Kako ottsiklevat parket vlastitim rukama i lakom


I stari parket i svježe postavljeni podovi zahtijevaju obnovu, kao i savršeno izravnavanje zrakoplova. Da biste to učinili, koristite ovu vrstu tretmana kao struganje parketa vlastitim rukama.

U kojim slučajevima je potrebno ostrugati drveni premaz

Lakiranje montiranog podnog rublja moguće je samo ako je pod savršeno glatka, bez razmaka, izbočina, kapi, strugotine i drugih nedostataka. Da bi se to postiglo, proizvođači blokova, parketa i inženjerskih ploča, montažnih ploča ili modularnih premaza preporučuju takvu obradu kao struganje parketa. U praksi se taj proces ulijeva u brušenje drvene površine (uklanjanje gornjeg sloja) mehaničkim alatom ili posebnim abrazivnim sklopom.

Provedeno u sljedećim slučajevima:

 • U početnoj montaži žljebnih standardnih letvica lijepljenjem ili učvršćivanjem pomoću spojnih elemenata. Novo platno treba pažljivo preraditi prije daljnje obrade (punjenje, punjenje, toniranje, lakiranje parketa);
 • Pri obnavljanju starog premaza. Ovom tehnologijom uklanja se stari lak i gornji dio korisnog sloja drveta. Zapravo, izvorni izgled poda je obnovljen.

Abrazivirazličite granularnosti.

Otkrijmo tajnu kako se otziklevat parket vlastitim rukama na "izvrsnom": pri brušenju postupno smanjujemo veličinu zrna mlaznica ili abrazivne trake. Naime, sve počinje s brusnim platnom veličine zrna 40-80 jedinica, a zatim se koristi 100-120 jedinica. i tako dalje. Profesionalci radije završavaju obradu drva za 320-400 jedinica.

Prilikom rada s parketom ili inženjerskim pločama prvo morate odrediti debljinu korisnog sloja vrijednih vrsta drva. Njegov presjek može varirati od 2 do 6 mm. Što je veći razmak od površine do jezičca za zaključavanje, može se koristiti veći abraziv i obratno.

Struganje parketnih podova nije potrebno ako:

 • Širina razmaka između letvica prelazi 5-7 mm. Možete ih zatvoriti kitom ili brtvilom, ali to je privremena mjera. Previše deformacija pojedinih elemenata poda neće biti uzalud - nakon nekoliko mjeseci bit će potrebno ponovno liječenje. Stoga se prije ispiranja i lakiranja preporuča pregrada za završnu obradu poda ili punu zamjenu.
 • Na mjestima najintenzivnijeg prometa prisutna je snažna lokalna abrazija površine (razlike u hodnicima većim od 4 mm), kao i višestruke duboke ogrebotine, koje su oštetile bušotine. Prema preporukama stručnjaka, zamjena neispravnih područja provodi se prvo, a tek tada - grubo struganje starog parketa, zatim fino poliranje.
 • Pod je bio preplavljen vodom, nadut, lezije su se pojavile u plijesni, mahovini, gljivama. Takavpremaz ne podliježe restauraciji - samo zamjena.

  Oštećeni parket koji nije izložen struganju.

Oprema za struganje parketa

Pri radu s drvenim podovima koriste se dvije vrste alata i jedinica: mehanički i električni. Prvi su dobri za mala područja, dok se drugi mogu preraditi u velikim prostorijama u jednoj smjeni u 8 sati.

Ručno struganje provodi se pomoću takozvanog ciklusa ili strugača. To je metalna ploča koja je savijena pod kutom od 45 ° u odnosu na ručku. Najčešće se koristi za uklanjanje boje s površine. Daljnje mljevenje se obavlja plutanjem sa brusnim papirom ili na njega priključenim električnim alatima.

Tehnologija struganja parketa zahtijeva sljedeću opremu:

 • Stroj za brušenje parketa s pojasom, opremljen s bubnjem s mlaznicom papira za brušenje valjaka. Dostupan s jednofaznim i trofaznim pogonom različite snage. Gotovo svi modeli dolaze u kompletu s vrećom od piljevine od tkanine, koja vam omogućuje da radite na podu bez prašine i velikih ostataka (gotovo). Trošak jedinice ovisi o mnogim parametrima. Mali modeli kućanstva težine do 12 kg, s radnom širinom trake do 10 cm, koštat će 20 000-40 000 rubalja. Profesionalni uređaji rade kao strojevi za cikliranje i brušenje. Imaju značajnu težinu (do 100 kg), korisni presjek brusilice do 25 cm i visoku cijenu od najmanje 100.000 rubalja zajednokratni rad samostalno, bolje je iznajmiti opremu za 1-3 dana.

  Stroj za poliranje parketa.

 • stroj za brušenje površine s 1 ili 3 brusne mlaznice s veličinom zrna 120 jedinica i više. Potrebno za fino poliranje parketa, kao i za srednju nivelaciju pri nanošenju formulacija lakova. Ova vrsta automobila pripada profesionalni, a time i odgovarajući trošak - od 60 000 rubalja. i iznad.

  stroj za brušenje površine.

 • Kutni brusilici za parket, poznatiji kao "čizma". Uz njihovu pomoć možete rukovati svim teško dostupnim mjestima (pod ugrađenim grijačima, u kutovima itd.). Za rad su potrebne kružne mlaznice odgovarajuće granularnosti. Kao i velike jedinice, opremljene vrećicom za skupljanje piljevine, iznajmljene ili kupljene na temelju količine posla. Cijena kućanskih univerzalnih modela počinje od 3.000 rubalja, profesionalno - od 40.000 rubalja.

  Kutna brusilica.

 • Građevinski usisivač. Koristi se samostalno ili u kombinaciji sa strugačem ili brusilicom. U potonjem slučaju je potreban poseban "adapter" za spajanje crijeva i samog stroja.

Grebanje poda rukama također zahtijeva cijeli niz komponenti - abrazivnih pojaseva i krugova, škare, alate za učvršćivanje elemenata brusilice. Ne zaboravite na vlastitu zaštitu. Osobito iz mnogih zdravstvenih problemačuvajte čepove za uši, rukavice, respirator i zaštitne naočale.

Kako vlastitim rukama podići parket

Popravak uvijek počinje s pripremom. Proces obrade drvenog poda nije iznimka. Preduvjet:

 1. Pregledajte svježe naneseni sloj na prisutnost hrapavih dijelova, ozbiljnih oštećenja preklopa i slično. Da bi se spriječilo oštećenje metala gumenim elementima ciklera, spojnice se moraju "utopiti" u drvo do dubine od 3-4 mm.
 2. Pažljivo ispitajte stari parket. Slabe trake se ponovno lijepe, oštete i škripe - zamjenjuju se novim. Nokti i druge čelične stezaljke su također pogodno pričvršćeni čekićem na pod.

  Priprema parketa za struganje.

 3. Obrišite vlažnom krpom ili usisajte premaz.

Sada možete doći na posao. Prethodno pročitajte upute za opremu. Pruža potpune informacije o stroju, kao i savjete o tome kako obrezati parket.

Prije svega, sila bubnja bubnja se podešava pomoću posebnog vijka. Ujednačenost njegovog prianjanja na površinu postiže se balansiranjem kotača.

Sljedeći korak je ponovno punjenje abrazivnog materijala. Morate početi s vrpcom s zrnom od 40-80 jedinica. Pravilno uvučena koža "sjedi" čvrsto i glatko na bubnju, bez izobličenja, ne klizi.

Tijekom rada izbjegavajte propuh i pratite količinu slobodnog prostora u vreći za piljevinu. Nemojte dopustiti da popuni više od 80%.
Da bi dobili dobar rezultat grubog brušenja, stručnjaci preporučuju početak obrade uz vlakna cikličkog parketa. Time ćete izbjeći moguće izvlačenje malih čvorova i bjeloglave iz letvica.

Ako je polaganje izvedeno po uzorku:

 • riblja kost, tada se kretanje izvodi dijagonalno;
 • "palača" ili "pletenka" - struganje poprečno;
 • "slaganje slaganja sloga" - okruglo, uvrnuto u spiralu.

Gurnite stroj glatko, bez trzanja ili zastoja. Kako se abrazija troši, materijal za brušenje se zamjenjuje novim. S svakim sljedećim prolazom, jedinica se pomiče za 2/3 širine trake.

Završna faza je obrada uglova i teško dostupnih mjesta s kutnom brusilicom. Modul veličine zrna mora biti isti kao kod glavnog struganja - 40-80 jedinica.

Fino poliranje parketa.

Zatim, suptilniji, gotovo draguljarski pod je poliran brusilicom za parket ili brusilicom za površinu. Abrazivni materijal je određen granulacijom od 120 jedinica i više. Površina mora biti glatka, bez valova i kapi.

Budući da je rad s parketom bez prašine glupost, potrebno je obrisati premaz vlažnom krpom ili temeljito usisati, a zatim tretirati smjesama za gletanje, a zatim ga ponovno obrusiti. Zatim obradite temeljne ili tonirajuće sastave. Tehnološka pauza za potpuno sušenje i polimerizaciju ovisi o broju slojeva i vrsti proizvoda. kakoObično je dovoljno 1-3 dana. Nakon toga parket možete lakirati u 2-3 sloja uz obavezno srednje fino granulirano brušenje.

Kako ispravno lakirati parket ovdje.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije