Koji su omjeri cementa i pijeska za estrih potrebno

Najvažniji korak u stvaranju podova u kući ili stanu smatra se punjenjem estriha. U članku će se raspravljati o tome kako napraviti najpopularniji cement-pijesak mort, primijeniti ga ispravno i dobiti kvalitetnu bazu.


Vrste rješenja

Mnogi korisnici greše u procesu stvaranja estriha, ne samo u tehnologiji postupka. Također je vrlo važno da se ne varate pri odabiru morta za podove, jer postoje različite vrste smjesa s vlastitim prednostima i nedostacima. Ne biste trebali zanemariti kvalitetu estriha, jer taj sloj, iako nije vidljiv na fotografiji, obavlja najvažniju funkciju.

Uobičajeno, učinak vezanja u takvim smjesama stvara cement ili gips. Napunjeni su pijeskom, finim i grubim, ili polimerima ili mineralima koji značajno poboljšavaju svojstva estriha. U spremnosti otopina se daje pri razrjeđivanju određenom količinom vode.


Svaka vrsta rješenja ima svoje osobine:

 • mješavine na bazi cementasu univerzalne jerposjeduju povećanu otpornost na najrazličitije vrste negativnih utjecaja. Nedostatak je da se skupljanje stvorene baze događa nakon nekog vremena. Moguće je izbjeći stvaranje pukotina samo kada je mort savršeno uklopljen i u njega je položena armaturna mreža armature;
 • otopine na gipsu(mješavine anhidrita) vrlo su jednostavne za primjenu i dolaze u krajnje stanje u roku od 1-2 dana. Ovaj estrih se ne skuplja i može se preliti vrlo tankim slojem. Gips ne podnosi visoku vlažnost.

Kompozicije, i od gipsa i od cementa, već se prodaju kao gotova mješavina, dopunjena raznim modificiranim materijalima, koji olakšavaju proces gnječenja, povećavaju fluidnost morta i olakšavaju njegovu ugradnju. Zbog takvih smjesa, hrapava površina je vrlo jednostavna, a skupljanje stvorenog estriha je minimalno. Ali postoji gotova smjesa nekoliko puta veća od one koja se priprema sama od sebe.

Proces pripreme cementnog morta

Razmotrite komponente uključene u betonski estrih i značajke njihove uporabe:

 • pijesak- mora biti savršeno čist i suh bez kamenja i malih ostataka;
 • cement- najbolje je kupiti marku od najmanje 400, ali se ta vrijednost može smanjiti tijekom skladištenja. Prema tome, potrebno je koristiti samo svježi materijal;
 • plastifikatori- dodati više kako bi se postiglomaksimalnu učinkovitost rješenja;
 • polimerno vlaknoje posebna tvar koja zamjenjuje ojačanje estriha, povećavajući njegove karakteristike.

Omjeri komponenti u otopini

Važno je poštivati ​​razmjere cementa i pijeska za estrih, koji se temelje na marki korištenog cementa (više: "Kako točno izračunati cement na estrih - primjeri"). Marka otopine također se može odrediti na temelju upotrijebljenog cementa.


Primjerice, kada se koristi cement 600. oznake, potrebno je pomiješati 1 dio cementa i 3 dijela pijeska, te u tom slučaju dobiti rješenje - M300. Već se brand maltera za estrih M150 dobiva u istom omjeru, ali upotrebom cementa 400. marke, ispod kojeg se ne preporučuje snižavanje, jer rezultirajući estrih će imati karakteristike niže od onih potrebnih za učinkovitu podnu oblogu.

Bez obzira na to koji je omjer cementa i pijeska za estrih izabran, vlakna se dodaju u 1 gram po kilogramu cementa.

Gnječenje komponenti otopine

Prilikom miješanja proporcija cementa potrebno je poštivati ​​proporcije, ali ne zaboravite na tehnologiju procesa:

 • za početak je spoj suhih komponenata: cement, pijesak, vlakna. Optimalna mješavina podrazumijeva upotrebu cementa i pijeska razreda 400 u omjeru 1: 3. Vlakna se dodaju, kao što je već spomenuto 1 gram po kilogramu cementa. Tako je za 50 kilograma cementa potrebno oko 150 kilograma.kilogram pijeska i 50 grama vlakana;
 • odvojeno je potrebno pripremiti spremnik za pripravu plastifikatora prije njihovog uključivanja u otopinu. Što se tiče plastifikatora, bez obzira na odabrani udio betona za estrih dodaju se oko 3,8 grama po kilogramu cementa. Voda treba dodati 3 puta manje od upotrijebljenog cementa. Tako će ranije izabrani omjer imati 190 grama plastifikatora i 5,6 litara vode, od čega 0,6 grama izravno reagira s plastifikatorima;
 • Daljnja djelovanja su standardna: suha mješavina se dodaje u tekući dio i miješa ravnomjerno dok se ne dobije homogena smjesa bez grudica. Prilikom rada, bolje je koristiti posebnu građevinsku mješalicu ili bušilicu s posebnom mlaznicom, što će vam omogućiti postizanje najpouzdanije konzistencije otopine.


Na kraju, potrebno je dobiti viskoznu smjesu, koja je malo teže ispuniti, ali omogućuje stvaranje visokokvalitetnog estriha. Savršeno ravna površina bez pukotina može se stvoriti samo kada se estrih redovito navlažuje tijekom sušenja.

Izračunati otopinu estriha za estrih

Neovisno o tome koja se marka estriha koristi, izračunavanje potrebnog volumena obavlja se na sljedeći način:

 • u stvari, matematika nije komplicirana: površina obložene površine podloge se množi s procijenjenom debljinom estriha;
 • nakon što je dobio potrebnovolumen otopine može proći do izračuna potrebne količine pijeska i cementa. Te su komponente važne, jer ostatak je u vrlo malim količinama. Vrijedi zapamtiti da je omjer ovih materijala 1: 3. Možemo polaziti od činjenice da je kubni metar cementa približno jednak u masi do 1.300 kilograma.

Napuniti estrih

Radovi se izvode u nekoliko faza:

 • punjenje podloge;
 • ugradnja svjetionika;
 • izlijevanje morta.

Priming

Prije odabira omjera cementa i pijeska za estrih, najbolje je izvršiti korak nanošenja premaza. Ovo rješenje je dizajnirano kako bi se povećalo prianjanje estriha na podlogu i uklonile minimalne površinske nepravilnosti podloge.


Poželjno je da se porozni podni sloj tretira s premazom (viskoznim sastavom), a pripravak treba nanijeti na gustu površinu bez prethodnog širenja. Sve pojedinosti o značajkama i vrijednostima mješavine tla mogu se proučavati na ambalaži.

Instaliranje svjetionika

Važan zadatak u izlijevanju estriha je održavanje savršeno ravne razine njegove površine. Može se promatrati samo ako su instalirani posebni svjetlosni signali. Potrebno ih je staviti na istu razinu, kontrolirajući proces uz pomoć konstrukcijske razine.


Proces instalacije je jednostavan:

 • kao pričvršćivač, koriste se mali klizači od gipsanog mulja, postavljeni na prethodno označenesvjetioničarske instalacijske linije;
 • na toj liniji stane drvo ili aluminijska greda, koja predstavlja isti signal;
 • koristeći razinu, provjerava se je li visina svakog signala konzistentna.

Udaljenost između signala u ovom slučaju ne smije biti veća od 2 metra i točno je manja od duljine korištene razine (pravilo). Čim se klizači otopine stvrdnu, možete početi izlijevati otopinu.

Potapanje estriha

Estrih se nanosi u trakama, što pojednostavljuje proces i povećava produktivnost zaposlenika. Trake su ograničene na svjetionike, a otopina se ne prostire po cijeloj površini prostorije. Zapravo, svjetionici su u ovom slučaju oplata. Važno je odabrati omjer morta za estrih, tako da debljina lijevanog sloja odgovara visini ugrađenih svjetiljki.

Rješenje se jasno sipa između svjetionika i izjednačava se pomoću iste tračnice koja je korištena kao razina za izjednačavanje njihove razine. Čim se košuljica suši na jednoj od traka, svjetionici koji je ograničavaju se uklanjaju, a rad se može prenijeti u sljedeći odjeljak.


Sve šupljine ili izbočine na površini ugrađenog estriha mogu se prepoznati po obliku "cementne žele" ili svijetlih mrlja. Takvi nedostaci mogu se ukloniti dodatnim nanošenjem male količine otopine i njenim izravnavanjem.

Visokokvalitetni estrih može se dobiti tek nakon dobrog sušenja. Maksimalna osnovna čvrstoća dobiva se otprilikemjesec. Važno je redovito navlažiti površinu estriha za ravnomjernije sušenje.

Približno 8 sati nakon završetka radova treba nanositi polimerni sloj kako bi se zaštitni sloj zaštitio od pucanja, koji se ne može izbjeći zbog neravnomjernog sušenja. Ako se u budućnosti planira polaganje završnog sloja na vrh estriha, polimer se može smatrati premazom. Ako ne, onda kvalitetna glazura neće izgledati mnogo na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda, ali će se njezine glavne funkcije izvoditi kao „izvrsne“.


Rezultat

U članku se detaljno opisuje način pripreme otopine za estrih i nanošenje na takav način da će glazura biti kvalitetna, pouzdana i dugotrajna. Već dugi niz godina možete koristiti podnu podnu oblogu.