnovi.

Kit treba nanositi lopaticom (ne metalnom), a čim se tvar osuši, područje se mora polirati staklenom kožom.

Brtvljenje velikih praznina u tkivu

Sada ćemo razmotriti kako zapečatiti poderani linoleum u skladu s osnovnim parametrima slike. Latka se ne bi trebala istaknuti na fotografiji i vizualnom pregledu nad glavnim podom. Naravno, najprikladnija je mogućnost koristiti komad linoleuma iz prethodno postavljenog lista. Obnavljanje mreže je izvedeno u nekoliko faza.

U početku, vrlo je važno odabrati zakrpu sa savršenim podudaranjem s neispravnim područjem. Važno je uzeti u obzir osobitosti uzorka na postojećem premazu. Uzorak je odabran tako da se defektna rupa ili pukotina proširi u skladu s dimenzijama flastera. Potrebno ga je nametnuti i izrezati područje do samog temelja, na kojem je postavljen oštećeni linoleum, oko flastera.


Dakle, ako je slomljen linoleum - što učiniti s pripremljenim flasterom? Postoje dva glavna načina lijepljenja pripremljene latke. Sve ovisi o tome je li linoleum zalijepljen na podlogu ili se koristi jednostavno polaganje. U prvom slučaju, dovoljno je držati sezakrpa s unutarnje strane platna, au drugom će biti potrebna predobrada podloga Vidi također: "Kako lemiti linoleum - opcije i metode."

Ne lijepljeni list obrađuje se na sljedeći način:

 • platno se kotrlja i hrpe tako da postoji izravan pristup oštećenom području s njegove stražnje strane;
 • da je flaster lijepljen licem prema dnu linoleuma, pokrivajući kvar;
 • tijekom rezanja mrlja na tom području, možete zalijepiti dva sloja dvostrane trake tako da se ne zaglave, a uzorak na površini nije poremećen;
 • ljepljiva traka se lijepi ispod spojeva između flastera i glavnog lista;
 • sam flaster se uklapa u izrez samo nakon lijepljenja ljepljive trake i savršeno se uklapa u postojeći uzorak;
 • Scotch trake su također zalijepljene preko premaza;
 • pripremljeni šav se grije sušilom za kosu na temperaturu od 40 stupnjeva Celzija. Zatim se u šav stavi traka za hladno zavarivanje;
 • nakon 10 minuta zavarivanje zamrzava i može se ukloniti zalepljena traka.

Nakon popravka poderanog linoleuma, šavovi praktički nisu vidljivi.


Ako govorimo o tome kako zakrpati linoleum, zalijepljen na bazu, postupak je kako slijedi:

 • za početak, baza se pažljivo obrađuje: stari sloj ljepila, mali ostaci, prašina i drugi strani materijali se uklanjaju;
 • baza je napunjena ispod flastera;
 • izrez za umetak i sam flaster se zagrijava na temperaturu od 40 stupnjeva Celzija, ali ne više;
 • čim se osuši temeljni premaz, možete nanijeti ljepljivi sloj i položiti flaster. Površina je valjana valjkom tako da su dobivene otekline uklonjene. Ljepilo treba označiti "Za PVC", budući da mnogi drugi spojevi mogu dovesti do otapanja ovog sloja;
 • nakon brtvljenja poderanog linoleuma na flasteru, potrebno je postaviti slojeviti materijal s gustom strukturom (šperploča, OSB) i pritisnuti ga s teretom. Previše vidljivi šavovi trebaju biti kiti s gore opisanim sastavom.

Pravilno spajanje šava

Potrebno je razumjeti ne samo tehnologiju kako lijepiti poderani linoleum kod kuće, već i pravila za spajanje šavova između patchwork-a i rubova područja ispod njegovog umetka. Ako unutrašnjost objedinjuje različite boje, izvorna kombinacija može se dobiti tek nakon pažljive pripreme. Idealna varijanta pristajanja opisana je gore - korištenjem hladnog zavarivanja.


Šavovi koji se nalaze u vratima, blizu zidova ili ispod namještaja, zapečaćeni su ukrasnim trakama od metala, drva itd. Troškovi takvih elemenata nisu visoki, a koristi od njih su neosporne. Moguće je ne samo skladno kombinirati premaz sa susjednim područjima, nego i popraviti flaster.

Prije nego što popravite poderani linoleum, prvo označite mjesto ispod flastera. U te svrhe možete koristiti ne jednostavnomjerni instrumenti, pravokutni profili od metala ili drva.


Ukupno

U članku se detaljno opisuje kako i kako možete zalijepiti linoleum, kao i nijanse ovog postupka. Ako ne odstupate od tehnologije, oporavak će se odvijati bez poteškoća i rezultat će biti izvrstan. Teškoće će riješiti stručnjaci koji će preuzeti odgovornost za kupnju potrebnih materijala i popravak štete.