Polaganje porculanskog kamena na pod vlastitim rukama: primjeri podnih obloga

U posljednje vrijeme porculanske pločice sve se češće koriste zbog visoke kvalitete materijala. Pokriće dobiveno kao rezultat suočavanja služi dugo i bez prigovora vlasnika. Instalaciju ovog materijala treba izvesti stručnjak, ali uz određene vještine moguće je i sami izraditi oblogu. Kako bi se izbjegle pogreške, polaganje keramičkih pločica na podu treba obavljati uzimajući u obzir pravila i osobitosti postupka opisanog u ovom članku.


Suočavanje s planiranjem unaprijed

Na tržištu građevnih materijala, porculanske pločice su predstavljene u različitim varijacijama i razlikuju se po boji, veličini, obliku itd. Čak i tradicionalne ravne kvadratne pločice mogu se polagati na različite načine, što će stvoriti dodatnu jedinstvenost obrađene površine i omogućiti vlasniku da prezentira svoje kućište na fotografiji ili izravno pred očima gostiju (pročitajte i: "Koja je optimalna debljina porculanske kamene ploče za pod").

Prije polaganja porculanske pločicena podu, morate razmisliti o planu kojim će se raditi. Vlasnik ima pravo eksperimentirati s veličinom i kombinacijama boja pločica. Dakle, nakon što je pokazao kreativnost, ne možete samo obložiti zidove sobe, već stvoriti i pravo umjetničko djelo.


Neke značajke instalacije treba razmotriti prije stavljanja porculanske kamenine na pod, i to:

 • vrsta odabrane pločice može utjecati na vizualnu percepciju postavljenog pokrivača: velike stavke će smanjiti percipiranu veličinu prostorije, a male će se povećati;
 • kako bi se vizualno povećala širina, potrebno je upotrijebiti poprečno polaganje pločica, a ako je potrebno da se na prvi pogled čini da je dužina veća, pločice treba položiti duž;
 • moguće je napraviti solidan uzorak kako bi se kombiniralo nekoliko zona u prostoriji, a za razdvajanje će biti potreban jedan uzorak;
 • vizualno veća veličina također će se prenijeti na vizualni uređaj pomoću svjetlijih pločica.

Zatim ćemo raspraviti što je potrebno za pripremu i kako staviti porculanski kamen na pod.

Priprema za ugradnju

Vrijedno je početi s izborom alata i materijala za oblaganje, kojima će svakom vlasniku pomoći menadžeri u specijaliziranim građevinskim trgovinama, nakon što objasne nijanse rada s određenim vrstama materijala i alata. Kao što je već spomenuto, rad uvijek počinje s planiranjem polaganja: metodadobiveni uzorak, metoda nanošenja adhezivne baze i debljine sloja.


Postoje dvije osnovne metode ugradnje: sa šavovima i stražnjicom (bez šavova). Prije pokretanja podnih obloga od porculanskog kamena potrebno je očistiti površinu svake pločice od zaštitnog sloja koji je nanesen na njih kako bi se smanjio rizik od oštećenja pri transportu materijala za oblaganje.

Ako je to sloj tehničkog voska, dovoljno je oprati ga toplom vodom uz dodatak kućnih kemikalija, a parafinski vosak očistiti lopaticom.

Priprema podloge za porculanske kamenine

Osnova za ugradnju porculanskih pločica mora biti savršeno glatka, što znači da će se u većini slučajeva morati izravnati. Najčešći način poravnavanja podloge ili zidova je ispuniti estrih kako bi se uklonile pukotine, prljavština i šupljine koje se skrivaju ispod njih. Ako je površina sjajna, mora se očistiti dok ne postane mat.


Estrih, koji se izvodi prije polaganja keramičkih granitnih pločica na podu, mora ispunjavati određene parametre i prije svega njegova prihvatljiva težina mora biti prihvatljiva, jer će prekoračenje stvoriti dodatno opterećenje na potporne elemente građevinskog okvira, što može utjecati na njegovu stabilnost i pouzdanost. Vidi također: "Stavili smo topli pod pod porculanskim pločicama: savjete i tajne."

Radovi na polaganju pločica mogu se izvoditi na temperaturi od 5 stupnjeva Celzija,bez uporabe sustava grijanja i dodatnih uređaja za podno grijanje.

Izbor ljepila

Jedna od značajki porculanskog kamena je njegova apsolutna otpornost na apsorpciju vlage. Ovaj pokazatelj određuje tijek takvog procesa kao što je izbor ljepila, s kojim će pločice biti fiksirane. Adheziju na podlogu treba maksimalno povećati, te je stoga nemoguće koristiti obični cementni mort, a izbor bi se trebao odnositi na vrste ljepila koje sadrže visok sadržaj polimernih tvari.


Također je vrlo važno uzeti u obzir savjete proizvođača o uporabi takvih smjesa. Na ambalaži s ljepljivom kompozicijom slične su informacije o uvjetima pod kojima se može primijeniti. Naravno, potrebno je voditi brigu o količini kupljenog sastava, tako da bi bilo dovoljno za polaganje keramičkih granitnih pločica u cijeloj prostoriji i nije bilo potrebe za dodatnim kupnjama.

Istodobno je vrlo važan takav parametar kao što je debljina ljepila za porculansku keramiku na podu, što značajno utječe na količinu mješavine potrebne za izradu podnih obloga u jednoj prostoriji ili cijeloj kući.

Pravila za polaganje pločica

Postoje različiti tehnički aspekti koji se moraju poštivati ​​kako bi se ugradnja podnih kamenina odvijala brzo i visoke kvalitete:

 1. Prilikom rada koristite pravi alat: češalj, gumeni čekić, križeve, talog itd.
 2. Veličina zubaca lopatice za rad s pločicama mora biti odabrana ovisno o razmjerima proizvoda od porculanskog kamena.
 3. Širina šavova može se pratiti i identificirati na svakom katu uz pomoć križeva.

Polaganje pločica treba započeti izravno iz središnje linije poda, što se može odrediti pomoću užeta (kabela) koji se proteže uz zid. Tako će pločice biti postavljene simetrično, a preostala prazna područja poda mogu biti ispunjena komadima, uzimajući u obzir njihove dimenzije.


U slučaju uglova prostorija: čvrste pločice su prilagođene izvana, a obrezivanje je pripremljeno za unutrašnjost. Također, izbočine zidova mogu biti obložene punim pločicama, ako su u zatvorenom prostoru.

Ljepljenje pločica

Postupak lijepljenja pločica je sljedeći:

 • gotova mješavina se nanosi na podlogu i izravnava prvo glatkom, a zatim nazubljenom lopaticom;
 • ljepilo se nanosi na samu pločicu;
 • sljedeći korak je polaganje pločica počevši od strane koja će biti spojena na već postavljenu;
 • razmak između njih ne bi trebao biti ispunjen ljepilom, a njegova veličina može se podesiti pomoću križa.

Mjerenje razine

Čak i pravilno izrađena keramička pločica neće pružiti pravi kut za pod ako je zgrada konstruirana s minimalnim nagibom na jednu stranu. U tom smislu, potrebno je koristiti u procesu polaganjakonstrukcijskoj razini koja će omogućiti da pokrov idealno bude jednak.

Nagib samih pločica može se podesiti 10 minuta, a zatim će se ljepilo početi sušiti, a premaz može biti oštećen. Porculanska pločica ima tendenciju da se smiri neko vrijeme nakon polaganja, te je u skladu s tim vrijedno odbiti da se zaustavi u postupku polaganja barem jedne podne linije kako bi se izbjegle razlike u razinama ljepljivih pločica.


Postoje i druge nijanse lijepljenja:

 • potrebno je osigurati da se ljepilo za polaganje porculanske kamenine nanosi na pod s visokokvalitetnim čvrstim slojem, jer ako ima pora pod pločicom, može biti napuknuta tijekom rada;
 • vrijedi znati da se ljepilo suši unutar 24 sata, a potpuno sušenje se postiže u roku od 3 dana.

Dovršenje procesa

Prema tome, 3 dana nakon što je porculanski kamen postavljen na pod, možete prijeći na fazu fugiranja. Ovaj postupak se izvodi pomoću sastava određene boje.


Postoje neke nijanse u ovoj vrsti posla:

 • kontrastne nijanse omogućit će istaknuti uzorak na površini pločica;
 • monofoni sastav učinit će premaz neutralnim i uniformnim.

Algoritam injektiranja

Ako je odabrana tehnologija polaganja keramičkih pločica na podu sa šavovima, potrebno je provjeriti sve šupljine tako da su potpuno čiste od ljepila, stranih tijela itd. Možete ga koristitiobične vlažne maramice ili čak mokra spužva. Šav sa standardnim veličinama pločica može doseći od 3 do 5 milimetara, a šupljine koje odvajaju pod i zidove ili su smještene blizu cijevi koje prolaze kroz oblogu trebaju biti ispunjene silikonom. Proces injektiranja se izvodi pomoću istoimenog konstrukcijskog alata - "fugiranje".


Žbuka se nanosi dijagonalno na fuge između pločica. Površine za pranje od porculanske kamenine moguće je započeti najranije 14 dana nakon što se na podu napravi fugiranje za porculansku keramiku kako se ne bi pokvario izgled prevlake.

Ukupno

S obzirom na sva gore navedena pravila i osobitosti polaganja keramičkih granitnih pločica, sve možete obaviti sami.

Da biste procijenili koliko je sve urađeno, možete koristiti sljedeće kriterije:

 • ne smije biti nepravilnosti na površini;
 • premaz dobiven tijekom oblaganja treba biti estetski lijep tako da nije sramota pokazati ga na fotografiji ili prezentirati gostima;

specifikacije, naravno, može se provjeriti tijekom rada, ali ne odmah nakon polaganja početi tražiti odgovor kako bušiti porculanske pločice na podu, jer takve radnje mogu dovesti do uništenja premaza i razlog za to sigurno neće biti loše kvalitetematerijala ili radova na instalaciji.