Kako staviti svjetionike pod čarobnjake za košuljice

Da bi se podna obloga kvalitativno uredila, potrebno je unaprijed podesiti grubu podlogu, ukloniti sve pukotine, nepravilnosti i druge nedostatke na njoj. U tu svrhu tradicionalno se ulije estrih koji se izvodi strogo prema jednoj razini. Taj se problem može lako riješiti ako znate kako postaviti svjetionike da pravilno popune pod.


Prije postavljanja bilo kakvih podnih obloga, temelj treba izravnati, jer u početku nema ravnih površina. Postavljanje svjetionika za estrih se izvodi u odnosu na horizontalnu ravninu. Čak i iskusni majstor instalira ove elemente prije nego počne sipati konkretno rješenje.

Što su svjetionici i kako oni rade

Svjetionici na fotografiji su jednostavni uređaji za jednokratnu uporabu. To su vodilice uz koje u procesu raspoređivanja estriha pomiču pravilo ili vibro ploču i na taj način izravnavaju sloj otopine.


Rezultat je savršeno ravna površina. Svjetionici su duge, ravne tračnice, obično izrađene od metala, čvrsto pričvršćene za pod.

Priprema za ugradnju svjetionika

Prije instaliranja trebatePročitajte informacije o tome kako ispravno postaviti svjetionike da vežu pod.


Redoslijed pripremnih radnji:

 1. Rastavite podloge i stari finiš, kao i sve što je ostalo od njega.
 2. Obrišite površinu podloge odvajanja, prašine, svih vrsta prljavštine i mrlja.
 3. Pjeskariti i pokriti postojeće šupljine i pukotine cementnim mortom.
 4. Na podlogu se nanosi osnovni premaz.
 5. Položiti sloj vodonepropusnog materijala. Na vrhu je postavljena buka i toplinska izolacija.

Određivanje nule

Nakon završetka pripreme, prije postavljanja svjetala za popunjavanje poda, počinju tražiti osnovnu razinu i tek tada izlažu vodiče. Koristite lasersku razinu za pomoć pri označavanju.


Proces određivanja nulte oznake je sljedeći:

 1. Na udaljenosti od 100 centimetara od podne površine označite početnu točku.
 2. Zatim, nakon postavljanja razine, na obodu prostorije na zidovima na visini metra izrađuju se oznake i spajaju sve točke čvrstom ravnom (baznom) linijom.
 3. Nakon toga izmjerite udaljenost od nje do površine baze. Praksa pokazuje da uvijek postoje točke koje se nalaze ispod izvorne oznake. Na primjer, ova udaljenost je 97 centimetara. Tako se ispostavlja da će najviša točka biti jedan metar, a najniža -97 centimetara.
 4. Kroz najvišu ocjenupovući nultu razinu. Zatim ga podignite na 3 centimetra. Zbog toga će visina kravate biti najmanje 3 centimetra.
 5. Budući da se najviša točka može nalaziti u središtu prostorije, bolje je provjeriti. U tu svrhu, kabel za maskiranje treba biti rastegnut preko cijele širine prostorije i pomicati se duž cijele njegove duljine. Kada se otkrije nova nulta točka, potrebno je provesti drugu nultu razinu. U slučaju kada mala površina bazne površine viri, možete je jednostavno ukloniti čekićem i dlijetom, a najbolje je koristiti perforator.


Stručnjaci savjetuju kako staviti svjetionike za vezanje poda: moraju biti postavljeni paralelno, počevši od ulaza. U tom slučaju udaljenost između njih ne smije prelaziti duljinu laserske razine - ona bi trebala biti manja za 20 centimetara.

Izračun signalnih svjetala za estrih

Proračuni o tome kako postaviti svjetleće signale za sprežnik počinju s određivanjem mjesta prvog.


To se može učiniti pomoću jednostavnih izračuna:

 1. Na primjer, između krajnosti linija, jaz je 655 centimetara. U isto vrijeme moraju se povući iz zidova 40 do 70 centimetara. Ako je dužina pravila 150 centimetara, uzimajući u obzir potrebu promatranja margine od 15 cm na svakoj strani, vodilice trebaju biti postavljene na udaljenosti od oko 100 cm jedna od druge.
 2. U ovom slučaju, razmak između krajnjih svjetlosnih signala bit će 385 centimetara prema sljedećem izračunu65- (135x2) = 385.
 3. S obzirom na dopuštenu udaljenost između vodilica, koja je oko 120 centimetara, dobivamo 385: 120 = 3.2. Na temelju izraèunatih izraèuna jasno je da æe uz dva ekstremna signala trebati još 2, koja su fiksirana s takvom udaljenosti - (655-70): 5 = 117 centimetara. U isto vrijeme, 70 je razmak između zidova i vanjskih svjetlosnih signala, a 5 je broj razmaka između svjetionika.


Najbolji izbor za vodilice je T-profil ili U-oblikovan profilni profil, budući da je prikladnije raditi s njim nego s drvenim elementima.

Ugradnja svjetionika

Prvi od svjetionika ugrađen je tako da se preklapa s isturenom točkom na podu (više detalja: "Ugradnja svjetionika za podne estrihe vlastitim rukama - preporuke").


Postoji određeni slijed akcija, kako postaviti svjetionike za podne obloge:

 1. Pomoću perforatora u betonskoj podlozi (od ulaznih vrata u prostoriju) na liniji vanjskog svjetionika napravite udubljenje promjera 6-10 milimetara. U rupu se stavlja drveni chopik, zatim se zavrne vijak.
 2. Na drugom kraju pruge na kojem će se nalaziti vodič instaliran je još jedan zatvarač.
 3. Zatim se postavi pravilo na poklopce pričvrsnih elemenata (to može biti duga traka) i na njega se primjenjuje razina. Položaj drugog vijka je podešen tako da su dva poklopca na istoj vodoravnoj liniji.
 4. Između njih se proteže liniju za ribolov (moguće je obojiti kabel). ispodnekoliko rupa je izbušeno s nagibom od 50-60 centimetara. Oni su umetnuti chopik i vijak vijaka.
 5. Sličan postupak obavlja se duž linije drugog ekstremnog svjetionika. Zatim uz ekstremne smjerove polaže se šaka gipsanog morta. Umjesto toga, možete koristiti uobičajeni sastav cementa, dodajući mu alabaster, a onda zgrabi 15 minuta.

Napuniti estrih

Nakon završetka procesa povezanog s načinom postavljanja svjetionika ispod estriha, počnite popunjavati betonski pod.


Ovaj se rad izvodi u sljedećem redoslijedu:

 • pripremiti otopinu i staviti je između svjetionika;
 • poravnajte površinu pomoću pravila, koje se glatkim pokretima kreću po vodilicama od udaljenog zida u njihovom smjeru. Višak otopine se zagladi na tijeku estriha do područja daljnjeg izlijevanja;
 • kada je betonska površina postavljena, ploče se uklanjaju, a žljebovi se zatvaraju mortom i zaglađuju lopaticom.
 • Kada je punjenje estriha završeno, naknadne radnje s površinom mogu se obaviti ne ranije od mjesec dana.

Dakle, pri uređenju betonskog poda, najteži je postupak ugradnja svjetionika. Ako se slažete s tehnologijom i znate kako pravilno postaviti svjetionike, taj se posao može obaviti neovisno.